Raonic je v Tokiu třetí rok po sobě ve finále, v předloňské odvetě vyzve Nišikoriho

4. 10. 2014, 07:26
Aktuality 27
ATP TOKIO - Milos Raonic na turnaji ATP 500 v Tokiu smetl Francouze Gillesa Simona a třetí rok po sobě postoupil do finále. V něm narazí na svého předloňského přemožitele Keie Nišikoriho, který v druhém dnešním semifinále otočil zápas s Němcem Beckerem. Souboj o titul bude zároveň bitvou o důležité body v boji o Turnaj mistrů.
Milos Raonic

Letošní ročník turnaje v Tokiu nabídl řadu velkých překvapení (Stanislas Wawrinka, David Ferrer a Jo-Wilfried Tsonga) vypadli už v prvním kole), přesto není složení finálové dvojice nijak překvapivé. Stejně jako v roce 2012 so do nej dostal Kanaďan Milos Raonic a domácí hvězda Kei Nišikori.

Wimbledonský semifinalista Milos Raonic cestou do svého druhého letošního finále (začátkem srpna vyhrál turnaj ve Washingtonu), neztratil ve čtyřech duelech ani set a o jediný servis (z 41) ho v druhém kole připravil Rakušan Jürgenen Melzer. Ve včerejším čtvrtfinále s Uzbekem Istominem ani v dnešním semifinálem s Gillesem Simonem dokonce nemusel odvracet žádný brejkbol.

Třiadvacetiletý Kanaďan s francouzským soupeřem letos svedl pětisetovou bitvu na antukovém Roland Garros, na oblíbenějším tvrdém povrchu však neměl sebemenší problémy. Raonic využil tři ze čtyř brejkbolů, v druhé sadě ztratil po svém podání jen tři z 23 výměn a po 66 minutách zvítězil hladce 6-1 6-4.

"Myslím, že dnes jsem předvedl nejlepší výkon z celého týdne. Měl jsem čistou představu o tom, co mám dělat a vybíral jsem správné údery," pochvaloval si Raonic. "Gilles se dokáže dostat do rytmu při hře od základní čáry, tak bylo důležité být agresivní a dostat ho pod tlak."

Raonic tak v Tokiu postoupil do finále třetí rok po sobě, trofej z japonské metropole však ve sbírce dosud nemá. Osmý hráč světa si finále na okruhu ATP zahraje podvanácté v kariéře, získat zatím dokázal šest titulů.

To finalista US Open Kei Nišikori se na postup do finále natrápil mnohem více. Už po včerejším čtvrtfinále přiznal, že ho trápí svalové problémy a kdyby neusiloval o důležité body v boji o Turnaj mistrů, zřejmě by ze soutěže odstoupil. Čtyřiadvacetiletý Japonec ale bojuje dál a dnes otočil semifinálovou bitvu s Němcem Benjaminem Beckerem, s nímž dva ze tří předchozích duelů prohrál.

V první sadě Nišikori neproměnil za stavu 2-1 brejkbol a vinou ztraceného servisu v sedmé hře set prohrál. Pak se ale rozjel, v druhém setu soupeře deklasoval za 23 minut kanárem a v rozhodujícím dějství se ujal vedení 3-1. Jenže brejk nepotvrdil a diváci se dočkali dramatické koncovky. Rozhodnout musel až tie-break, v němž sice japonský favorit ztratil první výměnupo svém podání, pak však předvedl několik parádních úderů a nakonec zvítězil 4-6 6-0 7-6.

Nišikori, který v neděli vyhrál turnaj v Kuala Lumpur, vyhrál už 14. z posledních 15 zápasů, když jedinou porážku utrpěl ve finále US Open s Čiličem. V Tokiu si zahraje ve svém celkově jedenáctém finále a navázat může na svůj triumf ze sezony 2012. Celkově má na kontě - stejně jako Raonic - šest titulů, z toho polovinu získal v této sezoně.

Nišikori s Raonicem se utkají popáté a z toho letos už počtvrté. O rok mladší Kanaďan vyhrál pouze letos na trávě ve Wimbledonu, japonský tenista zvítězil předloni právě ve finále v Tokiu, letos na antuce v Římě a naposledy před měsícem v pětisetovém maratónu v osmifinále US Open.

"Na zápas proti Keii se těším. Hodně lidí tady si to přálo. Musím dobře podávat a soustředit se na svůj výkon. Rád bych se dočkal odvety za poslední dvě finále," řekl Raonic, který v loňském finále podlehl Del Potrovi.

Nedělní souboj o titul bude zároveň bitvou o důležité body v boji o účast na Turnaji mistrů. Nišikori je v pořadí pro Londýn na šestém místě těsně za Čiličem, Raonic si dnešní výhrou upevnil poslední postupovou příčku před Andym Murraym, sedmý je Tomáš Berdych. Vítěz tokijského Rakuten Open si polepší o dalších 200 bodů, které nakonec mohou hrát ve vyrovnaném pořadí (pátého Čilič a jedenáctého Murrayho dělí necelých sedm set bodů) významnou roli.

- ATP 500 TOKIO -
(Japonsko, tv. povrch, 1.373.420 dolarů)
sobotní výsledky (04. 10. 2014)
• Dvouhra - semifinále •
Raonic (3-Kan.) - Simon (Fr.) 6-1 6-4
Nišikori (4-Jap.) - Becker (Něm.) 4-6 6-0 7-6(2)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

27
Přidat komentář
tito
Neskutečné returny od Keie v TB. Takhle v milisekundách zničit výhodu
skvělého prvního servisu, se jen tak nevidí
Reagovat
Mayo
Miloš do toho !
Reagovat
gigin
Kdo hraje spolu deblíka v Shangahi :))

https://pbs.twimg.com/media/BzFrXBiCMAA71hO.jpg:large
Reagovat
smazaný uživatel
bych Domovi ty jeho pochybny kamaracofty se starsima zatrhla, jen ho zkazi.. ;-))
Reagovat
gigin
Hele, já si myslím, že tento vztah je v pohodě. Podívej se na tento obrázek... Nikdy jsem tak Ernieho pokorného neviděl. Podle mne jsou fakt kámoši. Jakože kámoši ;)

http://imgup.cz/images/2014/10/04/ff.jpg
Reagovat
gigin
Jakože fakt kámoši. Promiň.
Reagovat
smazaný uživatel
hezka fotka.... tak dobre, jeste pockam, noooo.. :-)
Reagovat
gigin
Aj mi se líbí. Moc.

Jo jinak Kližan je asi druhý Gulbis :)))

"I think my tennis is now great," said Klizan. "I think I can beat anyone on tour.
Reagovat
smazaný uživatel
hmmmm, skromnost z neho jen kape... :-)
Reagovat
gigin
Jo no :DDD
Tak já ho nemám vůbec načteného. Ale moc dobrý pocit z něj nemám. Nemyslím herně :)
Ale tak třeba zdejší naši bratia z Eskáčka by věděli víc :)
Reagovat
smazaný uživatel
tak ja ho sice taky neznam, ale presto vubec ani neplanuju jeho presun do hledacku.. ;-)))
Reagovat
gigin
No jasný. Však já taky ne. Stačí mi jedna porucha ;)
Reagovat
gigin
https://www.facebook.com/video.php?v=746034525469121&set=vb.145668848839028&type=2&theater
Reagovat
smazaný uživatel
To je sympaťák, skromnej, vůbec se netočí jak kretén na kameru aby celej svět viděl jak jednou porazil Nadala. To neudělal ani Rosol :D
Reagovat
elda
tohle by Ernie neudělal, viď ?
Reagovat
gigin
Určitě ne. Však on ani po výhře neskáče, nějak extrémně neslaví.
Reagovat
smazaný uživatel
tak logicky ji povazuje za samozrejmou... ;-)))
Reagovat
elda
No jo. On kolikrát ani nezamává do publika :)
Reagovat
gigin
sojka: přesně tak :)))
elda: Ne nic. Akorát v Boodles se pomuchlal s podnapilýma tetičkama :)
Reagovat
elda
Ale tam ho poslali. To měl úkolem :)
Reagovat
gigin
ello from Shanghai! I'm here for the first time. Impressive city, incredibly big, mega organized tournament. I will play Lukas Rosol already tomorrow. Very difficult, but there are no easy draws in an ATP 1000. The courts are quicker than in Tokyo. That suits his game better than mine. So please cross your fingers for me tomorrow. I play second match after 2 pm local time. Would be an important win for me as the winner plays a very special opponent in the second round. Bamos! :)
Reagovat
Kozoroh
V tuto chvíli by se titul víc hodil Milošovi. Body z Tokia by mu mohly hodně pomoct k účasti v Londýně. Pro Keie je TM na 90% jistý, Miloš to tak snadné nemá. Proto budu ve finále víc přát Kanaďanovi (krom toho hraje v Tokiu třetí rok po sobě ve finále, tak by už měl konečně získat titul :-)).
Reagovat
Fandina
Adepti na TM ve finále. Já budu držet palce Nišimu. Dneska se mi s Benjaminem jevil hodně unavený, doufám ale, že se do zítřka zregeneruje.
Reagovat
smazaný uživatel
No nic, to je strašně potěšující, že se Berdychovým sokům ohledně TM daří...:)
Reagovat
smazaný uživatel
prej a bude ti prano.. :-) Kdyz poslapou dejiny podle planu, budou ve fi oba, kdyz nad plan, vyhra nad Djokovicem je cennejsi. A navic jeste ocenuju Berdu, ze si pro body jde zasadne vzdycky celem a ne po objizdkach. Jako nekdo.. ;-)
Reagovat
EllNino
přesně, a když má zabrat, tak většinou zabere, doufám, že dneska Marťase smázne a ve finále, kdo ví ;)
Reagovat
smazaný uživatel
to je pravda, Tom jezdí často na silně obsazený turnaje, což se ale o Milošovi apod. moc říct nedá. Ale je to každého volba.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist