Rusky ovládly Billie Jean King Cup v Praze. Ve finále proti Švýcarkám bodovaly Kasatkinová a Samsonovová

6. 11. 2021, 20:31
Aktuality 72
BILLIE JEAN KING CUP - Ruské tenistky po 13 letech slaví triumf v soutěži družstev, která do předloňska nesla název Fed Cup. Premiérový Pohár Billie Jean Kingové získaly po finálové výhře 2-0 nad Švýcarkami, když v pražské O2 Areně bodovaly Darja Kasatkinová a Ljudmila Samsonovová po nečekané výhře 3-6 6-3 6-4 nad Belindou Bencicovou.
Ruský tým (© BJKC)

Ruské tenistky popáté vyhrály týmovou soutěž družstev, která se poprvé hrála jako Pohár Billie Jean Kingové a turnajovým systémem v závěrečné fázi za účasti dvanácti celků. Ve finále v pražské O2 areně porazily Švýcarsko 2-0 již po dvouhrách.

V první utkání si Darja Kasatkinová poradila s Jil Teichmannovou 6-2 6-4. Vítězný bod přidala Ljudmila Samsonovová, náhradnice za původně nominovanou Anastasiji Pavljučenkovovou, která nenastoupila kvůli zranění kolena, výhrou 3-6 6-3 6-4 nad Belindou Bencicovou.

"Je to pro nás historická výhra, na kterou jsme dlouho čekaly. Jsem pyšný na hráčky, jak to zvládly, jsou to hrdinky. Tvořily opravdový tým, jsou kamarádky," řekl Igor Andrejev, ruský kapitán od roku 2018, pod jehož vedením Rusky od sezony 2019 vyhrály už podeváté v řadě.

Rusky se dostaly do finále poprvé od roku 2015, kdy ve starém modelu soutěže podlehly s Marií Šarapovovou právě v O2 areně českým tenistkám 2:3 po čtyřhře. Triumfem navázaly na vítězství z roku 2008, kdy završily svoji úspěšnou sérii čtyř vavřínů v pěti letech.

Finále rozjela skvěle Kasatkinová, která vedla nad Teichmannovou v prvním setu 5:0. Ve druhé sadě šla rovněž první do brejku, Švýcarka sice srovnala na 4:4, ale zbylé dvě hry získala Kasatkinová. "Získala jsem první bod, na to budu vždycky vzpomínat. Začátek byl hodně důležitý, dobře se mi podařilo zkrotit nervy," řekla 28. hráčka světa Kasatkinová.

Ve druhé dvouhře nastoupila hrdinka se ze semifinále Samsonovová. A její nasazení za Pavljučenkovovou vypadá i jako taktický tah. Dvaadvacetiletá Samsonovová totiž letos Bencicovou dvakrát na turnajích WTA porazila a dokázala Švýcarku zdolat i do třetice.

"Jsem plná emocí, cítím mrazení a jsem neuvěřitelně šťastná. Byl to úžasný boj, hodně nervózní a bylo to víc než tenis," řekla Ruska po bitvě dlouhé dvě hodiny a 22 minut.

Samsonovová šla v každém setu první do brejku. Bencicová s podporou asi čtyř tisíc fanoušků dokázala úvodní sadu otočit, ve druhé a třetí ale uspěla riskantně hrající soupeřka. Ruska dala v utkání 30 vítězných míčů (24 z forhendu) a udělala 49 nevynucených chyb.

Rusky se s pěti tituly dotáhly na čtvrtém místě historický tabulek na Španělky. S osmnácti tituly jsou nejlepší Američanky. Češky, které v letošním novém modelu soutěže dříve zvané Fed Cupu nepustily ze skupiny D Švýcarky, vyhrály jedenáctkrát a Australanky sedmkrát.

Mistrovství světa družstev žen se mělo původně hrát loni i letos v Budapešti, ale kvůli koronaviru se toho maďarská metropole vzdala. Česku pořadatelství převzalo na poslední chvíli i díky podpoře končící vlády, která akci přiřkla 65 milionů korun z rozpočtové rezervy.

Celková dotace akce Mezinárodní tenisové federace ITF letos dosáhla 10,4 milionu dolarů - 6,8 milionu se rozdělilo mezi hráčky a 3,6 milionů mezi národní asociace.

• FINÁLOVÝ TURNAJ BILLIE JEAN KING CUPU 2021 •
Praha, Česko, tv. povrch / hala
sobotní výsledky (06. 11. 2021)
Finále
Rusko - Švýcarsko 2-0
Kasatkinová - Teichmannová 6-2 6-4
Samsonovová - Bencicová 3-6 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

72
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Mony
Hele, Tommr byl dneska uzemneny Sojkou a já se tak asi dostal do denního vedení v počtu příspěvků, že?
Reagovat
Holahej
Rusky vyhrály, ale pokazily si renomé.., jde tam o to, že podle pravidel musí hrát jednička proti jedničce a dvojka proti dvojce, výše postavená hráčka s výše postavenou soupeře. Tudíž bylo nemožné, aby hrála Benčič proti Samsonové. Což Rusové úmyslně porušili.Jediná možnost bylo dělat, že jako Pavlyuchenkova nastoupí a oni to dobře věděli.., přitom , kdyby hrála Kasatkina jako jednička, debutantka v jejich týmu Samsonova jako dvojka, tak myslím, že by šance na výhru beztak měly velké ...bez kaňky unfair kliček v pravidlech, jak trefně řekl kapitán Švýcarska, ..Samsonova hrála výborně, atleticky /budoucnost/ a i ve čtyřhře skvělá /i když žebř. 1342,...je vidět, že to není zásadní ukazatel/ ...
Reagovat
Mony
proti někomu ti to jde lépe, proti jinému hůře. Báře Stýcové to šlo proti nevyzrálým snajperkám, Kvitové zase proti obranářkám. Vždy je lépe mít na výběr
Reagovat
aape
mně osobně přijde jako opruz, nutit národní týmy, která hráčka s kým musí hrát. To by mělo být otázkou taktiky kapitána týmu, koho nominovat do týmu, koho nasadit do kterého zápasu. Pak jen vznikají takovéto pseudo "křivdy"..
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Mony
A co, když by se chtělo hrát každému proti někomu jinému?
Reagovat
Mony
Leda, že by každé mužstvo nahlasilo: do 1.zapasu Maňa do 2.Mařena..Ale snahou si myslím je zajistit vyrovnanost a atraktivitu zápasu. A mame tu nějaká pravidla. O Ústavě taky nediskutujeme, možná hodně dopředu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
i to by muselo podléhat pravidlům, jinak by takový systém nefungoval, jak již naznačil Mony.
Reagovat
Holahej
...vždyť nasazuje, má pět hráček v týmu, do utkání na singla vybere dvě ....hrajou spolu jedničky a dvojky, aby byla zajištěna trochu vyrovnanost, atraktivita zápasů, aby to diváky zajímalo. Je to již tak ořezaný turnaj týmů, jen dvě dvouhry, neplnohodnotná čtyřhra, noAd, ST,...
Reagovat
Jan
smile Také myslím, že tím pravidlem to zbytečně mrzačí.
Reagovat
Holahej
...Poražené Švýcarky se podezřelým ruským tahem cítily okradeny. Jejich kapitán Heinz Günthard se nedržel zpět. ?Změnili první hráčku za čtvrtou 15 minut před zápasem. Někdo řekne, že to je chytrý tah, ale tak to není. Buď se zranila na poslední chvíli, což by bylo hodně nešťastné, nebo to udělali úmyslně. A pak to bylo podvádění. A to není nikdy chytré jen proto, že vás při něm nechytili. Pogratuloval jsem jim na kurtu, víc s nimi mluvit nebudu. Tohle pravidlo se musí změnit,? láteřil Günthard, k němuž se přidala i Bencicová. ?Bylo to ošklivé, ale věřím, že dobro nakonec zvítězí, my se vrátíme silnější a tuhle trofej získáme.?
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
Mony
Něco na tom je, ale největší chybu vidím v pravidlech, ne v jednání Rusů. V byznisu se taky musíš pohybovat na hraně zákona, abys uspěl. Rusové chtěli hrát takhle, tak dělali, co jim pravidla umožnili. A vyhráli naprosto zaslouženě. Jak bych takovou analýzu a přípravu uvítal u našeho tymusmile!
Na druhou stranu je to jenom sport a na prestiži takové klicky nepridaji.
Reagovat
hanz
Sviňárna to je, o tom žádná, ale zrovínka Benčička má sama máslo na hlavě za tu sviňárnu ve třetím setu v zápase o zlato a její fejk medical time out. Takže asi tak.
Reagovat
smazaný uživatel
sportu zdar!!!!
Reagovat
lars
Asi BEBE " dobehla " karma . :)
Jsem zklamaná, dala jsem do toho celé srdce. Ale věřím v karmu. Vrátíme se a vyhrajeme, vyhlásila Bencicová.
Reagovat
Mony
smile
Reagovat
asgard33
Tak tahle ruská lumpárna se na tennisforum hodně emotivně probírala celou noc,podle sympatií k jednomu nebo druhému týmu.Nejde vůbec o to,jestli za Rusko nastoupí Pavlju nebo Samsonka,ale že při výměně údajně zraněné Nasti měla hrát Samsonka proti Jill BT a Kosatka proti Belindě.Podle pravidel turnaje má z těch dvou nominovaných singlistek nastoupit žebříčková dvojka proti dvojce a jednička proti jedničce.Na tom je vlastně postavený tenhle formát zápasů se 2 dvouhrami + čtyřhrou.No a milí Rusáci si s těmi pravidly turnaje hezky vytřeli p... a prostě si je během zápasu jednostranně upravili jak se jim to zrovna hodilo.Osobně to budu nazývat podvodem,i když ho budou mít posvěcený nějakým jakože nezávislým doktůrkem.Mně bylo absolutně volný,kdo tenhle zmršenej turnaj vyhraje,ale pro tyhle špinavý triky nemám pochopení.
Reagovat
lars
a nebylo ohlaseno zraneni A.P. po nebo v prubehu 1.zapasu?
Reagovat
George_Renel
Tak to určitě nemůžeš mít pochopení ani pro MTO BeBe na Olympiádě.smile
Reagovat
Holahej
..ta kontraverce..tisk...

Ruský kapitán Igor Andrejev do první dvouhry nasadil Darju Kasatkinovou (28. na WTA) a v oficiální nominaci, která se předkládá hodinu před začátkem utkání, uvedl jako týmovou jedničku Anastasii Pavljučenkovovou.

Ruský kapitán Andrejev prohlásil, že se Pavljučenkovová kvůli koleni při rozehrávce necítila schopná podat stoprocentní výkon, proto přistoupil ke změně nominace. ?Anastasia hrála dva těžké zápasy za poslední tři dny,? popisoval. Kardinální otázka ? kdy rozehrávka proběhla? Pavljučenkovová se prořekla, že již v sobotu ráno. Finále začínalo ve čtyři odpoledne?
Reagovat
Mony
To je důležité, ano. Už dříve jsem kritizoval pravidlo, které umožňuje aby nastoupily jedničky proti dvojkám, protože to mj. zvýhodnuje tým s kvalitním deblem. Pokud tuto variantu pravidla neumožnují a Rusové ji obešly, tak velká hrubka sudích a organizacesmile
Reagovat
ludolf
Podle mne pravidla nasazování mají docílit toho, aby ve druhém singlu proti sobě nastoupily nejlepší hráčky (které ten den hrají). Nejjednodušší (byť nepřesné) je rozhodovat podle rankingu. Výsledek naznačuje, že tomu tak nakonec nejspíš bylo, takže ruský postup byl v souladu i s "duchem" pravidel. A stížnost BeBe (která si asi přála schůdnější soupeřku) m přijde pokrytecká.
Reagovat
Mony
nemáš pravdu. Tady jde o to, že Když soupeřka bude mít jedničku nějaké Eso, přes kterou se s bodem nepočítá, tak budu mít snahu ušetřit svoji nejlepší hráčku na jejich dvojku, abych v utkání vedl a mohl rozhodnout v deblu. Jak chceš jinak rozhodovat o kvalitě, než podle rankingu? Vždy jsou hráčky, proti kterým se ti hraje lépe, proti jiným hůře. Já bych se neodvažoval přít, jestli je lepší Pavluč., Kasatkina či Samsonová. Jediným kritériem musí být ranking.
Reagovat
ludolf
Nemáš pravdu. Samsonova vyhrála.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nerozumím řeči tvého kmenesmile
Já tenhle problém doteď neřešil, ale:
Pokud je Samsonova v rankingu až za Kudermetovou i Alexandrovou, takže otázka zní, jak to, že jury nenapadla nasazení Samsonove, která by proti BeBe vzhledem k rankingu neměla správně nastoupit.
Možná je ten turnaj takový guláš, že než se jury vzpamatovala, holky stály na kurtu...
Reagovat
Mony
na takové věci třeba povolávat amatéry, jako já(až bych přečetl pravidla). Nedovedu si představit, že by něco podobného měla řešit třeba Sojka.
Reagovat
ludolf
Já zase nerozumím řeči Monyho kmene a co myslel tím "nemáš pravdu". Mluvím o konkrétní situaci v rámci pravidel (tedy o "morálnosti" jejich použití) a on reaguje co by se někdy mohlo stát (asi by chtěl změnit pravidla), což s mým příspěvkem nesouvisí. Píše, že se má postupovat podle rankingu, což jsem explicitně akceptoval. Obsah mého příspěvku je, že pravidla podle rankingu nemusejí být přesná, s čímž souhlasí. Vypadá to, že nesouhlasí s tím, že Samsonova byla momentálně z Rusek nejlepší (což ale připouští a já to netvrdím, jenom považuji za pravděpodobné). Takže moje reakce byla no to poslední: Samsonova vyhrála, tj. buď byla nejlepší nebo by místo ní měla hrát lepší hráčka, která by ale tedy nejspíš taky vyhrála (připouštím, že by nemusela).
Reagovat
Mony
Já nevím, kdo je nejlepší. Samsonova Bencic letos dvakrát porazila, tak se jí asi s ní hraje dobre
Reagovat
Mony
Moje otázka není, jestli proti Bencic hrála nejlepší Ruska, to ví akorát Ten Nahoře, ale jestli vyhrály, Rusky oprávněné podle pravidel, podvodem, trikem nebo chybou rozhodcich
Reagovat
Holahej
Jsou nějaká sportovní pravidla. A pak jsou úskoky. Ruský tým použil úskok, aby pravidla obešel.Vyhrál na kurtu, prohrál ve fair play. Pokazil si tím svůj úspěch. Podle všeho se šla Pavlu dopo rozehrát, zjistila, že to s bolavějícím kolenem nepůjde?, do nominace utkání ji ale nahlásil jako jedničku, Kasatkinu jako dvojku, ty začínají, aby jí po utkání Kasatkiny nebo v závěru, kdy se měla jít jako rozehrát, nahlásil její zranění...a místo ní nasadil Samson, jejíž hra na Benčič platí, má letošní kladné H2H a Bel a její tým se to dozvěděl těsně před utkáním, takticky, rozborem hry se předtím připravoval na Nasťu...
Reagovat
Hector21
tak Švýcarkám začala ta změnaa vadit až v okamžiku, kdy Benčič ztratila niť a prohrála

do té doby bylo vše ok...
pokud měly nějaký problém s nominací, proč to neřešily před zápasem? samozřejmě v případě vítězství by se nic neřešilo, stejně tak kdyby šlo o jiný tým

je to týmová soutěž a pokud nezaujatý lékař (turnajový, z ITF) řekl, že nominovaná hráčka hrát nemohla, pak jdou veškerá pravidla stranou a tým si může nominaci upravit
Benčič ve formě měla ruskou hráčku, žebříčkově nejslabší, porazit a nevylévat si srdíčko do médií
Reagovat
Mony
problém je ,že Nasťa byla pravděpodobně nominovaná už zraněná s jasným úmyslem, že odstoupí
Reagovat
Hector21
to jsou spekulace, které by v případě vítězství Švýcarek vůbec nikdo neřešil

tohle je bouře ve sklenici vody a zcela zbytečná, Kasatkina vyhrála na kurtu, Samsonova vyhrála na kurtu

BJK cup pilotní ročník 1 pro RTF
Reagovat
Holahej
..jó, ty jsi se ozval, ty jsi ten velký fanoušek Rusek, už nevím které, MarieŠ, Nasti..., tak se jich zastáváš..

...vždyť vyhrály, dostaly pohár, ale renomé ztratily...

..tak jasně, že to vylezlo na povrch až po utkání.., co měl ŠvýcTým dělat, vše dle pravidel, nahlášeno zranění jedničky, nastoupila náhradnice, hraje se, konec utkání 2:0

..problém, unfair, je ta předem naplánovaná osnova..

..snažíš se to shodit, spekulace..., vyhrát,jedno jak, soudný to fanoušek!
Reagovat
Mony
Teď jsem nevěděl, jestli reagujes na mě nebo na Hectora. Asi na Hectora. Já tedy taky musím přiznat, že jsem rád, že vyhrály Rusky. Jako tým se mi líbily nejvíc. A v tom, co se stalo vidím tak 70%taktiky a 30%unfair. Pokládám se za feroveho člověka, ale dovedu si představit, že k něčemu podobnému bych přistoupil taky. Asi nějaké pozůstatky z komunismu.
Reagovat
smazaný uživatel
Fandil jsem Švýcarkám, ale Rusky si úspěch zasloužily na kurtu.
Reagovat
smazaný uživatel
..jó, ty jsi se ozval, ty jsi ten velký fanoušek Rusek, už nevím které, MarieŠ, Nasti..., tak se jich zastáváš..

...vždyť vyhrály, dostaly pohár, ale renomé ztratily...

..tak jasně, že to vylezlo na povrch až po utkání.., co měl ŠvýcTým dělat, vše dle pravidel, nahlášeno zranění jedničky, nastoupila náhradnice, hraje se, konec utkání 2:0

..problém, unfair, je ta předem naplánovaná osnova..

..snažíš se to shodit, spekulace..., vyhrát,jedno jak, soudný to fanoušek!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kdo teda ví, jak to přesně v pravidlech je?
Nevím jestli to chápu dobře, že:
1.měly hrát dvojky (a ty hrály podle soupisky?)

2. měly hrát jedničky (tedy Nasťa x BeBe)
Nasťa odstoupila (teď otázka kdy byla změna nahlášena a kdy bolo známo, že nemůže hrát)

3. kdo měl správně místo Nasti nastoupit? Měla to být trojka podle rankingu nebo kdokoli? (záskok by měl být snad dán předem a vzhledem k tomu, že má Samsonova bilanci s BeBe jakou má, pak při volném pravidlu by bylo jasné, že trenér vybere právě ji - a samozřejmě, pokud je to až potud v pořádku, změna nahlášená 15min před zápasem mi už fér nepřijde, ledaže by se Nastě podlomily kolena cestou na lavičku.

Tedy prosím o opravu mého nástřelu situace a pravidelsmile
Reagovat
Mony
na Ruskách ten problém není moc vidět, ale představ si, že proti Švýcarkám hrají třeba Slovenky a ty nahlásí sestavu Mihalíková, Smidelová. Mihalíková se těsně před zápasem zraní a místo ní nastoupí proti Taichmanové rozjetá Kužmová a vyhraje. Protože v deblu porazily i Američanky, tak si v něm asi i věří a šance na úspěch je určitě větší, než kdyby proti sobě stály Smiedelová -Taichman a |Kerber - Kužmová.
Reagovat
Mony
sorry Benčič-Kužmová
Reagovat
Mony
vlastně ona Kužmová dvojkou v rankingu byla, že? tak to se mi nepovedlo. Ale právě proto měly úspěch a postup unikl těsně.
Reagovat
vojta91
Děkujeme BLKC? už nikdy víc nebo alespoň ne z našich daních
Traparna na entou
Reagovat
vojta91
PÁLA VEN!!smilesmilesmile
Reagovat
Jan
VOJTA91 DOVNITŘ!!!smilesmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Do Bohnicsmile
Reagovat
blixa
smilesmilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
vojta91
Děkuji, děkuji cely víkend před zrcadlem trénuji tleskani a ?povzbuzující? pohledy
Jde mi to skvele, měl bych to místo dostat
Reagovat
blixa
Určitě ! Polstrovaná cela v Kroměříži už je rezervovaná ! smilesmile
Reagovat
lars
Jak hrala - stejnou uroven tenisu jako proti Krejcik nebo hur?
Reagovat
rosm
Rozhodlo lepsi podani a rychlost uderu, driblovani jako priprava a nervak byl na svete opet.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
BeBe hrála slušně, ale Samsonova si při vedení 1:0 mohla dovolit hrát na maximální riziko a to jí vycházelo. Podání až 194km/h! a k tomu rány jak z děla razítkovaly lajny. Proti tomuhle módu by uspěl jen podobný servis a lepší return, než jaký byla schopna zahrát BeBe. Ta měla jen několik šancí na zvrat a ty bohužel nevyužila.
To spíš mohla Jil zdolat Kosatku, ale nehrála svůj top zatímco Kosatka hrála solidně.
Reagovat
smazaný uživatel
smile pěkně shrnuto. Taktiky, taktiky, ale důležité je co kdo předvede.
Reagovat
turista
Byl to taktický tah. Pavljučenkovová by proti Švýcarsku neuspěla. Papírově je sice nahoře, ale na kurtech jsou ostatní Rusky aktuálně lepší.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Únava materiálu a navíc má s BeBe zápornou bilanci.
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
lars
pred 10 lety Cesky vyhraly v Rusku a letos Rusky vyhraly v Cesku.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ne, ale s Kosatkou bych se sblížilsmile Jen jak někdy při vítězném řevu otvírala pusu, úplně jsem viděl toho nebohého tuleně s vytřeštěnýma očimasmile
Reagovat
Fandina
zaslouženě, pět jich je na žebříčku do 40 místa a všech pět jich tu bylo a hrálo. Gratulace veliká.
Reagovat
aape
je to tak, nevypustily to a zaslouženě berou titul
Reagovat
Jan
Kdyby naše hrály v plné sestavě, mohly to být ony. V roce 2017 se ty nejlepší vybodly přijet do USA - vypadly v semifinále. V roce 2019 se na to vybodla PK - vypadly s Rumunskem. A letos se Švýcarskem. Kolize s TM byla podle mě záměrná.
Reagovat
Blondie
Že se na to Kvitová vybodla?
A nechceš si připomenout, co ten týden řešila?
Reagovat
smazaný uživatel
a co jako tento?smile
Reagovat
Jan
Hrála těsně předtím turnaj v Petrohradu a už se jí nechtělo.
Reagovat
baba
nevím, co jste čekali. Už po odhlašování našich holek bylo jasné, že tato sestava nemůže uspět !!!To musím říci, že Vondroušová mile překvapila.
A Bára prostě nemá tu formu a není ten lídr i když by moc chtěla. Nevadí, musí se vrátit Muška v plné síle a pak věřím, že to dokážeme i bez PK a KP.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
vladka
Rusky zaslouženěsmile a za 1 i chování
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmileještě jednou super!!!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist