Rubljov nadělil Ruudovi kanára a slaví 14. triumf. S Norem vyhrál i čtvrtý antukový souboj

23. 7. 2023, 16:13
Aktuality 21
Andrej Rubljov (25) ovládl podnik ATP 250 ve švédském Bastadu a získal svou 14. kariérní trofej, druhou v probíhající sezoně. Ve svém už pátém letošním finále a souboji hráčů TOP 10 přehrál 7:6, 6:0 předloňského šampiona Caspera Ruuda (24), na kterého našel recept i ve čtvrtém měření sil na antukových dvorcích. Vzájemnou bilanci upravil na 5:2 ze svého pohledu a přerušil s Norem sérii dvou proher.
Profily hráčů
Andrej Rubljov (© Profimedia)

Andrej Rubljov se v letošním roce probojoval do finále už popáté. Sice předtím uspěl pouze na Masters v Monte Carlu, ale na druhou stranu získal svou dosud nejcennější trofej. V Bastadu měl nejvíce práce s Franciscem Cerúndolem, s Argentincem se tahal o postup skoro tři hodiny. Alexandera Zvereva, Pavla Kotova i světovou čtyřku a předloňského šampiona Caspera Ruuda naopak přehrál ve dvou setech.

Rodák z Moskvy ztratil vedení 4:2 a v devátém gamu nevyužil ani jeden ze dvou brejkbolů. Rozhodit se však nenechal, poslední dvě hry na servisu v úvodní sadě získal čistou hrou a v tie-breaku zvítězil jednoznačně 7:3. Rychlým vedením 3:0 ve druhém dějství odpor soupeře definitivně zlomil, a dokonce mu nadělil potupného kanára.

Statistiky zápasu Ruud - Rubljov

S finalistou posledních dvou ročníků French Open a nejúspěšnějším norským tenistou v historii prohrál poslední dva souboje, a to na Turnaji mistrů 2021-22. Sérii proher nicméně přerušil, ve vzájemné bilanci teď vede 5:2 a vyhrál i čtvrté měření sil na antukových dvorcích.

Rubljov se sice v žebříčku nikam neposune a zůstane na sedmém místě, ovšem dotáhl se právě na Ruuda, Stefanose Tsitsipase a také Holgera Runeho, takže je ve hře o nasazení mezi nejlepším kvartetem na US Open. Jedná se o jeho celkově 14. titul, navíc se stal 11. aktivním hráčem vlastnícím pět antukových vavřínů.

Ruud měl na dosah svůj 11. kariérní triumf. Všechny předchozí vybojoval na nejmenších podnicích série ATP 250, mimo nejpomalejší povrch se radoval pouze předloni na betonech v americkém San Diegu. Zatímco v sezoně 2021 posbíral pět titulů a loni tři, letos se mu podařilo kralovat zatím jen v Estorilu.

Oba finalisty teď čeká rychlý přesun na akci ATP 500 v Hamburku. Nejvýše nasazený Ruud začne v německé metropoli proti Sebastiánovi Báezovi a šampiona ročníku 2020 Rubljova čeká v prvním kole Bernabé Zapata.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• ATP 250 BASTAD •
Švédsko, antuka, 562.815 eur
nedělní výsledky (23. 7. 2023)
• Dvouhra - finále •
Rubljov (2-) - Ruud (1-Nor.) 7:6 (7:3), 6:0
• Čtyřhra - finále •
Escobar/Nedověsov (Ekv./Kaz.) - Cabral/Matos (Portug./Braz.) 6:2, 6:2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
Tennisfan77
On je hodně solidní hráč. 14 titulů v pětadvaceti letech, velmi pravděpodobně dá přes 20 kousků a to se zařadí někde přes Tsongu, na úroveň Čiliče, Davyděnka, nebo Del Potra.

Škoda, že to jsou ve většině případů menší eventy. Ale čtyři pětistovky, jeden Masters, to není špatný. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak s DelPem sis trochu zapřeháněl. Přeci jen má 1GS +3SF, stříbro a bronz z OH, finále TM a těch 21ATP. To by se Rubl musel ještě snažit.smile
Reagovat
Tennisfan77
Jasný že DelPo je jinde, ale z pohledu počtu titulů by to tam Rublev mohl dotáhnout. Dobře že má ten Masters letošní, ten mu trošku vylepšil punc.
Reagovat
Patik
Nieje titul ako titul.
Reagovat
Krisboy
David Ferrer.
Reagovat
magnus
Takže vo Švédsku nepredstavuje Rublev bezpečnostné riziko. Asi je menej nebespečny ako Zvonareva smile
Reagovat
Krisboy
Ty to moc nesleduješ, viď?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Další mimoňsmile A ještě se tu vystaví smile
Reagovat
Krisboy
Někdy těmto lidem až závidím... smile
Reagovat
elsky
No tak jestli je to nějaká kauza z iDnesu nebo ČT tak to nesledovat nedá takovou práci smile.
V čem je rozdíl- Švédsko není tak striktní?
Reagovat
tommr
mě by to taky zajímalo ale odpovědi se asi nedočkáme ...
Reagovat
Krisboy
Jde hlavně o rozdíl mezi názory a postoji Rubljova a Zvonarevový a taky Švédsku, pokud vím, zatím Putin nevyhrožuje napadením nebo atomovou bombou jako Polsku.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
elsky
Aha, dík.
Reagovat
Kozoroh
Myslím, že rozdíl mezi názory Rubleva a Zvonarevové je irelevantní, kdyby byl Rublev na jejím místě, Poláci ho na turnaj nepustí taky.
Reagovat
Krisboy
Je to možné, nevím. Ale co je Zvonareva zač a jaký má vztah k Putlerovi je myslím dost jasné...
Reagovat
turista
Ona snad schvaluje válku na UA? Neznám její názory. Rublev se hlasitě vymezil proti té válce několikrát. To ano.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Teda nevím, jak by mohl být Rub na jejím místěsmile Doufám, že nemá takovou zásadní operaci v plánu. A za CSKA by myslím taky nehrál.
Reagovat
turista
Patrně. Švédové nejsou takoví magoři jako Poláci.
Reagovat
Vidite_mojeregistracebylauspesna
Ano. Švédi sice ztratili rozum, když vstoupili do NATO, oproti Polákům jsou ale pořád majákem rozumu. Polská vláda, ta měla být už dávno zavřená do blázince! Mermomocí chtějí být u vzniku další světové války! smilesmilesmile
Reagovat
elsky
Asi se jim hrabe z názorových veletočů, které museli v poslední době prodělat.
Když jsme se v 2019 vraceli přes Polsko z dovolené na západní Ukrajině, k hraničnímu přechodu mezi Lvovem a Rzeszowem jsme přijeli kolem poledního. Sluníčko pražilo, spálil jsem si levou ruku vyčnívající z okénka, ale když jsme doskákali k přechodu, byla už tma. Tam jsme teprve zjistili, že to nezdržují Ukrajinci, ale Poláci. Tašky jednu po druhé prošacovali každému, vedle odstaveným Italům zrovna lezli do tapecírunku u dveří.
A dneska? smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist