Rosol porazil i Simona a v Bukurešti si zahraje poprvé ve finále!

27. 4. 2013, 12:29
Aktuality 45
ATP BUKUREŠŤ - Lukáš Rosol si na antuce v Bukurešti zahrál poprvé v semifinále turnaje ATP a své maximum dokázal ještě vylepšit. Český tenista dnes porazil i obhájce titulu a 16. hráče světa Gillese Simona a postoupil do finále. O premiérový titul se v neděli utká s žebříčkově hůře postaveným Španělem Guillermem Garcíou-Lópezem, který pro změnu vyřadil šampiona z roku 2011 Mayera.
Lukáš Rosol

Začátkem dubna Lukáš Rosol výrazně přispěl dvěma body k postupu českých tenistů do semifinále Davisova poháru, když na antuce v Kazachstánu porazil Golubjova i Koroljova. Po dnech slávy se ale musel vyrovnávat s úmrtím svého otce a tenis šel na chvíli stranou. Už po dvou týdnech se však sedmadvacetiletý rodák z Brna vrátil zpět do turnajového kolotoče a s motivací věnovat co nejlepší výsledek člověku, který ho k tenisu přivedl, vtrhl do antukového klání v Bukurešti.

Český tenista v rumunské metropoli hýří od prvního zápasu sebevědovím, které získal nejen v Davis Cupu, ale i díky nové partnerce po svém boku. Po výhře nad Lucemburčanem Müllerem a skalpech nasazených Itala Seppiho a Srba Troického postoupil poprvé v kariéře do semifinále turnaje ATP, ve kterém se dnes utkal s 16. hráčem světa a vítězem turnaje z let 2007, 2008 a 2012 Gillesem Simonem.

Lukáš RosolRosol od začátku zápasu s nasazenou dvojkou diktoval tempo výměn a opíral se - jako v průběhu celého turnaje - o skvělý servis. Po něm v úvodní sadě ztratil jen čtyři fiftýny a když proměnil dva z devíti brejkbolů, bez problémů se ujal vedení. Ve druhém setu se český hráč ujal vedení 3-0 a už o něj nepřišel. Odvrátit dokázal všech osm brejkbolů, včetně čtyř v poslední hře a po 79 minutách se tak radoval z výhry 6-2 6-3.

"Věděl jsem, že bych ho mohl porazit, když budu hrát dobrý tenis. Jsem šťastný, protože dnes mi fungovalo opravdu všechno," radoval se Rosol. "Dnes jsem nehrál dobře, hlavně z bekhendu jsem mu daroval hodně bodů zadarmo. Začal jsem hrát až v polovině druhého setu a to už bylo pozdě. Lukáš si věřil, měl dobrý vstup do zápasu a zahrál několik krásných úderů," dodal zklamaný Simon, který v Bukurešti prohrál po sérii 16 výher.

Postupem do finále si Rosol zajistil 150 bodů do žebříčku ATP, ve kterém se posune poprvé už mezi čtyřicet nejlepších tenistů světa a bude novou českou dvojkou. Nyní by měl mít jisté 39. místo, případný triumf by ho vyhoupl ještě o zhruba pět příček výš.

"Zítra budu doufat, že ve svém prvním finále vyhraju. Mám v nich dobrou bilanci na challengerech, na kterých jsem prohrál jen jedno finále ze šesti, tak doufám, že vtom budu pokračovat. Už teď je jasné, že si tento turnaj budu navždy pamatovat, protože jsem se tu dostal poprvé do finále."

O premiérový titul se Rosol utká v neděli v prvním vzájemném duelu s 87. hráčem světa Guillermem Garcíou-Lópezem. Devětadvacetiletý Španěl sice od loňského podzimu vypadl na 11 turnajích v řadě v 1. kole, nebo dokonce už v kvalifikaci, v dubnu se ale dostává do dobré formy; nejprve si na antuce v Casablance zahrál čtvrtfinále, minulý týden na challengeru v Římě, kde mj. porazil i Jiřího Veselého, padl až ve finále a nyní v Bukurešti zvládl už čtyři třísetové bitvy.

Bývalý třiadvacátý tenista světa po Argentinci Zeballosovi, Ukrajinci Stachovském a světové desítce Janku Tipsarevičovi dnes zdolal 6-4 4-6 6-3 i předloňského šampiona Němce Floriana Mayera a postoupil do svého celkově čtvrtého titulu. Zatím má na kontě dva tituly - v roce 2009 triumfoval na antuce v Kitzbühelu a před třemi lety ovládl halový podnik v Bangkoku, kde si tehdy připsal skalp tehdejší světové jedničky Rafaela Nadala.

O titul dnes usiloval deblista Lukáš Dlouhý, jenž ale společně s Rakušanem Oliverem Marachem podlehl ve finále 6-4 4-6 6-10 nejvýše nasazenému bělorusko-rumunskému páru Max Mirnyj a Horia Tecau. Bývalý pátý hráč žebříčku čtyřhry Dlouhý hrál finále na turnaji ATP po dvou letech.

- ATP 250 BUKUREŠŤ -
(Rumunsko, antuka, 467.800 eur)
sobotní výsledky (27. 04. 2013)

Dvouhra - semifinále:
Rosol (ČR) - Simon (2-Fr.) 6-2 6-3
García-López (Šp.) - Mayer (5-Něm.) 6-4 4-6 6-3

Čtyřhra - finále:
Mirnyj/Tecau (1-Běl./Rum.) - Dlouhý/Marach (ČR/Rak.) 4-6 6-4 10-6

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

45
Přidat komentář
darek.vrana
Kdo to ještě neznáte, tak tady jsou desítky skvělých kvízů (a nejen z tenisu):
http://www.sporcle.com/games/tags/tennis
Reagovat
smazaný uživatel
http://prosperitaopen.cz/docs/mds.pdf
Reagovat
Fandina
Rosol Pavlásek, Lojda Veselý, to si snad dělají legraci.
Reagovat
smazaný uživatel
Rosol-Pavlásek? to je vtip? Apríl už byl, ne? Nicméně fandím Adamovi!
Reagovat
Stan_Borowitz
vysílá před Roland Garros jasný signál určený Rafaelu Nadalovi. No, nechtěl bych mít Rafovy sny, jestli Lukáš Garcíu Lopeze zítra porazí. Pokud se pak potkají na RG, bude Lukáš už v šatně vést 2:0 na sety...
Reagovat
smazaný uživatel
.
Reagovat
Roger_Federer
Ja myslim, že pokud Rafa bude ve stejne pulce jako Rosol, začne ho bolet koleno i hlava..je to psychosomaticka zaležitost..:)
Reagovat
Tomasito
I LOVE IT !! :-))
Reagovat
Mayo
úúú legenda Rosol šlape
Reagovat
gigin
http://q3.cz/images/79egl.jpg
Reagovat
Fandina
hezké a tak také jedna Fandina ... úsměv
Reagovat
Nola
dnes sme sa dočkali konečnej Nadala :D:D :D
Rafa ukážkovo pozametal kurt s mladou puškou....
Reagovat
gigin
Miloš v tom outfitu vypadá jak nějaký požárník z Toronta....
Reagovat
tommr
Lukáš bude tím pádem zítra ve finále papírovej favorit, protože Garcia-Lopez je momentálně v žebříčku daleko za ním. Možná, že by byl ale pro něj lehčí soupeř Mayer - role favorita může Lukáše trochu svazovat. A postavení Garcii Lopeze navíc není úplně vypovídající o jeho schopnostech - on byl svýho času blízko postupu do první světový dvacítky a dokázal opakovaně porazit i Tomáše Berdycha ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tady neco pro fanousky/fanynky Rogera F. Ja se osobne nemuzu vynadiva:-)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151570522244941&set=a.214046249940.131095.64760994940&type=1&theater
Reagovat
Padme
Viděla jsem, ale je to zbytečně moc vyretušované. Vypadá líp přírodně ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Prirodne? :-) Tak to uplne nevim. Jasne je to reklama, takze retus tam bude...to je jedine dobre, ze normalne vypada lip. Je to proste Pan Elegan jak na kurtu tak mimo nej.
Reagovat
Padme
Přírodně.. jako řízek :D Přesně tak, elegan nadevše... Mě se líbila tato: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151544431619941&set=a.214046249940.131095.64760994940&type=1&theater
Reagovat
smazaný uživatel
;-)....taky pekna, i kdyz tam ma az moc kudrnaty vlasy a malinko mi pripomina Andyho a toho moc nemusim. Ta na tom trajektu je kraaasna;-))) tam mu to slusi moc.
Reagovat
Padme
To mě nenapadlo, má to nějaké moc kudrnaté :D Nejlepší účes má vždycky na začátku zápasu :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Federer, Roger Federer... určitě lepší než Daniel Graig, že?
Reagovat
Padme
Reagovat
Stan_Borowitz
tam mělo být, samozřejmě...
Reagovat
Fandina
Velká gratulace. Pěkný zápas. Jen tak dál!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak alespon Lukyna nam udelal radost...kdyz Petra a Tomas to projeli. Vypada to, ze DC ho poradne nakoplo, vyhrat na Simonem to je parada. Velka gratulace Lukasi!
Reagovat
smazaný uživatel
Vážně se mi líbilo, jakým způsobem Rosol vyhrál. Proti breakballům nečekal na chybu soupeře, ale šel si pro to winnerama. Nechci to zakřiknout, ale oba možní soupeři pro finále na mě působí hratelným dojmem. Jestli se z toho nepos.re, tak to může dotáhnout. Už tohle je skvělý výsledek.
Reagovat
UnrealTom
super doufám že to Lukáš ve finále dá :)
Reagovat
smazaný uživatel
Je super, že po Berdychovi a Štěpánkovi máme dalšího hráče, kterej je schopnej projít i když na menším turnaji třeba do finále nebo turnaj vyhrát. Ale pořád prosimvás nepřeceňujte jeden turnaj v Bukurešti. Kdyby měl Lukáš tak suprovej servis a bezchybně tam házel jeden winner za druhým, tak je v top 10. A kde nejvíc tato taktika platí jsou rychlé povrchy. Když se podíváte jak hrál Lukáš tento rok, tak krom tohoto turnaje, kde porazil Seppiho, opravdu nikoho lepšího neporazil. A spíš prohráva i zápasy s papírově slabšími turnaji. Tento turnaj byl velice slabě obsazenej, všichni dobří hráči jsou v Barceloně.(nemyslím žebříčkově, ale třeba i podle formy) Nic proti Lukášovi, to v žádném případě.. Ale budte objektivní na tomto turnaji porazil G. Mullera,kterej na antuce nic moc nehraje. pak překvapil proti Seppimu, potom měl absolutně tragického Troického, kterej je letos hodně labilní a prohrál by snad i s Lojdou.ted Simona, kterej taky formu nemá. Píšu to sem jen kvůli tomu, že tady píšete, že by vas zajimao měření sil s Rafou na antuce. Řeknu vám, že by to skončilo tak 6:3 , 6:2.. Ono Rosol sice má podání a poměrně hraje rychle, ale vše je jen o tom co vám dovolí soupeř, když vám soupeř jako Simon vrátí polovinu balonu tak, že vám je nabije na zabití a pak to zabití nedoběhně, tak je z toho takovýhle výsledek, ale to se fakt s dobrými hráči nebo dobrými antukáři (Almagro, Monako, Ferer, Gasquet a dašími) srovnávat nedá. A taky, co je další věc, ono to Rosolovi párkrát vyjde, ale pak je 5 turnajů, kde každej druhej winner vyhodí. Je to spíš jenom chvilkový.
Reagovat
SubOptikT
A co jako? Má požádat ATP, aby mu připočetli jenom 35 bodů, protože porazil hráče z formy, nebo jak? On si ty soupeře snad vybral?
Reagovat
smazaný uživatel
Ne, jen říkám, že by od Nadala dostal nakládačku jako dostal před měsícem od Djokoviče
Reagovat
tommr
nikdo soudnej určitě nečeká, že Lukáš ted bude soupeře válcovat a ty narážky na Nadala byly míněný spíš v žertu. Faktem ale je, že pro Lukáše je postup do finále v Bukurešti úspěch a titul by byl pro něj nesmírně cennej. S tím, že je Bukurešt slabě obsazená vůbec nesouhlasím a jsem dokonce převědčenej, že kdyby tady místo Lukáše hrál Tomáš tak by měl s postupem do finále přes Simona velký problémy ... :)
Reagovat
tommr
a zaslouženě postoupil do finále. Otravnýho pinkálistu Simona přehrál naprosto jednoznačně - byl lepší nejen na podání a returnu, ale překvapivě i ve výměnách ... :)
Lukáš bude mít velkou šanci i ve finále at už bude hrát s Mayerem nebo s Garciou Lopezem. Ani jeden z jeho možnejch soupeřů není lepší než Simon ... :)
Už samotnej postup do finále Lukášovi zajistí další posun v žebříčku. Lukáš poprvé v životě překročí hranici 1000 bodů a posune se minimálně na 38.příčku což bude samozřejmě jeho životní maximum. Případnej titul by ho pak vynes ještě o pár míst výš ... :)
Reagovat
Padme
Marně přemýšlím, co dělal Lukáš ty předešlé roky, když to najednou tak jde... Snad zítra předvede podobný nebo ještě lepší výkon :)
Reagovat
tommr
podle mě Lukášovi strašně pomoh úspěšnej záskok v DC. Získal při něm cenný body do žebříčku a hlavně zdravý sebevědomí, který ted v Bukurešti zúročuje ... :)
Reagovat
Padme
Škoda, že ho nenakoplo něco dřív, nebo někdo... :D
Reagovat
tommr
možná by mu pomohlo kdyby dostal v DC šanci v ostrejch zápasech místo Štěpánka už dřív. Pro Navrátila to ale nebylo úplně jednoduchý postavit Rosola když byl Štěpánek fit a chtěl hrát ... :)
Reagovat
gigin
se šteluje na RG a Rafu :) Ten je mu prostě souzený :D Pěkná hra, gratulka :)
Reagovat
smazaný uživatel
se doufam koukal. Protoze takle ON hral drive, agresivne a dobre podani.
Super vykon Lukasi, verim ze se zitra nepo.. a das i to finale :)
Reagovat
tommr
jj Tomáš se dneska moh od Lukáše přiučit jak se má hrát na toho antitenistu Simona. On sám s ním má velice špatnou bilanci 2:5 což je podle mýho názoru velká ostuda ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
S přehledem do finále... paráda!
Moc se mně líbí, jak Lukáš trefuje winnery. Bez viditelné námahy to tam plácne a skoro bezchybně to dává do rohů nebo ke kraji z kurtu ven. Žádný velký riziko na lajny, ale pěkně pár cenťáků do dvorce. Nádhera!
Chtěl bych vidět zápas Lukáše proti Rafovi na antuce. ;-) Rafa by mu to sice narozdíl od Simona dobíhal, ale i tak by Lukáš s dnešním výkonem byl dobrým soupeřem...
Reagovat
smazaný uživatel
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=565038166851198&set=a.250000751688276.60469.247405601947791&type=1&theater

Skvělej výkon
Reagovat
Tomasito
..uz jsem to psal vedle..hral fantasticky..da se rict,ze v podobne forme jako loni proti Nadalovi :-) ..jak ma den,tak to bude nebezpecny hrac pro kohokoliv..a taky se muze stat,ze muze kohokoliv porazit!! :-)

..super vysledek a velka GRATULACE Rosolovi! :-) Jen tak dale a neusnout na vavrinech :-)

..tak nastesti jak muzeme videt,tak se Lucas dustojne otrepal s umrtim sveho otce..RESPECT..
Reagovat
spaniel
Paradni vykon, neskutecne pecky a lajna za lajnou. Navic dobre voleje, k titulu ma hodne blizko.
Reagovat
kada.tom
Veliká gratulace, Lukáš hrál parádně a to s jakým klidem dokázal v závěru druhýho setu odvracet jeden breakball za druhým, to taky zaslouží pochvalu - rozhodně zítra nebude bez šance :-)
Reagovat
Pe3k
Gratulace. Titul je blízko!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist