Preview: Získá Nadal 20. grandslamový titul, nebo Djokovič podruhé zkompletuje kariérní grandslam?

  • Roland Garros vyvrcholí očekávaným soubojem tenisových titánů. V dnešním duelu o Pohár mušketýrů se střetnou antukový král Španěl Rafael Nadal a první hráč světa Srb Novak Djokovič, který letos ještě nenašel přemožitele.
    11. 10., aktualizováno | Previews |  64 komentářů
    Ilustrační fotografie 
     
  • Profily hráčů

Nadal bude usilovat o jubilejní stou výhru v Paříži a již třináctý titul, Djokovič může turnaj vyhrát podruhé. A jde i o celkový počet grandslamových titulů. Nadal má šanci dvacátým vavřínem vyrovnat rekord Švýcara Rogera Federera, Djokovič by se jim přiblížil 18. titulem.

"Neumím předpovídat budoucnost. Vím, že mě čeká zápas s Novakem a musím se oproti předchozím zápasům ještě zlepšit, protože to by mi nestačilo. To je můj cíl, na to se soustředím, jinak to bude velmi složité," řekl čtyřiatřicetiletý Nadal.

Djokovičovi trochu nahrávají do karet letošní podmínky. Vzhledem k posunutí turnaje kvůli koronaviru z jara do podzimu je chladno a míč tolik neskáče. "Nedostane se nad ramena tak často. Ale podívejte, bez ohledu na počasí, pořád proti mně stojí Rafa, jsme ve finále a je to na antuce," konstatoval třiatřicetiletý Srb.

Ve vzájemné bilanci vede Djokovič nad Nadalem 29-26. V grandslamovém finále se potkávají podeváté a bilanci mají nerozhodnou 4-4. Na pařížské antuce se v rozhodujícím utkání střetli dvakrát a v letech 2012 i 2014 uspěl Nadal. Ten ze všech sedmi soubojů na French Open odešel šestkrát jako vítěz.

Djokoviče čeká 27. grandslamové finále, v nichž má bilanci 17-9. Na French Open hraje šestnáctý rok po sobě a finále si zahraje poprvé od svého jediného triumfu v roce 2016 a celkově popáté v kariéře. "Každé grandslamové finále je ohromné, ale nemyslím si, že mě čeká největší životní zápas. Rozhodně chci vyhrát," uvedl Djokovič, semůže stát prvním tenistou s minimálně dvěma tituly ze všech nejprestižnějších turnajů - čtyř grandslamů, devíti turnajů Masters a Turnaje mistrů.

Nadala zkusí zastavit na dvorci Philippea Chatriera, který zná Španěl nejlépe ze všech, byť je kurt po rekonstrukci. "Hrál jsem na něm nejčastěji, což mi určitě pomáhá, ale i Novak to tam umí. Je jedním z nejobtížnějších možných soupeřů a tenhle scénář na poslední zápas se mi líbí. Chci předvést to nejlepší," řekl španělský levoruký tenista.

Nadal hraje své šestnácté Roland Garros a zápasovou bilanci na něm má 99-2. Do finále na pařížské antuce se dostal pošesté bez ztráty setu a potřinácté v kariéře, ještě nikdy v něm neprohrál. Bilanci v grandslamových finále má 18-9.

Utkání začne v 15:00 a vítěz obdrží stejně jako šampionka ženské dvouhry 1,6 milionu eur (zhruba 43 milionů korun). Žebříček se měnit nebude, Djokovič zůstane s náskokem v čele, Nadal si udrží druhou pozici.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz
 
Ke komentování musíte být přihlášen(a). Prosím přihlašte se zde.
 
  • Komentáře (64)
11.10.2020 15:01Od: Patik
Rafova cesta k trofeji vedie asi len cez drosphoty..cez základnú čiaru ho asi nepretlačí to by musel dávať bomby ako Thiem aj to by bolo otázne..Djokovič má taktiku na Nadala cez jeho forehand..má kvalitný backhand po čiare..len dúfam že si nevybuduje krásne výmenu od základnej čiary a nezakončí to zbytočným dropshotom do siete..tá hra po čiare je veľká zbraň aj u Rafu ale myslím si že proti Djokovičovi sa naňu nebude cítiť..a Djokovič mu ju ani nedovolí..Djokovič je lepší snáď v každom aspekte hry..Rafa musí byť v obrane na 110 percent..a musí vyhrať prvý set..ak chce vyhrať..
[ Reagovat ]
11.10.2020 15:03Od: Patik
mimochodom strašne sa mi páči každý zápas ako je Rafa zamračený sústredený suverejný a uhladený pred zápasom s Djokovičom..snaží sa tváriť že ide vyhrať a po dvoch gemoch úplne ustráchaný strapatý rozgajdaný..
[ Reagovat ]
11.10.2020 14:58Od: dako
Tak nakoniec ešte aj pod strechou...
[ Reagovat ]
11.10.2020 14:59Od: Forehand
Princip padajúceho houna :)
[ Reagovat ]
11.10.2020 15:00Od: paddy
Nebo spíš na žádost Djokovičovy hráčské asociace smile
[ Reagovat ]
11.10.2020 15:01Od: Patik
alebo proste len preto že prší ..
[ Reagovat ]
11.10.2020 15:04Od: Ereinion
no tvl...Djokovič zase zahaluzil se střechou, déšť už pak žádný nebude, ale střecha asi zůstane do konce...
[ Reagovat ]
11.10.2020 15:06Od: Forehand
jj, to je na tom to kuriózne, že už tam svieti slnko :)
[ Reagovat ]
11.10.2020 15:09Od: dako
Toto je strašne komické, že polhodina pred zápasom takto ovplyvní podmienky. Teraz je tam už slnko.
[ Reagovat ]
11.10.2020 14:11Od: paddy Preview: 99-3
Víc slov netřeba smile
[ Reagovat ]
11.10.2020 14:14Od: paddy Re: Den D nastal
Toto je nejočekávanější zápas roku. Zbytečná nervozita ohledně složení finále byla úsměvná. Prognózy se samozřejmě liší, ale dnes se rozsoudí, zda se moje vysmívaná lednová předpověď promění v realitu, tzn. Nadal letos nevyhraje RG. smile

Stručně si zopakujme, že Nadal nemá letos nijak skvělou formu, což už bylo patrné v lednu. Djokovič navíc bude po USO extrémně motivovaný. Máme tu i odlišné přírodní podmínky, jelikož se hraje v říjnu. V konečném důsledku je favoritem Djokovič a 5setový zápas má nízkou pravděpodobnost. Určitě se rozhodne nejvýše ve 4 setech, ať už vyhraje kdokoli.

Ještě odbočím k mladé generaci, které se ani letos nepodařilo vyhrát GS při účasti Big3. Bystrý fanoušek určitě postřehl, že na USO se efektivně hrálo bez Big3.
Tragické finále s kolapsem na obou stranách si ani nezaslouží pozornost. smile
[ Reagovat ]
11.10.2020 14:58Od: Forehand
Rafa nevyhral RG vzdy len za nestandardných podmienok. (Rozvod, odstupenie, a 0 antukovych titulov v priprave pred RG)

To neveští nič dobré.

Ale lopta je gulatá, Vamos.
[ Reagovat ]
11.10.2020 14:04Od: RF46
Dopr..Vale zase na zemi...3x v rade.smile
[ Reagovat ]
11.10.2020 13:45Od: dako
uff, tak je to tu! Za posledných 10 rokov som vynechal veľmi málo Rafovych zápasov (mohol by som to spočítať prstami na dvoch rukách). Všetky zápasy sledujem poctivo od prvej po poslednú loptičku, pred každým zápasom cítim isté napätie, je jedno, či to je prvé kolo v MC alebo semifinále na AO, vždy ma to trocha zoberie. Teším sa stále, keď môžem pozerať na jeho hru.

No dnes to prežívam zatiaľ najviac, už od piatku nad tým zápasom rozmýšľam a dnes sa mi doslova potia ruky. Podobný stav som mal naposledy asi v semifinále W 2018.

Veľmi si prajem, aby sa to Rafovi podarilo. Tým svojím prístupom, vzorom správania, profesionality, bojovnosťou, toľko, koľko tej kariére obetoval atď...on si to zaslúži.

Dnes si prajem od Rafu len dve veci: uvoľnenú ruku a FH po čiare.

Vamooooos!!!
[ Reagovat ]
11.10.2020 13:48Od: Kamilos88
Morálně si to asi zaslouzi Nadal, to jo. Větší legenda, umí se chovat, kdyby měli s Rogerem po 20, tak by to bylo velmi symbolické směrem k jejich rivalite, na konci kariér skončí vyrovnání. Vzhledem k tomu, jaci jsou i kamarádi, tak by to bylo fer.

Nicméně se bojim, ze Djokovic a jeho galapredstaveni dneska přijde. Vypadá v lepší formě, má brutální motivaci po tom USO a to, ze mu nikdo nefandi ho žene ještě kupředu. Já si myslím, ze dneska bude nehratelny.
[ Reagovat ]
11.10.2020 13:56Od: dako
V podstate s tebou nesúhlasím len v jednej veci, a to, aby to skončilo 20:20. Samozrejme si prajem, aby to Rafa potiahol nad 20. Pre teba je to logické, u Rogera ten GS príde už fakt horko ťažko (skoro mi príde až nereálne).

Aj pre mňa je dnes Nole v lepšej pozícii, hrá mu viac vecí do karát. Podmienky, posledné roky dominancie vo vzájomných zápasov, momentálne lepšia kondícia. Ale predsa je to tá furt omieľaná Rafova obývačka. Tak kde to má Rafa zlomiť a ukázať svoj top tenis, keď nie tu?

"Hrál jsem na něm nejčastěji, což mi určitě pomáhá, ale i Novak to tam umí. Je jedním z nejobtížnějších možných soupeřů a tenhle scénář na poslední zápas se mi líbí. Chci předvést to nejlepší."
[ Reagovat ]
11.10.2020 14:10Od: turista
Já si přeju aby ta Rafova obludná dominance tady už skončila.
[ Reagovat ]
11.10.2020 13:35Od: Forehand
Asi uz bolo vsetko povedané.

Dvaja najlepší hráči histórie opat vo velkom GS finále, nech vyhrá lepší.

Dnešným 9. GS finále táto rivalita vyrovnala rivalitu Nadal-Federer. Nechám na vás, ktorá z nich je tá NAJ, isté je len to, že obe sú tie najvačsie v historii muzskeho tenisu a v oboch figuruje Nadal..:)
[ Reagovat ]
11.10.2020 13:41Od: Kamilos88
Naj je to, ze v každém příspěvku si neodpustis nějaký hejt směrem na Švýcara. Už je to i ubohé.
[ Reagovat ]
11.10.2020 13:50Od: ttopi
Jo, taky si říkám. Nevím co z toho Forehand má. Když se budem bavit o fotbale, i do toho si nějak zakomponuje Fedexe. Má ho v hlavě, nedá mu spát.
[ Reagovat ]
11.10.2020 13:52Od: Lukyi
Roger vs Nole 17 zápasů na GS.
Rafa vs Nole, tohle bude 16. zápas na GS.
Očekával bych tedy vyšší číslo u vrstevníků...
Pro doplnění Rafa vs Roger 14 matchů na GS.
[ Reagovat ]
11.10.2020 14:15Od: Forehand
Zápasu :)

Takze 3.kolo GS = Finále GS?

Dnes bude rivalita Rafa Nole legitimne dorovnaná a obe su legitimne tými naj, čo sa v rámci GS odohrali..

Prečo s tym bojuješ?
[ Reagovat ]
11.10.2020 13:53Od: Amputace
Během celého RG děláš to samé na Nadala... Já jen pro pořádek.
[ Reagovat ]
11.10.2020 14:23Od: Kamilos88
Jenže my jsme se bavili slusné, statisticky. Tohle je cista nenávist, která prameni asi z dětství. Já tenis mám rad, ale v principu je mi to jedno, je to koníček. Pro pořádek
[ Reagovat ]
11.10.2020 14:49Od: Forehand
+1 za snahu.

Ale tieto "šumienky" ti nikto neuverí.
[ Reagovat ]
11.10.2020 14:52Od: Kamilos88
Jo jo, forehandova pravda hýbe světem. Držím palce ve finále.
[ Reagovat ]
11.10.2020 14:55Od: Forehand
Nedržíš, ale dobré je, že pre teba dnes neexistuje výhra. :)
[ Reagovat ]
11.10.2020 15:06Od: Kamilos88
Pravé, protože mám rad tenis jako sport.

Pro tebe je to prostředek pro hejty

A to je rozdíl mezi námi.
[ Reagovat ]
11.10.2020 15:08Od: Forehand
Limonádky, šumienky.

Slabotka.::
[ Reagovat ]
11.10.2020 14:30Od: Herbert_Hoover
Někdo by mohl namítat že skutečná rivalita byla jen za Connorse, Big Maca..a použil by pro tyhle rivality spíš přívlastek nejfrekventovanější. Je to o úhlu pohledu :)
[ Reagovat ]
11.10.2020 12:55Od: Rogers Rafa s přehledem
Zatím to vypadá na lehkou jízdu Rafaela Nadala. Djokovič je nějak zastuzenej.
[ Reagovat ]
11.10.2020 14:03Od: turista
To bych neřekl.
[ Reagovat ]
11.10.2020 12:22Od: Mantra Fandím
Nadalovi, ale rozum mi říká, že to vyhraje Djokovičsmile
[ Reagovat ]
11.10.2020 12:23Od: Amputace
Rozum říká, že jeden hráč tady nemohl vyhrát 12x ;)
[ Reagovat ]
11.10.2020 12:32Od: Mantra
no spíš jsem to myslel s ohledem na podmínky a současnou hru kterou předvádí, ovšem i ta šňůra výher není nekonečná...
[ Reagovat ]
11.10.2020 12:44Od: Patik
Djokovič na tlačovke spomenul podmienky že lopta neskáče po plecia ako to Rafovi vyhovuje..hodlá to využiť..
[ Reagovat ]
11.10.2020 13:24Od: Marduch
Počasí polojasno 14 stupňů, strecha open, Rafa to může naplno rozbalit.
[ Reagovat ]
11.10.2020 13:29Od: Forehand
Kamosko, skusal si niekedy hrat tenis v 14 st?..:)
[ Reagovat ]
11.10.2020 14:01Od: Marduch
I sněhové vločky jsem v '96 na asfaltu zazil smile
[ Reagovat ]
11.10.2020 13:29Od: Tomas_Smid_fan
to ho jen zastrašovalsmile
[ Reagovat ]
11.10.2020 11:52Od: Herbert_Hoover
Počasí a herní podmínky přináší trpkou vzpomínku na rok 2012 kdy Rafovi finále vlastně celkem zachránilo odložení zápasu na pondělí, dostával se s Novakem postupně do problémů na mokrém kurtu. Jeho zhoršená hra na BH křížem kdy už není schopný tak efektivně bránit a přetransformovat defenzivu bystře v ofenzívu tak jako třeba při jeho posledním velkém matchi proti Nolemu na nejméně oblíbeném povrchu a pod střechou. Servis také nešlape jako dříve když ho převzal Moya. To vše mu ztěžuje pozici před dnešním finále. Dropshoty kterými ho může Novak mučit a taky bude mučit, budou dnes efektivnější díky nižšímu odskoku a tomu že už Rafa není taková rychlostní bestie. K tomu možný "komplex" za Djokera. No bojím se, snad to nebude debakl. Jde o všechno :) Je to sice už klišé, ale aktivní start bude extrémně důležitý.
[ Reagovat ]
11.10.2020 11:47Od: RFanousek
Fandím Novakovi, i bez ohledu na rekordy je mi trochu bližší než Rafa.
[ Reagovat ]
11.10.2020 11:12Od: baggik
Skoro bych řekl, že Novak si ty dva sety přidal schválně, jako mentální a fyzickou přípravu na dnešek. No byl by to šok, kdyby přejel Nadala na FO, ale mám pocit, že se fakt něco velkého chystá. smile
[ Reagovat ]
11.10.2020 10:54Od: Patik
Zaujímavé..väčšina názorov ktoré čítam či tu alebo aj mimo tento portál hovoria v prospech Djokoviča..dokonca dosť jasne..neobvyklá situácia..ja osobne to vidím na niečo podobné ako bolo v roku 2015 keď ho Djokovič porazil v troch setoch..vtedy sa hovorilo že Rafa má slabú sezónu a nemá formu..teraz to nieje vôbec iné..dokonca by som povedal že možno ešte horšie..Rafa totižto prvé zápasy sezóny poprehrával s top hráčmi na harde..následne pol roka nehral v ríme ho sundal Diego a tu na French Open čelí poriadnemu súperovi až vo finále..a rovno proti Djokovičovi ktorý túto sezónu neprehral zápas a Rafa má z neho najväčší strach..dneska to odhadujem 3:0 alebo 3:1 Djokovič..snáď sa zmýlim a nebude to také jednostranné..
[ Reagovat ]
11.10.2020 10:56Od: SwissMaestro
Absolutně nemůžeš srovnávat Rafovu 2015 sezónu s letošní, to je totální nesmysl jen abys něco napsal. Osobně věřím, že Nadal potvrdí roli favorita. Raději 20 kousků u Nadala než u soupeře 18.
[ Reagovat ]
11.10.2020 11:10Od: Patik
a z čoho mám vychádzať keď nie z ich posledného vzájomného stretnutia..myslím si že sú tie situácie celkom podobné..Rafa nehral dobre a Djokovič mal životnú formu..no Nadal jednoznačne musí dnes vyhrať..inak stratí aj to posledné kde si ako tak veril proti Nolemu..
[ Reagovat ]
11.10.2020 11:14Od: Amputace
1) Djokovič na tomto RG rozhodně nemá životní formu; 2) poslední jejich zápas byl na ATP Cupu, kde to rozhodně nebylo jednoznačné, byť 2:0 na sety; 3) stále je to RG, úplně jiný sport, pokud jde o Nadala. Nic z toho však nevylučuje, že to jednoznačně urve Novak, ale silně o tom pochybuji.
[ Reagovat ]
11.10.2020 11:28Od: Patik
ATP Cup to je nič to sú hardy ..myslel som ich posledné French Open..už aj tie zápasy na FO predtým boli velmi tesné..a to je 6-7 rokov kde bol Rafa ďaleko mladší rýchlejší a pohyblivejší..životná neživotná forma..Djokovič je podľa mňa v ideálnom veku a herne a mentálne v uvodzovkách najzralejší alebo najdozretejší a už to s ním lepšie nebude..fyzicky je natom stále dobre a neprehral ešte zápas čo si myslím že tiež Rafa vie a určite to s ním trošku zamáva..podľa mňa kombinácia..dorovnania rekordu proti jeho najhoršiemu súperovi urobí svoje..
[ Reagovat ]
11.10.2020 11:33Od: Amputace
2015 určitě nesrovnávej se současností. Nadal v tom roce vypadával v prvních kolech velkých turnajů a spousta jeho fanoušků si myslela, že regulérně skončí. Byť tady Rafa nepředváděl žádný ultimátní tenis, pořád je tak 10x lepší než v roce 2015. Ten rok vůbec není žádné měřítko. Ale dodávám: neznamená to, že netipuješ správně, jen říkám, že tvé argumenty a ohlédnutí za rokem 2015 jsou dost scestné. Rafa verze 2015 by vypadl se Sinnerem.
[ Reagovat ]
11.10.2020 11:38Od: Tomas_Smid_fan
Taky myslím, že letošní rok je výjimečný a už příští rok (pokud covid sit. umožní turnaje) nebude Joker tak dominantní.
[ Reagovat ]
11.10.2020 10:44Od: a.magerova
Pro mne (FFF) jsou obě varianty nevonící... tak ať vyhraje ten dnes lepší... sice mi bude nemilo, když Rafa dotáhne Rogera v GS... ale zas ho mám raději než Noleho... prostě Sofiina volba... smile
[ Reagovat ]
11.10.2020 10:50Od: annah
Mám to naprosto stejně. O něco radši bych ale byla, kdyby Rogiho dvacítka ještě rok odolala.:-)
Divat se samozřejmě budu, ale ve tři čtvrtě na pět prepnu na Velkou pardubickou.
[ Reagovat ]
11.10.2020 14:06Od: turista
Koňské dostihy nemám rád. A na Velké Pardubické koně umírají.
[ Reagovat ]
11.10.2020 14:13Od: annah
Já se dívám jen na Velkou. A doma mám kompletního Dicka Francise. Je to zvláštní fascinující svět.
[ Reagovat ]
11.10.2020 11:45Od: Tomas_Smid_fan
Je to tak. Nicméně myslím, že teď má Rafa možná poslední šanci na GS. Příští rok bude mít jeho domácí GS několik zdatných adeptů na titul. Pokud by ho i přesto získal, bylo by to něco jako Rogerovo poslední vítězství na AO.
[ Reagovat ]
11.10.2020 13:45Od: Kamilos88
Prestante mlit kraviny.

Já Rogerovi fandím více, než dekadu a i kdyby měl teď 15 GS tak se na mem pohledu nic nezmění.

Já osobně nepotřebuji za kazdou cenu fandit tomu, kdo má vše nej .(což teď sice platí, ale brzy nemusí)

Princip fandeni spočívá v něčem jiném ne? Nebo to pro tebe jenom záležitost rekordu?

Myslet si, ze FFF fans dneska budou tlačit Djokovice aby oddalili vyrovnání GS rekordu RF je podle mě stupidita, která postrádá veškeré morální principy lásky k tenisu.

Bude to velké finále a ať vyhraje ten, kdo si to zaslouzi, mě je u prdele, kdo to bude teď, před zápasem.

Furt si jenom pomerujete pera, je to šílené, o tenisu tady padne 5%, zbytek jsou picoviny.
[ Reagovat ]
11.10.2020 13:52Od: paddy
Možná sis nevšiml, ale magerka péro nemá smile
[ Reagovat ]
11.10.2020 15:30Od: a.magerova
Ale nějaké to externí bych i našla... smile
[ Reagovat ]
11.10.2020 14:03Od: annah
Přát hráči, kterému za všech okolností fandím, aby si udržel postavení v čele historických tabulek, určitě žádná stupidita není. Ani lásku k tenisu to nijak nenarušuje, o morálních principech nemluvě... :-)
[ Reagovat ]
11.10.2020 15:31Od: a.magerova
smile smile
[ Reagovat ]
11.10.2020 14:27Od: Patik
Je to tak..to že ma Nole dvojnásobný golden masters..a 36 Masters nič nezmenilo..rovnako ako nezmení ani počet GS..pravdepodobne predbehne Rogera aj v počte týždňov na tróne..a tiež sa nič nezmení..tí hráči si získavajú priazeň svojím vystupovaním svojím štýlom hry a podobne..nie svojími rekordami..
[ Reagovat ]
11.10.2020 14:28Od: Kamilos88
Jsme to včera s Amputaci řešili.

Fedfans se hádají roky a přitom se hádají o druhé místo, první je dane, Djokovic má všechno, překoná všechno a i kdyby ne, tak s obema zameta skoro dekadu.

Není o čem
[ Reagovat ]
11.10.2020 15:28Od: a.magerova
"Já osobně nepotřebuji za každou cenu fandit tomu, kdo má vše nej (což teď sice platí, ale brzy nemusí)"

Já ty tvé tlachy nikdy moc nečetla, ale souhlasím s ostatními, kteří tu už dlouho tvrdí, žes pako...

Takových, co tady Rogerovi fandí víc než dekádu je (si myslím) většina z těch co mu tady fandí, navíc jsou tu i tací, co fandí Rogerovi od začátku jeho kariéry, takže tvé argumenty nestojí za nic.

Takžes začal fandit Rogerovi od jeho dejme tomu 12 GS... takže i tys mu začal fandit nějak v době kdy vyhrál 94 zápasů ze 100... o jeho týdnech No1 ani nemluvě... jo to je opravdu důkaz té tvé věty, kterou jsem citovala na začátku svého komentu smile
[ Reagovat ]
11.10.2020 10:21Od: panzer.dragon
tipuju, že můžu nastat i scénář vraždění neviňátek, pokud se djok hecne rafa ho nezastaví

na zápas se těšim smile
[ Reagovat ]
 
 
 
 
TOPlist