Šafářová kvůli zranění odkládá rozlučku s kariérou

4. 1. 2019, 17:38
Aktuality 53
Lucie Šafářová má zánět šlachy v zápěstí a na Australian Open hrát nebude. Odkládá proto oficiální ukončení kariéry, které plánovala právě v Melbourne. Někdejší světová jednička ve čtyřhře to oznámila na sociálních sítích. Dál ale platí, že se chce s tenisem rozloučit aktivně na kurtu.
Profily hráčů
Lucie Šafářová

"Hrozně mě to mrzí i kvůli šanci hrát debla s Bárou a rozloučit se s lidmi a kariérou na WTA," napsala na instagramu jednatřicetiletá Šafářová, která plánovala na Australian Open start ve čtyřhře s krajankou Barborou Strýcovou. "Pořád platí, že chci ukončit kariéru na kurtu. Kde to bude, dám vědět, až budu zdravá," dodala.

Šafářová ohlásila, že hodlá ukončit kariéru, v listopadu před zahájením finále Fed Cupu v Praze. V prosinci ještě odehrála za Prostějov domácí extraligu a chystala se na rozlučku v Melbourne.

Na Australian Open chtěla vedle deblu nastoupit i ve dvouhře, na základě žebříčku se ale přímo do hlavní soutěže nedostala a čekala, zda dostane divokou kartu. Do kvalifikace se nepřihlásila.

Se Strýcovou bude místo Šafářové hrát Markéta Vondroušová, která rovněž přišla o zraněnou parnerku. Původně měla startovat s Ukrajinkou Dajanou Jastremskou.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

53
Přidat komentář
Frick
Musela tam nějak klesnout imunita nebo tak. Nicméně pokud to tak je, tak je otázkou, zda vůbec je na to vhodný nějaký rozlítaný život...
Reagovat
misa
Není, proto končí.
Reagovat
Frick
Jenže ona lítala všade možně i když nehrála.
Reagovat
misa
Nebaví ji sedět na jednom místě.
Reagovat
Frick
Působila celkem odhodlaně i co se týče možné singlové kvaldy. Nemohlo by to ale být i o tom, že zkrátka nevěděla, že kvalda na AO je rozšířena a cut pro MD je tedy výše?

http://www.onlajny.com/match/index/date/2018-11-10/id/254692
Reagovat
SwissMaestro
Sice jí nemusím, ale bylo by hezké kdyby dostala DK na FO a předtím si zahrála v Praze :)
Reagovat
misa
což takhle zakončit kariérou nějakou hezkou zápasovou rozlučkou v Brně nebo Prostějově? Tam bych si rád zajel :)
Reagovat
makro99
to jo, ale to až po té regulérní WTA rozlučce (nejlíp ve stylu Flavie, jak pořád ve skrytu duše doufám:)
Reagovat
misa
WTA asi jen v Praze. Za pár týdnů Lucce vypadnou velké body za loňské Melbourne, a pak už její singlový žebříček budu hodně bídný. A jak dlouho loni váhali než jí vůbec na poslední chvíli dali kartu do malého bezvýznamného Štrasburku nedává asi šanci, že by na ni byli zvědaví na nějakém lepším turnaji.

Jak jsi psal o těch zápasech z roku 2007, tak je máš zaznamenané v archivu nebo se někde dají sehnat na internetu? Na youtube jsou jen nějaké highlighty.

Postahoval jsem si pár Lucčiných dvouher z let 2014 - 18. Třeba Wimbledon 14, finále Doha 15 nebo čf Birminghamu 17. Hezké podívání. Měla hru na víc, ale z rúzných důvodů k tomu nedošlo.
Reagovat
misa
A spousta zápasů je samozřejmě v archivu ČT včetně French Open 2015.
Reagovat
makro99
archiv mám bohužel jen v hlavě :) koukal sem taky hlavně na fragmenty; ale i tam se dá vidět, jak to byla ještě jiná Lucie.. mnohem méně komplexní, se slabším pohybem, chabočkou defenzivou, na síti k pousmání... ale ta bezstarostnost, ta lehkost, švih...a délka; AO 2007 + její oblíbený Paris Indoor;
doporučuju určitě tohle (byť v mizerné kvalitě): https://www.youtube.com/watch?v=HgZgynoA_qs
a potom něco z mezidobí mezi dvěma Luciemi (to se ti bude líbit:)
https://www.youtube.com/watch?v=vUQlhYPSrTQ
Reagovat
misa
Děkuji, obojí jsem už párkrát viděl :) Když bylo jasné, že Lucčina kariéra je u konce, tak jsem sledoval aspoň nějaké sestřihy.

Dva zápasy, kdy Lucie porazila hráčku top 10. Celkem se jí to povedlo 26x, poprvé v Gold Coast 2006, naposledy v Birminghamu 2017.
Reagovat
makro99
no a taky v obou otáčela ze stavu 2:5 a 3 setbolů proti světové dvojce, resp 1:5 proti AR;
ano, proti Top 10 i Top 20 mělo dlouho výbornou bilanci, a to i v těch letech, kdy byla relativně níž; a pak zase přišlo období, kdy začala hrát konstantněji, bez těch výpadků se slabými hráčkami, ale bohužel ubylo i těch velkých výher... až pak se to všechno zlomilo v Paříži 2014 a vyvrcholilo tamtéž o rok později :)
Reagovat
misa
Dívám se do mých tabulek a hráčku top 20 zdolala Lucka 64x. Loni se jí to už nepovedlo, ale aspoň porazila dvakrát na velkých turnajích hráčku z třicítky. Rob jí hodně pomohl, aby se přestála bát na grandslamech a dostavily se výsledky.
Reagovat
makro99
64? tak to je úctyhodné číslo; myslím, že s holkama z 2. desítky by mohla mít jednu z nejvyšších úspěšností na okruhu :)
Reagovat
misa
Byla lepší než si řada lidí myslí. Akorát se u nás našla vždy ještě lepší hráčka, takže Lucie byla pořád v něčím stínu. Kromě Paříže 2015, samozřejmě :)
Reagovat
makro99
Základ dlouhodobého vzestupu byl u Biljany (fyzička, změna tělesné konstituce, regenerace, pohyb na kurtu), Rob pak trošku slízl smetanu :) ale bez debaty, uvolnil tu psychickou svázanost...
Reagovat
misa
Zahraniční trenéři jí hodně pomohli, a to včetně Slováka Kristiány Bajzy, který s ní pracoval na kondici a v jednom rozhovoru z roku 2016 o něm řekla, že je pro ni jedním z nejbližších lidí.
Reagovat
makro99
samozřejmě 2014-2015 to je vrchol, komplexní hráčka, ty zápasy v Paříži jsou dokonalé;
ale těch sérií, kde měla absolutní úderovou jistotu bylo víc, kromě oné slavné zimy 2007, třeba nedoceněné jaro 2010 Stuttgart - Řím - Madrid, bohužel zakončené hořkou semifinálovou skrečí s velmi hratelnou Ariane Revai.. tady bohužel nejsou dostupné ani highlighty;
pak se dá něco postahovat i na ulozto.cz - hlavně ale už ty slavné Fedcupy - obě Srbky, Errani, Kerber, Garcia..
Reagovat
misa
Lucii jsem začal více sledovat od podzimu 2013 a zcela jsem jí propadl :-) až na konci roku 2014. Její předchozí výsledky jsem si všechny vyhledal a měla řadu povedených turnajů i sérií turnajů. V tebou zmíněném antukovém období roku 2010 zdolala Wozniackou, Pennettu, Radwaňskou, Šarapovou, Petrovou. Bohužel ji často zastavil nějaký zdravotní problém, tak jako v tom semifinále Madridu... Mohla vyhrát nějaký turnaj Premier5, stejně tak by jí slušelo víckrát si zahrát ve čtvrtfinále grandslamu.
Reagovat
makro99
Mmm, ten potenciál (měřeno čistě kvalitou základních úderů) asi úplně nenaplnila no. Na druhou stranu mohla dopadnout daleko hůř.. hlavně v těch letech pod Biljanou na sobě neskutečně zapracovala fyzicky a díky tomu mohla v letech 2012-2015 odehrát své špičkové sezóny relativně bez zdravotních omezení.
Holek, které nenaplnily potenciál, je spousta, v Čechách (Nikol, Dája B., Sandra Kleinová, Ludmila Richterová...) i po světě (třeba ty slavné modelky..). Ale z Čechů mě napadá Bóďa Ulihrach, velký úderový potenciál, taky ve 20ti vlítnul na ATP a hned vyhrál 2 menší turnaje (jako Lucka v 18), ve 22 zažil svou chvilku slávy v Americe, když v semi v Indian Wells (coby antukář!) rozstřílel Samprase (jako Lucka ve 20ti na AO 2007), pak se řadu sezón držel mezi 25 a 35. místem, ale ty top výsledky z mládí už nepřekonal ani nezopakoval...
takže ano, u Lucky spoustu důvodů k lítosti najdeme, ale nakonec to byla mnohem hezčí kariéra, než sme si při těch letitých GS trápeních 2008-2013 mohli myslet :)
Reagovat
misa
Noční diskuzní Šafi-klub :)

V posledních letech měla "nejzdravější" rok v sezoně 2014. To jí kromě menší nemoci v zářijovém Tokiu a Wuhanu nic nebylo. Až do konce srpna 2015 bylo taky všechno v pořádku. Od té doby se už skoro vždy něco zdravotně nepěkného našlo... Kariéru měla Lucka krásnou, proto je mi líto, že se jí ten úplný konec komplikuje.
Reagovat
EllNino
škoda, že jsem tu nebyl :) přespívám ještě tím, že se mi hrozně líbil zápas s Venus na RG 2009, i když prohrála, hrála fantasticky, nakonec měla i mečbol, ale nevyužila :) A ve stejném roce s Anou Ivanovic v Torontu
Reagovat
makro99
Lucka měla těch nádherných zápasů i epických bitev strašně moc. Bohužel spousta z nich se ani nedala vidět. Já měl štěstí třeba na tenhle zápas v Dauha s Caroline 4:5 0:40 ve třetím, pak servisová smršť, 7 bodů v řadě a sladké vítězství:
https://www.wtatennis.com/news/match-points-down-safarova-rises
A taky 3,5 hodinovou tiebreaková bitvu s Mariou - Lucka ve třetím prohrávala 1:5, pak vedla 6:5 a 30:0, ale tady nakonec prohrála..
https://www.wtatennis.com/news/sharapova-survives-stuttgart-opener
Reagovat
EllNino
ty jsem taky viděl :) Hlavně ten s Marií byl skvělej :)
Reagovat
misa
Lucie má na svém kontě řadu vyhraných zápasů po odvrácených mečbolech.

Co si pamatuju z posledních let, tak v roce 2015 odvrátila 5 mečbolů ve své poslední fedcupové dvouhře v Ostravě; v roce 2016 odvracela mečboly ve dvou zápasech ve Wimbledonu; 2017 památných 9 mečbolů v Melbourne, dokonce tři zápasy na trávě se smazanými mečboly: v Nottinghamu, a dva v Eastbourne s Cibulkovou a Gavrilovou a loni ještě odvracela opět proti Gavrilové v Montrealu.
Reagovat
EllNino
ale sama z mečbolu spoustu zápasů prohrála ... Li Na AO, Venus RG, Stephens předloni, Kuznetsova v Madridu ... atd.
Reagovat
makro99
máš tam jenom půlku, musíš to vždycky v závěru překlopit do pozitivna - todle je tribute sekce :)
Reagovat
makro99
po pravdě, i prohraných (z těch slavných Li Na Montreal 5:1 ve třetím, Li Na Australie - s tím nešťastným jestřábem, proti Kerber loni na AO tam myslím taky 1 byl);
ale přesně, taky velkou spoustu těch vyhraných (na té trávě, to byl červen 2017 snad během 7 dnů?); tak mě pak vždycky iritovaly ty řeči o labilce v koncovkách..
mentální titánka to úplně nebyla :) ale ty upsety k ní vždycky patřily a na obě strany..
Reagovat
EllNino
škoda, že jsem tu nebyl :) přespívám ještě tím, že se mi hrozně líbil zápas s Venus na RG 2009, i když prohrála, hrála fantasticky, nakonec měla i mečbol, ale nevyužila :) A ve stejném roce s Anou Ivanovic v Torontu
Reagovat
misa
Tak daleko moje paměť nesahá, ale i v posledních letech měla Lucka řadu povedených a napínavých zápasů.
Reagovat
misa
Na Ulihracha si pamatuju, jak v jednom rozhovoru mluvil o návštěvě nějakého bufetu, kde si dal jeho slovníkem "sekačku s vlašákem a zapil to žlutou limčou" a šel na trénink. To byly ještě jiné tenisové časy :)
Reagovat
FulnekUltras
tréninkoví poctivci "staré éry" prostě automaticky počítali s tím, že zákon zachování energie trvale platí a všechno nadbytečné z těla prostě zase spolehlivě vyhoní ;-)))
Reagovat
makro99
Jo, jo, Bóďa byl velký svéraz :)
Reagovat
makro99
http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/2266--v-raji-duchodcu-znicil-samprase-indian-wells-jsem-si-zamiloval-priznava-posledni-cesky-finalista-ulihrach
Reagovat
FulnekUltras
Za Lužánkami kurty pořád ještě fungují. Až tam přestanou haranti bruslit... ;-)
Reagovat
SwissMaestro
Zranění nebo naštvanost z právem neobdržené divoké karty? :D
Reagovat
misa
Chtěl bys podobnou maželku jakou má Plekanec? Přál bych ti to :)
Reagovat
SwissMaestro
Čistě podle toho co vidím v médiích se k sobě hodili :)
Reagovat
PetaM
Nechtěl bych manželku, jako má Plekanec, protože by to znamenalo, že jsem super ženu podvedl ...
Reagovat
misa
Plekanec si na začátku asi taky myslel, že má super ženu, tak pozor na to.
Reagovat
PetaM
Ona si asi taky myslela, že doma nemá děvkaře.
Reagovat
misa
Asi si už nějakou dobu žili každý po svém.
Reagovat
FulnekUltras
až to Plekyho přestalo bavit úplně
Reagovat
blixa
Plekanec je děvkař ? Jsi jeho kámoš nebo odkud máš info ?
Reagovat
lars
Jakoze L.Vondrackova je super zena ?
Reagovat
Fransoas
Já Vás zdravim.Pravděpodobně by to mohlo vypadat,že je otrávená z toho,že nebyli pořadatelé AO schopni přihlédnout k minulým výsledkům v deblu.Dost možná tato reakce.
Reagovat
misa
Možná je tam více důvodů dohromady.
Reagovat
Frick
Vy, co tu píšete, jak Lucku začínám hejtovat atp. - tak vážení, myšlenka nějaký simulace plynoucí z frustrace z neobdržení WCMD, to tedy mne nenapadlo ani ve snu.

Neni toto podezírání trochu přes čáru?

Snad tedy. Snad Lucka má v sobě takovou pokoru, aby věděla, že na WCMD to prostě není. Já už si nejsem jist ničim, to je fakt.
Reagovat
FulnekUltras
láska v raném stadiu rozmetává všechny jistoty na hadry celkem pravidelně ;-)))
Reagovat
makro99
Nešlo by tady občas vyhlásit nějakou anketu o nej přispěvatele? Pro začátek třeba úplně neškodnou - "stylist of the year"? :)
Reagovat
blixa
To nezkoušej, stejně nevyhraješ :D :D
Reagovat
makro99
aha, to mě nenapadlo :) za mě by byl vítěz zcela jednoznačný :) tak vytříbená stylistika, a to v každém příspěvku bez vyjímky, se jen tak nevidí...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist