Rosol začal sezonu v Dauhá výhrou nad nasazeným Andújarem

1. 1. 2013, 15:18
Aktuality 27
ATP DAUHÁ - Lukáš Rosol zahájil novou sezonu výhrou nad 42. hráčem světa Pablem Andújarem. Na osmého nasazeného Španěla si vyšlápl v katarském Dauhá, kde ho čeká 2. kolo proti Lorenzimu. Naopak neuspěl Jan Hernych, který nezaskočil turnajovou dvojku Gasqueta.
Lukáš Rosol

Před rokem Lukáš Rosol získal v Dauhá svůj premiérový titul z okruhu ATP, dyž společně se Slovákem Poláškem triumfoval ve čtyřhře. Do té se letos nepřihlásil, za to však oproti loňsku zvládl první kolo ve dvouhře.

72. hráč světa Rosol se v prvním utkání sezony utkal s osmým nasazeným Pablem Andújarem, se kterým prohrál oba předchozí vzájemné duely. Obě porážky však utrpěl na Španělově oblíbenější antuce, dnes na tvrdém povrchu v Kataru se konečně radoval i český tenista.

Sedmadvacetiletý Rosol, který má za sebou i díky skalpu Nadala životní rok zakončený challengerovým a daviscupovým triumfem, zápasu dlouho dominoval. V prvním setu sice ještě za stavu 5-1 zahodil tři setboly, v následné hře už ale při svém podání dějství ukončil.

Náskok si Rosol vypracoval i ve druhém setu, v osmém gamu ale poprvé v utkání ztratil servis a po neproměnění tří brejkbolů za stavu 4-4 poprvé prohrával. Šňůru tří prohraných gamů pak utnul a za stavu 6-5 měl při svém podání dokonce mečbol, o postup ale po druhé ztrátě servisu musel ještě chvíli bojovat v tie-breaku. V něm už ale žádné další komplikace nedovolil, ztratil v něm pouze dva míčky až v úplném závěru a po hodině a 33 minutách mohl slavit první výhru v sezoně.

Zatímco šestadvacetiletý Andújar zaznamenal od US Open už osmou porážku v řadě, Rosol se o vyrovnání svého maxima na okruhu ATP utká s o čtyři roky starším Italem Paulem Lorenzim.

Ve čtvrtfinále by pak Rosol mohl narazit na turnajovou jedničku Davida Ferrera. Španělský favorit měl na úvod turnaje drobné potíže. Proti Němci Dustinu Brownovi, jejichž duel byl na zhruba 40 minut kvůli vadě na kurtu přerušen, prohrál první set, nakonec však zabral a zvítězil 5-7 6-3 6-2.

V Kataru se dnes představil také Jan Hernych, který v Dauhá prošel bez ztráty setu tříkolovou kvalifikací. V hlavní soutěži ho však čekal druhý nasazený Francouz Richard Gasqueta třiatřicetiletý český tenista favorita zaskočit nedokázal.

O osudu utkání rozhodl přelom prvního a druhého setu, kdy si Hernych třikrát po sobě neudržel podání, kvůli čemuž nakonec prohrál 3-6 4-6.

Už 400. výhru na okruhu ATP dnes zaznamenal Michajl Južnyj. Čtvrtý nasazený Rus sice s Němcem Benjaminem Beckerem prohrál první set, nakonec však zvítězil 4-6 7-6 6-1.

Gael Monfils, jenž měl téměř celý loňský rok problémy s koleny a mluvilo se o konci kariéry, se na začátku nové sezony vrátil na kurty. V katarském Dauhá, kde loni vyřadil Nadala a prohrál až ve finále s Tsongou, dnes deklasoval za 49 minut hry 6-0 6-3 domácí osmnáctiletou naději Mousu Zayeda.

Ještě potupnější porážku utrpěl další tenista z pořadatelské země Jabor Al Mutawa. Osmnáctiletý tenista dnes stejně jako před rokem proti Cipollovi neuhrál jediný game, s Egypťanem Mohamedem Safwatem prohrál za pouhých 42 minut 0-6 0-6. Al Mutawa uhrál za celý zápas pouze sedm fiftýnů na servisu a šest na podání.

- ATP 250 DAUHÁ -
(Katar, tv. povrch, 1.054.720 dolarů)
úterní výsledky (01. 01. 2013)

Dvouhra - 1. kolo:
Rosol (ČR) - Andújar (8-Šp.) 6-2 7-6
Gasquet (2-Fr.) - Hernych (ČR) 6-3 6-4
Ferrer (1-Šp.) - Brown (Něm.) 5-7 6-3 6-2
Južnyj (4-Rus.) - Becker (Něm.) 4-6 7-6(3) 6-1
Brands (Něm.) - Chardy (5-Fr.) 6-4 6-4
Safwat (Egypt) - Mutawa (Kat.) 6-0 6-0
Lacko (SR) - Garcia-López (Šp.) 6-1 2-6 6-4
Monfils (Fr.) - Zayed (Kat.) 6-0 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

27
Přidat komentář
smazaný uživatel
hvězda, která sklízela plody vypěstované Štěpánkem a Berdychem...proč toho ksichta tak nesnáším???
Reagovat
tommr
s Lorenzim zatím ještě neuhrál ani hru a prohrává 0:6 0:3. Doufám, že není nějak zdravotně indisponovanej ...
Reagovat
smazaný uživatel
Come on Bernie! Set s Djokovičem mu určitě pomůže nabrat sebevědomí, doma si evidentně věří, hraje zatím výborně, umí zrychlit po lajně, i udržet míč ve výměně. Djokovič ale hrozný, pinká víc než Simon s Tomicem a Murraym dohromady, když mají svůj pinkací den.
Reagovat
smazaný uživatel
YEAH! Vynikající výkon, fakt zahrál výborně, Djoker ale hrozný.
Reagovat
smazaný uživatel
Kiežby ho Djoker dostal v 1.kole AO, nech je zábava od začiatku :)
Reagovat
smazaný uživatel
To ne, Tomic potřebuje dojít co nejdál, obhajuje 4. kolo, už tak letos poztrácel body.
Reagovat
smazaný uživatel
To, koľko bodov potrebuje Tomić ma vonkoncom nezaujíma, vyzerá, že je schopný si to nahrať aj inde (po Australian Open).
Reagovat
smazaný uživatel
Vidíš to a mě jo. Proto nechci, aby hráli spolu v 1. kole, to by byla škoda. Navíc doma si jich byl schopný vždy nahrabat nejvíc. Měl by jít dál než do 1. kola.
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo, Nole dnes hodně marný...nejen že byl pasivní, ještě k tomu si vzal snad 5x jestřába a ani jednou se netrefil, což je u něj fakt neobvyklý...Nevím, co s ním bylo/je, ale ať už to jde do háje:-/
(rým:-D)
Reagovat
smazaný uživatel
Having trained in Miami during the off-season, Murray said, ?I worked on a lot of things over the four weeks when I was there. I did a lot of physical stuff the first few weeks, and then [in the] last couple of weeks just did some technical changes the first week and then started playing a lot of points.

?That's when you see whether the things you've been practicing are working out, if they're going well in the points or not. It's easy doing something in a drill when you know where the ball is going, but when you start playing the points [it] is when it becomes difficult.?

Tak jsem teda zvědavý, co technicky změnil, vypadá to na ten forhend, jak si správně všimla sojka, snad ještě druhý servis.
Reagovat
smazaný uživatel
Jou, forehand má iný, plochejší..Tiež sa mi to zdalo..Bude s ním hrať určite viac winnerov, no na druhú stranu, predpokladám, že v Austrálii s ním nebude ešte plno stotožnený a môže robiť chyby, na ktoré nie je zvyknutý...
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo, jako proti Tipsovi, ale přeci jenom má ještě čas, v Brisbane si ho pocvičí proti hráčům, proti kterým by to neměl být problém, i když by ho vyhodil, hlavně v tom 2. kole. Ale kdo ví, třeba bude hrát obě varianty, i starší přidržený forhend nebo ten dobrý cross. Tenhle forhend by měl používat hlavně při úderech in side out a při forhendech po lajně z forhendového rohu.
Reagovat
smazaný uživatel
Presne. Predpokladám, že je dosť chytrý na to, aby vedel, kedy ktorý úder použiť. Nebolo by asi rozumné silou mocou meniť zaužívané údery od základnej čiary, ktoré v rámci výmeny nie sú rozhodujúce..Každopádne uvidíme, do akej miery bude mať zmena pozitívny efekt na výsledky a či vôbec..Osobne nečakám dramatickú zmenu..
Reagovat
Mayo
ten chlapík maká veru ... a bude ešte lepší ako bol...táto sezóne môže byť jeho a docela by som tomu aj veril
Reagovat
Berny
Ja jsem svedavy co murray s ivanem vymysleli, protoze murray ma nejslabsi forhand snad se stepankem a troickim v TOP 50, a to hraci jeho kvalit a talentu skodi, je vcelku zazrak jak je vysoko s tak mizernym forhandem, oproti ostatnim uderum a schopnostem je jeho forhand uplne smesny. Predevsim kross z forhandoveho rohu mi prijde spatny, po laine to tam obcas pada, a spatny je taky kross s beckhand rohu, federer, berdych, del potro, i djokovic ziskavaji obrovske mnozstiv micu z tohoto uderu.. ale murray minimum.
Reagovat
Mayo
som prekvapený, že forehand murrayho je slabý...teda :O
Reagovat
smazaný uživatel
Priznám sa, že som sa v mojom príspevku tiež pustil do Andyho forehandu, ale potom som to zmazal, aby si Tom nemyslel, že ho nemám rád :)..Ale jasné, súhlasím. Ja si dokonca ani neviem predstaviť, že Andy teraz začne súperov šikanovať forehandom, tak ako to robí Delpo, Roger, či Rafa...To vôbec nejde dohromady. Na druhú stranu si zároveň nemyslím, že má slabý forehand, možno čo sa razancie týka, ale kompenzuje to ostrými uhlami..Možno ich na zisk bodov potrebuje zahrať viac, no až taká achylova päta to podľa mňa nie je..

Uvidíme v akom svetle sa Murray v krátkej budúcnosti predstaví, pamätám si, že v Abu Dhabí zahral hneď na začiatok zápasu prudký FH winner, ktorým mi "vyrazil dych". Niežeby to bol jeho prvý winner v živote, no typovo sa ten úder na neho nehodil. Aspoň doposiaľ.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím, že forhend je slabinou, ale až taková bída to není. A právě naopak, než píše berny. Forhend cross z forhendového rohu je vůbec ten nejlepší, který umí zahrát. Však tímhle úderem ničil Djokoviče v Melbourne loni pěkně dlouho, právě tím hle úderem si dokázal připravit většinu bodů. Naopak po lajně je špatný, nějak jsi to přehodil. Po lajně má dobrý forhend z bekhendového rohu, a souhlasím, že in side out má špatný.

A souhlasím S Forehandem, že až taková slabina to není, nikdy nebude mít fh jako Nadal nebo Federer prostě. Nikdy to nebude ranař jako Del Potro, Tsonga nebo Berdych. Ale zagresivnění potřebuje ke své hře. A je u i jeden poznatek, který jsem četl na zahraničním webu někde. Murray má z té špičky pořád největší rezervy, takže může jít ještě nahoru, proto myslím, že ty řeči o pozici jedničky nejsou až tak přehnané, i když Djokovič je pořád výš, tvrdou prací se může ještě alespoň na kousíček přiblížit jeho úrovni. K tomu potřebuej hlavně ten forhend a větší rozhodnost při posledních úderech, zvláště v klíčových momentech.
Reagovat
tito
- pokud si dobře pamatuji( kdyžtak mne Tome oprav), tak v Torontu v r. 2010 se nejenom s FH vymkl kontrole a demoloval soupeře jak nikdy předtím ani potom. Andy byl jako vyměněný, proti "udržovačce" od BL dával winnery jak z BH tak z FH. Bohužel pro něj stejnou agresivitu jako tenkrát dosud nezopakoval- byť tedy získal ten kýžený GS. Třeba u něj musí Ivan jen " probudit démony" a přejít od dlouhodobého plánu 2 k plánu 1. Doufám tedy, že se mu to nepodaří. :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo, v Torontu byl skvělý, hlavně to semifinále s Rafou a finále s Rogerem, tam drtil i na returnu a z bekhendu. Ale už hrál i agresivněji, s Nadalem se většinou snažil být aktivnější než s jinými hráči. Poaun v agresivitě byl patrný už loni, občas šlo ale vidět, že to pořád není jeho šálek kávy. Semifinále AO loni to odstartovalo, tam ale nebyl zvyklý tak pravidelně útočit, tak se vyhazoval. V dubaji nebo RG mu to taky šlo, 3. a 4. se s Gasquetem byl fantastický, proti Davidovi se vyházel.

Na trávě se taky snažil, tam to bylo potřeba, ale především útočí proti těm lepší hráčům, jak bylo k vidění v Šanghaji. Potřebuje to proti horším, aby neměl tolik práce a ušetřil síly. Nikdy to nebude ranař, ale někdo, kdo umí z obrany přejít do útoku, čím déle tluče, tím víc se vystavuej chybě. Ale snad na tom popracovali a bude se při útočení cítit pohodlněji.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak prvým súperom Rafy po prestávke by bol Brown. Dlho som bol zvedavý na meno, konečne som sa ho dozvedel! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mischa Južnyj dneska jako 4. Rus dosáhl 400. vítězství na okruhu. Jen tak dále, snad letos bude mít lepší sezonu než loni.
Reagovat
Pe3k
Come on!
Reagovat
tommr
a trochu zmírnil tu naší žalostnou novoroční bilanci. Po našem triumfu v DC a FC v závěru lonskýho roku je začátek novýho jako z nějakýho zlýho snu ...
Reagovat
Mayo
Šťastný nový rok (:
Reagovat
smazaný uživatel
Lukáš by mohl jít letos v žebříčku minimálně do TOP 50. Určitě na to má, jen se musí chytit nějaký vlny! Má na to být nahoře!
Reagovat
tommr
jj aspon do tý padesátky by se Lukáš dostat moh. Chce to ale pravidelně vyhrávat aspon v tom prvním kole. V Doha to má dobře rozehraný a moh by zvládnout i to druhý kolo - Lorenzi je docela hratelnej soupeř ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist