Šafářová ukončí na Australian Open kariéru. Chci skončit hezky a teď je ten čas

10. 11. 2018, 14:16
Aktuality 44
Lucie Šafářová ukončí na lednovém grandslamovém turnaji Australian Open kariéru. Finalistka dvouhry na antukovém Roland Garros z roku 2015 to oznámila před finále Fed Cupu v Praze.
Profily hráčů
Lucie Šafářová

"Tenis pořád miluju, bude mi chybět, zůstanu součástí prostředí, ale chtěla jsem skončit hezky a teď je ten čas," řekla na tiskové konferenci. "Kariéra byla krásná, jsem spokojená, čeho jsem dosáhla, ale chtěla bych skončit v tom hezkém a nechtěla se trápit na malých turnajích. Vím, že na to zdravotně ani nemám."

Jednatřicetiletá brněnská rodačka vystoupala během kariéry až na páté místo žebříčku ve dvouhře a v deblu byla loni světovou jedničkou. Vedle finále French Open si zahrála v singlu i semifinále Wimbledonu 2014 a získala sedm titulů na WTA, ten poslední v dubnu 2016 na antuce v pražské Stromovce. S Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou vyhrály v deblu pět grandslamů.

"Co může tenista v kariéře dosáhnout, to jsem víceméně dosáhla. Mohlo to být ještě lepší, ale můžu být spokojená," řekla bronzová olympijská medailistka ze čtyřhry na hrách v Riu de Janeiro 2016, kde hrála s Barborou Strýcovou.

Z trenérů se u ní mimo jiné vystřídali David Kotyza či Srbka Biljana Veselinovičová, největší úspěchy zaznamenala pod vedením Kanaďana Roba Steckleyho.

Čtyřnásobnou vítězku Fed Cupu často během 16 let na okruhu WTA omezovaly zdravotní komplikace. "Byly samozřejmě z tenisu, stresu, ale především z cestování. Proto jsem se rozhodla jít jinou cestou, která mě udělá šťastnější."

Raketu plánovala původně odložit už po letošní sezoně. Kvůli viróze, bakteriální infekci a vracející se bolesti kloubů letos ale vynechala od dubna tři měsíce a pak omezovala program. Proto si usmyslela, že ještě vyrazí do Austrálie. "Chci ukončit kariéru na grandslamu, proto jsem se takhle rozhodla," vysvětlila.

V Melbourne by ráda zvládla dvouhru i čtyřhru, a pokud se nedostane přímo do hlavní soutěže, je rozhodnutá naskočit i do kvalifikace. "Je to na hraně, takže uvidíme. Je tam i varianta, že požádám o volnou kartu," řekla nyní 106. hráčka dvouhry.

Proto se ještě udržuje a přihlásila se na francouzskou ligu, možná odehraje i domácí extraligu. "Trénovat plánuju normálně doma v Česku, nepoletím na Floridu, jak jsem byla zvyklá. A doufám, že žádnou ostudu neudělám," řekla.

Největší smutek z konce kariéry na Šafářovou dolehl na letošním US Open. Po prohře s Ashleigh Bartyovou ve druhém kole plakala. "Celou cestu z kurtu a v šatně taky. To byl zlom. Věděla jsem, že to je konec a dál už to nepůjde. Cesta zpět by byla náročná a věděla jsem, že na to zdravotně nemám," řekla Šafářová.

Po US Open odehrála už jen jeden zápas a začala nový život. S odchodem z tenisové scény se tak stihla smířit. "I když to není jednoduché," podotkla a řekla, že jednou možná bude trenérkou. "Naplňovalo by mě někomu předat zkušenosti. Strašně moc jsem toho zažila, ta cesta byla složitá a dokážu třeba poradit."

Až po Melbourne odloží raketu, bude nejdříve odpočívat. Má nabídky dál pracovat v tenisu, třeba dělat manažerku, ale oddech bude na prvním místě. "Mám seznam věcí, které bych chtěla vidět. Projela jsem s tenisem spoustu zemí, ale teď bych je chtěla i poznat," řekla a zmínila se třeba o Novém Zélandu nebo Grand Canyonu.

A v blízké budoucnosti si splní další sen. Miluje kávu a plánuje otevřít kavárnu. "Udělala jsem si kurz baristy, už jsem i vzdělaná. Už se to rýsuje," uvedla s evidentním nadšením, které v posledních měsících při tenisu hledala jen nárazově.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

44
Přidat komentář
Frick
SLAVIA JE VĚČNÁ!!! I když třeba od chvíle, co jsem začal sledovat Lucku intensivně (2014) nastupuje za ní kompletně jiná #11.

No dobře, Zmrhal a Škoďák jsou věčný.
Reagovat
smazaný uživatel
Věčně druhá tak akorát :D
Reagovat
blixa
Už se učíš Čínsky ? :D
Reagovat
Padme
já ti asi jediná tady rozumím, taky nemůžu rozdýchat, že už nebudou natáčet seriál Most... Lucce přeji hodně štěstí a ať se jí v životě splní vše, co si přeje...
Reagovat
blax
Jo, tak to mě taky naštvalo. Saga a šílenosti v severských v zemích, při kterých si můžu říkat jak krásně se máme v ČR, mi budou chybět.
Reagovat
Padme
Bohužel čím stupidnější seriál, tím déle se natáčí. Nechápu, proč to ukončili. Vždyť to s napětím sledovali ve spoustě dalších zemí. Rozhodně na tom finančně netratili. Čekám, že se toho v Hollywoodu chytí a natočí film, který bude stát za prd :D
Reagovat
smazaný uživatel
Na poslední díl jsem kouknul jak v originále, tak s dabingem.
Sága je skvělá...
Těším se na poslední díl knižní série o Sebastianovi Bergmanovi od autorů scénáře Mostu (Hans Rosenfeldt, Michael Hjorth).
Reagovat
Padme
Já ho ještě neviděla, zbývají mi poslední tři díly. Ale moc děkuji za tip na knížku ;)
Reagovat
Grape
Dalo se to čekat. Lucka toho v kariéře dokázala dost a pokud cítí že je správný čas na konec, tak ať skončí. Její zápasy mi budou chybět, ale co se dá dělat. Ať se jí v životě daří. :-)
Doufám, že se s tím smíří i jeden místní uživatel a nebudeme tu měsíc číst různé spekulace a teorie, co by kdyby a jak má co kdo dělat...
Reagovat
EllNino
to si piš, že budeme :D ...
Reagovat
misa
Bude chybět její servis, forhend a vlastně celá Lucka :-))
Reagovat
EllNino
Jojo, kde jinde končit, než v Melbourne :) Přeju krásný život po tenise, snů a cílů má hodně, snad se jí všechny vyplní a bude šťastná :) A snad bude dál rozdávat lidem radost a štěstí, jako to dělala doteď :)
Reagovat
Frick
Mohla v Praze, no.
Reagovat
Frozen99
Doufal jsem, že bude hrát aspoň s Bethy, ještě uvidíme. Každopádně, skvělá kariéra, úsměv Lucky mi bude na okruhu velmi scházet. Přeji hodně úspěchů dál, Šafi! ?
Reagovat
misa
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/45835151_10158087309939517_8615944991253987328_o.jpg?_nc_cat=106&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=f932208a7a689444b4d4027cb98eae4a&oe=5C3E0FB4
Reagovat
misa
https://twitter.com/JaroslavPlasil/status/1061220456135561216

:) Jaroslav Plašil dělal s Lucií v roce 2016 cyklus rozhovorů pro projekt Českého rozhlasu Olympijský rok. Spolu s několika dalšími sportovci potom její příběh vyšel i knižně. Pár stránek povídání a hezkých fotek mi udělalo samozřejmě radost :)
Reagovat
Frick
Bohužel, na tom skutečném TOP (singlovém) levelu byla vlastně Lucka velmi krátce, řekněme 14 měsíců od Wimbledonu 2014 do New Haven 2015 a čas, kdy si mohla užívat postavení TOP hráčky na turnajích, byl vskutku mizivý.

Poté už skutečně světlým (singlovým) momentem byla jen Praha 2016.

I tak si ale myslím, že s nějakým ekfektivním programem by i za rok v té (nejhůře) TOP 100 byla. Bohužel, tohle ale evidentně cílem Lucky není. Nebudu tajit, že mám asi ty "šílence", kteří nemají problém slevit z nároků, raději.

Na příkladu Very nebo Patty můžeme vidět, že jsou i mezi tenistkami.
(O W+W se takto ani nedá hovořit, ty jsou na vrcholu pořád.)

Asi je ten klubový sport tak nějak lepší - kluby krachují méně než hráčky končí kariéry. I když konec Lucky přirovnat ke krachu Slavie by bylo hooooodně přehnané.

Asi to chtělo méně si vypichovat nějakou konkrétní hráčku a více to brát globálně.

I když asi i tak se budu chít po někom "podívat". Třeba za hráčkou, která nebude hrát za klub toho prostějovskýho aparátčíka a ani (přestože její situace by byla taková, že by jiný to udělaly) se nebude uchylovat k tomu, že by chtěla zapřít svůj domov kvůli pár šupum.
Reagovat
misa
Špičkové období můžeme klidně brát od září 2013: titul v Quebeku, čf. na P5 v Tokiu a PM v Pekingu. I start do roku 2014 byl výborný, prohrávala hlavně s hráčkama top 10, často ve třetím setu.

Loni hrála Lucka taky dobře, i se zdravotními pauzami (spála, zápěstí) dokázala vyhrát 35 dvouher. Věřím, že zdravá by se před rokem dokázala vrátit do dvacítky.
Reagovat
d@ve
to je velmi, velmi smutná zpráva pro nás, tvé fanoušky. I když pravda tak trochu v očekávání.. :(
Ale byla jsi pro mne na okruhu ta nejsympatičtější a tak si tě budu taky pamatovat. ;) Kavárna "Coffee with Lucie" bude jistě oblíbená. :)
Kéž by ses aspoň po čase vrátila k deblu s Beth... Třeba klidně až potom, co budeš uvedena do síně slávy.. :))
Reagovat
d@ve
Moc milej rozhovor o přestávce FC.. :)
Reagovat
misa
Krásný na rozloučenou. Je vidět, že je Lucka v pohodě :)
Reagovat
misa
Dnes se už nic neutají, takže za pár hodin po jejím posledním singlu na US Open se psalo, jak svou prohru obrečela. Tehdy asi každý soudný člověk pochopil, že je ... konec. LŠ může být na svou kariéru hrdá. Doufám, že kartu na Australian Open dostane.

Největší radost: V posledních letech jsem byl nadšený z každé výhry, ale nejvíc jsou v tenise grandslamy, takže French Open 2015.
Největší zklamání: Nemoci, hlavně reaktivní artritida z přelomu 15/16, která jí hodně ublížila.
Největší chyba: Že jsem se na Lucku nezačal dívat dříve, pořádně až v průběhu sezony 2014, ale i tak jsem viděl to nejkrásnější :)

Na Lucii si cením, že celou kariéru hrála na kurtu i s fanoušky fér hru. Už od května a vlastně na každém velkém turnaji říkala, že asi končí, takže dnešní den není žádným překvapením. Taky se mi líbí, že svou situaci bere realisticky - ví, že její sportovní čas vypršel a nemá smysl se dál trápit. Navíc má plány do dalších let, tím líp. Ať se daří.

Nikdy nezapomenu.
Reagovat
Frick
Ale tak neznamená to, že tim takový Zvonarevový řikáš, že to co dělá, nemá cenu?
Reagovat
misa
Každý má jiné představy o životě. Pokračovat už nemá u Lucky cenu vzhledem k jejímu zdraví. Nemohla by se vrátit nahoru.
Reagovat
Frick
Ano, ale Vera se taky nevrátí do TOP 5, kde také byla.
Reagovat
EllNino
Každej je jiný
Reagovat
misa
?S Robem (trenérem) jsem si už loni říkala, že tato sezona bude poslední. Poněkud ji však zkomplikovaly zdravotní komplikace. Nechci se trápit na malých turnajích. Rozhodla jsem se, že to ukončím v hezkém. Přemýšlela jsem hodně dlouho, kariéra byla krásná,? uvedla Lucie Šafářová.
Reagovat
Frick
Tedy, že by skončila i kdyby byla OK. To je ale dobrá ukázka, že prostě ten tenis u ní nebyl už tou super prioritou. Jako u Báry.
Reagovat
Frick
Resp. jako JE u Báry.
Reagovat
EllNino
nebyl, a dál? řekni něco, co nevíme :D
Reagovat
misa
...a chtěla se rozloučit pěknou sezonou. Škoda, že ona i my jsme letos přišli o tolik turnajů, na kterých nemohla hrát.
Reagovat
Fandina
Šafinka. Končí, holična. Škoda, ale chápu to. I když ještě není nejstarší, pokud cítí, že je třeba a zdraví není to ono, není co řešit. A samozřejmě, jestli to bude nějak možné, na kafčo k ní bych se ráda podívala. Díky Šafinko za pěkné momenty s tebou při tenise a na AO budu moc držet palce, aby ta koncovka byla co nejsladší. Třeba si to ještě rozmyslí.
Reagovat
tommr
poslední dobou se se špatnejma zprávama roztrh pytel. Karolína Plíšková je zraněná, Petra Kvitová nemocná, Bára Strýcová skončila ve FC, Lucka Šafářová skončila kariéru. Co příjde dál?
Reagovat
jirkaS
prohrajem FED :-(
Reagovat
Fandina
Já myslím, že to už stačilo. Snad už nic.
Reagovat
tommr
bojím se aby Lucku Šafářovou brzo nenásledovaly Lucka Hradecká, Andrea Hlaváčková a Denisa Allertová ...
Reagovat
Frick
Hradecká je 85, Hlaváčková 86 (navíc vdaná, takže v 32/33 letech přemýšlet o rodině vskutku není nijak předčasně brzo), takže kdyby skončily, tak žádný velký div.

Denisa se snad dá dokupy. I když u ní ten držkopád fakt bude bolestivý. Co se dá dělat.
Reagovat
smazaný uživatel
:-D
Reagovat
VlS
hráčka končí, ale ve sportu je aktivní fáze limitovaná. OK, tak někdy zajdu na dobrý kafe.
Reagovat
Jan
Plekanec řekl, chci tě mít doma :)
Reagovat
Frick
Kdo ví, zda spolu pořád jsou.
Reagovat
blixa
Já myslel, že ty víš všechno Ruprt ??!!
Reagovat
peek
Tak vyrazili ho z Montrealu, takže se na sport už taky vybodne...
Reagovat
dunphy
Dík za vše, Lucko. Skvělá hráčka, ještě lepší člověk. Škoda, že neklaplo to RG15, na tento turnaj dodneška vzpomínám, to byla jízda :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist