Přísný dress code ve Wimbledonu. Junior Rodionov si musel vyměnit spodní prádlo. Nebyl první a zřejmě ani poslední

14. 7. 2017, 13:40
Aktuality 7
Organizátoři Wimbledonu vždy dbali na to, aby byli tenisté, pokud možno, oblečeni pouze v bílém. Letos se nestalo poprvé, že byli někteří hráči napomenuti za outfit, v němž ke svému zápasu na nejslavnějším a nejstarším turnaji světa nastoupili. Většina z nich se dokonce musela jít převléknout do šaten.
Profily hráčů

Své o tom ví Jurij Rodionov. Talentovaný Rakušan ve čtvrtek nastoupil k utkání třetího kola juniorské dvouhry. Když se u sítě připravoval na hod mincí, všiml si umpirový sudí Philip Lodge, že rakouskému tenistovi skrz bílé oblečení prosvítá modré spodní prádlo. Situaci přišel zkontrolovat také supervizor turnaje Lucy Grantová.

"Tohle je problém," řekla Rodionovovi, jenž trochu poodhalil modré trenýrky. "Při servisu mohou být vidět," dodala a do vysílačky prohlásila: "Můžete přinést nějaké pánské spodní prádlo na kurt č. 18."

Pobavený Rodionov se poté odešel do šaten převléknout. Dress code Wimbledonu jasně říká, že jakýkoli kus oblečení, který je při hře viditelný, musí být bílé barvy. Pořadatele nejslavnějšího turnaje světa zklamalo, že byl tento incident řešen až na kurtu.

"Takové záležitosti by se měly řešit již před nástupem na kurt, nikoli před diváky. Bohužel se nám to nestalo poprvé. Budeme dále postupovat tak, aby se to už neopakovalo," stálo v tiskové zprávě zveřejněné vedením All England Clubu.

Rodionov po zápase prohlásil, že v minulém utkání měl černé spodní prádlo a nikdo nic neřešil. Incident vzal s humorem. "Bylo to v pohodě, vlastně ze mě spadla nervozita. Nakonec mi to pomohlo," řekl Rakušan, který poté porazil 6-3 6-7 6-3 Blakea Ellise z Austrálie a nové bílé spodní prádlo obdržel i pro duel čtyřhry, v níž hraje po boku českého reprezentanta Michaela Vrbenského.

K podobnému incidentu došlo také ve středu. V souboji juniorské čtyřhry se museli nasazené jedničky Zsombor Piros a Yibing Wu, stejně jako jeden z jejich soupeřů, odejít převléknout. Problémem byly opět modré trenýrky.

Piros a Wu zápas prohráli a na tiskové konferenci se pomalu neřešilo nic jiného než spodní prádlo. "Netušil jsem, že z toho bude takový poprask," řekl překvapený Piros.

Problém se spodním prádlem zaznamenal nejslavnější turnaj světa již v roce 1949, kdy se Gertrude Moranová na kurtu objevila v šatech z bílého saténu. Pod nimi měla krajkované kalhotky. Vidět bylo prý úplně všechno. Vedení All England Clubu tehdy americkou tenistku kritizovalo, že "její outfit byl pohoršující a do tenisu přinesla hřích".

O pár desítek let později měla s organizátory potíže Chris Evertová. Trojnásobná wimbledonská šampionka měla pod sukní spodní prádlo lemované červenými volány. "Normálně by si toho nikdo nevšiml, měly jsme delší oblečení než mají tenistky v současnosti," vzpomínala Evertová. "Jenže jeden z rozhodčích mi nadzvedl sukni, viděl červenou barvu a okamžitě mi řekl, ať se jdu převléknout," dodala.

Organizátoři nejstaršího a nejslavnějšího turnaje řeší problém se spodním prádlem dodnes. V roce 2007 se média zaměřila na Tatianu Golovinovou. Francouzská tenistka před deseti lety oblékla předem schválený krátký outfit od značky Lacoste a pod ním měla červené spodní prádlo.

"Hrála jsem ten rok hodně špatně," vzpomínala Golovinová, která v současnosti působí během letošního ročníku Wimbledonu jako komentátorka. "Spodní prádlo byla ta poslední věc, kvůli níž jsem chtěla být středem pozornosti."

V roce 2010 vyhrála Wimbledon Serena Williamsová. Pod outfitem měla pestře červené trenýrky. O dva roky později kralovala znovu, tehdy byly trenýrky fialové barvy. Organizátoři Wimbledonu reagovali na poprask v médiích zpřísněním pravidel dress codu v roce 2014.

Proti dress codu se zřejmě provinila také její sestra Venus Williamsová. Pětinásobná wimbledonská vítězka letos k utkání prvního kola nastoupila tradičně v bílém, ale občas byla vidět růžová ramínka její podprsenky.

Starší ze sester Williamsových sice nikdo na kurtu během hry nenapomenul, nicméně po krátké pauze zaviněné deštěm se Američanka na kurt vrátila celá v bílém. Po zápase odmítla změnu spodního prádla komentovat. "O podprsenkách na tiskových konferencích mluvit fakt nebudu, přijde mi to divné," řekla.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Totální úchyláci s tím lpěním na všechno bílé... Tatiana byla top! :D
Reagovat
PetaM
Ještě, že rakety nemusí být bílé. A taky vlasy. A co, vlastně i kůže.
Reagovat
Jan
Jurij Rodionov - typické rakouské jméno. Za pár let to bude Mustafa Ali. Bude také přiměřeně oblečen. Samozřejmě v bílém.
Reagovat
svetova.dvojka
Tenis je bílý sport, takže není o čem diskutovat, muži i ženy by měly nosit čistě bílé oblečení i spodní prádlo.
Reagovat
Nola
aj pokozka biela, ak nie je pouzit bielidla
Reagovat
jirkaS
"Starší ze sester Williamsových sice nikdo na kurtu během hry nenapomenul,...."
samozřejmě, to by byl rasyzmus ;-)
Reagovat
HutaGalung
Ahoj debyle
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist