Případ Šafářová: Profesionálka, či hobby hráčka? Buď kartu neměla dostat, nebo měla dohrát

6. 10. 2023, 21:00
Téma 17
Návrat Lucie Šafářové (36) na tenisové kurty vypadal mile a sympaticky. Končil ale dost hořce a dalo by se říci i velmi neuctivě. Ženu, která v kariéře dokázala vyhrát čtyři fedcupové tituly, byla ve finále Roland Garros a má třeba i bronz z olympijských her, organizace ITF do turnaje v Remeši nejdříve pustila, aby jí po prvním vítězství oznámila, že startuje neoprávněně. Co se vlastně na provinčním turnaji ve Francii stalo?
Profily hráčů
Lucie Šafářová (© Profimedia)

Šafářová v tenisovém prostředí rozhodně není neznámé jméno. Však když se ozvala Thierrymu Delarnemu, že by si chtěla zahrát, ředitel turnaje v Remeši jen plesal radostí. Mít na startovní listině finalistku French Open, to je pro maličký turnaj báječná reklama a pocta.

Navíc přijela s chvályhodným záměrem. Už několik let sleduje snažení svých neteří prosadit se ve světě velkého tenisu a slíbila, že se vedle Emmy Dvořáčkové postaví do čtyřhry. A když už byla odhodlaná hrát znovu tenis na body v oficiálním zápase, požádala o divokou kartu i do dvouhry.

Další vývoj jste patrně zaznamenali. Šafářová otočila zápas s francouzskou nadějí Yaroslavou Bartashevichovou a pak kvůli nemoci své neteře zrušily rodinnou čtyřhru. Jenže při přípravě na duel druhého kola přišel nečekaný mail. Mezinárodní tenisová federace (ITF) Šafářové vzkázala, že do dalšího zápasu nastoupit nesmí.

Ona přitom základní pravidla splnila. "Pokud chce hráč či hráčka startovat na turnaji ITF, musí mít takzvaný IPIN. Zjednodušeně řečeno je to online registrace, díky které vás systém začlení do losování turnaje. Míváme na turnajích i lidi, kteří nebyli profesionální tenisté, ale umožňujeme jim na turnaji startovat, pokud je v kvalifikacích místo," vysvětluje rozhodčí Jiří Adamovský. Šafářová pro vstup do hlavního pavouka dvouhry v Remeši dokonce obdržela od samotné ITF i divokou kartu...

Oficiální návrat?

Problém je však zřejmě v tom, že ITF ji nepovažovala za obyčejnou hobby hráčku. "Předpokládám, že Lucie měla podepsané dokumenty, ve kterých se jako bývalá profesionálka zavazovala k nějakým procesním záležitostem, a nenapadlo ji, že i když se přihlásila na turnaj nižší kategorie, tak se musí nahlásit zpět," říká sportovní ředitel Českého tenisového svazu Jan Stočes s tím, že přední tenisté, kteří mají tenis jako zdroj obživy, musejí ctít jak etická pravidla v podobě zákazu sázek, tak třeba i dostupnosti dopingovým komisařům.

"Když jsem končila kariéru já, podepisovala jsem papír, že končím s profesionálním tenisem. Jde o to, že vystupujete z režimu, ve kterém musíte udávat pro každý den konkrétní hodinu a adresu, kdy jste k zastižení kvůli případné dopingové kontrole," vysvětluje bývalá tenistka Klára Suchoňová, za svobodna Koukalová. "Pak je tam zřejmě i ten dovětek, že když se chcete vrátit na okruh WTA, tak minimálně půl roku před návratem byste ten dopingový režim měli obnovit, aby vás mohli kontrolovat," tuší vítězka čtyř turnajů.

I když Šafářová proklamovala, že její návrat není oficiálním comeback a po čtyřech letech pauzy se považovala spíš za hobby hráčku a také rádkyni zástupkyně nové generace, funkcionáři na ústředí ITF si to vyložili jinak. "Moje účast byla kvalifikována jako oficiální návrat do profesionálního tenisu," vysvětlila Šafářová fanouškům na sociálních sítích. Hezký příběh tak dostal hořký konec.

Ostuda ITF, tvrdí ředitel turnajů

“Naprosto jednoznačně je to obrovská chyba a ostuda ITF takhle zacházet s hráčkou, která byla ve světové špičce. Vždyť tam na straně Lucie Šafářové není žádná vina. Pokud žádala o divokou kartu, tak musela být s ITF v komunikaci a vysvětlovala důvody, proč o ni žádá. Tak jí měli buď rovnou říct, že to nelze a ať se jde na exhibici připravit někam na zeď, nebo když už jí kartu dali, tak ji to měli nechat dohrát," přidává pohled organizátora turnajů manažer klubu I.ČLTK Vladislav Šavrda.

"Je to necitlivé a chybné rozhodnutí a musí být pro Lucii Šafářovou velmi nepříjemné. Samozřejmě, už trochu sešla z mysli, nějaký čas o ní nebylo slyšet. Ale pochybuju, že by takhle zametli s Federerem, kdyby se něco podobného stalo," dodává.

Zda Šafářovou tento případ od návratu na kurty odradil, zatím není jasné. Na exhibiční turnaje se chystá. Ale také slíbila neteřím, že si s nimi zahraje. Jak uvedla pro iSport, možná se pokusí o tentokrát už legální návrat za rok na stejném místě v Remeši. "Když formulář vyplním, vyplývají z toho další profesionální povinnosti, které už mít nechci. S turnajovým ředitelem, který mě vítal, jsme se pak už jen pousmáli, podali jsme si ruku a řekli jsme si, že to zopakujeme příští rok a budeme na to připraveni."


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport, Tomáš Rambousek

Komentáře

17
Přidat komentář
Kozoroh
Tak tohle si Lucka nezasloužila. smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Francouzi se k Čechům většinou chovají nadřazeně, přitom je za tou jejich nonšalancí hodně buranství a nacionalismu (to mám potvrzené i od Frantíkasmile). Takže takový přístup k naší hráčce, jakkoli bývalé top, bohužel není překvapivý.

Jednou byl kámoš na služebce aerolinek v Mexiku a na let zpět nevybyla místa. Takže Mexičani naše posadili do byznysu a Frantíci museli čekatsmile Holt aspoň někde se ty vztahy rovnají.smile
Reagovat
dunphy
A ti Francouzi Šafářové udělali co přesně?
Reagovat
vergus
"Pak je tam zřejmě i ten dovětek, že když se chcete vrátit na okruh WTA, tak minimálně půl roku před návratem byste ten dopingový režim měli obnovit, aby vás mohli kontrolovat,"

Wozniacki odehrála první turnaj měsíc a půl po ohlášení návratu, Clijsters taky neměla takovou prodlevu. Ta pravidla jsou evidentně dost ohebná smile
Reagovat
Carter
Ale to vôbec neznamená, že neboli polrok pred návratom v dopingovom programe.
Reagovat
com
Nechte uz Safarovou-Plekancovou - stejne nikoho nezajima smile

A koho jo, taky tady nejaky pocteni smile

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/594081/vondrackova-o-nevere-plekance-zacalo-to-kdyz-jsme-meli-rocni-mimino.html
Reagovat
trener
ONA je na rozdíl od Tebe borec a Ty jen ta nezajímavá 0.
Reagovat
com
jo dobrej borec - zacit si s chlapem, kterej ma rocni decko s jinou smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
come, já myslel, že bulvár čtou báby a ne děti na základce. smile
Reagovat
misa
Ona je to hlavně lež Vondráčkové, která si myslela, že se bude rozvádět v Kanadě smile
Reagovat
aligo
Přesně
Reagovat
turista
Šafářová se jako sportovkyně k Plekancovi daleko víc hodí než umělkyně Vondráčková.
Reagovat
vavrinec
"Umělkyně"? Jako vážně "umělkyně"? Pane turisto! smilesmilesmile
Reagovat
annah
Viděla jsem ji před lety jako Julii v Shakespearovi a byla vážně dobrá.
Její pěveckou kariéru teda nesleduju. Tam netuším,co předvádí.
Reagovat
frenkie57
Jsem stejného názoru. Navíc si myslím, že je to vyloženě šťastný pár. Pamatuju, že když byl ještě Plekanec s Vondráčkovou(nic proti ní) tak byl pořád nebetyčně vážný, úsměv ze sebe nevydoloval. Když začal žít s Luckou, jako když mávnete kouzelnou hůlkou. Majetek, ať je jakkoliv velký, vám štěstí nepřinese. To umí jedině fungující vztahy. Tenhle pár je toho zářným příkladem.
Reagovat
vavrinec
smilesmilesmile
Reagovat
Pe3k
Já tedy nesleduji osobní život tenistů, ale vidím to stejně.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist