Roddick udolal Hewitta pošesté v řadě. S Del Potrem se utká o 50. finále

19. 2. 2011, 08:19
Aktuality 29
ATP MEMPHIS - Andy Roddick už v šestém vzájemném souboj v řadě dokázal přemoct Lleytona Hewitta. Američan v Memphisu vyhrál souboj bývalých světových jedniček ve třech setech a v sobotu si proti Del Potrovi zahraje o jubilejní 50. finále.
Andy Roddick

Andy Roddick už téměř rok čeká na titul. Jubilejní třicátou trofej pro vítěze by mohl získat tento týden v Memphisu, kde již v letech 2002 a 2009 vyhrál.

Zatím k tomu má dobře nakročeno. V pátečním čtvrtfinále svedl souboj dvou někdejších nejlepších hráčů světa s Lleytonem Hewittem, se kterým od roku 2005 neprohrál. Po ztracené úvodní sadě uspěl i v Memphisu a vyhrál už šestý vzájemný duel v řadě. Celkovou bilanci tak již otočil na 7-6 ve svůj prospěch.

Osmadvacetiletý Američan měl nejvíce problémů v prvním setu, ve kterém padl 4-6. Pak už ale nečelil jedinému brejkbolu a duel otočil. Nejvíce práce měl s ukončením zápasu, k čemuž potřeboval sedm mečbolů. Čtyři zahodil v deváté hře při podání soupeře, další dva v následné hře při svém servisu.

"Lleyton hrál v úvodu zápasu lépe. Ve dvou ze tří zápasů jsem tu zaspal začátek, to musím do příště zlepšit," uvědomoval si Roddick, který nasázel 21 es. "Ale zápas se může rychle otočit a to se dnes stalo. Na konci druhého setu a ve třetím jsem tu hrál zžejmě zatím nejlepší tenis. Jen musím najít způsob, jak hrát dobře hned od prvních výměn."

O 50. finále se světová osmička utká s Juanem Martinem Del Potrem, kterého Roddick ve třech zápasech ještě neporazil. Poslední dvě vydřené výhry si ale argentinský mladík připsal v létě 2009, kdy svou životní formu dotáhl až k triumfu na US Open. Ve finále byl naposledy v témže roce na Turnaji mistrů.

Loni kvůli zranění zápěstí odehrál pouhé tři turnaje a propadl se až do páté světové stovky.V posledních dnech se ale pomalu dostává do formy, neboť týden po semifinále v San Jose, kde prohrál s Verdaskem, se do stejné fáze turnaje dostal i nyní v Memphisu. Ve čtvrtfinále porazila 6-4 6-2 domácího Michaella Russella, jemuž nenabídl jediný brejkbol.

"Proti Roddickovi to bude moc těžké, ale musím se pokusit ho porazit. Zatím jsem ho pokaždé porazil, ovšem zítra to bude zcela jiné. Myslím, že to bude dobré utkání pro fanoušky a doufám, že vyhraju," řekl Del Potro. "Jsem šťastný, že jsem se tu dostal již do semifinále. Mám tuto zemi rád, získal jsem tu nejvíce titulů a mám na ni skvělé vzpomínky. Děkuji pořadatelům, že mi umožnili hrát na divokou kartu," dodal dvaadvacetiletý rodák z Tandilu.

Raonic se posune už do top 50
V senzačních výkonech pokračuje Milos Raonic. Tenista, jenž sezonu začal na 156. místě žebříčku, minulý týden získal premiérový titul na turnaji v San Jose a nyní ho díky postupu do semifinále v Tennessee čeká minimálně posun již do elitní padesátky. 

Dvacetiletý Kanaďan, jenž ve druhém kole zdolal v tie-breku třetí sady Radka Štěpánka, si ve čtvrtfinále rovněž ve třech setech poradil s Američanem Robertem Kendrickem. Soupeře z druhé světové stovky porazil za necelé dvě hodiny, když s pomocí dvaceti es odvrátil osm z devíti brejkbolů. 

"Jsem na sebe moc pyšný. Zatím jsem na okruhu příliš turnajů neodehrál, abych se po těžkém turnaji udržel na tak skvělé úrovni," pochvaloval si rodák z Černé Hory. "Jsem psychicky silný, dělám to, co pro vítězství potřebuji. Možná nehraju nejlepší tenis, ale počítají se výhry. Jsem překvapen, jak dobře se tu v zápaech cítím. Hodně mi pomohla vydřená výhra proti Štěpánkovi," dodal osmifinalista Australian Open, jenž si během krátké doby připsal už tři vítězné zápasy proti hráčům první světové desítky. 

O další finále se utká se čtvrtým nasazeným Mardym Fishem. Američan ve čtvrtfinále zastavil krajana a obhájce titulu Sama Querreyho

"Už jsem tu v semifinále dvakrát prohrál se soupeřem, který pak turnaj vyhrál. V roce 2004 to bylo s Joachimem Johanssonem, který mi hrou Raonice hodně připomíná. Doufám, že to letos zlomím," řekl Fish.

- ATP 500 MEMPHIS (USA / Tennessee, tv. povrch / hala, 1.100.000 dolarů) -
páteční výsledky (18. 02. 2011)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Roddick (1-USA) - Hewitt (Austr.) 4-6 6-3 6-4
Fish (4-USA) - Querrey (5-USA) 6-3 6-4
Del Potro (Arg.) - Russell (USA) 6-4 6-2
Raonic (Kan.) - Kendrick (USA) 6-4 3-6 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
smazaný uživatel
aha sry nezhledl jsem vysledky Raonic me prekvapil v tom pripade se ukaze souboj mezi mladym dravcem a navratilcem...
Reagovat
smazaný uživatel
boze to sou blitky co tu pises zamysli se nad sebou.....
Reagovat
smazaný uživatel
uprimne to preji del potrovi mel hrozny min. rok a snazi se vratit na spici.Kdyz sem sledoval zapas rodick-wawrinka na ausop tak jisty komentator rekl ze rd i hewit narozdil od federera (jsou to zhruba stejne rocniky) neposunuli svoji hru aby se vyrovnaly mladym dravcum to federer dokazal... vydim to na finale del potro-fish
Reagovat
smazaný uživatel
ad: "vydim to na finale del potro-fish"

Pominu-li hrůzostrašnou hrubku (stane se), vidíš to tak nějak s křížkem po funuse, abych tak řekl. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
No vida, tak Raonic ve druhém finále za sebou. Šakal musí zuřit maximální měrou. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Prekvapil ma v dobrom- na finale mu neverim proti Delpovi uz ale som rad ze fyzicky to vydzral- zas hral 3 sety a zas postupil:D inak ten servis ma neskutocny a ked si zobereme ze ma ,,iba,, 196cm tak ma neskutocny servis- momentalne podla mna fakt najlepsi servis na okruhu- tvrdy flat servis na stred a von z kurtu vie davat rovnake rany ako Ivo ci Andy ak ne silnejsie, dalej slice a kick serve neskutocne a 2. servis ma o level tiez niekde inde ako ti 2metrovi:D ale aj ine veci ma dobre len treba to zlepsit- a je to - ved je tak vysoky ako Berdych- ale servis ma o 2 triedy lepsi
Reagovat
smazaný uživatel
Nebuď drzý! :-))) Radost z toho opravdu nemám. No nic, tak teď vkládám naděje do Juan-Martina, v horším případě do Andyho Roddicka.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak sampras měřil tuším "jen" 185 cm a podání měl přinejmenším stejně klvalitní jako Raonic (obzvlášť vezmeme-li v úvahu vývoj materiálu).

Ivaniševič měřil (podle tebe "jen") 191 cm nebo tak nějak a první servis měl ještě lepší.
Reagovat
smazaný uživatel
Vidíš, Ivaniševič - další z "tenistů" končících na -ič, kterého jsem z duše nesnášel. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ivaniševič ale rozhdně nebyl od základní čáry marnej, zejm. jeho forhend byl celkem dost velká zbraň. Ovšem jeho relativní neobratnost na síti byla vcelku legendární.

Já měl vůči němu celkem lhostejný vztah, akorát mě s odpuštěním "nasral", když v roce 1992 v semifinále Wimbledonu porazil Samprase, mého oblíbence, když servíroval naprosto neuvěřitelným způsobem.

Jinak trochu odbočím, ale podle mě jeden z největších "underachieverů" v ATP Tour byl Michael Stich, kt. rozhodně měl na to, aby se řadu let pohyboval v absolutní špičce, ale de facto měl dobré jen roky 1991 a 1993 a zčásti rok 1994 (OK, v r. 1996 byl ještě ve finále na RG a v roce 1997 v SF Wimbledonu, kdy překvapivě prohrál s Cedricem Piolinem, ale to už byla spíš jeho labutí píseň).
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, věčný talent Michael Stich. Ten když měl fazónu, tak trhal soupeře na kusy, jenomže to bylo spíše vzácné. Já myslím, že mu dost uškodilo, že v Německu, kdy Steffi Grafová po příchodu Selešové už nebyla tou neohroženou vládkyní tenisu, mu všichni přehazovali, že "teď to musí být on, kdo udrží německý tenis na výsluní", zvláště potom co v 91. roce vyhrál Wimbledon. A on to psychicky nedal. No a pak přišla éra Peta Samprase a bylo vymalováno.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, ale Sampras samotný nebyl tím, kdo by Stichovi bránil v rozletu, ostatně v jejich H2H vede 5:4 (vyloučíme-li relativně bezvýznamné zápasy na antuce ve World Team Cupu, pak je jejich H2H vyrovnaná 3:3). Problém spíš podle mně spočíval v tom, že Stich se nikdy nedokázal tak jednostranně a výlučně zaměřovat "jen" na tenis jako Sampras.

Jinak co do svých kvalit byli velmi vyrovnaní: podání zhruba stejné, forhend lepší Sampras, bekhend lepší Stich, Sampras byl ovšem atletičtější a řekl bych i o něco obratnější na síti.

Dalším "underachieverem" byl i Richard Krajicek, kt. kromě skvělého podání měl i výborné oba základní údery -- však taky pobral i několik úspěchů na antuce (např. SF na RG) a na jednom turnaji na antuce dokonce doslova vymlátil z kurtu brugueru, a to v době, kdy byl Bruguera považován za krále antuky (čili to asi bylo v roce 2004). Jenže Richard dost brzdila jeho ustavičná zranění. :-(
Reagovat
smazaný uživatel
... samozřejmě 1994, ne 2004. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Co tam zas vyvádí ten Michail? Včera hrál proti Tsongovi tak pěkně (kromě 2. setu). To je děs!
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle není normální!!! Južnyj podává do zápasu a nedopodává. To je už tento týden počtvrté, co mě takhle tenisti ničí!
Reagovat
smazaný uživatel
Cilic do finale, Juzny si to sam pokazil nebudem radsej komentovat, 2 svoje servis hry v rade na konci zapasu stratil...
Reagovat
smazaný uživatel
5:7. Já prostě nemám slov!!! Bych zrekapituloval tenhle týden: Azarenka vede *4:1, prohraje. Li má 4 MB v řadě, prohraje. Kanepi vede *5:3 prohraje 5:7. Južnyj vede *5:4, prohraje 5:7. Kde já dělám chybu?
Reagovat
smazaný uživatel
Na všechny jsi měl vsazeno, že vyhrají? Tomu se říká pech! :-) Ovšem já osobně bych si třeba na Azarenku nevsadil ani pětník. :-) A asi ani na Kanepi, neb je naprosto nepředvídatelná. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Já na to poctivě do dvou v noci čekal. V prvním setu hrát Roddick strašně, moc kazil a hrál pasivně, Hewitt ho jasně přehrával. Snad každý Roddickovův servis šel přes shody a breakbally. Od ruhého setu se ale Andy úžasně zvedl, zlepšil servis a začal hrát agresivně a Lleyton pomalu ztrácel. Škoda, fandil jsem mu. Připojuju se k přáním o finále DelPo-Fish, hlavně teda doufám, že Mardy konečně ukončí tu směšnou Raoničmánií.
Reagovat
smazaný uživatel
Proč se ti vlastně víc líbí Del Potro než Raonic? Vždyť Del Potro do servisu řeže skoro stejně jako Raonic, akorát Raonic ten servis daleko, daleko líp umísťuje a variuje. Jestli nesnášíš hráče se silným servisem, měl bys nesnášet i Del Potra. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ale no táák! Del Potro - na to jak je vysoký - má krásné technické údery (třeba ten obouručný backhand). Samozřejmě, že má i kvalitní servis, ostatně bez toho se dneska tenista neobejde. Ale když se dívám na zápas Del Potra, tak se hraje TENIS (mezihra). U Raoniče to je: bum - utírá se ručníkem - bum - utírá se ručníkem - bum - jde si sednout (a utírá se ručníkem). Na returnu to je: prásk - buď vítězný return nebo síť (aut). Výměny trvají asi tak čtyři vteřiny, to mě nebaví.
Reagovat
smazaný uživatel
Viem ze nemas rad Raonica- to ti neberem kazdy ma dakoho rad, dakoho nie, ako ja osobne drzim Raonicovi proti Fishovi ale nie som slepy - Raonic hraje strasne vela zapasov od Australie- kde hral aj kvalifikacie az doteeraz prakticky nonstop hraje- aj psychicky to musi byt na neho vela toho- zrazu tlak- cela Kanada zas pozera tenis atd. a hlavne uz mu dojde stava- uz vcera s Kendrickom mal namale a Fish je o level vyssie ako Kendrick- plus domaci hrac myslim si ze da stopku Raonicovi - ten by musel dobre servovat a vyhrat do 2 setov uz v 3. sete by fyzicky mohol odist. Co sa tyka Delpo-Roddick tak naozaj neviem s cim by musel vyrukovat Andy na JM aby ho zaskocil. Inac ta mania okolo Raonica si myslim ze je na mieste- 20 rocny hrac aby takto z nicoho nic poskocil o 100 miest v rebricku behom par tyzdnov to tu nebolo nepamatam kedy-inak bolo by dobre keby uz Raonic vypadol aby si oddychol a na IW-Miami potrapil top hracov- teraz to prezeniem ale ked Ljubicic so servisom mohol vyhrat IW minuly rok tak Raonic tiez moze spravit solidny vysledok- dake QF atd.. momentalne co sa formy tyka tak je v top 20 urcite.
Reagovat
smazaný uživatel
Já vím, že tady pořád prosazuju toho Del Potra, ale on měl přece taky úžasný start - v 19 vyhrál 4 turnaje v řadě a ve 20 US Open. Uznávám, že jsem proti Raoničovi možná trošku zaujatý, na tu top20 určitě má, ale výš, no uvidíme. Ale můj oblíbenec to teda nikdy asi nebude. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Del Potro je aj moj oblubenec a tiez viem o jeho uspechoch- prvy hrac od cias Nadala ako teenager co vyhral vtedy zopar turnajov v lete v 2008om, potom ako mladik vyhral US open. Del Potro snad uz sa bude vyhybat zraneniam a potom ho caka velka buducnost tiez. Inak Delpo ma super servis- ja si pamatam v 2009 v casoch ked hral svoj naj tenis ze proste Delpov servis bol top 5 na okruhu, vsetko vela es daval, tvrdy servis, priame body, dobra pozicia do vymeny ked zakoncil svojim drtivym forehandom- ale u neho ten servis tak nevyncieval tym ze ma vela dalsich aspektov hry- pricom JM ma 198cm, Raonic 196cm- cize Raonic ma potencial zlepsit aspekty ostatne a potom ten servis nebude tak vycnievat ako momentalne.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, pokud bude časem Raonič techničtější a stylem hry se přiblíží DelPovi, bude to můj oblíbenec. :-)
Reagovat
misoSK
Kazdy ma svojho oblubenca, mne servismani nevadia, mam rad Raonica, Andersona aj inych, aj ked sa u mna nikdy nevyrovnaju Baghdatisovi. Co sa tyka Del Potra, nepatri medzi mojich oblubencov ale aj tak som rad ze sa vracia, minuly rok velmi chybal vo svetovom tenise, medzi hracmi nad 195 cm je jasne najkomplexnejsi
Reagovat
smazaný uživatel
Semifinále v Memphis a ne v Tennessee
Reagovat
smazaný uživatel
Tennessee je stát, jehož největším městem je Memphis.
Reagovat
Vojtaakk
Přesně tak, zopákni si zeměpis, když chceš upozorňovat na faktické chyby v článku... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist