Šafářová po dramatické bitvě postupuje

21. 1. 2009, 09:11
Aktuality 14
Lucie Šafářová je první českou tenistkou ve třetím kole Australian Open. V dnešní více než dvouhodinové bitvě udolala Marinu Erakovičovou z Nového Zélandu 6-1 3-6 9-7 a o osmifinále si zahraje s Francouzkou Bartoliovou.
Lucie Šafářová

Čtvrtfinalistka Australian Open z roku 2007 Lucie Šafářová v prvním kole vyřadila nasazenou Rakušanku Bammerovou a na dobrý výkon se snažila navázat i proti Marině Erakovicové z Nového Zélandu.

Šafářová vyhrála první sadu za 27 minut hladce 6-1. V úvodu druhého setu však přišla o servis a náskok soupeřky už dotáhnout nedokázala. V rozhodujícím dějství měla jednadvacetiltá rodačka z Brna několik šancí se utrhnout. Ovšem v šesté hře nevyužila dva brejkboly, aby následně jeden odvrátila a v osmém gamu další tři příležitosti k prolomení soupeřčina servisu zahodila. Tenistky si na ženské utkání nevídaně dlouho drželi ve třetím setu svá podání. Až za stavu 8-7 proměnila Šafářová druhý mečbol a mohla se radovat z postupu do 3. kola.

V něm se potká s šestnáctou nasazenou Francouzkou Marion Bartoliovou. Té se až na osmý pokus podařilo na Australian Open postoupit alespoň do 3. kola. Zajistila si ho dnešní výhrou 7-5 6-2 nad Bulharkou Cvetanou Pironkovovou.

Šafářová bude mít v Melbourne proti wimbledonské finalistce z roku 2007 třetí pokus na to, aby nad Bartoliovou konečně vyzrála.

Safinová otočila zápas
Ve druhém kole je již také světová jednička Jelena Jankovičová. Proti Belgičance Flipkensové sice optimální výkon nepodala, postoupit však dokázala ve dvou setech.

"Trochu mě trápí bolest palce u nohy, ale nic hrozného to není," řekla třiadvacetiletá Srbka po utkání, kterou v boji o osmifinále čeká japonská veteránka Ai Sugijamaová. Tu loni v obou vzájemných střetnutích hladce porazila.

Uspěla i její krajanka Ana Ivanovičová. Loňská finalistka porazila Italku Briantiovou hladce 6-3 6-2.

Sedmá nasazená Věra Zvonarevová z Ruska dnes dokonce neztratila ani game, když nadělila dva kanáry Rumunce Soraně Cirsteaové. Její další soupeřkou bude Italka Sara Erraniová, která se poradila s Niculescuovou.

Překvapivé problémy měla při svém druhém utkání třetí nasazená Dinara Safinová. Ta v souboji s krajankou Makarovovou ztratila první set v tie-breaku a až v dalších dvou sadách potvrdila papírové předpoklady.

Safinová se přitom v úvodním setu dokázala dostat z nepříznivého stavu 1-5, jak ale sama přiznala, až v druhém dějství začala hrát podle svých představ.

"Až potom, co jsem prohrála, jsem začala hrát svou hru. Konečně jsem se do toho dostala a trefovala údery pořádně. Řekla bych, že jsem dnes odehrála dobrý zápas," prohlásila navzdory prohranému setu Safinová. "Měla jsem pomalý start, hrála jsem špatně až do stavu 1-5. Nedělala jsem nic, jen jsem čekala na její chyby. Tie-break jsem odehrála mizerně, tak jsem si řekla, že jestli nic nezměním, letím domů," dodala Ruska, která od té doby povolila soupeřce pouhé tři gamy.

Dokičová vyřadila Čakvetadzeovou
Tenistka s australským pasem Jelena Dokičová dnes znovu potvrdila, že to s návratem mezi ženskou tenisovou elitu myslí vážně. Bývalá čtvrtá hráčka světa ve druhém kole v Melbourne porazila sedmnáctou nasazenou Annu Čakvetadzeovou z Ruska 6-4 6-7 6-3.

Dokičová, která se na úvodním grandslamovém turnaji sezony dostala nejdále do třetího kola v roce 1999, mohla postoupit dokonce ve dvou setech. Ve druhé sadě ale pustila nadějné vedení a za stavu 5-4 pak znovu nedokázala utkání při svém podání ukončit. Čakvetadzeová dokázala druhý set dotáhnout do tie-breaku a v něm poté i zvítězit, Dokičovou, kterou mohutně povzbuzovali diváci, to ale nesrazilo a ve třetí sadě už triumfovala.

"Je to úžasné. Moc jsem chtěla odevzdat dobrý výkon," řekla po utkání Dokičová, která potlačovala slzy. "Začala jsem být nervózní, ale publikum mi pomohlo se z toho dostat. Byli neuvěřitelní. Ať už se teď stane cokoliv, byla to ohromná zkušenost a dlouho na to nezapomenu," dodala tenistka, která podle svých slov nemá v dalším zápase proti Dánce Wozniacké co ztratit. "Zítra si zkusím odpočinout a pak znovu odehrát dobrý zápas."

Australian Open - středeční výsledky žen:

Dvouhra - 2. kolo:
Šafářová (ČR)
- M. Erakovicová (N. Zél.) 6:1, 3:6, 9:7, Jankovičová (1-Srb.) - Flipkensová (Belg.) 6:4, 7:5, Ivanovičová (5-Srb.) - Briantiová (It.) 6:3, 6:2, Safinová (3-Rus.) - Makarovová (Rus.) 6:7 (3:7), 6:3, 6:0, Hantuchová (19-SR) - Johanssonová (Fr.) 6:3, 4:6, 6:3, Zvonarevová (7-Rus.) - Gallovitsová (Rum.) 6:0, 6:0, Petrovová (10-Rus.) - Mirzaová (Ind.) 6:3, 6:2, Cornetová (15-Fr.) - Petkovicová (Něm.) 6:1, 6:0, Kanepiová (25-Est.) - Mayrová (Rak.) 6:3, 6:1, Sugijamaová (26-Jap.) - Dechyová (Fr.) 1:6, 6:1, 6:3, Klejbanovová (29-Rus.) - Cohenová-Alorová (Fr.) 6:1, 3:6, 6:2, Erraniová (It.) - Niculescuová (Rum.) 6:2, 6:3, Voskobojevová (Kaz.) - Knappová (It.) 6:4, 6:1, Wozniacká (11-Dán.) - Ruanová-Pascualová (Šp.) 6:3, 6:3, Bartoliová (16-Fr.) - Pironkovová (Bulh.) 7:5, 6:2.

Čtyřhra - 1. kolo:
C' Jen, Čeng Ťie (6-Čína) - Hrdinová, Zakopalová (ČR) 6:1, 6:4, Dellacquaová, Schiavoneová (12-Austr./It.) - Cetkovská, Suarezová Navarrová (ČR/Šp.) 6:2, 6:1, Moritaová, Müllerová (Něm.) - Kvitová, Rybáriková (ČR/SR) 6:4, 7:6 (7:5), Benešová, Zahlavová-Strýcová (ČR) - Chan Yung-jan, Pavljučenkovová (Tchaj-wan/Rus.) 6:4, 6:4, Hsieh Su-wei, Pcheng Šuaj (16-Tchaj-wan/Čína) - Aniová, Voráčová (Est./ČR) 6:1, 2:6, 6:4.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

14
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ježiš ta si zase koledovala o přeshubu. Naštěstí Makarova v tom vedru fyzicky odešla, moc ale nescházelo a druhý set mohla dotlačit do výhry.
Los je odporný !!!! Safina musí hrát proti těm sveřepým Ruskám a Jankovič má v prvních kolech hráčky #104 a 109. A i v dalších kolech to má srbice zase lehčí.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak třeba autor článku nepovažoval Safinovou za kdovíjakou favoritku:)) Co říkáš na Nalbu, brozi?? Podle mě hrál Lu perfektně, vracel skoro všechno, celkem slušně podával, dokázal vyvinout na Argentince velký tlak, vždycky byl o ten míček vepředu, a to i když Nalba podával. Skvěle se pohyboval, měl s sebou počeznou enklávu fanoušků, zejména fanynek:)) Ještě bych se vrátil k tomu podání - Lu to skoro celý zápas smažil Nalbandianovi do forehandu, co Argentinci dost vadilo, spoustu míčů udělal Lu buď přímo z podání, nebo z následné výměny, protože zatlačil Nalbandiana servisem a pak si třeba přišel pro snadný míček na síť. Prostě mě to připadalo jako zasloužené vítězství...
Reagovat
smazaný uživatel
Vůbec nic, Nalbu jsem neviděl a ani mi nevadí že vypadl.
Tahle možnost mě pak taky napadla. Buď favorizuje jenom černošky a srbice nebo ten nadpis byla cílená provokace, protože autor dobře ví, že Dinara tady má věrné fanoušky :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ty neříkáš nic na to, že vypadl Nalba?? To mě celkem překvapuje...A na Kohlschreibera neříkáš taky nic?? Já tomu nějak nerozumím, jak mohl prohrát s tatíkem Santorem, kterému táhne na 36. Ale zase na druhou stranu, klobouk dolů před Fabricem, to, co předvádí, je v takovém věku opravdu úctyhodné!!
Reagovat
smazaný uživatel
Santoro, Nalba... No a? U tenistů mám pár oblíbenců a ostatní moc nesleduju. Čím dřív se všichni Feliciánové a Fernandové poroučí, tím líp. Samozřejmě k nim neřadím geniálního Rafaela.
Reagovat
smazaný uživatel
Nalbu jsem viděl v nové sezóně ve dvou zápasech. Nejdříve finále v Sydney s Nieminenem a pak první kolo AO s Gicquelem. V obouch těch utkáních střídal dobré okamžiky s těmi horšími, dělal dost nevynucených chyb, prostě nepůsobil extra jistým dojmem. Možná v tom dnešním pátem setu se projevila i únava..za poslední týden toho Nalba odehrál dost. Asi se čekalo, že Lu jako solidní hardař nebude úplně lehkým soustem, ale že postoupí..to by mě nenapadlo.
Brozi, nechápu tvou větu o Felicijánovi a Fernandovi..
Reagovat
smazaný uživatel
Makarova je mizerna
Reagovat
smazaný uživatel
Olaf :-D
Jinými slovy: Španělové obecně. Proto je to v množným čísle - všichni Feliciánové a Fernandové.
Reagovat
smazaný uživatel
no co no asi má taky hodně zkušeností v takovém věku:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Broz: Ahá, vidíš, já myslel, že ty máš antukový kluky rád :-D Ale pořád nevím, proč si o tom začal v souvislosti s Nalbou..?
Reagovat
smazaný uživatel
No asi proto, že mezi španěláky tady a tam za oceánem nedělám velký rozdíl :)
Reagovat
smazaný uživatel
Píšeš tu, že na antuce se hraje nejlepší tenis, nemáš rád styl servis - volej a přitom nemusíš Španěláky a hráče z Jižní Ameriky, odkud pochází většina hráčů odkojených antukou.. dobře, no :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Je v tom nějaký rozpor? Jestli je odkojený nebo není, nemusím řešit. Super antukáře obdivovat nepotřebuju, současná špička jsou výhradně univerzální hráči. Líbí se mi hra s dlouhými výměnami, což jde i jinde než na antuce. Mimochodem, ten pomalejší spešl povrch, co mají od loňska tady, je skvělý.
Reagovat
carolyn
A od kdy je pro tebe Rafa geniální?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist