Šafářová se s fanoušky rozloučí na turnaji v Praze. Snad neskončím hned v prvním kole, řekla

19. 3. 2019, 13:38
Aktuality 23
Řízením osudu se Lucie Šafářová nejspíše rozloučí s kariérou v domácím prostředí. Původně chtěla dát tenisu sbohem na lednovém Australian Open, ale kvůli zranění do Melbourne neodletěla. Volba tak padla na Prahu, kde před třemi lety získala poslední ze svých sedmi titulů ve dvouhře. "Snad neskončím hned v prvním kole", doufá Češka.
Profily hráčů
Lucie Šafářová

Řízením osudu se Šafářová nejspíše rozloučí s kariérou v domácím prostředí. Původně chtěla dát tenisu sbohem na lednovém Australian Open, ale kvůli zranění do Melbourne neodletěla. Volba tak padla na Prahu, kde před třemi lety získala poslední ze svých sedmi titulů ve dvouhře.

"Spoléhám na falešnou formu," smála se Šafářová na tiskové konferenci na pražské Spartě, kde se antukové J&T Banka Prague Open uskuteční od 29. dubna. Diváci budou v pozoru, protože každý její zápas může být poslední. "Doufám, že to nebude hned ten první," přála si Šafářová, která se vedle dvouhry představí i ve čtyřhře a její parťačkou bude Američanka Bethanie Matteková-Sandsová.

Ve Stromovce se dvaatřicetileté bývalé světové pětce dvouhry a jedničce čtyřhry nadmíru dařilo. V letech 2012 a 2013 zde vyhrála turnaj nižšího okruhu ITF a před třemi lety i WTA Tour. "Asi to tak mělo být, že to vyšlo sem," uvedla.

Loučení s kariérou oznámila loni v listopadu při finále Fed Cupu a tečku plánovala na Australian Open. Bolavé zápěstí ale bylo proti. "Asi osud," řekla.

V kariéře často zraněná Šafářová pak navíc onemocněla a před třemi týdny byla na operaci mandlí. "Byla jsem dost vyřízená a jsem ráda, že se můžu zase hýbat a hrát tenis," řekla po svém prvním tenisovém tréninku. "Bylo to fyzicky slabší, po půlhodině jsem byla hotová, ale věřím, že se to bude zvedat," dodala.

Během sedmnácti let na okruhu WTA se vracela do formy několikrát. Specifikem současné přípravy je skutečnost, že ji podstupuje možná jen na jediný turnaj. "Stěžovala jsem si, jak je to těžké, a přišla mi odpověď: 'Vždyť už je to naposledy, tak se ještě jednou kousni'," řekla Šafářová. "Až opadne počáteční únava, tak to bude potěšení," věřila.

Lucie Šafářová a Bethanie Matteková-Sandsová přezdívané duo Bucie

Její loučení by mělo přilákat do ochozů ve Stromovce hodně fanoušků. "Těším se, že si zase zahraju tady před tím úžasným publikem," řekla. Očekává, že bude bojovat s emocemi. "Bude to velmi těžké, ale z fedcupů a odsud si pamatuju, že mě publikum spíš nabíjelo a hnalo dopředu. Doufám, že se to stane i teďka."

Velmi Šafářovou potěšilo, že okamžitě s účastí v Praze a ve společném deblovém páru souhlasila Matteková-Sandsová. Společně získaly pět grandslamových titulů ve čtyřhře. "Moc to pro mě znamená a moc se na to těším. Když jsem jí volala, tak mi říkala, že je po operaci kolena. Říkala: 'Ty po operaci, já po operaci, tak se dáme dohromady a jedem'," řekla Šafářová.

V hledišti by se mohl objevit i její bývalý trenér Rob Steckley. Pod vedením kanadského kouče prožila nejlepší roky a hrála finále Roland Garros v roce 2015. "Psali jsme si, ale je s Denisem Shapovalovem a jeho kalendář je dost vyplněný. Pokud bych hrála Paříž, tak se uvidíme tam. Pokud by nebyla, byla bych ráda, kdyby přijel."

Šafářová s kanadským koučem Robem Steckleym

Před turnajem v Praze se zkusí vítězka Fed Cupu Šafářová rozehrát v kvalifikaci ve Stuttgartu a po české akci už uvažuje jen o French Open, kde ale nejspíše spolupráce s Mattekovou-Sandsovou ve čtyřhře možná není. "Chtěla bych se rozloučit s někým, s kým mám nějaký příběh. Nechtěla bych jet jenom, že tam pojedu," vysvětlila Šafářová, proč její start v Paříži není jednoznačný.

Do dvouhry by se na antukový grandslam mohla dostat jen díky divoké kartě. "Ale pravděpodobnost, že by mi ji dali, je celkem malá," domnívá se Šafářová. Pak už by jednou chtěla mít vlastní kavárnu a má i nabídky na trénování mládeže. "Teď se budu soustředit na poslední tečku a uvidím, co bude následovat," dodala.

Předchozí čtyři ročníky po povýšení pražského turnaje na okruh WTA měly tři domácí vítězky. Karolína Plíšková triumfovala v roce 2015, o rok později slavila Šafářová a loni za pomoci plných tribun zvedla trofej nad hlavu Petra Kvitová.

Pátý ročník se uskuteční s dotací 250 tisíc dolarů od 29. dubna do 4. května a Kvitová titul obhajovat nebude. Na akci této kategorie může startovat jen jedna hráčka světové desítky a letos jí bude aktuální sedmička Karolína Plíšková.

Mezi přihlášenými podle pořadatelů aktuálně nechybějí další české hráčky Kateřina Siniaková, Markéta Vondroušová či Barbora Strýcová.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
Fandina
Mám dojem, že autor je lékař, takže asi ví, o čem mluví a co jednotlivé nemoci znamenají a s sebou přinášejí. Takže je to spíš pohled lékaře než spekulace o ničem.
Reagovat
Fandina
Sorry, to patřilo jinam.
Reagovat
Holahej
"Bude pro mě těžké zvládnout to emočně. Ale vždycky mě tady publikum nabíjelo, tak doufám, že se to stane i teď. Snad nebude konec hned po prvním zápase.", nezastírá, že by se ještě před pražským turnajem ráda někde rozehrála. Zvažuje proto žádost o divokou kartu do kvalifikace v německém Stuttgartu. "Uvidíme, jak na tom budu. Nechávám to otevřené," řekla.

A otevřenou možností je i poslední rozloučení se světovým publikem. Na grandslamovém Roland Garros v Paříži.

"Zvažuji to, ale nejsem ještě rozhodnutá. Bethanie je domluvená s jinou partnerkou a já bych se chtěla rozloučit vedle někoho, s kým mám nějaký příběh. Nechci tam jet za každou cenu," vysvětlila.
Reagovat
misa
Klidně bych se na Lucku v kvalifikaci Stuttgartu podíval ... na livescore :)
Reagovat
com
uz to vidim, v prvnim kole proti Kvitove, nebo Pliskove a konec :D
Reagovat
EllNino
Kvitova neni v Praze
Reagovat
Frick
Nejhorší je, že pokud jí to půjde (tj. "na tu stovku by to ještě stačilo"), tak to bude mrzet. Snažší by bylo, kdyby ukázala, že to fakt nejde.

Přiznám se, že kdyby napsala, že už se na kurty nevrátí vůbec, tak bych to asi vzal nejlépe. Už tu srdcovou kapitolu jsem chtěl mít za sebou, teď se to zase nějak otevírá.
Reagovat
Frick
No a samozřejmě - vážně jsem uvažoval o tom, že tam nepůjdu. Ty píčundové u toho vstupu mi to už tak strašně znechutili, že už bych se jim na to vy.sral nejraději.
Reagovat
misa
Vzhledem k neustálým zdravotním problémům nevydrží zatížení nutné pro profesionální sport. To ti uniklo?
Reagovat
turista
Myslím, že po odstranění mandlí by vůbec nemusela končit a naopak by jí špičkový tenis šel líp než dřív. Revmatická horečka, kterou v roce 2015 prodělala je vždycky v souvislosti s infekcí hemolytickým streptokokem, který nejčastěji kolonizuje právě mandle. To, že ji je nevytrhli už v roce 2015 byla hrubá chyba, kterou udělala Lucie sama. Revmatická horečka je absolutní indikací k tonzilektomii. Lékaři jí prý odstranění mandlí nabídli už v roce 2015. Lucie to prý tehdy odmítla kvůli nějakému důležitému turnaji.
Reagovat
Frick
Tý jo, takhle "tvrdej" post bych od "seriosního" tenisportalisty nečekal.

Do lékařskejch zpráv ani do hlavy jí nevidíme. A nevidíme tam ani druhejm. Můžem jen odhadovat. Můj odhad je takovej, že kdyby ten tenis byl pro ní "jak droga", tak bude bojovat víc.

Ono vlastně i dost napovědělo to, že chtěla končit dokonce už po sezoně 2019.
Reagovat
Frick
Pardon - 2017 :o)
Reagovat
Fandina
Mám dojem, že autor je lékař, takže asi ví, o čem mluví a co jednotlivé nemoci znamenají a s sebou přinášejí. Takže je to spíš pohled lékaře než spekulace o ničem.
Reagovat
Fandina
A předpokládám, že se jedná o obecný rozbor nemocí, ke kterým není potřeba konkrétní pacient.
Reagovat
peggy
Lucinko,jsem moc rada,ze budes jeste hrat a rozloucis se v Praze se svou partackou.Preji Ti aby vysly I dalsi turnaje co jsi si naplanovala,ale hlavne pevne zdravi.
Reagovat
smazaný uživatel
Recese :-)
Reagovat
d@ve
Ironie? :O
Reagovat
LukasH
Pani safarova se uz vydi v penezich z kavarny. :D
Reagovat
misa
Jsem rád za nové zprávy :) Snad jí zdraví zase nezkomplikuje plány.
Reagovat
d@ve
Skvělý nápad.. A kydyby vyšlo i to FO, tak by to bylo super. ;)
Reagovat
Fandina
když už končit, tak tady se to moc hodí. A jsem zvědavá, jak bude hrát. Pěkně Šafi.
Reagovat
Pe3k
Šafinka ;)
Reagovat
misa
Wimbledon 2018
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist