Šafářová: Byl to náročný rok, ale neúspěšný nebyl

24. 10. 2016, 18:58
Aktuality 68
Na jedné straně skvělá, na druhé nevýrazná. Lucie Šafářová prožila hodně rozporuplnou sezonu. Hlavní důraz klade na dvouhru, ale v té se jí po zdravotních problémech nedařilo a opustila elitní společnost. Ve čtyřhře naopak slavila: získala bronzovou olympijskou medaili, radovala se z grandslamového triumfu na US Open a čeká ji vstup do deblu na Turnaji mistryň.
Profily hráčů
Lucie Šafářová

V singlu sice Šafářová vyhrála antukový turnaj v Praze na Spartě, ale jinak strádala a sezonu ukončila s nelichotivou bilancí 15 vítězství a 18 porážek. Zatímco loňský rok ověnčený finále Roland Garros v žebříčku končila devátá, nyní je až na 63. místě.

"Náročný," zhodnotila devětadvacetiletá tenistka po chvilce přemýšlení rok 2016. "Díky čtyřhře ale nemůžu říct, že byl neúspěšný," dodala. V Riu de Janeiro brala olympijský kov ve dvojici s Barborou Strýcovou a nyní na konci sezony září v páru s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

"Singl je ale pořád prioritou a v tom se nedařilo, jak bych si představovala," uvedla brněnská rodačka. Do sezony kvůli vleklým zdravotním problémům (loni v září léčila bakteriální infekci a koncem roku zánět kloubů) vstoupila až koncem února. "V prosinci jsem nevěděla, jestli budu vůbec hrát a nakonec jsem zvládla skoro celou sezonu se vším cestováním. I když to nebylo singlově ideální, tak jsem odehrála dobré zápasy. Nemyslím si, že můj tenis ve dvouhře je špatný," konstatovala.

Na turnaje vyrazila prakticky bez přípravy. Absolvovala jen čtrnáctidenní trénink a vlétla do kolotoče WTA. "A mám pocit, že jsem celý rok vařila z vody. Natrénováno nebylo, chyběla kondice, což se projevilo. Teď se cítím dost unavená, takže to chci do příštího roku napravit a připravit se," řekla Šafářová.

Rok byl těžký i proto, že pomalu vyhasínalo původně úspěšné spojení s koučem Robem Steckleym. Kanaďan nejdříve řešil osobní problémy, znovu se viděli v Montrealu a po US Open s ním Šafářová spolupráci po skoro třech a půl letech ukončila. "Bylo to těžké, protože jsme spolu zažili spoustu úspěchů, singlově moje největší, ale každá tenisová spolupráce dojde ke konci. Už to dál nefungovalo," uvedla.

Sezonu dokončila s Františkem Čermákem, který letos chvíli vedl Petru Kvitovou, a s bývalým deblistou vykročí i do příštího roku. "Nemyslím si, že v mém věku se dá něco výrazně změnit, ale každý trenér přinese něco nového. Moji koučové byli fajn lidi a i Franta je fajn člověk. Je s ním pohoda, má zároveň velké cíle a má v tom i srdce. Tenisu rozumí. Cítila jsem, že je pro mě dobrou volbou."

Angažováním Čermáka se po letech vrátila k českému kouči. Před Steckleym ji dva roky vedla Srbka Biljana Veselinovičová. "Na angličtinu už jsem si zvykla, ale je fajn se bavit v rodném jazyce. Člověk má slovní zásobu přeci jen větší," řekla.

Účast ve čtyřhře na Turnaji mistryň je pro Šafářovou letošní poslední akcí. Kvůli únavě a předchozím zdravotním problémům se omluvila z finále Fed Cupu. "Jsem týmová hráčka a bylo to těžké se účasti vzdát, ale tenisový kalendář je strašně nabitý a já si někde odpočinout musím. Jsem unavená a jít přes hranu moc dlouho je pro mě hodně nebezpečné. Je mi to líto, ale jinak to nešlo udělat," uvedla.

Nechtěla spekulovat, jak dlouho ještě s raketou vydrží kočovat po světě. Tuší ale, že už před sebou moc let hraní nemá. "Příští rok mi bude třicet. Trošku tlačí biologické hodiny a rodina. Chci ale mít ze sportu radost, kterou zatím pořád cítím."

"Nejdůležitější je teď trpělivost. Stále věřím, že mám před sebou pár dobrých let, ale vidím, že není lehké se vrátit do špičky. Ale věřím, že to můžu dokázat," řekla Šafářová, která byla loni pátá na světě

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

68
Přidat komentář
Frick
Nabíjí optimismem, jakž takž. Nezdá se, že by Lucka třeba nějak "velice vážně" uvažovala o tom, že by rok 2017 měl být poslední. Pokud by byl předposlední (tj. že by Lucka odehrála min. větší část sezony 2018), tak no problem.

Rovněž mne potěšilo, že chce dále preferovat singla.

Vynechání FC je velice rozumné. Nemělo by to smysl. A asi bych byl raději, kdyby jí Pála netahal ani v únoru.

Snad dobře sestaví program. Nějaký INT bych tam skutečně přivítal. Když Berdych nemá problém s ATP 250, tak Lucka skutečně nemusí mít problém s INTy...

Ale ty body by fakt měla sbírat.
Reagovat
misa
Strašně rád totiž píšu o Lucii, i když jsou to občas blbosti :)

Kondice... ve většině zápasů bylo poznat, že Lucka je daleko od stavu z první půlky loňského roku. Hlavně mimo antuky se ukázalo, že zejména z bekhendu Lucka občas nestíhá. Je dobře, že L. nechá Fed Cup být a volí odpočinek. Na podzim hrála v Asii docela dobře, v Moskvě už chtěla mít všechno za sebou.

Rob Steckley... byl s ní prý ještě na turnaji v Praze, ze kterého odjel. Pak se k Lucii vrátil až v létě a ani s ní neoslavil titul z US Open, ten druhý týden v New Yorku byla zase sama. A to byl definitivní konec. Těžko říct, co se vlastně stalo. Byly to ale krásné časy.

Čermák... Petra se o něm pochvalně vyjadřovala na jaře, jak zvýšil intenzitu jejích tréninků. Je mladý, takže může ve vysokém tempu s hráčkou odehrát hodně času, tréninkové sety, atd. Je to skvělý sparingpartner, ale zápasy se často rozhodují po taktické stránce, mentální přípravou hráčky, postřehy během zápasu, které se můžou hodit. Tam zatím nepřesvědčil.

Další plány... Uvidíme, co Lucka ještě předvede, hlavně že má zatím radost z tenisu a je zdravá. A já mám pořád radost z ní :)
Reagovat
tommr
a co říkáš na to, že i Tomáš Berdych se po tý jeho zdravotní kalvárii potýká se stejnejma potížema? je to docela zajímavá shoda náhod. I když v případě Tomáše je ten výkonnostní pokles vedle následků po nemoci dán i neuváženou změnou stylu/trenéra ...
Reagovat
misa
Je těžké se vracet po zdravotních problémech, navíc pro tenisty, kteří potřebují mít k dobrému pocitu na kurtu skvělou kondici a hodně natrénováno. Změnu udělal Tomáš hlavně kvůli velkým turnajům, uvidí se příští rok.
Reagovat
Fandina
O Čermákovi říká Lucka v tomhle článku toto.
"Nemyslím si, že v mém věku se dá něco výrazně změnit, ale každý trenér přinese něco nového. Moji koučové byli fajn lidi a i Franta je fajn člověk. Je s ním pohoda, má zároveň velké cíle a má v tom i srdce. Tenisu rozumí. Cítila jsem, že je pro mě dobrou volbou."
Reagovat
misa
Máš pocit, že neumím číst?
Reagovat
Fandina
nemám, ale teď si budu myslet, že jsem měla mít
Reagovat
smazaný uživatel
aha já jsem na poprvé četla: ale teď si budu myslet, že jsem měla pít, ale to by jsi měla :D pivečko, rumík, zelená to nikdy neuškodí :D
Reagovat
Fandina
rumík a zelená, tak to opravdu ne, jak to chutná vím, ale to tedy opravdu ale opravdu stačilo jednou
Reagovat
misa
Tak co má říkat, že? viděl jsem pár návštěv Čermáka u Petry i Lucie během zápasů. Proč s ním Petra vlastně skončila, když je tak dobrý? Oproti době s ním má Petra v poslední době skvělé výsledky. Přesně od Ria, kde už nebyl.
Reagovat
Fandina
Čermák s ní byl naposledy na trávě, potom v Americe a na USO už nebyl. A proč s ním skončila, to se zeptej Petry. Jinak já jsem ho slyšela také radit a nemyslím si, že si s jinými trenéry zadá.
Reagovat
Fandina
myslím si, že si s jinými trenéry zadá
Reagovat
smazaný uživatel
a ja si myslim, ze pokud chci vyjadrit, ze je nekdo na stejne ci podobne urovni, napisu, ze si s nimi nezada.. :-)
Reagovat
Fandina
hlavně, když jsme se domluvily ... úsměv
Reagovat
misa
Do Montrealu s Petrou ještě letěl:
https://www.instagram.com/p/BIJbg0EhJw5/
Reagovat
Fandina
Tak to se omlouvám, ale na USO nebyl určitě.
Reagovat
misa
Letěl do Montrealu a tam vyletěl :)
Reagovat
Fandina
A vletěl do náruče Lucky :-)
Reagovat
misa
To už je téma spíše pro Fricka :)
Reagovat
Fandina
Tak to vůbec. Jen se to hodilo, že vyletěl od jedné a přistál u druhé :-))
Reagovat
smazaný uživatel
V Čině taky byl>

https://twitter.com/Petra_Kvitova/status/782150552830484480
Reagovat
bIbec
to je kondiční trenér Petry David Vydra.
Reagovat
Holahej
...třeba se do něj Petra zamilovala, ale protože má rodinu, respektovala to a vzdala se ho jako trenéra..., aby se netrápila...a vůbec to nemusí souviset, jaký je trenér, nikdo to "z dálky tenisportálu" nemůže vědět....
Reagovat
misa
Jasně, a Steckley se zase zamiloval do Lucky, což jeho manželka těžce nesla :) Ale možné je samozřejmě vše.
Reagovat
d@ve
No není s tou Beth šťastná? :)
https://www.instagram.com/p/BL74e2CD0h0/?taken-by=lucie.safarova
https://www.instagram.com/p/BL3qG_sjov0/?taken-by=lucie.safarova
Reagovat
blixa
Sdílená radost, dvojnásobná radost ! ;-)
Reagovat
misa
:)
Reagovat
misa
Je hezké, že už pomýšlí na rodinu :) Vidím to tak, že pokud se bude trápit v singlu i příští rok, tak na jeho konci oznámí konec tenisové kariéry.
Reagovat
aligo
No pokud bude vyhrávat GS v deblu, tak bych si tím tak jistý nebyl
Reagovat
Hector21
já taky ne viz Mirza
Reagovat
misa
Deblová kariéra je pro bývalou špičkovou singlistku v podstatě jen útěcha. Mirza nikdy v úplné špičce nebyla.
Reagovat
Fandina
Nepřeháněj to. Šafi jednak ještě neřekla v singlu poslední slovo a hlavně kdo má 3 GS tituly z deblu? Tohle shazování úspěchů v deblu je trapné.
Reagovat
aligo
Přesně...
Reagovat
smazaný uživatel
Ale bude to strašně těžké Lucka je v singlu až 63. a nevím zda ještě vůbec chce zda má motivaci alespoň k návratu do Top 50
Reagovat
Fandina
Já spíš psala o tom, že shazování debla není na místě a psát o tom, že to není útěcha už vůbec ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, ale debl je prostě "nižší" kategorie, ale myslím že Lucka už tak nějak pokukuje po tom osobním životě, pokud příští rok vyhraje v deblu Wimbl tak bude mít kariérní GS + letos může přidat TM a příští rok se můžou stát jedničkami, Lucka by pak mohla úplně ztratit motivaci a seknout s tím. Lucka už svoje uhrála teď už všechno je jen navíc
Reagovat
Fandina
To ale neovlivníme, když se rozhodne, že bude končit, tak skončí. A když bude hrát jen debl, tak ho bude hrát, stejně tak, jako třeba Martina Hingis. Špičková singlistka a teď hraje jen debl a tam je taky špičková.
Reagovat
smazaný uživatel
To jo ale zase musíme brát že Martina se vrátila po dlouhé době, takže té chuti do tenisu má hodně, ale Lucka toho má třeba už plné zuby a ta chuť do zápasů tam už nemusí být u Lucky taková
Reagovat
Fandina
V článku se píše, že bude hrát, pokud ji to bude bavit. Takže uvidíme.
Reagovat
misa
Občas máš rozumné komentáře :)
Reagovat
smazaný uživatel
Počkej počkej jak občas? Ccccc toto ne panáčku já mám snad všechny komentáře rozumné, na úrovni a strašně moc zajímavé :)
Reagovat
Fandina
Je chytrá a kdyby nebyla občas vulgární, tak by byla top.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak vulgární nejsem :D krotím se krotím se, jako v normálnmím životě mi to ujede moc často :D ale krotím se co můžu, South Park mě zkazil xD
Reagovat
Fandina
Já psala občas. Ale třeba se mýlím, všechno nečtu. Sorry. Jinak já mám tvoje příspěvky ráda :-)).
Reagovat
misa
Její deblové úspěchy přece neshazuju. Debl byl pro Lucku vždy jen doplněk a vlastně pro každou výbornou singlistku. Pak jsou hráčky jako Mirza, které už nechtěly/nemohly pořádně uspět ve dvouhře, tak se z nich staly deblové specialistky.
Reagovat
Fandina
Ale zapomínáš, že Šafi je v deblu úspěšnější než v singlu. Takže psát o tom s despektem není na místě.
Reagovat
smazaný uživatel
A Hingiska si chce asi jen užít poslední chvilky její bohaté kariéry, ale nevidím moc důvodů proč by Lucka měla na okruhu přesluhovat, myslím že dokázala jak v singlu tak v deblu více než očekávala, hrála na Turnaji Mistryň singla, byla ve finále GS a má spousty GS úspěchů a v deblu může ještě něco přidat, bohužel Lucka už v singlu bude asi jen badat, sice příští sezonu až do Prahy nic neobhajuj ale pokud nebude vyhrávat bude ji to k ničemu Lucka je až 63. (těsně před Ivanovičovou která také "Jede") a to už je někde na kvaldu :( no, bude mi Lucka ale hodně chybět, každopádně ji to přeji ať má spokojenou rodinu děti a manžela a hezký byteček v Brně :)
Reagovat
aligo
Já bych radši domeček a ona asi taky
Reagovat
smazaný uživatel
Já budu ráda za byteček, možné ůtulné místečko pod mostem :D už mám vyhlídnutý mosteček na Chrásteckej Doubravka jezdí tam sice autobusy a nad mostem vlaky ale to nevadí :D né kecam já budu mít luxusní villu a budu strašně bohatá a slavná že i Polreich je bude cítí ponížený když přijde do restaurace La Kvitovka
Reagovat
VlS
Tak bacha na velkou vodu , ať nemáš mokro v botách
Reagovat
smazaný uživatel
Úslava se snad nevyleje a když jo tak mám bazén :D
Reagovat
misa
"She took advantage of her forced layoff by working on her new house in Brno,..."

http://www.nytimes.com/2016/05/21/sports/tennis/french-open-lucie-safarova.html?ref=international&_r=2
Reagovat
smazaný uživatel
To tak nějak naznačuje že Lucka už pomalu počítá s konec kariéry, letos získala i olympijskou medaili tudíž o Tokio asi moc zájem nemá. V singlu ji chybí jen vyhrát GS ale asi sama ví že momentálně je tohle nereálné, ale jinak má vše Lucka opravdu může být spokojená, může si sednou a říct si: něco znamenám a lidé na mě budou vzpomínat, urovní slzu a bude jen vzpomínat a jen v dobrém. Prostě Lucka nemůže být nespokojená, myslím že udělala více než maximum. To samé Petra, obě více než splnily očekávání a já jsem na obě moc hrdá. Pak si člověk uvědomí že na ně klademe hrozně velké cíle a nároky, ale jsou to jen lidi a nevíme co se v nich třeba v jednu chvíli, když má Petra "letecký den" nemůžeme vědět zda se nepohádala s někým blízkým nebo jestli je jí špatně, obě holky dokázaly moc a každý máme hranice
Reagovat
misa
Na mou milovanou Lucinku si vzpomenu i za 10 let :) A kdyby měla tehdy 6. 6. loňského roku Serena zatmění ještě dalších 20 minut, tak byl i singlový grandslam.
Reagovat
smazaný uživatel
Toho je škoda no, sice Lucka nebyla moje úplná Top oblíbenkyně, ale měla jsem ji moc ráda hlavně jako člověka a také na ni budu moc vpzomínat, je jasné že jen v dobrém
Reagovat
misa
Lucka ještě nekončí, takže si zatím můžeš schovat podobné komentáře na pozdější dobu.
Reagovat
smazaný uživatel
Já vím :D ale asi si nemá cenu nalhávat že Lucka bude hrát tak dlouho jako Marťa Navrátilová :) prostě už se pomalu smiřuji s tím že nás Lucka tenisově opustí
Reagovat
rusedski
Může třeba zapíchnout jen singla a "odskočit" si na mateřskou, však čtyřhra jí neuteče, ta se dá válet do čtyřiceti. Někdy ve dvaatřiceti návrat do debla a může stihnout klidně ještě dvě olympiády...
Reagovat
misa
A malé dítě bude s sebou vozit po světě nebo jej nechá doma a bude ho vídat jednou za 5 týdnů? Tohle není Lucčin styl. Když konec, tak definitivní.
Reagovat
rusedski
Jj, ještě nikdy žádná mamina nehrála na okruhu :)
Reagovat
misa
Vracet se ve 32 letech k tenisu kvůli čtyřhře, navíc s dítětem :-)) Prostě neznáš Lucii, to je celé.
Reagovat
rusedski
Zato ty s ní máš podle všeho dvojdomek, když přesně znáš její životní priority :)))
Reagovat
misa
Slyšel jsi, jak po zisku bronzové medaile Lucka říkala, že to byla její poslední olympiáda? Nebo citace z článku: "Příští rok mi bude třicet. Trošku tlačí biologické hodiny a rodina." Vždyť sama už dost naznačuje, že chce v brzké době dítě. Která tenistka se vracela jako dvaatřicetiletá po mateřské pauze? Na takové závěry nepotřebuju dvojdomek :)
Reagovat
rusedski
Martinez Sanchez, Schnyder, možná jich bude víc...
Reagovat
misa
Tak dobře. Podle tebe bude Lucie hrát jako deblistka ještě x let, podle mě definitivně skončí buď na konci příštího roku nebo po sezoně 2018. Čas ukáže.
Reagovat
Frick
BTW: Květa asi dítě nemá, že?
Reagovat
misa
Myslím, že ne.
Reagovat
Frick
Moc se mi nechce věřit, že by nechtěla. Zřejmě mají zdravotního peschka. :-(
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist