Šafářová se v Austrálii rozloučí po boku Strýcové

20. 12. 2018, 18:43
Aktuality 42
Lucie Šafářová odehraje poslední Australian Open ve čtyřhře s Barborou Strýcovou. Jednatřicetiletá tenistka z Brna už dříve oznámila, že se v lednu v Melbourne rozloučí s kariérou, a parťačkou jí bude Strýcová, s níž hrála úvodní grandslam sezony i letos a s níž v létě 2016 na olympijských hrách v Riu de Janeiro vybojovala bronzovou medaili. Strýcová původně měla hrát s Andreou Sestini Hlaváčkovou, ale ta o úvod sezony kvůli zranění zápěstí přijde.
© Instagram Lucie Šafářové

Strýcová odehrála druhou polovinu této sezony v životní formě a v deblovém žebříčku je pátá na světě. Její spoluhráčka Andrea Sestini Hlaváčková má však poraněné zápěstí, proto vytvoří dvojici se Šafářovou. Ta má na kontě pět grandslamových titulů ve čtyřhře, všechny vybojovala s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

"Některé věci člověk nevymyslí. Na poslední turnaj své kariéry nakonec nastoupím vedle holky, se kterou nás pojí kamarádství od dětství a krásné úspěchy jako z Ria. Moc se těším, že si můj poslední turnaj užijeme spolu. Děkuji, Andy, za propůjčení parťačky a brzo se uzdrav, ať máte úspěšný zbytek sezony," napsala Šafářová na instagramu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Některé věci člověk nevymyslí..na poslední turnaj své kariéry nakonec nastoupím vedle holky se kterou nás pojí kamarádství od dětství a krásné úspěchy jakoz Ria! Moc se těším, že si můj poslední turnaj užijem spolu @barborastrycova! Děkuji @andreasestinihlavackova za propůjčení parťačky a brzo se uzdrav ať máte úspěšný zbytek sezóny! Děkuji za prima večer, vedle vás dvou se vždy zaručeně nasměji! @mamashelter #praha #babinec #vanoce I’m happy to announce that I will play my last event with @barborastrycova! My friend since childhood with who I share so many fun moments! I wish @andreasestinihlavackova fast recovery from her injury and thank you for borrowing me your partner! It was a fun evening with you girls! #girlsxmasmeeting #czechgirls @australianopen #last #one ☺️

Příspěvek sdílený Lucie Safarova (@lucie.safarova), Pro 20, 2018 v 7:49 PST

"Andy se bohužel zranila, tak jsem si musela najít rychle náhradnici. Na poslední chvíli takhle před Vánoci těžký úkol, ale jedna docela nadějná hráčka se našla. Šafi, moc se těším, že tvůj poslední turnaj kariéry zažiju vedle tebe. Doufám, že to bude jízda," napsala Strýcová a dodala: "Andy, dej se do kupy."

Ve středu Šafářová odehrála poslední zápas v domácí extralize, s Prostějovem ale titul neobhájila. Na Australian Open chce nastoupit i ve dvouhře, zatím však není v hlavní soutěži, není přihlášena do kvalifikace a čeká, zda dostane divokou kartu.

Na letošním grandslamu v Melbourne Parku Šafářová se Strýcovou vypadly ve čtvrtfinále. Sestini Hlaváčková tam hrála po boku Latishy Chan z Tchaj-wanu, za měsíc bude na Australian Open dvojnásobná česká finalistka chybět poprvé od roku 2008.

"Člověk míní, život mění. Po 10 letech nestrávím leden v Austrálii. Zraněné zápěstí mi nedovolí odehrát turnaje po boku Barbory Strýcové. Ale mám radost, že si Bára našla náhradu v Šafi, a budu holkám držet palce z domova," uvedla Sestini Hlaváčková.

Její zranění může pocházet z pondělního utkání extraligy, v kterém hrála shodou okolností za Říčany čtyřhru proti prostějovské Šafářové.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

42
Přidat komentář
Frick
https://abload.de/img/talfbmeav.png
Reagovat
Frick
Aha, pardon. Nepřečetl jsem si článek a že by to bylo jen v článku a v diskuzi nic, mne nenapadlo.

Myslim, že tu kvaldu zkusit mohla. Byla by vysoko nasazená a na ty holky by ještě mít měla.

WCMD kartu si nezaslouží. Ty body měla někde urvat.

Pro zajímavost - červeně jsou hráčky starší než Lucka, oranžově hráčky maximálně o 12 měsíců mladší.

https://abload.de/img/watttat2d10.png
Reagovat
smazaný uživatel
https://www.swisstennis.ch/adventskalender2018
Reagovat
Frick
Nevíte někdo - taky se lidi v okolí tenisu podivovali nad tim, že končí?

Resp. má to podivování nad Lucčinym koncem vůbec nějaký racionální jádro nebo spíš v tom lze vidět jen fomalitu a kdyby třeba Sam nebo Světlana řekl, že končej, tak by (mnohdy) ti samí se se nad tim podivovali "taky"?
Reagovat
Frick
Se tím i trochu vysvětluje to (mnou proklínaný - a brzy na to se ukázalo, že velice právem) rozhodnutí Lucky neobhajovat finále v Budapešti. Už prostě si chtěla spíš užívat než sbírat body. Ovšem pokud třeba měla plány, že by fakt skončila i kdyby sezona byla úspěšná (třeba nějaký 25.-30. místo), tak tím by mne asi zklamala asi ještě o dost více.
Reagovat
d@ve
Těším se na její střelbu a trestné kolečko.. Jakpak jí to asi půjde? :)
Reagovat
Frick
Možná lépe než jmenovkyni při jejich památných štafetách.
Reagovat
misa
Lucinka je nějak populární :) Později musím zhlédnout v archivu ČT.
Reagovat
Frick
JJ, když hrajete, byť vedlejší, ale rozhodně ne nevýznamnou úlohu v českém rozvodu pětiletky, tak populární jste, no.
Reagovat
Frick
Jakože by mi stačilo, kdyby Lucka hrála jen INTy.

Ale tak jako prostě - větší turnaj vyhrála za kariéru jen jeden. i když jich hrála (mimo GS) možná kolem stovky...
Reagovat
Frick
https://isport.blesk.cz/clanek/vip-sport/353276/hraje-si-na-patriotku-v-danovem-raji-tenistka-cibulkova-provokuje-slovaky.html

Je to na jednu stranu možná i provokace, na druhou stranu je to alespoň nějaká ukázka toho, že si za svym bydlení v Dubaji. A to je možná pořád lepší, než dělat, že se mně žádný daňový ráj netýká. Jak to dělají naše holky.
Reagovat
Frick
že si za svým bydlení v Dubaji stojí.
Reagovat
Frick
https://tv.idnes.cz/rozstrel-lucie-safarova-cely-zaznam-d7s-/rozstrel.aspx?idvideo=V181116_144713_idnestv_krr

https://www.denik.cz/tenis/tenistka-safarova-rozhodla-jsem-se-pro-zdravi-a-klid-20181207.html

Konečně jsem se na to podíval. Asi tak nějak člověk se nic novýho nedoví.

Ta skutečnost je prostě taková, že tělo tolik nedovolí a ten zbytek, co by ještě dovolilo, nechce hlava.

Nevím, no. Jako ona Lucka zas tak dobrou tenistkou nebyla, aby hra na na 60.-80. místě byla taková trága. Hovoří se ve spojení s ní o chybějícím GS ze singlu, nicméně realita je taková, že třeba více než 400 bodů získala jen 4x (ČF AO 2007, SF Wimbledon 2014, W Doha 2015 a F FO 2015). Nejcennějším titulem pro ni byl titul ze středního turnaje (který Petra a od loňska i Kája berou jak housky na krámě) a kromě RG 2015 se do finále dostávala už opět jen na Premierech. Tím nechci znevažovat její kariéru, jen tím chci říct, že prostě 60. - 80. místo na poslední rok, dva roky kariéry jí mohlo postačovat. Jako já osobně jsem od Lucky tehdy "chtěl" aby vyhrála Premier (nemusel být v blyštivém Dohá, klidně by mi tehdy plně stačilo, kdyby ho dala v Antverpách) a aby se dostala do TOP 10 - byť třeba na týden, dva. Finále RG jsem určitě bral velice nad plán.
Reagovat
Frick
No ale je taky třeba říct, že Lucka "Zfrickovatěla". Myšlenka hrát jen debly (a klidně na nejvyšší možné úrovně) pro ni nebyla zas tak moc lákavá, aby zůstala v tenisovém kolotoči. Tak vlastně asi dobře, že jsem si to její deblové hraní zas tak neoblíbil. To by její konec mne bolel o to více.

Můžu to ještě jednou zopakovat - líp bych se smířil se "smutkem" z toho, že Lucka už na "to" (= přinejhorším TOP 100) nemá, než s faktem, že možná/asi na "to" má, ale ona sama nechce, jako se děje. Pochopitelně - je to v principu až pěkně hnusný chtít od hráčky, aby přinesla nějakej důkaz toho, že už na to FAKT ŽE nemá. Tedy v podobě nějakého (několikaměsíčního) bezradného plácání se. Jasně, vim. Nemám rád končiče a končilky v nejlepším, jakými byli ve svých sportech Ashton Eaton nebo Lena Neuner. Má rád cvoky, jakými byli Roman Šerble nebo je Kaisa.
Reagovat
Frick
tj. Místo "Většina lidí z tenisového prostředí se diví, že končím, řekla Šafářová" bych si raději za rok, dva přečetl "Většina lidí z tenisového prostředí se diví, že stále hraji, řekla Šafářová"
Reagovat
EllNino
Už stačí, Fricku, tohle tady všichni víme ... nemusíš nám to obdem připomínat
Reagovat
Frick
Ale taky jste se podivovali nad tím, že jsem to ještě neviděl, no tak jsem tak učinil (nebojte, nejen kvůli vám) a vcelku logicky napsal k tomu pár slov.
Reagovat
misa
Právě té situace "Většina lidí z tenisového prostředí se diví, že stále hraji, řekla Šafářová" jsem se kdysi obával. Takže konec ve správný čas. Rozhodně bych nechtěl, aby končila někde v kvalifikacích nebo malých ITF turnajích, utrápená, zapomenutá, bez šance na dobrý výsledek...
Reagovat
misa
Lucie zakončila 7 sezon v singlové třicítce, právě proto jí 70. místo na světě nic neříká. To by sis mohl najít.
Reagovat
Frick
Ano, právě. Jenom TOP 30. Mezi TOP 30 a TOP 70 není zas tak dramatickej rozdíl. Asi 800 bodů. Ty není žádný problém neobhájit (třeba během 3-4 měsíců) a šup, rázem je hráčka TOP 30 seddesátá.

Nebo ještě jinak - pokud hraje 70. se 30., tak je to zpravidla vyrovnanej zápas.

Takže ne - 70. místo prostě málo neni. Jakýkoliv umístění zajišťující MD na GS je dobrý.
Reagovat
misa
Hráčka ve třicítce má jistou účast v hlavní soutěži na každém turnaji. 70. hráčka naopak jen na grandslamech a nezajímavých internationalech. Takže rozdíl je to velký.
Reagovat
Frick
Njn. A to je právě ono - mne by tohle stačilo. Lucce bohužel ne a odtud to zklamání.
Reagovat
smazaný uživatel
A koho zajímá, co by stačilo Frickovi?
Ubožáku!
Reagovat
EllNino
"mně by tohle stačilo" :D to stačí mně, tahle větička.... to je přesně to, o co tu jde, tobě nejde o Lucku, ale o tebe, abys mohl onanovat nad každým jejím krokem další sezonu ...
Reagovat
Frick
Jakože by mi stačilo, kdyby Lucka hrála jen INTy.

Ale tak jako prostě - větší turnaj vyhrála za kariéru jen jeden. Pokud to orámuju Paříží 2007 (jakožto začátek odbdobí, kdy ukázala svou konkurenceschopnost - spolu s ČF na AO 2007) a New Havenem 2015 (bohužel v zásadě poslední turnaj kde byla na vrcholu svýho období - pak neúspěšné US Open, kde měla tuším natažený sval a následně už to šlo do pr...), tak hrála celkem na 52 Premierech. Tedy matematická šance na výhru byla 1,92%, resp. na nevýhru 98,08%.

Tj. když vynechám tento kariérní vrchol co do titulů, tak reálná šance na titul přicházela už jen na INTech. Čili z pohledu INTu jakožto turnaje, který (až na jednu kariérní vyjímku) byla schopna ovládnout, by jí INTy stačit měly.

Petra od Paříže 2011 (první titul z Premier) hrála pouze na 39 těchto podnicích a ovládla jich devět. Tedy úspěšnost 23%.

To je prostě ohromnej rozdíl mezi TOP SUPER KVALITNÍ hráčkou jako Petra a jen KVALITNÍ hráčkou jako Lucka.

Jo, u Petry bych to 70. místo a hraní INTů + GS snad i chápal. Nebo aspoň o něco více.
Reagovat
peggy
Lucinko,preji Ti dostat se co nejdale.Je smutne ,ze koncis,ale je to Tve rohodnuti a ja ti preji vse krasne a hlavne zdravi.
Reagovat
jirkaS
bařena+lucka je dobrá volba a asi i jediná
Reagovat
Frick
Strýcový, Bethany, Hradecký, Lahváčkový-Sexteeny nebo Voráčový.
Reagovat
EllNino
se divim, že ses ještě neutopil ve vlastní žluči
Reagovat
blixa
Dokud tomu šmejdovi choděj dávky, tak si v tý žluči bude klidně plavčit ...
Reagovat
Frick
Jo, blixa. Ten se tou žlučí topí v batyskafu, kterej byl na dně Mariánskýho.
Reagovat
GaelM
Jako proč ne, ale co Mattek-Sands? Na tu se prostě vykašle, protože se uvolnilo místo vedle někoho jiného?
Reagovat
EllNino
tak Bethanie se určitě domluvila na novou sezonu už s někým jiným, s kým se třeba mohou dostat na TM, bylo by sice pěkné skončit po boku Bethanie, se kterou toho tolik vyhrála a zažila, ale myslím, že tohle je lepší varianta vzhledem k tomu, že Bethanie kariéru nekončí a GS se počítají do žebříčku nejvíce ... s Barčou se zná Lucy hrozně dlouho, mají spolu bronz z OH, navíc Bára by si musela hledat stejně náhradu za zraněnou Andreu ... takže myslím, že lépe to dopadnout ani nemohlo (Pro Báru a Lucku samozřejmě, Andree to zranění nepřeju)

Snad dokráčí co nejdál, sen by byl zakončit kariéru GS :) Ale to bude strašně těžké
Reagovat
misa
V loňském roce vyprávěla Lucka zážitky z MS družstev juniorek do 16 let v Chile 2001 (kde měla 14 let), kterého se účastnila společně s Petrou Cetkovskou a Bárou Strýcovou. Ty dvě starší jí pořád nedaly pokoj a drobně Lucii šikanovaly, třeba jim musela nosit vodu :) S/Š si tam zahrály jednu čtyřhru a zajímavé je, že k dalšímu soutěžnímu zápasu nastoupily ve společném páru až v roce 2015 při Fed Cupu.
Reagovat
EllNino
Jeje, tahle generace mi bude hrozně chybět :) ... už ta předtím, kde byla Klára, Iveta a spol. mi schází a teď pomalu odhází i generace Lucky, Cetky, Báry, Andy, LucHra, ... :)

A bohužel už i té Petře se to krátí :)
Reagovat
blixa
Ta už je na příští sezonu s někým domluvená, pokud se pamatuji.
Reagovat
Haitik
Mattek-Sands už je domluvená na novou sezonu s novou parťačkou, konkrétně s Demi Schuurs.. :-) To bude hodně silný pár! :-)
Reagovat
Frick
A ženskýho debla bude hrát s kym?
Reagovat
blixa
Co to meleš, demente ?!
Reagovat
PetaM
Tím chce říct, že Schuurs je lesba, tedy dle něho chlap. Přitom by ho přeprala ...
Reagovat
Frick
Tím chcí říct, že Schuurs je echt mužatka. Připomíná mi někdejší německou tyčkařku Yvonne Buschbaumovou.

Ta se dá sledovat třeba zde https://www.instagram.com/buschbaumbalian/?hl=cs
Reagovat
blixa
Schuurs je takovej klučík s prsama, ale co , no. Zrůdička jako ty to rozhodně není.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist