Proměnit výhry ve čtyřhře do dvouhry, přeje si Šafářová do nové sezony

30. 10. 2016, 15:10
Aktuality 18
Báječný deblový konec sezony by Lucie Šafářová ráda v příštím roce přenesla do dvouhry. Čtyřhra pomáhá bývalé světové pětce držet zápasový rytmus, a protože se jim s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou daří, tak zároveň i zvednout náladu.
Profily hráčů
Lucie Šafářová (© Instagram L.Š.)

Šafářová letos začala sezonu po nemoci a ve dvouhře se propadla v žebříčku z devátého až na 63. místo světového žebříčku. Ve čtyřhře ale s Mattekovou-Sandsovou vyhrály čtyři turnaje včetně grandslamového US Open a přidaly další dvě finálové účasti.

"Ráda bych v příští sezoně přenesla vítězství z deblu i do singlu. Doufám, že mě to nakopne do příští sezony, abych se škrábala nahoru v singlu stejně jako v deblu. Teď je potřeba si odpočinout a udělat hodně dobrou přípravu. Jsem odhodlaná do toho jít. Nebude to jednoduchá cesta, ale fyzicky se zase cítím dobře," řekla Šafářová po dnešním finále Turnaje mistryň, v kterém s Američankou prohrály s Ruskami Jekatěrinou Makarovovou a Jelenou Vesninovou po setech 6-7 3-6.

Už loni si Šafářová deblem pomohla. Hned na Australian Open prohrála ve dvouhře v 1. kole, ale čtyřhru v Melbourne s Mattekovou-Sandsovou vyhrály. "Po vyřazení v singlu jsem byla hrozně smutná, ale v deblu jsem poprvé vyhrála grandslam, a tak mě to nakoplo do singla, až jsem měla nejlepší sezonu v kariéře," vzpomínala na rok 2015, v kterém se zaskvěla finálovou účastí na Roland Garros.

Čtyřhra pomáhá udržet Šafářovou v zápasovém rytmu, který po několika prohrách v prvních kolech ztratila. "Člověk může trénovat, jak dlouho chce, ale pak přijde na zápas, kde jsou najednou okolo rozhodčí, diváci - a to je něco jiného. Když člověk zápasy nemá, tak mu to hodně chybí. Není dost důrazný a prohraje. V deblu to není to samé, ale aspoň si držíte nějakou úroveň," konstatovala Šafářová.

Zdravotní potíže řešila od loňského září do letošního února. Poté zvládla zbytek sezony a i finále debla na Turnaji mistryň je pro ni odměnou. "Na to, že to byl první rok po tak dlouhé nemoci, tak můžu být spokojená. V deblu absolutně skvělý, v singlu bych chtěla být výš, ale jsem zdravá a šťastná," usmála se.

Rok navíc vyšperkovala olympijskou medailí. S Barborou Strýcovou získaly v Riu bronz. "Je speciální. Těžko se to hodnotí, ale možná je víc medaile," porovnávala brněnská rodačka olympijský kov a grandslamový deblový titul.

Další vysoké cíle mají s Mattekovou-Sandsovou i ve čtyřhře. Třeba vyhrát Wimbledon, který jim ve sbírce jediný chybí. "První bude Australian Open, kde jsme získaly první společný grandslamový titul. Wimbledon máme v hledáčku. Uděláme co bude v našich silách a zkusíme získat i tuhle trofej," řekla Šafářová.

Jednou se kamarádky, které si užívají legraci na dvorci i mimo něj, možná i navštíví. "Nemyslím, že přijedeš do Česka," otočila se Šafářová na Američanku. "V Česku je teď moc zima, i když vím, že máš doma vyhřívanou podlahu," odvětila Matteková-Sandsová. "Jasně, můžeš chodit a cítit se v teple. Česko je krásné," lákala ji Šafářová. "Za rok," prohlásila Američanka.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
Fandina
Šafi říká, že je pro ní medaile z OH asi víc než než deblový GS titul, i když je jen bronzová. To je zajímavé. A jinak ty deblové výsledky Šafi jsou super a je co chválit. Některé zápasy v první půlce roku musely holky oželet, protože tam i u Beth byly nějaké zdravotní problémy. Konec roku je ale famozní. Dneska byly protihráčky lepší, ale i tak.
Reagovat
misa
Je čas zhodnotit letošní sezonu. Byla jiná než ta loňská, už tím, že pro Lucku začala až v únoru a ze začátku se hodně v singlu trápila. Přinesla hodně emocí, ať už pozitivních nebo negativních.

Pozitiva:
+ Návrat k turnajům: Na konci roku 2015 to občas vypadalo, že Lucii už zdraví nedovolí pokračovat v kariéře, proto jsem měl velkou radost, když začala zase hrát.
+ Titul z Prahy: jediný opravdu povedený turnaj ve dvouhže. Přitom na něj Lucie přijela s bilancí 0-5 a v 1. kole prohrála úvodní set. Ukázala ale velkou bojovnost a možná si myslela, že všechno půjde líp.
+ Vybojovaný Wimbledon: Herně Lucie nezaujala, ale nezměrnou bojovností postoupila do 4. kola. Cestou odvrátila ve dvou zápasech 4 mečboly a vyhrála třetí set 3. kola 12-10.
+ Olympijská medaile: Krásný úspěch a vyřazení sester W. jako bonus. Velký dík si samozřejmě zaslouží Bára Strýcová.
+ Bucie: čtyři velké tituly + finále TM udělalo Lucii v průběhu těžké sezony hodně radosti. A nejen jí.
Negativa:
- Těžko něco psát ohledně zápasů, Lucie hrála to, co jí tělo dovolilo a absence předsezónní přípravy se taky projevila. Hodně zamrzely zdravotní problémy v Riu, kde musela vzdát dvouhru.
- Rozchod s trenérem: Rob jí dovedl k singlovému maximu a domluvil i partnerství s Beth, jeho ztráty je škoda.

Je dobře, že se Lucka dívá do příštího roku s optimismem. Uvidíme, co ještě v tenise dokáže. Hlavně ať nechodí žádné špatné zprávy ohledně jejího zdraví. A mě těší, že jsem z ní pořád nadšený tak, jako před dvěma roky :) Bez ohledu na to, jestli je na žebříčku 5. nebo 63.
Reagovat
tommr
mezi ty negativa bych dal i to, že Lucka letos nemohla hrát FC. Jinak to vidím stejně jako ty ...
Reagovat
misa
Je pravda, že poprvé od roku 2005 neodehrála v sezoně žádný fedcupový zápas...
Reagovat
smazaný uživatel
Hroznej nezvyk...
Reagovat
VlS
Dobrý shrnutí - možná bych jen k negativům dodal jednu věc : zatracená smůla na losování celej rok, nikdy nedostala aspoň 2-3 kola snadný los, vždycky to bylo něco težkýho.
Reagovat
misa
Závěr sezóny byl ohledně losů špatný: na US Open, v Tokiu, Wuhanu i Pekingu dostala Lucka nejpozději do 2. kola hráčku top 10, takže máš pravdu. Ale třeba v Paříži nebo Wimbledonu byl los docela příznivý.
Reagovat
EllNino
byl a taky ho využila :)
Reagovat
VlS
Vem si už ten začátek po nemoci - Jarka Švédka, Sam Stosur - to rozhodně není na rozehrávku po 4. měsíčním průseru ( a když to vezmu od USO tak půl roku)
Reagovat
misa
Po tom návratu by Lucka prohrála asi s každou z první stovky. Sam byla vždy její oblíbená soupeřka a zápas v Paříži rozhodlo ve třetím setu pár míčů.
Reagovat
Frick
To bych nepřeceňoval.

V Dauhá, IW, Miami i Charlestonu ten los byl příznivý až velmi příznivý, bohužel byl Lucčin stav tak zlý, že to ani na tyto soupeřky nestačilo.

Těžší to bylo až ve Stuttgartu s Kájou, kde paradoxně vyhrála svůj první set sezony.

V Praze byl los lehký.

V Madridu to prvního kola si taky nemohla stěžovat.

V Římě taky OK, té prohry s Doi byla škoda. Mohla se stát před RG českou no. 1....

I v Paříži OK. V prvních dvou kolech určitě, pak se Sam to bylo horší, pravda.

Až v Birmu to bylo vražedné s Petrou, to je fakt.

V Eastbourně byla Fiedsam lehký los, ale bohužel.

Ve Wimblu určitě los přál a ČF se z toho dalo udělat rozhodně.

V Montrealu Bouchard taky ušla, doma nedoma.

Stejně tak v Cinci Petko.

Na US Open už bohužel Lucka nebyla nasazená a odskákala si to do druhého kola...

Tokio - Cibulková (jak se nyní zdá) nic moc - ale taky to bylo hratelné.

Peking, Wuhan - Kája formu v Číně dobrou neměla, jednou jí porazit měla.

Moskva - Gavrilovka taky nebyla žádná vražda, i když se dostala nakonec do finále.

SUMA SUMÁRUM - Celkově si v sezoně na losy Lucka stežovat moc nemohla.
Reagovat
VlS
Je vidět jákej jsi totální ignorant a nikdy nepochopíš, že tenis není o rankingu.
Reagovat
Frick
Ok, místo toho stupidního výroku - napiš, kde to Lucka měla o dost těžší, než by se na to první pohled zdálo.

A hlavně nepiš, jak je každá hráčka v TOP 100 nesmírně těžká.
Reagovat
Frick
Jsi ubožák. Já jsem se to snažil vypsat "turnaj po turnaji", ty ses zmohl na nechutnej jednovětnej útok s nulovym argumentem.
Reagovat
smazaný uživatel
to ale neni pravda, zpochybneni dostatecne erudovanosti oponenta je legitimni a nemusi byt vubec argumentacni chybou, vlastne casto usetri cas i nervy, vsem.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
jo a moc pekna fotka Lucy.. :-)
Reagovat
Fandina
:-)) jj výchovy není nikdy málo a pokud má někdo respekt, tak to někdy i zabírá. Držím palce!!!
Reagovat
VlS
Ty furt vycházíš z aktuálního rankingu v tý který době, jenže Lucka rozhodně nebyla ve stavu a formě, které by odpovídalo jejímu rankingu, byla ba tom daleko, ale daleko hůř. Podceňuješ Petko, Genie, Yaninu a další a další jen ba základě rankingu, což je ptákovina. A to ty nikdy nepochopíš, howgh.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist