Rozjetý Macháč ovládl nabitý challenger v Orléansu. Titul mu zajistil návrat do TOP 100

1. 10. 2023, 20:03
Aktuality 6
CHALLENGER ORLÉANS - Tomáš Macháč (22) prodal formu z Davis Cupu v triumf na kvalitně obsazeném halovém challengeru ve francouzském Orléansu. Berounský rodák ve stotisícovém městě na řece Loiře skolil čtyři nasazené soupeře včetně domácí jedničky Richarda Gasqueta, v neděli v jubilejním 10. finále zdolal 6:4, 4:6, 6:3 i britského favorita Jacka Drapera (21) a ziskem 5. titulu si zajistil návrat do TOP 100.
Profily hráčů
Tomáš Macháč (© AFP)

Tomáš Macháč se po nezdaru v kvalifikaci US Open a návratu do Evropy rozehrál do velmi dobré formy. Ve dvouhře vyhrál 11 z 12 zápasů.

V první polovině září si zahrál finále na challengeru ve francouzském Cassis, následně byl ve španělské Valencii jednou z ústředních postav suverénního triumfu českého týmu ve skupině finálového turnaje Davisova poháru, v němž si navíc připsal deblový skalp Novaka Djokoviče, a tento týden nenašel přemožitele na challengeru v Orléansu.

118. hráč světa Macháč ve městě ve středu Francie, které v 15. století osvobodila Johanka z Arku od anglické nadvlády, nebyl mezi nasazenými a ve všech pěti duelech čelil žebříčkově lépe postavenému soupeři. A pokaždé zvítězil.

Postupně zdolal čerstvého šampiona z Rennes Američana Maxima Cressyho (104. v ATP / nejvýše 31.), čerstvého šampiona ze St. Tropez Francouze Constanta Lestienneho (94. / 48.), francouzského finalistu z Rennes Benjamina Bonziho (98. / 42.), domácí nasazenou jedničku Richarda Gasqueta (64. / 7.) a v nedělním finále si poradil i s britským osmifinalistou letošního US Open Jackem Draperem (106. / 38.).

Dvaadvacetiletý Čech porazil o rok mladšího Drapera i ve druhém vzájemném střetnutí po třísetovém boji. V Orléansu zdolal levou rukou hrajícího soupeře, který patří mezi nejtalentovanější britské tenisty současnosti, ale brzdí ho časté zdravotní potíže, po 2 hodinách a 22 minutách boje 6:4, 4:6, 6:3.

V celkově 10. finále challengeru Macháč přerušil šňůru tří finálových porážek a ukončil více než rok dlouhé čekání na svůj 5. titul. Navázal na triumfy v německém Koblenzu 2020, kazašském Nur-Sultanu 2021, australském Traralgonu 2022 a polském Grodzisku Mazowieckém 2022.

Ve světovém žebříčku se berounský rodák posune na 96. místo a o jednu příčku překoná své dosavadní maximum.

Nyní se oba finalisté přesunou na západ Francie na challenger v Mouilleron-le-Captif. Macháč vykročí za obhajobou čtvrtfinále zápasem proti Nizozemci Gijsi Brouwerovi, Draper bude prvním soupeřem osmnáctiletého Jakuba Menšíka.

• CHALLENGER ORLÉANS •
Francie, tv. povrch / hala, 145.000 eur
nedělní výsledky (01. 10. 2023)
• Dvouhra - finále •
Macháč (ČR) - Draper (8-Brit.) 6:4, 4:6, 6:3

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
Ela-fon-isi
Viděla jsem akorát zápas s Rišáremsmile a nejen, že hrál uvolněné a dobře, tak se choval i přátelský a sympatický.
smile
Kéž by to takhle pokračovalo a udržel se ve stovce trvale.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
gratulace k vítězství i TOP100!smile
Většina už tu byla napsána a já s tím souhlasím. Navíc, viděl jsem jen dnešní zápas a v něm hrál Tomáš výborně, sebevědomě a i když Draper dost kousal, přetlačil ho. Zápas byl atraktivní i pro diváky a Tomáš si o jejich podporu nebál říct.
Povedené, škoda, že to nebyla ATP kat., které kvalita hráčů odpovídala.
Tomášovi hodně štěstí dál, určitě ho v podobně kvalitních zápasech a na vítězné vlně neuvidím rád jenom já.smile
Reagovat
darek.vrana
Tenhle týden to Tomášovi sedlo a hrál to, co už od něj dlouho očekáváme. Skvělý tenis, aktivní a skoro bez chyb. Celkově hodně dobrý zápas, Draper byl taky hodně silný a nic nedaroval zadarmo. Teď to potvrdit na dalších turnajích a usadit se na ATP, kde ta úroveň nemusí být nutně o moc výš než na tomhle challengeru. Super týden, vynikající skalpy, Cressy, Lestienne, Bonzi, Gasquet, Draper. Navíc proti třem domácím hráčům, kteří bývají před svým publikem silnější než obvykle.
Reagovat
EllNino
Tomáš porazil vlastně 3 Fraancouze, jednoho Polofrancouze s dělovým servisem a nakonec pořád ještě dá se říct velký talent světového tenisu :)
Reagovat
Ereinion
smile konečně by mohl být stabilně ve stovce
Reagovat
Dobry-den
Skvělé. Tomáš vyhrál zaslouženě, ve všech zápasech hrál dobře. smile

Fakt škoda, že ten servis není lepší, ušetřil by si tím spoustu práce. I dneska soupeř lépe podával, Tomáš musel o svoje gamy víc bojovat, ale makal, chodil si pro vítězné body, kromě es určitě soupeře přestřílel.
Závěr byl nečekaný, brejk přišel zničehonic. Rozhodující brejkbol Tomáš proměnil skvělým returnem, následně hladce dopodával. Takhle to má vypadat.smile

Tohle byl dost kvalitně obsazený challenger, všichni Tomášovi soupeři byli v žebříčku nad ním (104, 94, 98, 64, 106).
Je evidentní, že Tomášovi se lépe hraje proti těmto hráčům okolo stovky nebo i výš, kde může hrát uvolněně. Zato když má potvrzovat roli favorita, tak je to dost často křeč...

Tomáš o jednu pozici překoná své žebříčkové maximum na č. 96, ale teď je potřeba neusnout na vavřínech a dál makat, ať se v té stovce tentokrát už doopravdy zabydlí. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist