Roddick vyhrál 30. titul. Díky nejlepšímu úderu v životě

21. 2. 2011, 10:36
Aktuality 16
Parádní představení připravili divákům v Memphisu protagonisté včerejšího finále. Andy Roddick a Milos Raonic se rvali o vítězství přes dvě a půl hodiny, nastříleli dohromady 52 es a téměř odehráli maximální možný počet gamů. Těsně před třetím tie-breakem ale Roddick zápas rozhodl ve svůj prospěch a po nádherné "rybičce" získal svůj třicátý titul v kariéře.
Profily hráčů
Andy Roddick

I kdyby Andy Roddick předvedl svůj vítězný skok plavmo kdykoliv jindy, musel by být se sebou spokojený. V utkání s Milosem Raonicem, které bylo jeho 50. finále na okruhu ATP, mu ale navíc přinesl zisk třicáté turnajové trofeje v kariéře a třetího titulu v Memphisu, kde uspěl už v letech 2002 a 2009.

"Za daných okolností to byl nejlepší úder, jaký jsem v životě zahrál," řekl po utkání Roddick, který těsně po odehrání forhendového prohozu jen nevěřícně koukal, jak míč letí na druhou stranu kurtu. "Zahrál výborný volej. Popravdě si nepamatuju nic kromě toho, že jsem šel za míčem a odehrál ho. Moc jsem nad tím nepřemýšlel. Potom jsem slyšel, jak lidé jásají. Řekl jsem si 'Ne, přece tam nemohl spadnout.'," popsal okamžik Američan.

Roddickovo vítězství se ale nerodilo vůbec lehce. Dvacetiletý Raonic přiletěl do Memphisu jako čerstvý vítěz ze San Jose a ve druhém finále v řadě ho nervozita příliš nesvazovala. Proti osmému hráči světa ihned začal střílet jedno eso za druhým, a zatímco Roddick byl v úvodním setu na příjmu bez šance, mladý Kanaďan si dokonce vypracoval dva brejkboly. Nevyužil však ani jeden, v tie-breaku si pomohl jen jediným esem a zkrácenou hru ztratil v poměru 7-9.

Oba hráči vzápětí ukázali, že v arzenálu mají i jiné údery než jen vynikající servisy. Na začátku druhé sady Raonic konečně prolomil Roddickovo podání, ale z vedení se dlouho neradoval. Favorizovaný Američan si hned vzal brejk zpět, stejně jako Raonic si pak dál vedl při svém servisu suverénně, a tak i o osudu druhého setu musel rozhodnout tie-break. V něm se ale tentokrát radoval Kanaďan, který si vybojoval šanci na zisk druhého titulu během dvou týdnů.

V rozhodujícím setu přestalo Raonice poslouchat podání, čehož Roddick využil, prorazil mu servis a ujal se vedení 4-1. Ani tehdy se Kanaďan nevzdal. V sedmé hře si vypracoval tři brejkboly v řadě, které ještě Roddick odvrátil. Američan ovšem dvojchybou daroval Raonicovi další, a ten už kanadský objev sezony využil a srovnal na 4-4. Za stavu 4-5 Raonic odvrátil mečbol svého soupeře, a když se Roddick ujal vedení 6-5, zdálo se, že diváci uvidí třetí tie-break. To ale Roddick nepřipustil a po dvou hodinách a 36 minutách získal svůj 30. titul v kariéře.

"Myslím, že jsem byl hodně šťastný. Měl jsem pocit, že mě přehrává. Snažil jsem se prostě jen udržet ve hře," připustil vítěz finále Roddick, před nímž je v počtu titulů z Memphisu už jen čtyřnásobný vítěz turnaje Jimmy Connors. "Je to památný třicátý titul. Na žádném turnaji jsem automaticky nepočítal s vítězstvím. Mám jich na kontě 30, ale z každého z nich mám radost. Z dnešního titulu se raduju stejně, jako když jsem vyhrál první," uvedl Roddick.

Do historie turnaje se i přes finálovou porážku zapsal také Raonic. Proti Roddickovi vypálil 32 es a podnik v Mempisu ukončil se 129 esy na kontě. Tím hravě překonal předchozí rekord Australana Philippoussise, jenž v roce 2001 nastřílel celkem 106 es.

"Je to jeden z největších talentů za poslední dobu," pochválil svého souepře Roddick. "Má výhodu v tom, že mu servis vyhraje spoustu zápasů, i když třeba bude se vším ostatním bojovat. Je to jeden z nejlepších servisů, které jsem kdy viděl. Nepřekvapilo by mě, kdyby se poměrně brzy dostal do Top 10," dodal Američan.

Poražený Raonic se v Memphisu musel na postup do finále hodně nadřít. Zatímco v San Jose neztratil set, v Tennessee odehrál pět třísetových bitev. "Je těžké, když jste ve finále, nastoupíte proti hráči z nejlepší desítky a nehrajete nejlíp. To vám pak nezbyde než bojovat a doufat, že se to otočí," prohlásil Kanaďan, který sezonu začal jako 156. hráč světa a po finále v Memphisu je už 37. na světě. "Je dobře, že (Roddick) musel přijít s takovým úderem, aby zápas ukončil. Řekl bych, že možná budu na jedné z nejpřehrávanějších výměn na YouTube," dodal.

Výsledky - Memphis - muži (tvrdý povrch, dotace 1,1 milionu dolarů):
Dvouhra - finále:
Roddick (1-USA) - Raonic (Kan.) 7:6 (9:7), 6:7 (11:13), 7:5.

Komentáře

16
Přidat komentář
smazaný uživatel
Opravdu nadhera. klobouk dolu nad nervovou soustavou mladeho Kanadana. I ve vypjatych chvilich si zachoval chladnou hlavu. Dotazeni na 4.4 v rozhodujicim setu a pak odvracen0 tolika matchbalu. Proste dramaticky zapas, ktery nabidl naprosto vse. Gratulace Andymu,ale potlesk Milosovi, snad se nezrani a urcite omladi brzy hrace svetove top desitky.
Reagovat
smazaný uživatel
andy zacina plesatet...
Reagovat
smazaný uživatel
Já už to psal jinde - to byl zápas roku! Nádhera.
Reagovat
Roger4EVER
Tak to fakt ne ! Hezký zápas to BYL ! Ale né ZÁPAS ROKU !!!
Reagovat
smazaný uživatel
A který byl letos zatím hezčí, mohu-li se zeptat? Já neříkám, že se do konce roku neodehrajou ještě krásnější zápasy, ale za ty letošní dva měsíce jsem teda zajímavější zápas neviděl.
Reagovat
smazaný uživatel
No tak třeba i Federer vs. Djokovič na AO mi připadal podstatně lepší. Tady to bylo až moc o servisech.
Reagovat
smazaný uživatel
Domnivam se, ze s titulem "prozatimni zapas roku" mohu smele souhlasit. Dramaticky, na dva servismany taktez uspokojiva mezihra-mne osobne prisel vykon Roddicka jako nejlepsi za posledni minimalne pulrok. :-) Raonic jej vyhecoval k vybornemu vykonu, a to na me Andy pusobil zpocatku unavene az nemocne. Ke kvalite zapasu prispel fakt, ze se hralo na domaci pude A-Roda. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Roddick hrál velmi dobře i proti Del Potrovi v SF, zejm. od základní čáry až překvapivě dobře.
Reagovat
smazaný uživatel
Del Potro jej toliko neproveril jako Raonic. Proti nemu musel hrat i dost agresivne, spousta uderu mela potrebnou delku. Takovy styl jsem u Roddicka dlouho nevidel. :-) Obrovska vule uspet v Memphisu.
Reagovat
smazaný uživatel
Raonic neni dalsi Karlovic v rade, ten to kluk toho dokaze mnohem vic nez jeden uder a to podani.
Na konci roku bude v Top 15.
Reagovat
smazaný uživatel
No, řekl bych každopádně, že na konci roku bude výš než Del Potro. Ten hrál s Roddickem jako naprosto "brainless ballbasher": plán A = mlátit do míčů co největší silou, umístění není až tak důležité. Když plán A úplně nefungoval, přikročil k plánu B, totiž: mlátit do míčů ještě větší silou, umístění není až tak důležitá.

Fakt se mi v tomto zápase hodně nelíbil. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Parádní finále,sledoval jsem všechna tři,ale to co předvedli Roddick s Raonicem to už jsem dlouho neviděl a vůbec nelituju,že to bylo na úkor spánku.No a poslední úder,to snad nepotřebuje komentáře.
klobouk dolů před oběma.S Milose roste hráč světové desítky!
Reagovat
darek.vrana
Nejlepší je, jak si rychle zase nasadil tu čepici, aby nebyla vidět pleška:).
Reagovat
smazaný uživatel
John McEnroe II.
Reagovat
dabelsobul
Tak to byla od Andyho velká paráda :)
Reagovat
smazaný uživatel
JJ, paráda, ale musela ho celkem i bolet. :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist