Rosol začal na trávě výhrou, v Londýně otočil zápas s Grothem

11. 6. 2013, 22:51
Aktuality 11
ATP QUEENS CLUB - Lukáš Rosol začal přípravu na Wimbledon vítězstvím. V londýnském Queens Clubu na úvod otočil utkání s Australanem Grothem, se kterým ani jednou nepřišel o podání. O zopakování loňského třetího kola se utká s Němcem Beckerem.
Lukáš Rosol

Ještě na konci roku 2011 neměl na kontě žádnou výhru na travnatých dvorcích, v loňské sezoně však Lukáš Rosol postoupil do 3. kola jak v Queens Clubu, tak ve Wimbledonu, kde dokonce vyřadil dvojnásobného šampiona Rafaela Nadala. V Queensu zahájil přípravu na třetí grandslam sezony i letos a svůj úvodní zápas znovu zvládl, když porazil 6-7 6-3 6-2 Australana Samuela Grotha. Tomu nepomohlo ani 22 es.

Český tenista dnes ani jednou nepřišel o své podání, jenže v tie-breaku první sady nevyužil tři setboly a rázem před ním stála výzva v podobě otočení zápasu. S tím ale žádný problém neměl. Ve druhém setu aktuálně až 232. hráči světa Grothovi, který byl rozehraný z kvalifikace a před týdnem hrál challenger na trávě Nottinghamu, odvrátil všechny čtyři brejkboly, za stavu 4-3 mu poprvé sebral servis a soupeřův odpor zlomil. Sérií sedmi vyhraných gamů utkání rozhodl a po hodině a 35 minutách se mohl radovat z postupu do 2. kola.

V něm se sedmadvacetiletý Rosol utká s Benjaminem Beckerem, který sice během uplynulých čtyř měsíců prohrál na turnajích ATP i challengerech celkem 11 zápasů v řadě, černou sérii ale utnul minulý týden na challengeru na trávě Nottinghamu, kde prohrál až ve finále s Ebdenem. A výkonnostní vzestup potvrdil i dnes v Londýně, kde si připsal teprve třetí letošní výhru na okruhu ATP, když porazil 6-4 6-7 7-6 Bernarda Tomice.

Dvacetiletý Australan, který loni na trávě ani jednou nevyhrál, se naopak od lednového triumfu v Sydney hledá a více než dobrými výsledky na sebe upozorňuje v osobním životě. Dnes prohrál již čtvrté utkání v řadě a na osmém turnaji po sobě vypadl vždy během prvních dvou kol.

Rosol je v Londýně společně s Rakušanem Oliverem Marachem přihlášen i do čtyřhry, ve které je zítra čeká balkánské duo Troicki/Žemlja.

Druhý český zástupce na turnaji Tomáš Berdych měl v prvním kole volný los. O postup do osmifinále se ve středu utká s Nizozemcem Thiemem De Bakkerem, kterého v jediném vzájemném duelu před třemi lety v Miami porazil ve dvou setech.

Jubilejní 200. výhru na okruhu ATP dnes zaznamenal Sam Querrey. Šestý nasazený Američan, jenž v Londýně předloni triumfoval, v utkání přerušovaném dešťovými přeháňkami udolal až po dvou hodinách a 38 minutách 7-6 5-7 7-6 Slovince Aljaze Bedena, který ve třetím setu neproměnil mečbol.

Juan Martín Del Potro, jenž vinou virového onemocnění chyběl na French Open, zahájil krátkou část sezony na trávě vydřeným vítězstvím. Třetí nasazený Argentinec zdolal 7-6 1-6 7-5 Belgičana Xaviera Malisse, přestože byl ve třetím setu dvakrát brejk pozadu.

Mahut se po roce pokusí znovu porazit Murrayho
Nasazenou jedničkou je domácí Andy Murray, který se na kurty vrací rovněž po krátké pauze, během které přišel vinou bolestí zad o Roland Garros. Britský šampion z let 2009 a 2011 loni vypadl už ve 2. kole s Nicolásem Mahutem a se stejným soupeřem bude mít letos možnost na reparát. Francouzský tenista, který v této sezoně bojoval hlavně se zraněním kolena a jedinou výhru si připsal v únoru na challengeru, dnes v Queens Clubu porazil hladce 6-3 6-2 Američana Rhynea Williamse a poprvé od loňského podzimu postoupil do 2. kola turnaje ATP.

"Hraju tady už 10 let a trávu miluju. Připadám si tady jako doma. Znám se tu snad s každým a Chris Kermode je nejlepší ředitel turnaje na okruhu," potvrdil Mahut náklonost k turnajům na trávě. 

"Hrát proti Murraymu v Queensu není vůbec dobrý los, ale loni jsem proti němu hrál překvapivě dobře a zápas jsem vyhrál. Doufám, že letos to bude stejné, protože každý očekává, že Andy tady vyhraje, že vyhraje Wimbledon. Takže tlak bude na ležet na něm," uvedl Francouz a dodal, že to pro Murrayho bude první letošní zápas na trávě.

"Vím, že tu dost trénoval, ale nikdy není snadné začít turnaj, obzvlášť na trávě. Ale loni na trávě vyhrál olympiádu, byl ve finále Wimbledonu... Bude to těžký zápas, ale vzrušující," těší se Mahut na souboj s domácí jedničkou.

- ATP 250 QUEENS CLUB -
(Velká Británie - Londýn, tráva, 779.665 eur)
úterní výsledky (11. 06. 2013)

Dvouhra - 1. kolo:
Rosol (12-ČR) - Groth (Austr.) 6:7 (7:9), 6:3, 6:2. Benneteau (11-Fr.) - Mannarino (Fr.) 7:6 (9:7), 6:3, Nieminen (13-Fin.) - Harrison (USA) 6:3, 6:3, Istomin (14-Uzb.) - Kuzněcov (Rus.) 7:6 (7:2), 7:6 (7:3), Llodra (Fr.) - Andújar (15-Šp.) 6:3, 6:1, Žemlja (16-Slovin.) - Edmund (Brit.) 6:4, 7:6 (7:4), F. López (Šp.) - Berankis (Lit.) 3:6, 6:3, 6:4, Mahut (Fr.) - Williams (USA) 6:3, 6:2, Becker (Něm.) - Tomic (Austr.) 6:4, 6:7 (4:7), 7:6 (7:4), De Schepper (Fr.) - Ram (USA) 6:7 (5:7), 6:2, 6:4.

Dvouhra - 2. kolo:
Del Potro (3-Arg.) - Malisse (Belg.) 7:6 (7:5), 1:6, 7:5, Querrey (6-USA) - Bedene (Slovin.) 7:6 (13:11), 5:7, 7:6 (7:5), Kudla (USA) - Paire (9-Fr.) 6:3, 6:4.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
Denis92
Rosol hra na krytom kurte alebo ako je mozne ze hraju aj ked prsi?
Reagovat
Heather_Fedex
;D
no tak to co loni proved david, se urcite zapomenut neda ;)
Reagovat
Heather_Fedex
pardon, reakce o vlakno niz
Reagovat
smazaný uživatel
komentator na eurosporte si to dava, vraj minolorocne finale Cilic - Nalbandian skoncilo predcasne pre zranenie Nalbandiana :D
Reagovat
gigin
Jj, jak kopnul do tej reklamní škatule, nebo co to bylo, tak si poranil palec u nohy...
Reagovat
smazaný uživatel
praveze nezranil seba, ale jedneho z rozhodcov...
Reagovat
gigin
Ale já vím :)))
Reagovat
kada.tom
se s tím nemaže :-D asi chce být na hotelu dřív jak začne pršet :-)
Reagovat
kada.tom
pozdě ... začalo pršet :-/ ...
Reagovat
Fandina
tak držím palce a přeji i výhru nad Beckerem. Pojď pojď pojď!
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrej servis a dnes trochu kliku přeji!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist