Raonic poslal Kanadu poprvé do semifinále Davis Cupu

8. 4. 2013, 08:57
Aktuality 13
Tenisté Kanady postoupili poprvé v historii do semifinále Davisova poháru. Zajistili si ho po domácím obratu proti Itálii, který řídil Milos Raonic. Ten získal rozhodující bod v souboji týmových jedniček proti Andreasi Seppimu.
Milos Raonic

Loni se Kanada po osmi letech vrátila do Světové skupiny, už v prvním kole ale prohrála s Francií a musela do baráže. V té se ale zachránila výhrou proti Jihoafrické republice a letos po skalpu oslabeného Španělska postoupila poprvé v historii do čtvrtfinále. 

V něm se Kanaďané znovu v domácím prostředí v hale ve Vancouver utkali s Itálií a i když po úvodní dvouhře, v níž Vasek Pospisil nestačil na Seppiho, prohrávali, souboj otočili. Ještě v pátek vyrovnal Raonic, v sobotu pak důležitou čtyřhru po velkém boji vyhráli Daniel Nestor s Pospisilem a na konečných 3-1 v neděli upravil nejlepší kanadský tenista v historii Milos Raonic, který v souboji týmových jedniček porazil ve čtyřech setech Andrease Seppiho.

16. hráč světa v zápase přišel jen jednou o podání, které sice znamenalo ztrátu třetí sady, jinak ale vývoj duelu hraného v bouřlivé atmosféře kontroloval, i za za pomoci 35 es poslal Kanadu poprvé do semifinále. 

"Mám štěstí, že jsem byl schopný v posledním setu zvýšit výkon a ustát tento druh tlaku. Davis Cup je skvělá zkušenost. Nejen zápasy, ale i během přípravy v týdnu si užijeme hodně legrace," řekl šťastný Raonic. , který ve slavné týmové soutěži vyhrál už sedmé singlové utkání v řadě.

"Pamatuju si, jak ještě před třemi lety za nás hrál Milos proti Dominikánské republice v Torontu," radoval se kapitán Martin Laurendeau z pokroku, jaký kanadský celek udělal. Ve zmíněném duelu Kanada vyhrála zápas o udržení v "druholigové" americké zóně a od té doby v Davisově poháru podlehla jen vloni Francii, to už v prvním kole Světové skupiny. V následné baráži ale uspěla proti JAR. V předchozích třiceti letech přitom Kanaďané nahlédli mezi elitu jen v roce 2004. 

"V téhle soutěži je tolik zemí hladových po úspěchu a my jsme mezi poslední čtyřkou. To je obrovská čest. Těžko tomu věřit, ale myslím, že jsme si to zasloužili," rozplýval se Laurendeau. "Vůbec si nepamatuju ten mečbol. Míček šel do sítě a já byl bez sebe," dodal k momentu, který předcházel bouřlivým ovacím na kurtu i v hledišti haly Thunderbird Sports Centre.

V semifinále se kanadští tenisté představí 15. až 17. září v Srbsku, za které letos po roční pauze nastupuje i světová jednička Novak Djokovič. Byť bude pár dní po US Open, připraví si Srbové na Kanadu s největší pravděpodobností antuku, kterou by eliminovali sílu Raonica.

- ČTVRTFINÁLE DAVIS CUP 2013 -
(Kanada - Vancouver, Thunderbird Sports Centre, tvrdý povrch / hala)
kompletní výsledky (05. - 07.04. 2013)

Kanada - Itálie 3-1 ... konečný výsledek
Pospisil - Seppi 7-5 6-4 4-6 3-6 3-6 ... 0-1
Raonic - Fognini 6-4 7-6 (7-4) 7-5 ... 1-1
Nestor/Pospisil - Bracciali/Lorenzi 6-3 6-4 3-6 3-6 15-13 ... 2-1
Raonic - Seppi 6-4 6-4 3-6 7-5 ... 3-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak Miloš s Vaškem už vládnou i v Kanadě! To jsou věci...
Reagovat
martineq
:-D :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud se nepletu, tak Kanada byla v semifinále DC už v roce 1913. Takže tam není poprvé...
Reagovat
smazaný uživatel
Mám chuť jet v září do oblíbeného Srbska mrknout se na dva oblíbené hráče- Noleho a Miloše:-)))
Jinak jsem zvědavá, co Srbové vyberou za povrch.
Reagovat
smazaný uživatel
antuka, Milos tam mozno nieco uhra no Pospisil, alebo Dancevic absolutne nic.
Reagovat
smazaný uživatel
stejně je velice zajímavé, jak výhodné je hrát pro hráče, kteří nikdy nebudou v TOP10 Davis cup. Zahrají si mezi stejnými žabary jak na challengerech a po žebříčku náramně stoupají. Nedivím se hráčům TOPu, že DC vypouštějí. To je taková brigáda a na ni velmi zaměstnaní nemají prostě čas,sílu a platí se drobnými.
Reagovat
smazaný uživatel
a co Raonic je challenger hrac? Sa zebuc, debi.le
Reagovat
smazaný uživatel
Myslel třeba Rosola nebo Hájka, nebo i další, kteří teď za vítězství získali 65 bodu, Rosol za dvě dokonce 130. Pro takové hráče jsou to zlaté body, na které by museli hrát tak 4 turnaje s jejich výkonností.Takový Koroljov má 256bodů a je na 186 místě atp. Kdyby porazil Rosola, tak má +65 bodů a vyletí někde na 160místo atd. Nevím jak to s těma bodama je, ale mělo by se to odsupňovávat, třeba v 1.kole DC za vítězství 25, v druhé 50, v semi 75 a ve finále 100.
Reagovat
smazaný uživatel
však ono se to odstupňovává :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ano, to myslím,porazit 2 hráče z druhé světové stovky a poskočit o 20 míst.
Reagovat
VlS
Ale ti hráči se do čtvrtfinále museli nějak dostat a z nebe tam nespadli. Bodování za DC je úplně v pořádku a každý hráč s patřičnou výkonností může reprezentovat svou zemi, jestli nechce, je to jen jeho věc stejně, jako když chce. DC není o penězích, to je o cti a slávě a pocitu sounáležitosti se svou zemí.
Reagovat
smazaný uživatel
Slzička ukápla :) na mě trochu moc sentimentu..ale jinak v podstatě souhlasím, že to bodování je správné, Lukášovi to umístění přeji, i když herně na něj podle mě zatím nemá. A téměř nenávistný postoj polluxe považuji za krajně omezený, až hloupý.
Reagovat
VlS
Pocit, že musím kopat do svejch, abych byl světovej s odchodem puberty většinou časem přejde.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist