Rosol se v Umagu na postup nadřel, Veselý prohrál počtvrté v řadě

22. 7. 2014, 18:45
Aktuality 21
ATP UMAG - Lukáš Rosol po dvou vydařených turnajích v Německu vstoupil úspěšně také do soutěže na antuce v chorvatském Umagu. Měl však namále, Argentince Schwartzmana zdolal až v tie-breaku třetího setu. O čtvrtfinále si mohl zahrát s krajanem Jiřím Veselým, ten ale podlehl Španělu Ribovi a prohrál již čtvrté utkání v řadě.
Lukáš Rosol

Lukáš Rosol se v červenci dostal do velmi dobré formy. Na německých antukách ve Stuttgartu a Hamburku vyhrál sedm z devíti zápasů, připsal si skalpy Kohlschreibera, Južného, Lópeze nebo Robreda a zahrál si finále, respektive čtvrtfinále.

Na dalším turnaji v krátké době hraje tento týden v chorvatském Umagu, kde startuje poprvé v kariéře. Na úvod pátý nasazený Čech čelil jednadvacetiletému Diegu Sebastianu Schwartzmanovi, který je až 100. hráčem světa a na okruhu ATP vyhrál dosud jen dvě utkání.

Rosol měl ale s argentinským antukovým specialistou problémy. V prvním setu sice první brejk nepotvrdil, vzápětí ale sebral Jihoameričanovi servis podruhé a náskok si už pohlídal. V druhé sadě ale český hráč za stavu 2-2 nevyužil brejkbol, v dalším gamu přišel o podání a rozhodnout muselo třetí djěství.

To začal lépe Rosol, ovšem vedení 2-0 neudržel, dvakrát přišel o servis a rázem prohrával 3-4 s mankem brejku. Schwartzman měl gamebol na 3-5, ale neproměnil ho a Rosol otočil na 5-4. Dvakrát hrál o mečbol, ale tím dramatický závěr nekončil. Za stavu 5-5 český tenista odvrátil dva brejkboly a v závěrečném tie-breaku již potvrdil roli favorita a za 2 hodiny a 5 minut hry zvítězil 6-3 3-6 7-6.

O páté letošní čtvrtfinále se Rosol, který ve čtvrtek oslaví 29. narozeniny, mohl utkat už potřetí během posledních dvou měsíců s o osm let mladším krajanem Jiřím Veselým. Jednadvacetiletý rodák z Příbrami ale ve svém úvodním zápase nestačil na šestadvacetiletého Pere Ribu-Madrida ze Španělska, kterému vinou šesti ztracených servisů podlehl 7-6 3-6 3-6.

Veselý zaspal začátek zápasu, ovšem nepříznivý vývoj 2-5 otočil na 6-5 a podával. Servis neudržel a v tie-breaku musel odvracet setbol, nakonec ale divokou sadu vyhrál a ujal se vedení. V druhém setu se Veselý nedostal k jedinému brejkbolu, sám o servis dvakrát přišel a rozhodnout muselo třetí dějství. V něm se Veselý ujal vedení 2-0 a měl brejkboly, pak ale prohrál 11 výměn v řadě (15 ze 16) a z toho už se vzpamatovat nedokázal.

Veselý tak od postupu do 3. kola Wimbledonu, v němž podlehl Kyrgiosovi, prohrál čtvrtý zápas v řadě. V 1. kole vypadl také před dvěma týdny v Bastadu (prohra 0-2 s Ramosem) a minulý týden v Hamburku (0-2 s Thiemem). V Umagu ale zůstává ve hře ještě ve čtyřhře, ve které si ve čtvrtek s Lukášem Dlouhým zahrají o postup do semifinále.

Naopak 97. hráč světa Riba-Madrid se může těšit na souboj o své teprve druhé čtvrtfinále na okruhu ATP, které je jeho maximem. Se svým příštím soupeřem Rosolem se utkal na loňském Roland Garros, kde zvítězil český tenista 3-0 na sety.

Už 9. zápas v řadě vyhrál Pablo Cuevas. Uruguayec po premiérovém triumfu na turnaji ATP, který zaznamenal před dvěma týdny ve švédském Bastadu, v Umagu prošel kvalifikaci a dnes v 1. kole zdolal 4-6 6-4 6-4 domácího Mate Deliče.

Naopak na tažení z Hamburku, kde před týdnem vyhrál svůj první zápas na turnaji ATP a nakonec došel až do semifinále, v Umagu nenaváže Alexander Zverev. Sedmnáctiletý Němec v Chorvatsku vypadl v 1. kole po porážce 4-6 4-6 se zkušeným Španělem Albertem Montaňésem. Ten ve druhém kole vyzve nasazenou jedničku a loňského finalistu Fabia Fogniniho.

Obhájcem titulu je druhý nasazený Španěl Tommy Robredo, který se ve svém úvodním zápase utká s krajanem Albertem Ramosem-Viňolasem. Ten si v prvním kole poradil ve dvou setech s Francouzem Benoitem Pairem.

Předloňský šampion a třetí nasazený Chorvat Marin Čilič odstartuje proti Igoru Sijslingovi. Nizozemský tenista udolal ve třech setech Němce Juliana Reistera.

- ATP 250 UMAG -
(Chorvatsko, antuka 485.760 eur)
úterní výsledky (22. 07. 2014)
• Dvouhra - 1. kolo •
Rosol (5-ČR) - Schwartzman (Arg.) 6-3 3-6 7-6(2)
Riba (Šp.) - Veselý (ČR) 6-7(7) 6-3 6-3
Seppi (6-It.) - Cecchinato (It.) 6-2 6-7(2) 6-1
Berlocq (8-Arg.) - Martin (SR) 7-6(4) 6-3
Zeballos (Arg.) - Pavič (Chorv.) 6-4 6-7(2) 6-1
Cuevas (Urug.) - Delič (Chorv.) 4-6 6-4 6-4
Sijsling (Niz.) - Reister (Něm.) 7-6(2) 6-7(3) 6-2
Gabašvili (Rus.) - Lajovič (Srb.) 6-4 6-3
Montaňés (Šp.) - Zverev (Něm.) 6-4 6-4
Ramos (Šp.) - Paire (Fr.) 7-5 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
kada.tom
Juchů, Lukáš zvládl Ribu a je v QF. Tam ho čeká Marin - a mě bude výsledek jedno, v každém případě postoupí tenista, kterýmu fandím :-) Ale asi o trošku víc budu přát Marinovi :-)

Jinak dnešní Lukášův zápas rozhodl vyhranej TB 1. setu a především Lukášovy nervy, protože v 1. setu dotahoval a taky odvrátil dost hrozeb od Španěla. Druhej set už Riba odchodil a to byla pouhá formalita.
Reagovat
tommr
jj v prvním setu byl Riba docela nebezpečnej. Podle mě rozhod Lukášův brejk na začátku druhýho setu - Riba to pak víceméně vzdal ... :)
S Cilicem to bude mít Lukáš těžký. Cilic je sice nasazenej až jako trojka, ale ve skutečnosti je to zdaleka největší favorit, protože hraje doma ...
Reagovat
tommr
od tý porážky s Kyrgiosem ve Wimbledonu hraje špatně, nedůrazně, nevěří si. Jakoby mu ta jasná prohra s Kyrgiosem vzala veškerý sebevědomí ... :(
Reagovat
Frick
Tak byla na 4 sety, čili úplně jasná nebyla...
Reagovat
darek.vrana
Taky nevím, co na ní bylo jasného. To byl naprosto vyrovnaný zápas. Ale je fakt, že od té doby hraje Jirka příšerně. Hlavně nechápu ty šňůry 5-6 prohraných gamů v řadě.
Reagovat
EllNino
no jasná určitě nebyla, vyrovnanej zápas :) ..ale mrzí mě to, snad se to zlomí v USA ..letos neměl žádnej větší výpakek, mrzí mě to :/
Reagovat
PH94
Nedá se nic dělat no :) Jen štěstí,že si Jirka vybral slabší období zrovna v době,kdy nic neobhajuje :) Akorát příští týden 80 bodíků..
Reagovat
George_Renel
Byla to tedy velká bída. Absolutně nic pozitivního.
Reagovat
Fandina
Bohužel. Snad se Jirka probere. Tohle byl děs a běs.
Reagovat
slacker
To je neskutecny kun. z brejku na 3:0 to podelat uhranim jedineho fiftynu ze 16
Reagovat
zpilat
veselka teď prohrál 11 fiftýnů po sobě, tak snad se ještě probere
Reagovat
slacker
Vypada ze na to Vesely hodil uz bobek
Reagovat
PH94
Tak Riba druhej set 6-3:/ Veselka se hodně hledá...je uplně mimo formu,ale snad to nějak ubojuje :) Pak další kolo s Rosim může být uplně o něčem jiném
Reagovat
George_Renel
První set jako na houpačce. To, pokud udělá i druhý, na Lukáše v momentální formě stačit nebude. Musí přidat.
Reagovat
slacker
z 40:0 si projet podani 5 mici?
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud se chce nekdo divat na Jirku tak tenhle stream je nejkvalitnejsi :)
http://www.croatiaopen.hr/hrv/live-stream/
Reagovat
darek.vrana
Díky, ten je lepší!
Reagovat
kada.tom
Hlavně, že vyhrál, na 2. kolo bych si přál českej souboj :-)
Reagovat
Fandina
gratulka Luky ... pojď pojď pojď
Reagovat
Roger_Federer
Lukasi pod pod pod ...; )
Reagovat
Fandina
máš to špatně, Lukáš se povzbuzuje pojď ne pod, pod je špatně!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist