Rafael Nadal včera slavnostně otevřel vlastní akademii

20. 10. 2016, 10:18
Aktuality 35
Jeden z nejlepších hráčů tenisové historie Rafael Nadal včera na Mallorce otevřel svou vlastní tenisovou akademii. Slavnostního zahájení se účastnil i jeho velký kamarád a rival Roger Federer.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Ve svém rodném Manacoru na Mallorce včera Rafael Nadal oficiálně otevřel Akademii Rafaela Nadala. „Zde je má budoucnost. Nedokážu si představit, že bych žil jinde než na Mallorce,“ sdělil Nadal stránkám ATP.

„Sport je má vášeň a vybudování tenisové akademie je jako splněný sen. Děti tu mohou dělat i několik dalších sportů. Věřím, že přesně to potřebují. Do chodu akademie se hned od začátku hodně zapojím,“ dodal.

Slavností otevření si nenechal ujít ani Roger Federer

Areál akademie se rozkládá na 24 000 metrech čtverečních a má vše, co děti potřebují. Je vybaven mimo jiné bydlením pro studenty i speciální klinikou, kde pracují špičkoví lékaři, fyzioterapeuti a výživoví poradci.

„Součástí akademie je i mezinárodní škola, která zajistí rovnováhu mezi tenisem a výukou. Tým trenérů (v čele s Tonim Nadalem) má s naším sportem obrovské zkušenosti. Chci, aby byla akademie dostupná pro všechny po celém světě,“ popisoval Nadal.

V akademii je celkem 26 krytých i nekrytých tenisových kurtů, fitness centrum, dva plavecké bazény (krytý i nekrytý), restaurace atd.

Slavnostního otevření se zúčastnil i velký rival ale zároveň velký kamarád Nadala bývalá světová jednička Roger Federer. Švýcar může nově vzniklou akademii hodnotit jedině pozitivně.

„Pokud se budou chtít moje děti naučit tenis, tak vím, kam je pošlu,“ prohlásil Federer během včerejší akce. „Přesně sem,“ dodal.

„Nevím, kolik hráčů Rafova kalibru má akademii. Tahle akademie je speciální místo. Rafa tu bude moci sdílet své zkušenosti, což je skvělé. Jsem pyšný, že jsem tu dnes mohl být,“ ocenil Federer Nadalův projekt.

Nadal s Federerem mají spoustu společných vzpomínek. Nadal dokonce Švýcarovi předal speciální koláž, jež zobrazuje jejich nejlepší společné momenty na kurtu.

Koláž, kterou Rafael Nadal daroval Rogerovi Federerovi

Ke koláži přidal vzkaz: „Milý Rogere, moc ti děkuji za podporu při oficiálním otevření akademie. Dnes je to pro mě, mou rodinu i můj tým nezapomenutelný den. Ani si neumíš představit, jak moc si ceníme toho, že jsi tu s námi,“ svěřil se Španěl.

„Rogere, tahle koláž zobrazuje a připomíná všechny naše společné momenty na kurtu. Když se na ni dívám, uvědomuju si, kolik skvělých společných vzpomínek máme... Pokračování příště...,“ připsal do vzkazu Nadal.

Pokračování příště je výstižné. Federer by se měl na kurty vrátit příští rok a Nadal se zatím nerozhodl, zda si letos ještě nějaký turnaj zahraje.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

35
Přidat komentář
turista
Je to chvályhodné ta Rafova tenisová akademie. Je obdivuhodné co za svých 30 let života dokázal Rafa udělat.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer: Moje deti sa budú ucit hrat tenis u Nadala :)

Roger to má v hlave spočítané a chce dopriat svojim detom to, čo sa on sám nenaučil :)
Reagovat
a.magerova
Španělsky?
Reagovat
Tuttovka
Sledujete někdo zápas Monfilse s Eliasem :D ? Je to docela match a pěkný na pokoukání. Pán z Portugalska hraje moc pěkně :).
Reagovat
Pe3k
A TP jako obvykle nic netusi... V cele s Nadal fans kteri nemaj tuseni nikdy o nicem. No Nadal ztrati dost bodu ale usetril si dalsich ponizujicich 5 proher.
Reagovat
J1mmy88
i kdyby uz nikdy nic nevyhral, tak jsem rad, ze jsem zil v ere nejlepsich tenisovych velikanu nasi doby, Fedexe a Nadala, Djoka a Murru dlouho nikdo nepredci v jejich velkych zapasech
Reagovat
George_Renel
Vzpomeň si na svá slova za dvacet třicet let. Nikdy nevíš co bude.
Zažil jsem generaci Lavera a spol, McEnroa, Connorse, Samprase a spol a nemyslím si, že ty generace v kontextu své doby v něčem zaostávaly.
Je to samozřejmě věc názoru, jen nemám moc rád takováto kategorická vyhlášení.
Reagovat
smazaný uživatel
smankote, Renele, ja s tebou souhlasim!!! :-)))
Reagovat
Lunej..
Já jsem taky ráda, že jsem zažila Lendla, Agassiho, Borga, McEnroa, Navrátilovou, Mandlíkovou atd., že teď zažívám tento tenis a mám srovnání a vidím jak se tenis vyvíjí. Každá doba má své velikány, spíš jde o to, jak člověk stárne a vidí věci jinak než zamlada, co si z toho vezme. Zápasy Edberga a Beckera u sítě jsou pro mě teď spíš usměvné v porovnání se současnou tenisovou agresí. A když Edberg ukončil kariéru, protože nedokázal returnovat 200 km podání Gorana a tenis šel dopředu, to je prostě život. Hezký život.. :)
Reagovat
smazaný uživatel
to je fakt, trnu vzdycky hruzou, kdyz si stari mistri po "papirovem" sevisu automaticky a tak bezstarostne (ze jim nekdo ustreli hlavu) vykracuji na to sako.. :-))) Ale nejsou v mych ocich o nic mensi jen proto, ze hrali drevenymi paratky ci "kovovkami" - konec koncu, s kazdym novym materialem a tvarem to litalo rychleji dokonce i mne.. :-)) Je skutecne nutne (a byt schopen) vnimat kontext doby.
Reagovat
peggy
Rafovi, blahopreji k otevreni akademie a hlavne aby to nebylo jen pro bohate.Federer mne udelal radost,ze se zucastnil.
Reagovat
mkubis17
týdenní program stojí 1 830 Euro, takže tak :-D
Reagovat
smazaný uživatel
to je bez školy(školného)?
Reagovat
mkubis17
https://www.rafanadalacademy.com/documents/14201/33861/rafa+nadal+academy+ONE+WEEK+PROGRAM+ENG.pdf/4ff9ea47-1ba7-458e-8738-dc371e12a873
Reagovat
smazaný uživatel
:)
Reagovat
Frantz
No nevim, jestli to byl dobrej napad, pripominat elegosovi, kolikrat dostal od Rafy narezano :-D Myslim, ze to ma porad v zive pameti ;-)
Reagovat
Krisboy
Oni jsou skuteční přátelé a ohromně se navzájem respektují. Tohle řeší jenom jejich hejtři.
Reagovat
D@nny
tak tak
Reagovat
Marduch
Koláž s tím komentářem k Rogerovi je opravdu krásný moment, to se Rafovi povedlo. Hezká tečka za Fedalem;)
Reagovat
Krisboy
Peter Sagan je Peter Sagan :)
http://sport.aktuality.sk/c/242258/mark-cavendish-peter-sagan-je-peter-sagan-bol-som-z-toho-chory/?utm_source=slovnik.sk&utm_medium=zona-section&utm_content=stred-text&utm_campaign=cross
Reagovat
smazaný uživatel
hej, mal by sa však naučiť komunikovať s médiami. Jeho slovný prejav upraviť a medzi vetami to hmm, :DD No nič, je cyklistom nie komentátor a ťahať vie.
Reagovat
Krisboy
Kdo? Peter nebo Mark?
Reagovat
smazaný uživatel
áále, jasne že Peťo
Reagovat
Krisboy
Asi se přihlásím. Nějak mi poslední dobou nejde forehand.
Reagovat
smazaný uživatel
Azda ťa zoberú. :)

"Areál akademie ..... vše, co DETI potřebují."
"Chci, aby byla akademie dostupná pro VŠECHNY po CELÉM světě,? popisoval Nadal.
Reagovat
smazaný uživatel
*otáznik nepatrí :)
Reagovat
Krisboy
Potřebuju jenom pár rad, nebudu tam zabírat místo moc dlouho :) Zítra Rafovi zavolám.
Reagovat
smazaný uživatel
tak veľa zdaru! Ty máš jeho číslo? Mohol by si posunúť. :)
Reagovat
Krisboy
No nevím, slíbil jsem mu, že ho nikomu nedám. To jistě chápeš. Ale že jsi to ty, zkusím se za jeho největší fanynku na celém Slovensku přimluvit.
Reagovat
smazaný uživatel
vďaka, teším sa. si borec
Reagovat
smazaný uživatel
Oba jsou skvělí, největší pánesové tenisové historie. Jak tenisově, tak i lidsky.
Reagovat
smazaný uživatel
Osobnosť ako sa patrí. Projekt do detailu premyslený, akadémia má všetko. Rafa osobne navštevoval areál a na FB dával info ako výstavba pokračuje.

Oddaný tenista, ktorý vytvorí podmienky pre rast svojich nasledovníkov práve vo svojom rodisku. Verím, že tam urobí ešte kus práce. O doživotnú činnosť má postarané, všetko bude mať pod palcom. Klobúk dole!

Oceňujem aj ostatných tenistov, ktorí prispievajú na charitu, ale čo sa za ne urobilo už mnohí nevedia.
Rafa a Federer sú naveky zapísaní v dejinách tenisu. Aj toto je dôkaz ich spoločného ťaženia.
Reagovat
smazaný uživatel
Pred časom akadémiu navštívil aj Andy a Mats Wilander. :)
Reagovat
Fandina
a těším se na to pokračování příště. Go!!!
Reagovat
smazaný uživatel
a obema, at je jeste urcite nejake to "priste". Pro me zatim mozna nejsympatictejsi Rafuv pocin, holt nemohu jinak, nez vzdat hold.. :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist