Proč se mi daří? Jsem poloviční Češka, vtipkovala Kayla Dayová. Zlepšení připisuje legendě

2. 6. 2023, 12:10
Téma 11
Je jednou z šesti Američanek, které postoupily do třetího kola grandslamového French Open. Účast Kayly Dayové (23) mezi 32 nejlepšími hráčkami antukového grandslamu je ale rozhodně malou senzací. A ještě větším překvapením bylo, když po životním postupu vyprávěla, že za úspěch vděčí i českému původu.
Kayla Dayová (© Profimedia)

O tom, že Kayla Dayová mluví česky a má maminku z Prahy, věděl málokdo z tenisových fanoušků. Ala sama Kayla začala na pozápasové tiskovce bezelstně vyprávět svůj příběh. "Myslím, že jediný důvod, proč jsem dobrá v tenise, je to, že jsem poloviční Češka," vtipkovala. "Ale opravdu, mám český pas, moje máma je z Prahy a hodně mi to pomáhá, když přijedu do Evropy. Taky mluvím plynule česky," přiznala.

Český ženský tenis má ve světě zvuk. Nejde jen o aktuální éru, kdy první kola grandslamů pravidelně hraje 10 a více českých tenistek. V historii byla jednou z nejdůležitějších hráček Martina Navrátilová, dvě wimbledonská vítězství zdobí i Petru Kvitovou, obě ikony jsou levoruké hráčky. A levou rukou hraje i Dayová.

"Už je to opravdu dávno, když jsem svému trenérovi řekla, jak se mi hodně líbí hra Kvitové. A že si myslím, jak je má hra podobná té její," vyprávěla. "Řekl mi: O čem to mluvíš? Vždyť nic nehraješ stejně. Dostaň to z hlavy!" smála se. "Ano, asi bych si přála, abych byla jako ona. Je to grandslamová šampionka, neuvěřitelná hráčka, ale fakt jsme úplně odlišné," dodala.

Na letošním Roland Garros se Dayová dostala dál než její vzor a to se musela do hlavní soutěže prokousat z kvalifikace. Pokud si ale bude počínat podobně jako v zápasech s Francouzkou Kristinou Mladenovicovou nebo krajankou Madison Keysovou, může být úspěšná i proti Slovence Anně Karolíně Schmiedlové. Vítězný duel s Keysovou ve druhém kole byl jejím vůbec prvním skalpem hráčky TOP 20.

Před novou sezonou změnila trenéra a nyní v její lóži sedává tenisová legenda. A právě Australanovi Patovi Cashovi, vítězi Wimbledonu 1987, připisuje zásluhy za zlepšení práce nohou na antuce. "Párkrát jsme se spolu v minulosti potkali a letos v Austrálii mi nabídl, že mi trochu pomůže, než najdu nového kouče. Ale vlastně od té doby pracujeme společně," přiznává Američanka žijící v kalifornské Santa Barbaře.

"Pat změnil moji představu o pohybu a způsobu, jakým se pohybuji na kurtu. Před antukovou sezonou jsme udělali spoustu práce. Největší progres vidím v bekhendu, který jsem dříve nebyla schopná trefit v otevřeném postoji," libuje si.

Potvrzuje také, že antuka je jejím nejoblíbenějším povrchem a pařížské Roland Garros srdeční záležitostí. "Moje mamka mě sem brala, když jsem byla malá, takže když budu moci hrát na centrkurtu, bude to splněný sen. Milovala jsem to tady, a dokonce jsme měli dva psy, kteří se jmenovali Rafa a Garbiňe," směje se.

Po několika letech stagnace se tak možná konečně projevuje talent Kayly Dayové. V mládežnických kategoriích byla americkou jedničkou a když jí bylo 16 let, vyhrála juniorku na US Open. Navíc je bývalou juniorskou světovou jedničkou. Až dnes ale ukazuje světu, že může být úspěšná i mezi dospělými. A jestli je to díky jejímu českému původu? Možná...

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Tomáš Rambousek

Komentáře

11
Přidat komentář
Kandinsky1
Tak v tom případě musí ve třetím kole vyhrát.
Reagovat
darek.vrana
Jakto, že se o tom vůbec neví? To slyším poprvé...
Reagovat
Misakkk192
Neni to neco podobne jako s Mandlik? Ale tam to story zname protoze mamka je byvala tenistka
Reagovat
tommr
kdo čte TP pravidelně tak o tom že je Day poloviční Češka ví už dávno. Podobně je na tom i Mandlik nebo Melichar nebo mezi muži Korda ...
Reagovat
Vlk-v-trave
Takze se zase potvrzuje to klasicke... nectes - nevis :)))
Reagovat
Kandinsky1
Kordova máme je taky Češka.
Reagovat
makro99
takže je to dvojitě poloviční čech?
Reagovat
Kandinsky1
Přesně smile
Reagovat
wymwsze
Mezi juniory hraje pod cizí vlajkou více holek, které mají jednoho nebo oba rodiče české. Asi největší talent má Julia Stusek (Štůsková na cztenis.cz, Německo), nebo dvojčata Kristina a Annika Penickova (USA), Amelie Hejtmanek (Německo), Karolina Kozakova (Švýcarsko).
Reagovat
makro99
hele, tak jim hoď nějaký lano, ať hrajou za česko? naše juniorky už sou všechny za zenitem...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Když jde o 3.kolo GS, tak vezmeme s povděkem i poloviční Češkusmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist