Ruští a běloruští tenisté dostali pro start na US Open zelenou

15. 6. 2022, 06:00
Aktuality 23
Ruští a běloruští tenisté budou moci na rozdíl od Wimbledonu hrát navzdory pokračující válce na Ukrajině tenisový grandslam US Open. Podmínku ale dostali stejnou jako na nedávném Roland Garros: budou vystupovat pod neutrální vlajkou.

Včerejší rozhodnutí pro turnaj ve Flushing Meadows, jenž začne 29. srpna, pořadatelé sdělili agentuře AP. Díky tomu tak bude moci současná světová jednička Daniil Medveděv z Ruska obhajovat titul.

Tenisté z Ruska, které na konci února zahájilo invazi na Ukrajinu, i spojeneckého Běloruska mohou na rozdíl od řady jiných sportů dál hrát turnaje, ale jen jako neutrální sportovci. Vyloučeno ale bylo Rusko z týmových soutěží.

"Stejně jako ostatní grandslamy, ITF, ATP a WTA, také USTA, která pořádá US Open, již dříve odsoudila a nadále odsuzuje nevyprovokovanou a neopodstatněnou ruskou invazi na Ukrajinu," uvedli zástupci americké asociace.

Na rozdíl od londýnských kolegů ale rozhodli jinak. "Každá organizace se musela vypořádat s mimořádnými okolnostmi. Na základě našich vlastních umožní USTA všem způsobilým hráčům bez ohledu na národnost soutěžit na US Open," dodali.

Nejslavnější turnaj světa Wimbledon za dva týdny začne bez hráčů z obou zemí. Tenisové organizace WTA a ATP reagovaly tím, že za londýnský grandslam nebudou letos udělovány body do světového žebříčku.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

23
Přidat komentář
annah
Rusaci mi neleží ani v patě. Hlavně aby tam pustili Djokovice, protože bez něj turnaj ztrácí část hodnoty. Pořád by zůstávaly pochyby jako v případě AO: kdo by vyhrál, kdyby Noleho neposlali domů?
Reagovat
turista
smile
Reagovat
Patik
smile
Reagovat
Paixx
smile
Reagovat
Rafaeoli25
..že v Americe také nejsou věci tak horké, jak by se mohlo zdát. Je dobře, že Británie a Wimbledon zůstaly jedinými, kdo se zachovaly, jak se zachovaly. Opravdu jedinými a to je dobrá zpráva smile
Reagovat
tommr
jj stará dobrá Anglie je nenávratně pryč a dnešní zdegenerovaná Británie je už všem jen pro smích ...
Reagovat
Fandina
Je všem pro smích? To si mě pobavil.
Reagovat
tommr
k smíchu nebo k pláči - můžeš si vybrat ...
Reagovat
Rafaeoli25
Chování Austrálie kvůli covidu a Británie kvůli Rusku je k smíchu i k pláči zároveň.
Reagovat
Rafaeoli25
No takhle bych to nevnímal, já nemusel starou tzv.dobrou Anglii. Tady jde spíš o rozum, který magor brexitář Boris nemá, je to šílenec ve vedení státu a podle toho to s VB vypadá dva roky jak vypadá. Až skončí, možná bude líp, možná. Je každopádně vidět, že stát může v Británii narozdíl od Francie, Německa, Itálie, ale i USA zasahovat zásadně do sportu a to je zlé zjištění. I Biden je v porovnání s Johnsonem normální.
Reagovat
tommr
Johnson je šílenec už od pohledu, ale úpadek Británie má mnohem hlubší kořeny a změna na postu ministerskýho předsedy nic nevyřeší ... smile
Reagovat
Rafaeoli25
Tak to se ale říká i o Francii a vlastně všech západoevropských zemích. Přesto ty se v tomto ohledu chovají normálně nebo normálněji. Macron, Scholz ani ten Biden by takovéhle příkazy nevydávali.
Reagovat
Rafaeoli25
Johnson Je prostě topmmacho se sklony k diktátorství a asi by rád napodobil Churchilla. Divím se, že se ještě nepostavil do čela armády a nechodí do parlamentu v přilbě šašek.
Reagovat
Krisboy
Co si, prosím, představuješ pod pojmem "stará dobrá Anglie?"
Podle mě je ta vaše stará rádobydobrá Anglie (a další bývalé koloniální mocnosti) příčinou většiny zla v současném světě smile
Reagovat
tommr
stará dobrá Anglie dala světu spoustu civilizačních vymožeností. Z mýho pohledu hlavně báječnou literaturu a sport ...
Reagovat
Krisboy
Ale za jakou cenu...?
Reagovat
annah
Za jakou?
Reagovat
tommr
to je na dlouhou debatu která na tyhle stránky nepatří. V principu s tebou ale souhlasím a právě proto mi příjde to jejich dnešní hraní si na nadřazené morální autority přinejmenším jako pokrytecké ...
Reagovat
Krisboy
smile
Reagovat
Stan_Borowitz
smile
Reagovat
elsky
Já myslím, že Británie byla v minulosti vcelku v pohodě. Impérium vedla v tehdejším kontextu civilizovaně, jako první zrušila otroctví a po druhé světové umožnila svým koloniím odejít.
Reagovat
annah
smile
Reagovat
Grape
Souhlas. A především si myslím, že Británie je dost v pohodě i teď. Sice to dost přehání s BLM a i rozhodnutí Wimbledonu je kontroverzní (tím nechci říct že vyloženě špatné), ale jinak je v souvislosti s Ukrajinou hodnotím jako jedny z nejlepších smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist