Rusky v USA doplatily na zranění a další omluvenky

27. 4. 2010, 16:33
Aktuality 1
Kapitán ruského výběru Shamil Tarpiščev a jednička Jelena Dementěvová mají jasno, proč nepostoupily do finále Fed Cupu. Rusky mají v první světové padesátce 11 hráček, do USA však odletěla jediná. "Neměly jsme šanci potrénovat debly," postěžovala si Dementěvová.
Profily hráčů
Jelena Dementěvová a Shamil Tarpiščev

Tenistky Ruska v letech 2004 až 2008 Fed Cup čtyřikrát vyhrály. I nadále mají mezi elitou světového žebříčku početné zastoupení, týmovou soutěž však nejlepší Rusky z různých důvodů přestávají hrát. Většinou za omluvenkami stojí zranění, ale mnohdy také osobní zájmy.

Letos ruské tenistky hrály první kolo v Srbsku a mohly být rády, že se Ana Ivanovičová trápí s poklesem formy. Z vítězného týmu (Kuzněcovová, Klejbanovová, Duševinová, Pavljučenkovová) však semifinále ve Spojených státech nehrála ani jedna.

Nehrajícímu kapitánovi Shamilu Tarpiščevovi se navíc před nominací omluvily kvůli zraněním nebo jiným důvodům znovu i opory Safinová, Šarapovová, Petrovová a Zvonarevová.

Z elitních hráček mu tak v týmu zůstala jen Jelena Dementěvová. Dvojkou měla být Anastasia Pavljučenkovová, která se však pár dní před odletem do USA zranila.

Jednička Dementěvová sice s Američankami vyhrála obě dvouhry, Kudrjavcevová ani Makarovová ale bod přidat nedokázaly. Rozhodovalo se tedy v závěrečné čtyřhře, ve které duo Dementěvová/Kudrjavcevová nemělo proti deblové světové jedničce Liezel Huberové s Mattekovou-Sandsovou šanci.

"Byly jsme jen tři hráčky. Něměly jsme možnost trénovat různé deblové kombinace," litovala Dementěvová, jež nastoupila s Kudrjavcevovou bez jediného společného tréninku. "Pak je to těžké nastoupit do zápasu, ve kterém navíc čelíte nejlepší deblistce světa Huberové. A i Matteková je v žebříčku čtyřhry výš, než my dvě."

Světová šestka uvedla, že došlo k nejhoršímu možnému rozuzlení. "Všichni jsme doufali, že získáme tři body v singlu a bude rozhodnuto před čtyřhrou. Bohužel se nám to nepovedlo."

A tak i taková tenisová velmoc se širokou základnou špičkových hráček, jakou je Rusko, doplatila na zranění a především fakt, že tenistky dávají přednost individuálním úspěchům.

I Američanky byly bez svých žebříčkově nejlepších hráček, sestry Williamsovy však Fed Cup hrály naposledy před čtyřmi lety.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Co dodat. Národ už dnes nic neznamená. Ale nebudu tady nic vypisovat, možná bych byl v jejich kůži stejný.. Vidina peněz a postupu ve světovém žebříčku je jistě lukrativní. A každý víkend "navíc" může být opravdu dost vyčerpávající. Jen lituji Jelenu za její snahu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist