Rosol v Davis Cupu nestartoval kvůli finanční odměně. Chtěl víc, než mu svaz nabídl

30. 11. 2021, 11:58
Aktuality 50
Důvodem neúčasti tenisty Lukáše Rosola v daviscupovém týmu byly finanční požadavky hráče. Podle deníku Hospodářské noviny nabízel Český tenisový svaz (ČTS) aktuálně 272. hráči světa za účast 50 tisíc eur, ale ten chtěl 81 tisíc eur, v přepočtu dva miliony korun. Mluvčí daviscupového týmu Karel Tejkal informaci pro ČTK potvrdil.
Profily hráčů
Lukáš Rosol

Svaz rozděloval mezi hráče finanční odměny z dotace Mezinárodní tenisové federace (ITF), která pro základní skupiny Davis Cupu činila 400 tisíc eur, přes deset milionů korun.

Rosol byl v původně ohlášené nominaci, ale před startem soutěže kapitán Jaroslav Navrátil oznámil, že bere čtveřici Jiří Veselý, Tomáš Macháč, Jiří Lehečka a Zdeněk Kolář.

Hospodářské noviny uvedly, že důvodem vyřazení bývalého 26. hráče světa Rosola byly dohady o penězích. Rosol měl jako žebříčkově pátý český hráč podle pravidel ITF dostat 34 tisíc eur (skoro 900 tisíc korun), ale chtěl 81 tisíc eur. Svaz mu nabízel 50 tisíc eur (přes 1,2 milionu korun), jenže šestatřicetiletý Rosol trval na svém požadavku.

"Chlapec to pojal tak, že si na našich mladíčcích chtěl vynutit souhlas k tomu, že dvojka týmu Tomáš Macháč bude mít nějakých šedesát tisíc. A on, který by v Innsbrucku mohl nastoupit možná do tramvaje, ale určitě ne na kurt, chtěl mít 81 tisíc eur. U týmových soutěží jsem nikdy nic absurdnějšího neviděl, aby si třetí náhradník říkal o dva miliony korun za týden za nic," citoval prezidenta tenisového svazu Ivo Kaderku web Hospodářských novin, pro které Rosol uvedl, že má mlčenlivost a rozhodně nebude nic komentovat.

Rosol je vyjádřením zděšený, píše právní zástupkyně
Později se Rosol proti Kaderkovým vyjádřením ohradil prostřednictvím své právní zástupkyně Evy Ondřejové na sociálních sítích. "Pan Rosol je naprosto zděšený vyjádřením Ing. Ivo Kaderky, které má jediný cíl, a to je zdiskreditovat a dehonestovat pana Rosola," píše se v prohlášení. Tenista odmítá tvrzení, že by si měl na mladých hráčích vynucovat nepřiměřenou peněžní odměnu.

Podle prohlášení Rosol respektoval společnou dohodu a nárok ostatních hráčů, ze kterých vyplývaly dvě verze peněžní odměny. Jejich výši nezmiňuje. Podepsal prý tři návrhy smluv svazu, včetně té poslední. "Která mu byla společně s výhružným dopisem zaslána v pozdních večerních hodinách, den před odjezdem. Přestože podepsal, bylo mu prostředníky vzkázáno, že je na přáni Ing. Ivo Kaderky vyřazen z nominace. Pan Rosol považuje za velmi smutné a nedůstojné, že po tolika letech úspěšné reprezentace se musí hráč potýkat s veřejným ponižováním, výsměchem a nátlakem," stojí v prohlášení. Rosol se k věci dál vyjadřovat nehodlá.

Rosol během kariéry vyhrál dva turnaje na okruhu ATP, naposledy v roce 2014 ve Winston-Salemu. Podle webu ATP Tour vydělal 4,5 milionu dolarů, přes sto milionů korun. Letos se mu nedařilo, na okruhu ATP si nezahrál ani jeden zápas v hlavní soutěži a vydělal 93.090 dolarů, něco málo přes dva miliony korun.

V Davisově poháru má Rosol bilanci 16-13. Poprvé nastoupil v roce 2011, od té doby byl v týmu každý rok a naposledy loni, kdy pomohl bodem k výhře nad Slovenskem a postupu do letošního finálového turnaje. V tom čeští tenisté minulý týden nepostoupili ze skupiny C v Innsbrucku. Zápasy s favorizovanými celky Francie i Británie prohráli shodně 1:2 po čtyřhře. V obou zápasech se vytáhl výhrami ve dvouhře nad žebříčkově lepšími soupeři jednadvacetiletý Macháč a o rok mladší Lehečka předvedl nadějný výkon proti světové dvanáctce Cameronu Norriemu z Británie.

V minulosti už došlo k podobnému případu. Před deseti lety odmítl Jan Hernych dodatečnou nominaci na utkání s Kazachstánem, jelikož měl dostat deset tisíc dolarů (tehdy přes 177.000 korun) pokud by nastoupil do dvouhry, 7000 pokud by byl v týmu a 2500 jako pátý člen výběru, zatímco při svém předešlém startu v roce 2005 měl fixních deset tisíc dolarů.

Ondřej Jirásek, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

50
Přidat komentář
Newcombe
Co je to za strategii. Dinosaury nechte už vyhnít. Jen mladíci mají budoucnost.
Reagovat
makro99
Svata pravda. Mozna nazral i cas zmenit si nick.. :)
Reagovat
Antoninek
Tak ale pozor, tady mizí články, že by cenzura i tady, co mony, sojko, tommr, dobry den, fan tomas smid,fandina a atd, cely tyden od 22-29.11 , není vám to fakt už hloupé, ano to že jste se v nich chovali jako nesoudné prezdívky rodiny Fruhvirů, Navrátilů, obávám se že i Kaderků a jim podobných. Jen mě trochu mrzí, že nad tím budu muset trávit další hodiny. Ale co by člověk neudělal pro pravdu.
Reagovat
Antoninek
Navratil je zvyklej už hooooodně dlouho vysavat z DC co může, vzdy ten balík peněz přerozděloval on, a samozřejmě to stavěl tak aby mu co nejvíc zustalo, popřípadě aby to poslal prostějovským hráčům. Rosol, Herna mu na to vždy srali a chtěli jen to co je obvyklé, bez toho aby přišel Navrc a řekl, ty dostaneš tolika a když se ti to nelibí nepotřebujeme tě. Je to had bohužel s celým tím ansáblem včetně Kaderky kolem.
Reagovat
Fandina
Já myslím, že Navrátil nic neprerozdeluje. A smlouvy uzavírá tenisový svaz.
Reagovat
Antoninek
Kaderka a Navratil je jedna ruka, nevsimla jste si těch vyjadreni ..., každopadně tohle tu už bylo parkrát. Kluci z DC by mohli vyprávět.
Každopádně Fandino kdo za tenisový svaz podepisuje smlouvy a kolik z peněz ATP pro svaz za DC jde na hráče , trenéra, a kolik pro nasi mladež asi netušíte?
Rosol to řekl tak jak to je , a Navratil s Kaderkou mlží a mlží a mluží...
Reagovat
vojta91
Na Rosolovu obhajobu, tak přispěl rozhodne teď v DC víc než Veselý.smilesmilesmile
Reagovat
vojta91
BJKC- bída
DC- bída
Místo toho aby Navrátil, Pála a Kaderka prijmuli odpovědnost, v případě Kaderky odpovědnost za pořádající pruser, tak si najdou viníka a odvedou pozornost. A to říkám jako Rosola velký hater.
Reagovat
Antoninek
Pálu bych trochu bránil, byl v těžké situaci, a Krejčíková holt toho debla hrát nechtěla, na druhou stranu je to jedna z mála jeho chyb, a to zme nepostavil Markétu to asi rozhodl deblový bod proti německu.
Jinak samozřejmě naprostá pravda.
Reagovat
peggy
Věřilajsem Rosolovi vždy to byl týmový hráč a Cesku pomohl,ale pan Kaderka a Navratil jej nikdy nemuseli a ten Veselý týmovým hráčem nikdy nebyl a snad nebude.Vesely to vždy Česku pokakal.Verim Lukáš má pravdu,ale to již Česku nepomůže,ti tři pánové ať si to zábaly.
Reagovat
Antoninek
Ano máte pravdu Rosol je týmový háč a myslim že i dobrý sportovec. A byla to jen nenažranost Navrátila, jinak klobouk dolů před tím co tam kluci predvedli za výkony. Tedy kromě dlouhodobého svěřence Navratila. Jirka totiž už Navrátilovu povahu zná a vubec se nedivým , že už je tím znechucený sám o sobě a už se mu ani nechce hrát. Vidět tam ten obličej stale dokola a nemoct mu říct TÁHNI .
Reagovat
makro99
Evans - Gojowczyk 6:2 6:1. Pěkný kontext pro Machače.
Reagovat
George_Renel
Možná by toho uhrál více než Veselka.
Reagovat
Holahej
...bylo to divné od začátku...,aby mu bylo málo 50tis.,cizí měny, polovina jeho ročních prize money na okruhu...

Kaderka prý vyhodil Rosola, protože chtěl víc peněz. Bylo to jinak, hájí se tenista
Zdroj: https://www.idnes.cz/sport/tenis/davis-cup-lukas-rosol-neucast-penize.A211130_112146_tenis_rou
Reagovat
Holahej
..spíš jde kolik lidí z týmu, hráči, doprovod,tisk.mluvčí? a další? si ty peníze za účast ve skupině vůbec dělí, kolik přihazuje svaz a ty vztahy...
Reagovat
5zdenek5
Kdo ví, jak to vše bylo. Kaderka je taky trošku čuráček.
A co, dnes je všechno jen o penězích. Tím spíš teď, v této době.
Reagovat
peggy
Pravda.
Reagovat
Pe3k
Většinou článek ani nečtu a rovnou sklouznu ke komentářům, ale tentokrát jsem si to s chutí přečetl a to tedy bylo počteníčko smile
Reagovat
Fandina
Zajímavé, jak se tyhle věci o penězích vždycky dostanou na povrch. Jednou Herňa podruhé Rosol, i když tam jde o větší prachy, ale to není podstatné. Čtu dole, že by mělo jít o mlčenlivost, ale ono ne.

A další zajímavost, naše holky se hádaly kvůli trenérům. Kluci o prachy.
Reagovat
Rtanner27
Ahoj Fandino, nedává vůbec smysl to co píšeš, zkus si to po sobě nejdřív přečíst. Díky a hezký den přeji.
Reagovat
Fandina
Nauč se číst, pak ti to smysl bude dávat.
Reagovat
paddy
Je ve finanční nouzi

Normálně tenistům zůstane polovina prize money (po nákladech)
Mu ale nezůstalo nic, protože měl Míšu (Ochotskou) smile

Její finanční model funguje velmi dobře, když nemusí chodit do práce smile smile

#zlatokopky_cz
Reagovat
Krisboy
Já se mu nevidím, je jasný, že finančně na tom tihle hráči jsou teď velmi špatně a hodí se jim každý příjem. Ale zvolil hodně špatnej způsob, jak to vyřešit.smile
Reagovat
smazaný uživatel
Já se mu nevidím, je jasný, že finančně na tom tihle hráči jsou teď velmi špatně a hodí se jim každý příjem. Ale zvolil hodně špatnej způsob, jak to vyřešit.smile
Reagovat
baggik
Dobře Štěpánek je ošklivej, ale je s nim sranda a je to dobrej kluk, ale co ty ženský viděly na Rosolovi jsem nikdy nepochopil. Tenista i v nejlepších sezonách průměrnej a v hlavě nic.
Reagovat
Mony
to ti řekne Fandina
Reagovat
Mantra
ony ty jeho bejbiny taky nebyly žádná sláva a těch pár mega za sezonu donesl tak co a Ochotská si to porychtovala na tutovku, a dalších 20let.
Reagovat
Nenela
Stepanek neni osklivej, zato Rosol je
Reagovat
Fandina
To bych neřekla. Rosol je určitě hezčí než Štěpánek.
Reagovat
Nenela
V tomhle s tebou nesouhlasim. Vec vkusu. Aspon bychom si nelezly do zeli smile
Reagovat
annah
V mých očích je Štěpánek výrazně ošklivý, Rosol celkem dost hezký, zato výrazně nesympaticky. :-)
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
Antoninek
Rosol je pravdivý a uvěřitelný, Stepec je ......smile
Reagovat
peggy
Jasný
Reagovat
Antoninek
je to aspon sportovec, ... a koukám že tak jako má kolem sebe gloriolu Kaja Gotů tak ji má i Štěpec, aby by stálo osvětlit jaký je to opravdu člověk. Nechám to na jindy smile
Reagovat
baggik
Nikomu nechyběl. A už ho nezvěte.
Reagovat
Krisboy
Neboj, tímhle svou repre kariéru uzavřel. Ten už si nepinkne, i kdyby měl hrát Navrátil.
Reagovat
paddy
Mirai?

Tak jo smile
Reagovat
Krisboy
Tak to radši ten Rosol (blicí smajlík)
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
Pavol
Si pomyslel nejeden Čech. smile
Reagovat
aligo
To je prostě pudink
Reagovat
smazaný uživatel
Vole za míč do toho nešel smile
Reagovat
safi1313
.. jak ze sebe udělat před celým národem naprostého blbce :))
Reagovat
smazaný uživatel
To on už byl předtím... smile
Reagovat
RFanousek
To snad ani není možné smile
Reagovat
Krisboy
Hodně smutný konec kariéry smile
Reagovat
Mony
No jo, za Ochotské byl zvyklý na luxus, o který přišel a teď se po něm stýská...mohl za týden kvalitního tréninku zdarma(za který jinak platí) vydělat více než polovinu toho, co za celoroční dřinu spojenou s cestováním a placením trenérů..smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Antoninek
Zase ta stará dobrá partička , Navratil je největší manipulator a zmetek, kdo s ním prisel do kontaktu tak ví. Rosol ač je jaký je a má sve slabší stránky tak je uvěřitelný a pravdivý, bohužel podává to tak neobratně , že se to muže občas otocit proti němu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist