Rosol proti Dimitrovovi nepřekvapil. Bulhar slaví první titul z antuky

27. 4. 2014, 15:38
Aktuality 26
ATP BUKUREŠT - Lukáš Rosol se v oblíbené Bukurešti, kde v minulém roce získal první titul, znovu dostal do finále, triumf z loňské sezony však obhájit nedokázal. Český tenista na rumunské antuce nestačil na nasazenou jedničku Grigora Dimitrova, s nímž dnes prohrál 6-7 1-6. Bulhar si z Bukurešti odváží třetí titul v kariéře, avšak první z antuky.
Profily hráčů
Grigor Dimitrov

Šestnáctý hráč světa Grigor Dimitrov v prvním vzájemném duelu s Lukášem Rosolem ukončil Čechovu devítizápasovou vítěznou sérii v Bukurešti. Před rokem Rosol získal v rumunské metropoli první a dosud jediný titul na okruhu ATP, letos utrpěl porážku až ve finále s nejvýše nasazeným hráčem.

Rosolovi v obou finálových setech utekly začátky. V první sadě se dokázal z nepříznivého stavu 0-2 dostat a hrál s favoritem vyrovnanou partii. Set do tie-breaku, i když ve dvanáctém gamu při vlastním podání musel odvracet čtyři setboly. Zkrácené hře už ale Dimitrov dominoval a ovládl ji 7-2.

Pohodu si dvaadvacetiletý Bulhar přenesl i do druhé sady, v níž nedal o šest let staršímu Rosolovi šanci. Český tenista hned při prvním mečbolu soupeře zahrál bekhendový čop do sítě a po 82 minutách odešel poražen.

Grigor Dimitrov a Lukáš Rosol"Grigor byl dnes prostě úžasný. Já hrál dobrý tenis, ale Grigor byl lepší  a já na to neměl odpověď. Jsem si jistý, že brzy pronikne do Top 10," chválil Rosol svého slavnějšího přemožitele.

"Ale jsem šťastný. Sice jsem nedosáhl na titul, ale prožil jsem skvělý týden a finále je pro mě také úspěchem. Kdyby mi před turnajem někdo řekl, že se dostanu do semifinále, tak bych to bral. Těším se na příští ročník," řekl při rozhovoru na kurtu Rosol.

Dimitrov se radoval z celkově třetího turnajového prvenství a vůbec prvního na antuce. Turnaj, na němž poprvé v kariéře plnil roli nasazené jedničky, orámoval zápasy s českými hráči - ve svém úvodním duelu porazil Jiřího Veselého.

Grigor Dimitrov"Je to dobrý pocit vyhrát turnaj. S předchozími zápasy na turnaji jsem přiliš spokojený nebyl, ale dnes jsem svou hru zlepšil. Věděl jsem, že musím zabrat, zejména po prvním setu, protože Lukáš dokáže zahrát skvělé vítězné údery," řekl Dimitrov, který už letos triumfoval v mexickém Acapulku. Poprvé zvítězil loni na podzim ve Stockholmu.

"Pracoval jsem opravdu tvrdě, abych začal vyhrávat tituly, dal jsem do toho spoustu úsilí, času a obětování, abych se sem dostal. Bylo mi velkým potěšením hrát před zraky Ilieho Nastaseho a dalších velikánů."

Bulhar si díky svému druhému titulu v letošní sezoně polepší i v žebříčku ATP. Dimitrov se z 16. příčky posune na 13. pozici, což pro něj bude nové osobní maximum, nejvýše byl zatím na 14. místě.

- ATP 250 BUKUREŠŤ -
(Rumunsko, antuka, 485.760 eur)
nedělní výsledky (27. 04. 2014)
• Dvouhra - finále •
Dimitrov (1-Bulh.) - Rosol (ČR) 7-6(2) 6-1
Čtyřhra - finále •
Rojer/Tecau (1-Niz./Rum.) - Fyrstenberg/Matkowski (3-Pol.) 6-4 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK, Petr Pokorný

Komentáře

26
Přidat komentář
tommr
ale odehrál velice solidní první set kde byl až do TB Dimitrovovi naprosto vyrovnaným soupeřem. Poměrně jasně prohranej TB ho ale zlomil a ve druhým setu už trochu odpad. Na jeho obranu je třeba říct, že byl proti Dimitrovovi ve značný nevýhodě, protože včera musel odehrát třísetovou bitvu se Simonem + semifinále debla zatímco Dimitrov měl díky skreči Monfilse jen lehkej trénink ...
Celkově odehrál Lukáš velice solidní turnaj. Titul sice neobhájil, ale i finále je v takový konkurenci slušnej úspěch. V žebříčku Lukáš sice trochu klesne, ale i nadále se udrží na hraně první padesátky ... :)
Reagovat
darek.vrana
S Haasem... Udrží, a hlavně, pokud bude pokračovat v takových výkonech, tak ho můžeme brzo vidět mnohem výš, protože hlavní obhajoby má za sebou. Přes léto vypadával pořád v prvních kolech, takže může jít docela nahoru. Já myslím, že ani přelom dvacítky a třicítky není nereálný. I když dneska se ukázalo, že hráči ve dvacítce jsou zase trochu někde jinde. Hlavně Lukášova obrana je dost mizerná, a to je dneska základ.
Reagovat
tommr
jj Lukáš ted už až do konce sezóny prakticky nic neobhajuje a pokud bude hrát i na ostatních turnajích tak jako v Bukuresti tak se ještě může posunout o dost nahoru. Snad nám v následujícíh měsících ukáže, že umí hrát dobře nejen v Bukurešti ... :)
Reagovat
Frick
Tak to tedy koukám. To je docela vzácnost, aby hráčka ze čtvrtý stovky (jenž ani nikdy výše nebyla) vyhrála 50k turnaj. Škoda, že jí není tak o 3-4 roky méně. Takhle by to mohlo být o tom, že to bude její životní turnaj. Ale třeba ne a jednou jí uvidíme třeba v TOP 100...
Reagovat
tommr
Allertová je ročník 1993 takže má ještě celou kariéru před sebou a může se ještě pořád zlepšovat. Rozhodně patří mezi několik našich mladejch hráček, který mají slušnej potenciál (Siniaková, Smitková, Martincová, Krejčíková, Allertová) ... :)
Reagovat
Frick
No jo, ale Petra vyhrála v tomto věku GS...
Reagovat
tommr
druhá Kvitová se u nás jen tak neobjeví. O to větší škoda je, že Petra pod Kotyzou tak stagnuje ... :(
Úspěchem pro Allertovou bude i pokud se časem stane hráčkou první stovky a to není úplně nereálný ... :)
Reagovat
EllNino
U juniorek není problém, tam máme talentů, ještě nezapomínej na Marušku Bouzkovou :) ...horší je to u chlapců, po Jirkovi Veselým je tam obrovská propast ...vlastně už ani junioři nejezdí na juniorský grandslamy, viz loňskej rok
Reagovat
smazaný uživatel
Maruška Bouzková a Markéta Vondroušová. To jsou holky o kterých snad v budoucnu ještě uslyšíme.
Reagovat
smazaný uživatel
Výborně Grisho, mám radost :) První set byl fuška, ta koncovka byla kvalitní, skoro jakoby rozhodlo to gesto, od té doby jsem věděla, že po prohraném tiebreaku Rosol odpadne. Grigor potvrdil roli jedničky navíc na takřka domácím turnaji, teď ještě začít stavět na základech, to znamená postup na větších turnajích, snad je tohle teprve začátek. :) Po dlouhé době jsem se od srdce zasmála, jak se tam ty ženský porvaly o jeho triko a žádná ho nechtěla pustit, hlavně když si každá urve kousek :D :D Grisha je na roztrhání a navíc gentleman :)
Reagovat
Pe3k
Gratulace k vítězství.

Co se týče Dimitrova, začínám být trochu skeptický k jeho hvězdné budoucnosti. Sice bych mu úspěch přál, ale obávám se, že z něj bude spíše nový Gasquet než Federer. Naopak, velkou budoucnost má podle mě Nisikori. Možná, že se nemusíme dívat tak daleko do budoucnosti a zazáří už letos.
Reagovat
Vojtiik
ja naopak neprestavam pochybovat o tom ze bude v budoucnosti grigor jednicka, v poslednim roce velmi zjistel, zacina prokazovat zkusenosti, BH sice porad je slabinou, ale i z nej zacina byt schopny uhrat vyrovnane mice s lepsimi BH:)
Reagovat
J.M.
No, je to paradoxní, ale ani mně ta Grigorova trofej moc nevzala moje dlouhodobé pochybnosti.

Titul je titul, ale ten bukurešťský je přece jen pro hráče jeho postavení trochu lacinější. Jednička na turnaji, první kolo volno (na dvěstěpadesátce), celkem tři a půl zápasu. A ten jeho tenis je pořád stejný. Běhavá obrana, ale jinak příliš nijaká hra, bekhend je pořád příliš velká slabina, v obraně strašně nejistý (hlavně na returnu), v útoku vesměs nepřítomný, a hlavně chybí rychlejší forhend. Tam prostě není ten rychlý švih paží jako má třeba Roger, takže je to takové statické, příliš dlouhé čekání po dopadu, při nápřahu, hraní celou paží, menší variabilita v úhlech atd. Nemá prostě nějakou větší zbraň.

Na druhou stranu, Griša už je teď delší dobu pevně v první dvacítce, k širší špičce už patří a snad dlouho patřit bude, a to je mnohem lepší než to bylo ještě donedávna. Ani ta první desítka letos vůbec není nedosažitelná. Jenom prostě na rozdíl od těch dnešních nejlepších asi nebude vyhrávat grandslamy jako na běžícím pásu (a tudíž nebude hvězdou jejich kalibru), na to je prostě jeho hra příliš bezzubá. Ale víc než Gasquet podle mě září už teď, i když tomu výsledky zatím neodpovídají. Má prostě X Factor jako málokdo, a to se počítá. Ta dívčí válka, která se strhla dnes v publiku po zápase, to jsem ještě v životě na tenise neviděl.
Reagovat
Pe3k
Naprostý souhlas.

Co z toho, že má oku lahodící tenis, když nemá žádnou zbraň? Do desítky se určitě dostane, možná se tam bude i držet, ale jako několikanásobného grandslamového šampiona ho nevidím. Ale to neznamená, že mu nebudu fandit :)
Reagovat
smazaný uživatel
bych ani tak moc nespojoval s tím, že to byl Grigor, jako spíše se zemí, kde se turnaj odehrával. Přece jen je to Rumunsko.
Reagovat
darek.vrana
Asi tak... Kdybyste tam hodili čokoládu, tak se porvou stejně:).
Reagovat
J.M.
Griša je populární všude. V Rumunsku se holky perou o jeho tričko, v Anglii mu třeba sběračky míčků fandí tak, až si z toho skoro přivodí infarkt... Griša už nějaký čas patří k nejpopulárnějším hráčům na okruhu, kteří září už svým charismatem, když ne úplně těmi výsledky. Má prostě tu "hvězdnou kvalitu". (Kdyby to nebylo až tak drsné, skoro bych řekl, že je z něj taková nová Kurnikovová. :-))
Reagovat
J.M.
Mimochodem, líbi se mi i jak střízlivě ten titul bere na Twitteru Grišův kouč. "Užij si to, dobrá práce. Čeká další tvrdá práce - větší ceny."
Reagovat
smazaný uživatel
upřímně taky Grigora nevidím v budoucnu na úplném vrcholu. Kdybych měl plácnout jedno jméno z těch dnešních mladíků.. Kyrgios
Reagovat
smazaný uživatel
ale jak říkám, je to jenom plácnutí :-)) Těžko říct, kolika mladým nadějím Nadal, Djokovic a spol seberou iluze :-)
Reagovat
J.M.
Tak pokud někdo sebere iluze Kyrgiosovi, bude to spíš někdo jiný než Nadal, kterého už si opravdu nedovedu představit na špici za nějakých 6-7 let, kdy bude Kyrgiosova generace na teoretickém vrcholu. Djokovič už asi taky nebude zásadní překážka.

Zatím se mi stále v dlouhodobém výhledu za pár let jeví nejnadějněji Thiem a Kyrgios, oba mají něco, co Grigor nemá. Takovou zarputilost, vůli a touhu, sílu fyzickou i mentální, a hlavně mají zbraně. Jejich hra je razantní, aktivní, se sklony k celodvorcovému pojetí, přitom jsou na tom dobře i technicky. Thiem je zatím dál, Kyrgios je ale mladší a musí hlavně zvládat ta zranění, která mu můžou hodně zkazit kariéru. Jinak v dohledné době ale zatím má největší šanci Grigor, to je jasné. Bohužel ale pořád nemá schopnost nějak častěji vyhrávat zápasy jasně, ani se slabšími soupeři. Jeho hra prostě není dominantní, je příliš laxní a monotónní, jeho nejoblíbenější styl hry je prostě jen vracet míček, pořád stejným směrem, proto může třeba vyhrát nějaký ten GS titul jako Murray, ale spíše jen sporadicky. S tak nedominantní hrou, kdy se každý zápas s kýmkoli musí strachovat o výsledek a je to víceméně věc náhody a štěstí, je prostě pravděpodobnost, že se to sejde 7 zápasů v řadě na turnaji, celkem malá.
Reagovat
J.M.
A ještě mimochodem, Kyrgios má dneska narozeniny. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
hehe, tak to si dneska může nadělit dáreček. Za chvilku nastupuje proti Sockovi.
Reagovat
J.M.
A na zelené Har-Tru! To je radost, vidět dnes ještě mužský tenis na tomhle povrchu. Pro mě je nepochopitelná záhada, proč to z větších turnajů zmizelo.

Zatím je ale Kyrgios těžce mimo.
Reagovat
Fandina
velká Grigorovi, hrál dobře a Lukymu k finále. Dneska to nevyšlo, tak příště. Go Gríšo, Luky pojď!!!
Reagovat
kada.tom
Gratulace Grigorovi, dneska byl mnohem lepší jak Lukáš, ale i tak je to pro Lukáše dobrej turnaj - i letos došel daleko :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist