Rosol v generálce na US Open končí v 1. kole, Kavčič po 50hodinovém přesunu zdolal Hewitta

23. 8. 2011, 02:31
Aktuality 1
ATP WINSTON-SALEM - Lukáš Rosol ve Winston-Salemu, svém jediném přípravném turnaji před US Open, vypadl už v prvním kole. Český tenista nezvládl tie-breaky proti Francouzi Edouardu Rogeru-Vasselinovi a připravil se tak o souboj s nejvýše nasazeným Andym Roddickem.
Lukáš Rosol

Lukáš Rosol si díky životní sezoně zajistil účast v hlavní soutěži US Open bez nutnosti kvalifikace. V létě startoval na antukových turnajích v Evropě, jediný přípravný turnaje na grandslam na rychlém povrchu si tak naplánoval do Winston-Salemu, kde se letos koná premiérový ročník podniku ATP.

Český tenista, jenž si letos zahrál ve 3. kole French Open, se v úvodním kole střetl s Edouardem Rogerem-Vasselinem. Francouzský tenista sice neprošel kvalifikací, do hlavní soutěže se ale dostal jako lucky loser. A právě rozehranost možná rozhodla o vítězi tohoto utkání.

Šestadvacetiletý Rosol se ve třetím setu dostal ze stavu 3-5, jenže ani jeden zápasový tie-break se mu nepovedl. V tom druhém vedl 3-1, ale nakonec prohrál 4-7 a po dvou hodinách a devíti minutách padl 6-7 6-2 6-7.

Roger-Vasselin se ve druhém kole utká s nejvýše nasazeným Andym Roddickem.

Kavčič byl 50 hodin na cestě, pak vyřadil Hewitta
Parádní kousek se v úvodním kole povedl Blaži Kavčičovi. Slovinský tenista ještě v sobotu ráno hrál finále challengeru v uzbeckém Karchí, kde podlehl domácímu Istominovi. Pak se okamžitě vydal na komplikovanou cestu do Severní Karolíny, aby stihl zápas proti Lleytonu Hewittovi

Nejen že čtyřiadvacetiletý Kavčič souboj s bývalou světovou jedničkou nezmeškal, ale šampiona US Open z roku 2001 po 50 hodinách strávených na cestách dokonce porazil. Slovinec vedl 6-4 a hned v první hře druhé sady si zajistil výhodu brejku, pak se ale začalo zdát, že na něj dolehne únava, neboť prohrál čtyři gamy v řadě. Jenže dobře rozehraný zápas s favorizovaným Australanem si vzít nenechal a zvítězil 6-4 7-6.

Třicetiletý Hewitt se letos podrobil operaci nohy a po návratu na kurty se topí ve druhé světové stovce. Před US Open, na které dostal divokou kartu, hrál už jen v Atlantě kde prohrál již ve druhém kole s Rajeevem Ramem.

Kavčič na tiskové konferenci vyprávěl o svém letu. "Nejprve jsem musel jet šest hodin taxíkem z Karschí na letiště do Taškentu. Pak dalších šest hodin do Rigy, kde jsem musel čekat několik hodin na další let. Poté následoval 9hodinový let do New Yorku na letiště J. F. K. Odtud jsem musel autobusem na jiné letiště, kde měl další spoj zpoždění a nakonec byl i zrušen. Měl jsem štěstí, že jsem chytil jiný let. Do Winston-Salemu jsem přiletěl ve 2 hodiny ráno a ve 4 jsem se dostal na hotel. Spal jsem až do 3 odpoledne."



Ve druhém kole se Kavčič utká s Kolumbijcem Santiagem Giraldem a otázkou je, zda se na slovinském mladíkovi neprojeví únava z letu a časový posun s denním zpožděním, jak tomu často bývá zvykem. Vítěz by si pak o čtvrtfinále mohl zahrát s Roddickem.

Úspěšně do generálky na US Open vstoupil také vítěz z Karschí Denis Istomin. Uzbecký tenista za 67 minut porazil 7-6 6-1 Němce Matthiase Bachingera a čeká ho Fin Nieminen.

Andrejev letos poprvé do 3. kola
Až na 20. turnaji sezony, z toho na dvou neprošel ani z kvalifikace, postoupil za brány 2. kola Igor Andrejev. Ruský tenista už v neděli oplatil vyřazení z Wimbledonu Bernardu Tomicovi z Austrálie, který se na londýnské trávě dostal ze stavu 0-2 na sety a nakonec došel až do čtvrtfinále. Andrejev ve Winston-Salemu vyhrál 6-7 6-3 6-4 a chystal se na turnajovou dvojku Jürgena Melzera. S Rakušanem měl pasivní bilanci 1-4, v šestém vzájemném souboji ale uspěl a Melzer tak před US Open nevyhrál ani jeden ze tří zápasů. 

O čtvrtfinále si Andrejev, který zakončil loňskou sezonu poprvé v Top 20, zahraje s lepším z dvojice Benneteau - Kunicyn.

Tři porážky v řadě a navíc pokaždé s Američanem (Youngem, Blakem a Isnerem) utrpěl v posledních zápasech Marcos Baghdatis. Vítězného zápasu se v přípravě na US Open ale přeci jen dočkal a navíc i proti tenistovi ze Spojených států. Šestadvacetiletý Kypřan a turnajová osmička porazila 7-5 6-1 Ryana Sweetinga.

Ani 26 es a 89procentní úspěšnost 1. podání nepomohlo bývalému čtvrtfinalistovi US Open Gillesu Mullerovi k výhře nad Keiem Nišikorim. Japonský kvalifikant zvítězil 1-6 6-4 7-6 a chystá se na 12. nasazeného Španěla Pabla Andújara.

Otočit nepříznivý vývoj utkání se podařilo i osmnáctiletému Ryanu Harrisonovi. Talentovaný Američan zdolal 1-6 6-3 6-4 Rumuna Victora Haneska.

- ATP 250 WINSTON-SALEM -
(USA / Severní Karolína, tv. povrch, 553.125 dolarů)
nedělní a pondělní výsledky (21. - 22. 8. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Roger-Vasselin (Fr.) - Rosol (ČR) 7-6(5) 2-6 7-6(4)
Nišikori (Jap.) - Muller (Luc.) 1-6 6-4 7-6(5)
Darcis (Belg.) - Gil (Portug.) 3-6 6-3 6-4
Berlocq (Arg.) - Haider-Maurer (Rak.) 7-5 4-1 skreč H.
Sela (Izr.) - Volandri (It.) 6-3 6-2
Bennetteau (Fr.) - Mello (Braz.) 6-1 6-3
Sweeting (USA) - O. Rochus (Belg.) 6-3 7-5
Kamke (Něm.) - Falla (Kol.) 6-1 6-0
Andrejev (Rus.) - Tomic (Austr.) 6-7(5) 6-3 6-4
Blake (USA) - Kukuškin (Kaz.) 7-5 6-1
Young (USA) - Berrer (Něm.) 6-3 6-4
Kavčič (Slov.) - Hewitt (Austr.) 6-4 7-6(3)
Harrison (USA) - Hanescu (Rum.) 1-6 6-3 6-4
Golubjov (Kaz.) - M. Gonzalez (Arg.) 6-2 4-6 6-4
Istomin (Uzb.) - Bachinger (Něm.) 7-6(1) 6-1
Russell (USA) - Mannarino (Fr.) 6-4 6-7(3) 6-2

Dvouhra - 2. kolo:
Andrejev (Rus.) - Melzer (2-Rak.) 7-5 6-3
Baghdatis (8-Kypr) - Sweeting (USA) 7-5 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
misoSK
Comeback Alexandra Waskeho v kvalde US OPEN vo veku 36 rokov, celkom nepochopitelny pokus
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist