Robsonová čekání na britskou vítězku neukončila, titul z Guangzhou má Su-Wei Hsieh

22. 9. 2012, 13:10
Aktuality 29
WTA GUANGZHOU - Osmnáctiletá Laura Robsonová mohla ukončit 24 let dlouhé čekání Britů na vítězku turnaje WTA. V čínském Guangzhou ale prohrála finálovou bitvu nenasazených hráček s Tchaj-wankou Su-Wei Hsieh.
Profily hráčů
Su-Wei Hsieh

Laura Robsonová už ve svých 14 letech vyhrála wimbledonskou juniorku a v posledních týdnech se začíná výrazně prosazovat už i mezi ženami. Osmnáctiletá Britka, aktuálně nejmladší hráčka v Top 100, už v červenci postoupila na antuce v Palermu poprvé do semifinále, na olympiádě pak s Andym Murraym získala stříbrnou medaili z mixu a na US Open šokovala výhrami nad grandslamovými šampionkami Kim Clijstersovou a Na Li a následným postupem až do osmifinále.

Tento týden v čínském Guangzhou se navíc stala první britskou finalistkou turnaje WTA po 22 letech, 24 sezon dlouhé čekání na první britskou vítězku po Saře Gomerové ale alespoň prozatím ukončit nedokázala. V boji o titul podlehla po 2 hodinách a 57 minutách Su-Wei Hsieh, i když v každém setu měla náskok brejku.

Robsonová se v prvním dějství postarala o první brejk, ale nepotvrdila ho a prohrála 3-6. Ani ve druhé sadě náskok brejku neudržela a Su-wei Hsieh šla za stavu 5-4 podávat na vítězství. Pak ale talentovaná Britka získala šest gamě v řadě a rázem v rozhodující sadě vedla 3-0. Jenže ani tento slibný náskok neudržela a nakonec padla 3-6 7-5 4-6.

Šestadvacetiletá tenistka z Tchaj-wanu tak po letošním triumfu v malajsijském Kuala Lumpuru získala druhý titul.

- WTA INTERNATIONAL GUANGZHOU -
(Čína, tv. povrch, 220.000 dolarů)
sobotní výsledky (22. 09. 2012)

Dvouhra - finále:
Su-wei Hsieh (Tchaj-wan) - Robsonová (Brit.) 6-3 5-7 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
freeteepek
Pane Zabloudile, ve výše napsaném článku máte přehozené jméno a příjmení taiwanské hráčky. A já jsem to hloupě zkomolil podle vašeho vzoru. Není to Su-wei Hsieh nýbrž Hsieh Su-Wei. Nebo je to jedno? Teď koukám, že na oficiálním profilu na stránkách WTA to mají stejně. Ale v dnešním článku pro změnu opačně. Vy to také máte v profilu hráčky jinak. Čert aby se v tom vyznal! A co přechylování, to se u asijských jmen neuplatňuje? Když už někdo vymyslel tuhle koninu, tak snad by se neměly dělat rozdíly, ne? Jak k tomu potom přijde třeba chudák Laura Robsonová, která se přece ve skutečnosti jmenuje "Robson". Vůči ní a všem ostatním cizinkám to není fér.
Reagovat
smazaný uživatel
a) přechylování není konina, má svůj smysl a své místo v českém jazyce (to aby se ta příjmení dala skloňovat a člověk nemusel mluvit jako hotentot)
b) přechylování má svá pravidla, jedno z nich říká, že jména uváděná ve tvaru příjmení-jméno (týká se to především asijských, konkrétně hlavně čínských a korejských jmen) se nepřechyluje. Proto se píše Hsieh Su-wei a ne Su-Wei Hsiehová.
c) Vůči cizinkám jako Robsonová to není o nic méně fér, než vůči našim to, že z Berdycha je Berdyč, z Hradecké Hradeka a z Lucky Šafářové Lusy Safarova.
Reagovat
freeteepek
Pravidla přechylování jsou na nic.-( Tak ať aspoň nedělají bordel v tom, co je příjmení a co křestní jméno. Na profilu to má tak, v článku nad tím jinak...
Překvapilo mě, že Šafářovou někteří rozhodčí kupodivu vyslovují včetně interpunkce a "ová" na konci. Zatimco u Kvitový je to vždycky "Kvitova", tedy všechno krátce. "Hradeka" je srandovní. Stejně jako "Berdyč". Přechylovat by se nemělo povinně. Proč to jméno tudíž zbytečně k*rvit? Angláni český gramatice nerozuměj a nedokážou český jméno česky vyslovit, takže je pochopitelný, že to vyslovujou tak, jak to vyslovujou. Pochybuju ale, že na to mají nějaký zákon...Píšou to ovšem shodně s náma. Až na tu diakritiku, kterou na klávesnici prostě nemaj.
Reagovat
smazaný uživatel
Že ta pravidla a jejich smysl nechceš pochopit neznamená, že jsou zbytečná. A že Angláni ty hlásky neznají je neomlouvá.
Reagovat
vendulkabendulka
Prechylovani ani v cestine povinne neni, pouze doporucene. Jelikoz dava smysl. Ale to by byl zacatek dalsi plamenne diskuse.
Reagovat
vendulkabendulka
Guangzhou, jo? Tím myslíte to město v Číně, kterému český říkáme Ku*ang-čou, nebo ještě lépe Kanton?
Reagovat
smazaný uživatel
Země s takovou tradicí a pořádající grandslam, čeká na vítězku WTA 24 let...Nepočítal jsem to, ale zemička jako je naše, jich má nejspíš několik desítek. Není to s tím našim tenisem tak špatný.
Reagovat
freeteepek
Do Tokya přijíždí Aga coby obhájknyně titulu a světová trojka. Bookmakeři jí však příliš nevěří a tak s velmi vysokým kurzem 17:1 je u nich až sedmá v pořadí favoritek! Kdo si na ní vsadí? Petra Kvitová, přestože nemá letos zdaleka tak úspěšnou sezonu jako Aga, figuruje s kurzem 7:1 na pěkném třetím místě. Není to divný?
Reagovat
smazaný uživatel
Možná preference, nebo kvůli výsledkům v posledních týdnu a ne z celýho roku
Reagovat
Roger_Federer
Kurzy se nevypisují "za to",že hráčka obhajuje titul..Aktualní forma Kvitové je rozhodně lepší než Agy..navíc od Wimbledonu nic neuhrála..
Reagovat
freeteepek
Zkušenosti zvítězily. Dnes ten tlak na Lauru zřejmě přeci jen dolehl. Proto tolik chyb na podání. Zápas jsem bohužel sledoval jen zezačátku, protože jsem potom šel sám hrát tenis. Pech. Ve třetím setu za stavu 3:0 pro Lauru musel být na Su-weiovou velmi vysoký kurz a určitě bych neutrpěl takovou ztrátu, jelikož jsem už před zápasaem vsadil na Lauru. No co, příště mi to Laura vynahradí:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Zápas plný obratů se smolným koncem pro Lauru. Abych řekl pravdu, pořádně jsem se začal dívat až za stavu 5:3 pro Hsieh ve 2. setu. Právě v té chvíli začala Laura otáčet druhou sadu. Říkal jsem si, že je to neuvěřitelné, jak Laura v tom devátém gemu odvrátila pět mečbolů. Ten obrat ze 3:5 na 7:5 byl úžasný a už se zdálo, že se misky vah přesunou na stranu Laury. Ve třetím setu se Laura ujala vedení 3:0, ale byl tam "jenom" jeden brejk. Potom Hsieh zabrala a začala hrát opět výborně, jako hrála většinu zápasu. Přišel další obrat a situace byla najednou stejná jako ve 2. setu. Hsieh vedla 5:3 a podávala Laura. Laura při svém podání tentokrát nepřipustila mečboly, ale potom už Hsieh na druhý pokus dopodávala zápas...

Bylo to hodně vyrovnané a musím říct, že to byl moc pěkný tenis z obou stran. Líbilo se mi, jak obě hráčky byly neustále v pohybu. Bylo tam spoustu výměn, kdy se honily z jedné strany na druhou. Opravdu zajímavé... Asi by bylo hodně kruté pro Hsieh, kdyby dneska prohrála. Přece jenom, mít pět mečbolů a nevyhrát? Hsieh ukázala ve třetím setu svou odolnost, přestože se pro ni nevyvíjel dobře. Samozřejmě nesmím zapomenout na to, že Hsieh hraje velmi nápaditý tenis (dadaft to popsal moc hezky). Má výborný pohyb a není jí cizí technika ani razance. Opět se potvrdilo, že pravidelné deblistky bývají někdy velmi šikovné... Laury je mi líto, protože dneska dělala, co mohla. Ve druhém setu předvedla úžasný obrat, když už to pětkrát viselo na vlásku. Pak měla nadějně rozehraný třetí set, ale bohužel. Laura opět předvedla pěkný výkon. Byly tam i nějaké chyby, ale určitě převládaly povedené momenty. Znovu ukázala svoje silné podání. Laura dneska dala 9 es, ale bohužel taky 11 dvojchyb. Snad budou příště převažovat esa... Jinak se o Lauru nebojím. Myslím, že je to jenom otázkou času, kdy nějaký titul vyhraje. Jestli bude takhle pokračovat, tak se máme na co těšit. :)
Reagovat
dadaft
ano ano. to jsem samozřejmě zapomněl - zvednout se po promarněných 5ti mečbolech a 0:3 v rozhodujícím setu, to bylo velké!
Reagovat
dadaft
ještě poznámka - asi mělo být Laura - Su-Wei nebo Robsonová - Hsieh.
(tatínek Hsieh Su-Wei se jmenuje Hsieh Tze-Lung)))
Reagovat
smazaný uživatel
Pravdu díš - některé asijské jazyky uvádějí jméno ve tvaru příjmení-jméno. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
nevidela jsem cely zapas, ale prinesl krasne momenty, hezky a napadity tenis, gratulace Su-wei, mylela jsem, ze se po neuhranych MB, ztrate sady a smolnem vstupu do treti uz jednoduse nezvedne. Nebylo to o jednom mici, vlastne nemam tyhle uvahy ani rada, ale set ji prohral jeden lezerni slajzovany FH. ;-)

dadaft: joo, Strycovou jsem na kurtu taky zahlidla, mozna i Verka se tam mihla .... :-))

Jinak gratulace Laure k fi, je to sympaticka holka a velky tenisovy prislib, ale jsem konzerva a chvilku mi potrva, nez ji odpustim, jakym - z meho pohledu neskutecne hroznym - zpusobem poslala do duchodu Kim, neuveritelne nestastny zaver, to si vzhledem ke sve leskle kariere ani osobe Kim nezaslouzila, moc smutny chvilky... takze jsem jeste sekla jak ty nase streamy.....
Reagovat
VlS
odpouštět neumíš? Tak to já jsem jí ani nezazlíval, nějak mi to přišlo normální střídání generací. Je to hezká holka, jestli je sympatická nevím, na tohle hodnocení si ještě chvilku počkám
. Tuším, že tam od ní bylo nějaké dost hloupé prohlášení o morálce ostatních hráček na okruhu, nebo tak něco, tak si ji zatím nechám zařazenou neutrálně.
Reagovat
smazaný uživatel
sojka: Ale no tak. Já vím, že si Kim zasloužila lepší rozlučku, ale Laura dělala jenom svou práci. :)

VIS: O tom už jsme se tady jednou bavili, pamatuješ? :D
http://www.tenisportal.cz/zpravy/zahlavova-strycova-si-v-palermu-zahraje-semifinale-10498/
Reagovat
smazaný uživatel
neumim, nooo.. :-) Ale snazim se! O prohlasenich Laury nevim, moc ji nesleduju, ale stridani strazi taky povazuju za zakonity a ma mily usmev, tak ji davam sanci.. ;-)
Jo, nasla jsem si v archivu toho Kaderku a je to fakt na dyl... a zkratku to opravdu nesnese... Vis, ja ty pomery sleduju dyl nez 15 let... ;-)
Jinak ale "rozhazovat ruce do strany" budu rozhodne pouzivat :-)) a dobra byla i moucha na globusu... :-)
Reagovat
Heather_Fedex
snad to vyjde priste....aspon zazila atmosferu 1. finale
Reagovat
smazaný uživatel
V příští sezoně se dočká už určitě si myslím
Reagovat
dadaft
taky bych řekl. Laura je skvělá - a navíc se zdá, že je zdravá jako řepa. nevím, co by ji mohlo do budoucna zastavit...

gratulace Su-wei. letos druhý titul. bylo by skvělé, kdyby se začala víc prosazovat. její hra je neskutečně zábavná...
Reagovat
VlS
Lauru by nejsnáz mohla zastavit Laura. Věřme, že se jí to nestane, ale stalo se to už mnoha obrovským talentům.
Reagovat
dadaft
ano, stává se to, stává...
...... (zaklepal jsem na dřevo) ))
Reagovat
dadaft
zkřižte Agnieszku Radwanskou se Sárou Erraniovou, dokořeňte špetičkou Věry Zvonarevové a Barbory Záhlavové Strýcové - - - a máte Su-Wei Hsieh. )))))
Reagovat
EllNino
Ještě s Marion kvuli forhendu obouruč :DDD
Reagovat
dadaft
jj, docela jsem čuměl, co dokázala s těmi obouručáky doběhnout a dosáhnout a jak kvalitně vrátit - nesmírně hbitá, rychlá a mrštná hráčka --- její obrana byla místy špičková...
opravdu mě okouzlila. ))
Reagovat
EllNino
Yeah... a ty Bářiny finesy se tam občas tky bleskly :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist