Prostějovský challenger se bude hrát s inovacemi i s Veselým

14. 5. 2019, 19:39
Aktuality 2
Šestadvacátý ročník challengeru v Prostějově čekají inovace i útok Jiřího Veselého na rekordní čtvrtý titul. Antukové Moneta Czech Open se koná 2. až 8. června a exhibici si zahraje i Radek Štěpánek.

Vedle trojnásobného šampiona z Hané Veselého mají z domácích hráčů jistotu startu ještě Adam Pavlásek, Lukáš Rosol a Jiří Lehečka, který dostane jednu z divokých karet. "Chceme jako vždy hlavně podpořit naše mladé hráče," řekla Petra Černošková, ředitelka turnaje dotovaného částkou 100 tisíc eur.

Veselý v Prostějově vyhrál v letech 2014, 2015 a 2017 a s třemi tituly se s Janem Hájkem a Štěpánkem dělí o prvenství v počtu vavřínů. "Byl bych šťastný, kdyby se mi povedlo vyhrát počtvrté. Bylo by to neskutečné," řekl Veselý, který se snaží po zdravotních problémech dostat do formy. "Hledá se a doufám, že nejpozději v Prostějově se ukáže a sezona se začne vyvíjet trošku líp," dodal.

Teoreticky by se po deseti letech mohl v turnaji objevit i Tomáš Berdych, který aktuálně nehraje kvůli problémům se zády a vypadl ze světové stovky. "Samozřejmě by se mi to líbilo, a kdyby měl zájem, určitě mu kartu dáme," uvedla Černošková, ale nepředpokládá, že by se někdejší čtvrtý hráč světa přihlásil. "Pokud bude zdravotně v pořádku, tak se spíš bude připravovat na trávu," doplnila.

Nejvýše přihlášeným hráčem je zatím Nizozemec Robin Haase, 64. na světě. Konečnou podobu startovního pole však jako vždy ovlivní až vývoj grandslamového Roland Garros, během jehož druhého týdne se challenger tradičně hraje.

Prostějovský turnaj patří mezi challengery s nejdelší tradicí, i proto dostal od vedení ATP výjimku a může končit už v sobotu. "Po nás už začínají turnaje na trávě a hráči si chtějí na trávě dva tři dny zatrénovat, proto to vítají," řekla Černošková.

Prostějov letos poprvé pocítí nová pravidla
Podle nových pravidel ATP má challenger v hlavní soutěži 48 hráčů a šestnáct z nich dostane v prvním kole volný los. "Jsem zvědava, jak to zvládneme, protože je to větší porce zápasů a hrát se smí jenom na kurtech se živými přenosy, a ty ATP dodává na tři kurty. Máme ale výhodu krytého centrkurtu," řekla Černošková.

Novinkou je i výrazně omezená kvalifikace. Do té se dostane jen čtveřice hráčů a ze dvou zápasů vzejdou dva postupující. "To mi přijde zvláštní," řekla ředitelka.

Před sobotním finále, které je na pořadu od 11:00, se jako obvykle uskuteční exhibiční čtyřhra. Tentokrát na počest Štěpánka, který loni ukončil kariéru. "Vyhrál tady třikrát, tak to bude takové naše rozloučení," řekla Černošková. V páru se Štěpánkem nastoupí Jiří Novák a proti nim se postaví dvojice Petr Pála, Pavel Vízner.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
Frick
https://www.idnes.cz/sport/tenis/berdych-se-predstavi-na-turnaji-v-prostejove.A060604_214414_tenis_elv

Zajímavé, že tehdy se tam hrálo o stejné peníze. Na RG to byla zhruba třetina co nyní.

Propast mezi Challengery a GS se tedy stále zvěšuje.

A proč porovnávám GS s turnaji "druhé kategorie"?

Nu, přirozeně právě proto, že na těchto (spíše, ale ne výhradně) vyšších Challengerech se velice často rozhoduje, zda vaše umístění bude nad cutem pro hlavní soutež na GS či nikoliv...

Osobně si myslím, že pro hráče/hráčku okolo té TOP 100 je ten cut mimořádně důležitý. Vědět, že díky GS mám zajištěno 4x PM ve výši +/- 50 000 USD...

Docela si říkám - není pro tyto hráče/ky důležité si udržet TOP 100 (možná i TOP 120) i v deblu? Tam je to o potřebně nějakých 820 b. (630 v případě TOP 120). Což by třeba pomocí nějakých ČF/SF na INTech nebo horších Premierech nemuselo být tak nemožné.

Protože i těch 4x 7500 USD mi přijde pro hráče/hráčku z hrany TOP 100 docela významných...

Samozřejmě - zvláště v tom deblu - není nikde psáno, že nemůže jednou ze 2,3 GS vyjít los a postoupí se nejméně o kolo dál, kdy už pak z toho je zase o něco více PM + navíc 130 bodů, což citelně může upevnit pozici nad CUTem na další 4 GS...
Reagovat
Frick
Čili nějaká ta "fetišizace TOP 100" má stále patrnější materiální význam. Resp. spíše je to "TOP 103-108", v závislosti na množství odhlášek pro zranění nebo naopak využívání chráněných rankingů.

BTW: Neví někdo, nějakém rekordu, kdy CUTem (nakonec) prošel celkem nízko postavený/á hráč/ka a kdy naopak nestačilo ani vcelku dobré umístění na MD?

Počítám tak, že smůla mohla v extrémním případě vyjít tak na 104. a naopak "štěstí" třeba na 115.?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist