Šafářová má pátý grandslamový titul! S Mattekovou v Paříži jasně ovládly finále

11. 6. 2017, 11:35
Aktuality 71
Lucie Šafářová vyhrála čtyřhru na letošním French Open a získala svou celkově pátou grandslamovou trofej. Česká tenistka a Američanka Bethanie Matteková-Sandsová potvrdily roli největších favoritek turnaje i ve finále, v němž dnes porazily nenasazenou australskou dvojici Bartyová/Dellacquaová suverénně 6-2 a 6-1.
L. Šafářová a B. Matteková

Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou poprvé na Roland Garros uspěly předloni a v roce 2015 zvítězily také na Australian Open. V Melbourne se radovaly i letos a loni v září ovládly US Open. Ve sbírce jim chybí jen trofej z Wimbledonu. "Bylo by naprosto úžasné, kdyby se nám podařilo vyhrát i tam. Cesta je ale hrozně dlouhá a těžká. Cítíme se výborně a doufám, že tohle momentum přeneseme i na trávu a bude se nám dařit. Kéž by to vyšlo," řekla Šafářová Radiožurnálu a serveru tenisovysvet.cz.

"Jsem nadšená, že jsem v tobě našla báječnou partnerku na kurtu. Jsi skvělá hráčka a zároveň je velká zábava s tebou hrát," řekla Šafářová partnerce při slavnostním vyhlášení a dodala: "Paříž je skvělá a těším se sem na další rok."

Grandslamové tituly Lucie Šafářové:
2015 Australian Open (s Mattekovou-Sandsovou)
2015 French Open (s Mattekovou-Sandsovou)
2016 US Open (s Mattekovou-Sandsovou)
2017 Australian Open (s Mattekovou-Sandsovou)
2017 French Open (s Mattekovou-Sandsovou)

Více triumfů než Šafářová ve čtyřhře na grandslamech získaly z Češek jen Helena Suková (9) a Jana Novotná (12). Rekordmankou je Martina Navrátilová (31).

Česko-americká dvojice zvládla dnešní finále bravurně. Od stavu 0-1 získaly Šafářová s Mattekovou-Sandsovou čtyři gamy v řadě; pak sice Češka ztratila servis, ale další dvě hry znovu patřily páru přezdívanému 'Team Bucie', který po chybě Dellacquaové uzavřel první sadu.

Druhý set byl ještě jednoznačnější záležitostí, přestože v jeho úvodu Bartyová skvěle podávala a získala první game čistou hrou. Po zbytek zápasu se česko-americká dvojice prosazovala především přes slabší z obou Australanek Dellacquaovou. Šafářová s Mattekovou-Sandsovou kralovaly díky lepšímu servisu, hře od základní čáry i na síti a zápas ukončily po necelé hodině a čtvrt.

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou získaly jedenáctý společný titul a vylepšily si finálovou bilanci na 11:2. Vyhrály třetí grandslam za sebou. Letos mají třetí společnou trofej, vedle Paříže a Australian Open triumfovaly v Charlestonu.

Dnešní výhrou si upevnily čelní pozice v žebříčku čtyřhry. Matteková-Sandsová je světovou jedničkou a Šafářová dvojkou.

Bartyová a Dellacquaová dál čekají na první grandslamový titul. Před Paříží spolu v roce 2013 prohrály ve finále v Austrálii, Wimbledonu i na US Open. Dellacquaová navíc zažila na grandslamu ještě další tři finálové prohry s jinými partnerkami. Na French Open už takto neuspěla potřetí, v roce 2011 tam ale zvítězila ve smíšené čtyřhře s Američanem Scottem Lipským.

• FRENCH OPEN 2017•
Francie / Paříž, antuka, 12.780.000 dolarů
nedělní výsledky (11. 6. 2017)
Čtyřhra - finále:
Šafářová/Matteková-Sandsová (1-ČR/USA) - Bartyová/Dellacquaová (Austr.) 6:2, 6:1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

71
Přidat komentář
VlS
Jak moc je pro vás důležité mít vedle sebe někoho, kdo je stále pozitivně naladěný?
O tom je obecně život. I mimo sport. Snažím se obklopovat pozitivními lidmi, se kterými prožívám život s radostí. Kolikrát tohle člověk může zažít? Když se bude stresovat a nebude si užívat, promrhá to. Jsem strašně ráda, že máme vedle sebe Bethanii, která je věčně pozitivní. Zažijeme spoustu legrace. Takových lidí na Tour moc není, o to víc si toho vážím.

cely članek na http:www.tenisovysvet.cz
Reagovat
misa
Pěkné, jenom je celý rozhovor o deblu, jako by Lucie už nic jiného nehrála :(
Reagovat
blixa
Lucka už je prostě především deblistka ;-) A proč ne, že ...
Reagovat
misa
Zbytek sezony ukáže, jestli už singl vzdala nebo má v sobě ještě touhu něco dokázat. Drtit Hingisovou nebo Dellacqua je sice zábavné, ale myslím, že Lucka v závěrečných fázích deblového turnaje předvedla, že má pořád na vyšší mety.
Reagovat
Frick
https://www.facebook.com/luciehradeckaoff/photos/a.825430777508532.1073741829.822488474469429/1522475534470716/?type=3&theater

Jela dom na medvědovi. Ona nerada lítá? Ale v reichu to asi docela švihala.
Reagovat
PetaM
Tak tak, po Evropě jezdí autem :) Už kolikrát tam dala podobnou fotku :D
Reagovat
Frick
Nějak se mi příčí myšlenka, že si deblem napravila tu hrůzu v singlu. Jsou to prostě dvě nádoby. Singl se maximálně nepovedl, debl přesně naopak. Pokud si tu hrůzu v singlu někde opravit, tak na trávě. Ale už. Ta singlová mizerie už se zase začíná protahovat.
Reagovat
blixa
Smiř se s tím, že Šafi už bude jen skvělá deblistka. Na singl už asi zdraví nestačí.
Reagovat
Frick
Vesnině bys ještě před rokem a půl taky nehádal, že by ještě mohla někdy výrazně zaválet v singlu...
Reagovat
blixa
Vesnina je Vesnina. Jiný příběh, jiné tělo, jiné dispozice. Tady nějaká statistika neplatí.
Reagovat
misa
Myslím, že čas na definitivní rezignaci na singlové ambice ještě nepřišel.
Reagovat
FulnekUltras
souhlas
Reagovat
Frick
Že to "zase" vyhrály :o)

Ovšem, jestli to finále mělo nějak u mne zmírnit despekt k deblu, tak nezmírnilo. Návštěva tak 1500-2000, zlý, zlý. Navíc když třeba pohlédnnu k deblu mužů, tak se musím přiznat, že Harrison - Venus... absolutně mi to nic neřiká. Nicméně je fakt, že ATP sleduju jen okrajově, ale pokud si projedu tak 50.-100. místo, tak si troufám říct, že min. u tak 2/3 jmen si aspoň třeba mohu říct "něco mi to jméno řiká".

A je teda asi i vidět, že stačí se dvěma slušným singlistkám více soustředit na debla a ty výsledky skutečně přijdou. Resp. je pro to dobrý předpoklad.

Z těchto důvodů jsou PM na hráčku, které výrazně převyšují, mimo jiné, PM pro finalistku Premier 5 turnaje nebo celkovou dotaci INT turnaje, skutečně vysoká.
Reagovat
VlS
Ty nesledejuš ATP okrajově, ty ani tenis nesleduješ okrajově, ty jen sháníš drby, pomluvy a senzace.
Reagovat
EllNino
souhlas
Reagovat
EllNino
a že neznáš Ryana Harrisona, to je teda slušnej úlet ... Venuse chápu
Reagovat
blixa
To jsou zase bláboly. Troufám si tvrdit, že s "Bucií" by měly veliké problémy i sestry Williamsovy a v současné době nevidím nějaké singlistky, které by měly mimořádné schopnosti pro debla.
Reagovat
Frick
Tak to nerozporuju, že by s Bucie mohly mít problémy i W+W.

Jestli jsou tu singlistky, který maj schopnosti do debla. To je asi težko říct. U těch skutečně kvalitních singlistek člověk nikdy nemůže vědět, kolik % do toho debla daj. No a samozřejmě je třeba mít i štěstí při výběru parťačky. Jako měla Lucka.

Ale když se třeba člověk podívá na "final four", tak hned tři hráčky (Chan, Dellaqua, Hingis) už prostě na singla nemají.
Reagovat
lars
Mladenovic, Vesna,..
Reagovat
VlS
Nezapomínejme na Káju, Caroline, tu a tam Vee .......
To, že ho nehraje Maruš je spíš jistá absence teamového ducha.
Reagovat
blixa
Ale všechny výše jmenované, až na Marii, jsou i deblistky (nebo bývalé) a jejich kvality jsou známé. Měl jsem na mysli výhradní singlistky které debla hrají jen sporadicky a nevykazují pro něj nějaké zvláštní předpoklady.
Reagovat
horska.kraslice
Mats dnes na Eurosportu označil Bucii za nejlepší současnou deblovou dvojici, vyzdvihl kromě hry i jejich stále dobrou náladu a přátelství, řekl, že se smějí, špitají si, sledují s chutí, kdo je v hledišti, zkrátka, takovou dvojici jsme na okruhu potřebovali, uzavřel Mats. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Krasny 5.GS titul. Slusna dominace v deblove soutezi...:)
Drzim palce na trave aby vysel vytouzeny chybejici Wimbledon!
Asi nejtezsi ze vsech...narocny povrch, ...tak snad to vyjde.
A jen pro zamysleni, pokud je opravdu Lucy stale tak nemocna,
protom respekt ze vsech nejvetsich respektu, jeste vetsi nez u te vcerejsi Jeleny...nebot i ten debl potrebuje zdraveho jedince a ve velmi dobre kondici, to se proste na-pul delat neda... servisu sice mene, ale o to vic dulezitejsich, a plno krkolomnych akci behem hry,
....a ono nakonec tech 50 prehozu bylo o Lucy, Betka jen pricmrndla jestli jde o tuhle situaci...proste na chvili se hral regulerni singl... jako soutez to je narocna...(ikdyz to tak casto nevypada)...to ze ho marketing srazi na jinou kolej, je vec jina...
A 3x za sebou vyhrat GS, a prave v deblu...kde to je casto i o stesti, neskutecne souhre atd... toz kloboucek, a pokud jeste neni Lucy v dobrem zdravotnim stavu, tak vlastne zazrak:)

Ze sve zkusenosti vim, ze ja debl proste nedokazu hrat, pro me narocne prave v te souhre atd. Tak mozna pro me to je i z toho uzasna vec, a pro nekoho trebas ne...

Hezky to holky oslavte:)
Reagovat
misa
Lucka teď nemocná není, jen byla po spále z konce dubna vyčerpaná a postupně zase nabírá síly. Fakt se nejednalo o rýmu :)
Reagovat
smazaný uživatel
Na rymu bacha jako......zkus jen servirova s rymou...:)
Nechci to tady ani popisovat....
radeji, jsou tu damy:)
Reagovat
FulnekUltras
když holub vyletí, není už co řešit ;)
Reagovat
misa
:)
Reagovat
lars
Lucka by mela odlozit oslavy zisku titulu z RG na cervenec.
A co nejdrive letel do Anglie trenovat na trave.
Reagovat
tommr
jj na slavení bude času dost - a doufejme i důvod - po Wimbledonu ... :)
Reagovat
FulnekUltras
titul z MS skupiny B - ale taky dobrý
Reagovat
misa
Komunistická strana Československa deblové tituly neuznává?
Reagovat
FulnekUltras
až trumfne Martinu z Řevnic, budeme to zvažovat ;)
Reagovat
FulnekUltras
tedy Lucy v deblu samozřejmě
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace holkám, Lucka si vybrala skvělou parťačku, tak ještě ten Wimbledon a bude to paráda :))
Reagovat
horska.kraslice
Mám pocit, že ji vybral Rob Steckley svého času, budiž mu věčný dík a sláva. :-)
Reagovat
misa
Ano, patří mu dík za vše.
Reagovat
VlS
a urvěte ten Wimblík, aby spadl kariérní GS a pak USO, aby spadl kalendářní. Super Lucí :-)
Reagovat
Herbert_Hoover
Easy as fuck :)
Chtělo by to už konečně urvat ten Wimblas :) a pak se pokusit o kalendářní slam na USO, což by bylo od dob Navrátilové se Shriverovou 1984 vůbec poprvé, ne? :)
Reagovat
Kozoroh
V roce 1998 získala Martina Hingisová kalendářní GS, AO vyhrála s Mirjanou Lučičovou, zbylé majory s Janou Novotnou. Navrátilová/Shriverová je jediný ženský pár v celé historii čtyřhry, který získal kalendářní GS.
Reagovat
tommr
kdyby Lucka na konci roku 2015 tak těžce neonemocněla tak už ho Bucie měla nejspíš taky ...
Reagovat
Kozoroh
Lucka onemocněla až po US Open, ne? To už dávno s Betkou ztratily šanci na kalendářní GS.
Reagovat
tommr
na USO 2015 už spolu s BMS nehrály, protože Lucka byla zraněná. Následující tři GS v roce 2016 Lucka promarodila nebo byla po návratu ještě příliš zesláblá, aby na nich mohla uspět. Kdyby byla zdravá tak věřím, že by v roce 2016 ten kalendářní GS mohly získat ...
Reagovat
Herbert_Hoover
Tak takhle to je, diky. Na Martinu me nenapadlo se podivat. Zkoumal jsem Hingis ale jen s Mirzou. Pak Ruano-Pascal, Paolu Suarez, Zverevu.. tak to jim budu fandit o to vic.
Reagovat
misa
moc hezkých momentů nepřineslo, Australanky se po slušném startu postupně vytratily a Lucii s Beth nechaly volné pole. Zajímavé je, že Bethanie se celý zápas trápila s prvním servisem, a přesto jako jediná na kuru o něj nepřišla. Pátým společným gs. titulem se Bucie zařadila mezi pouhých 6 párů open éry, kterým se něco takového povedlo. Jistě je to taky díky přátelství, které mezi nimi je. Okolo nich se rozpadají i velmi nadějné dvojice, ony se deblem opravdu baví a vyhrávají a vyhrávají :) Snad jim letos WTA už konečně udělí titul pro deblovou dvojici roku. Ve zbytku sezony jsou pro ně určitě velkým lákadlem Wimbledon a titul z TM, které jim ve sbírce ještě chybí.

Přenést dobrou náladu do singlu bude pro Lucku těžké, v Nottinghamu ji čeká na trávu už zvyklá kvalifikantka, v Birminghamu a Eastbourne jsou pak jen výborné hráčky, ve Wimbledonu nebude nasazená... Přitom potřebuje výhry, aby se v červenci zase nepropadla někam do šesté, sedmé desítky. Třeba ale na trávě překvapí :)
Reagovat
tommr
jj tím pátým GS titulem vyrovnaly bilanci italskýho páru Errani/Vinci, kterej se rozpad kvůli neshodám a ted nemají dobrý výsledky ani v singlu ani v deblu. Snad se Lucka s BMS podobný chyby vyvarujou a vydrží spolu co nejdýl ... :)
Reagovat
tommr
v deblovým žebříčku si vytvořily už obrovskej náskok - na třetí Hingisovou má druhá Lucka náskok přes 3 tisíce bodů. A protože ve Wimbledonu letos na rozdíl od konkurence nic neobhajujou je velice pravděpodobný, že si ten náskok ještě dál navýší ... :)
V letošní Race se dostaly na první místo před dosud vedoucí pár Chan/Hingis a se ziskem 4990 bodů už mají prakticky jistou účast na letošním deblovým TM ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
gratulace.
Snad je ve W. nebude svazovat vítězná šňůra.
Reagovat
sprchon
Super! :)
Reagovat
Kozoroh
Dnes naprosto s přehledem, Australanky se postupně propadaly do křeče, jelikož si uvědomovaly, že na skvělou Bucii nemají a prohrají další GS finále.

Dvojice Bucie získala 3. GS titul za sebou, nyní tedy vzhůru na Wimbledon!!
Reagovat
PetaM
Super, gratulace :)
Reagovat
tommr
dneska získaly díky 17. výhře na GS v řadě třetí GS titul za sebou a ke zkompletování kariérního GS jim chybí už jen Wimbledon ... :)
Dnešní výhra byla si ta nejlehčí jakou kdy na GS získaly, protože Australanky ve finále podaly bídnej výkon a tak Bucii stačil jen průměrnej výkon k jasný kontrolu hry. Škoda jen nedůstojný návštěvy ...
Reagovat
vrabejka
No vidíš a to si je tak v osmifinále hejtoval :D
Reagovat
tommr
ted vůbec nevím o čem mluvíš? V osmifinále smázly velice nebezpečnej pár Kuznetsova/Mladenovic ve dvou setech takže nebyl žádnej důvod ke kritice natož k hejtování ...
Reagovat
vrabejka
Tak čtvrtfinále nebo 3.kolo si psal jak hraje Lucka strašně atd :D
Reagovat
EllNino
2. kolo
Reagovat
misa
Však taky ve 2. kole hrála špatně.
Reagovat
Pe3k
Gratz! Teď ještě W!
Reagovat
kada.tom
jinak teda Dellacqua v GS finále fakt marná, dneska byla suverénně nejhorší z hráček na kurtu :-D
Reagovat
EllNino
ani Casey nemáš rád ?
Reagovat
aligo
na někoho to musí hold vyjít.. Jinak je mi jí spíš líto...
Reagovat
tommr
zřejmě už má z těch prohraných finále nějakej komplex ...
Reagovat
PetaM
Když hrála se Shvedovou finále proti Bucii, tak marná nebyla. A společně s Barty zahrály skvěle finále na USO proti H+H ...
Reagovat
horska.kraslice
Ze začátku kazila Ash, ta se pak z toho nějak dostala, ale kupodivu se položila Casey.
Reagovat
EllNino
kupodivu ? ... 0:6 v GS finále (teď už 0:7) mluví za vše
Reagovat
horska.kraslice
No jo, to kupodivu mělo být v úvozovkách.
Reagovat
misa
holky zaútočí na Bucy Slam :)
Reagovat
EllNino
Skvělé ! :) Lucka je zase plná úsměvů :D Ty holky jsou super
Reagovat
VlS
Úžasná pohoda, to jim můžou všechny ostatní závidět :-)
Reagovat
kada.tom
A je to! A ani to nebolelo, dneska to byla naprostá pohodička :-)
Reagovat
misa
v poklidu kontroluje průběh finále, snad nepřijde nečekaný obrat.
Reagovat
kada.tom
zatím tomu vůbec nic nenasvědčuje, Australanky jsou, jak už to u nich v GS finále bývá, naprosto marné :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist