Šafářová už si na turnaji ve Francii nezahraje. Nesplnila kritéria pro návrat

4. 10. 2023, 13:42
Aktuality 38
Lucie Šafářová (36) odehrála v úterý svůj první soutěžní zápas ve dvouhře po pěti letech, ale na podniku ITF W25 ve francouzské Remeši se navzdory postupu do druhého kola příliš dlouho nezdržela. Bývalá světová pětka a finalistka French Open totiž nesplnila kritéria pro návrat na oficiální turnaje. "Nevěděla jsem o tom. Moje volná karta šla ke schválení přes francouzskou federaci i ITF a nikdo s tím neměl problém. Ale rozhodnutí respektuji," uvedla zklamaná Češka.
Profily hráčů
Lucie Šafářová (© Profimedia)

Lucie Šafářová v pondělí překvapila už jen tím, že se objevila v losu hlavní soutěže na menší akci ITF s dotací 25 tisíc amerických dolarů v Remeši. Ve francouzském městě odehrála v úterý svůj první soutěžní duel od deblového vystoupení na French Open 2019, ve dvouhře dokonce první od září 2018.

Bývalá světová pětka a někdejší deblová světová jednička dostala od pořadatelů divokou kartu, kterou pojala nikoli jako plnohodnotný návrat na kurty, nýbrž jen přípravu na blížící se silně obsazený veteránský turnaj v Lucemburku.

V úvodním kole porazila po obratu o 18 let mladší domácí divokou kartu Yaroslavu Bartashevichovou, ale znovu už nenastoupí. Již včera večer odstoupila ze čtyřhry se starší neteří Emmou Dvořáčkovou a dnes na sociálních sítích sama oznámila, že nemůže ve svém působení v Remeši pokračovat.

"Někdy si člověk něco naplánuje, ale dopadne to jinak. Bohužel nemohu pokračovat na turnaji ve Francii, protože můj start byl kvalifikován jako návrat do profesionálního tenisu a pro ten jsem nesplnila náležitý proces, který vyžaduje ITF již před začátkem turnaje. O tom jsem bohužel nevěděla, ale respektuji daná pravidla," uvedla na sociálních sítích.

Clijstersová problém neměla

Rozčarování ale neskrývala. "Moje volná karta šla ke schválení přes francouzskou federaci i ITF a nikdo s tím neměl problém. Přijde mi hloupé, že ani supervizor nemá potřebné informace a pak mi zakážou pokračovat na turnaji takovým způsobem. Mluvili jsme i s ITF, omlouvali se nám za to, ale pravidla jsou prý prostě takhle nastavená," řekla Šafářová v průběhu středy iSport.cz.

Podle všeho jedním z důvodů stažení české tenistky z turnaje byla skutečnost, že před startem na profesionální akci nebyla zařazena do antidopingového programu kvůli možnému provádění mimosoutěžních testů. Z něj vypadla po skončení kariéry.

"Ano, věřím, že WADA (Světová antidopingová agentura) a antidopingové kontroly v tom budou hrát určitě velkou roli," konstatovala Šafářová. "Ale je v tom hrozný zmatek. Můj agent má i Kim Clijstersovou, která se před pár lety vracela, a s ní prý nic takového nedělali, jinak by to věděl. Asi je to novinka," uvedla.

"Můj plán byl si tu zahrát čtyřhru s neteří a singla jako přípravu na legendy v Lucembursku, neplánuji se vracet k profi tenisu. Ještě jednou děkuji turnaji za příležitost si tu zahrát a vám fanouškům za krásné zprávy! Těším se na legendy za 14 dnů!"


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

38
Přidat komentář
Karel1493
mohli bychom je exportovat.
Reagovat
PetaM
A zatím exportujeme jen blbečky.
Reagovat
Krisboy
Já myslím, že je spíš ve velkém importujeme.
Reagovat
mendrit
Takové no typicky francouzské.smile
Reagovat
PetaM
Bože, ta je blbá. smile
Reagovat
Pavol
A keď nečakane vyhrala tak to rýchlo vyriešili úradníckym spôsobom. smile
Reagovat
Holahej
"V úterý večer jsem dostala email od ITF, že jsem nesplnila návratovou proceduru a odhlašují mě z turnaje. Strašně mě to překvapilo. Volala jsem agentovi a ptám se, co to má znamenat. Sám z toho byl překvapený. Případů, kdy se takhle hráčky vrací, není zase tolik, takže supervizor na místě ani turnajový ředitel nic nevěděli. Moje volná karta šla ke schválení přes francouzskou federaci i ITF a nikdo s tím neměl problém. A najednou byl. Je zvláštní, proč to není lépe zařízené a neřeknou mi to dopředu. Nechají mě odehrát zápas a pak mě stopnou. To mi přijde hloupé. Dopadlo to pro mě nemilým překvapením, ale nemohu s tím nic dělat. Musím respektovat pravidla. Jsem z toho otrávená. Udělali jsme si hezký výlet jako rodina, ale když už jsem tady byla, chtěla jsem hrát a naplnit důvod výletu, což bylo zahrát si s neteří. Nedá se nic dělat, naplníme ho jindy. Spíš mi přijde hloupé, že ani supervizor nemá potřebné informace a pak mi zakážou pokračovat na turnaji takovým způsobem. Mluvili jsme i s ITF, omlouvali se nám za to, ale pravidla jsou prý prostě takhle nastavená, a když vyplním formulář, nebude pak problém. Ale já se nechci vracet, jen si jednou zahrát. Když formulář vyplním, vyplývají z toho další profesionální povinnosti, které už mít nechci."
- Lucie Šafářová.
Reagovat
Frick
Takže s Dvořáčkovou si na zahrají mimo turnaj ITF...?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Dyť si jednou zahrálasmile
Reagovat
Mantra
tak hlavně na takové věci má lidi, managera apod... pochybuju, že to je chyba Š.
Její chyba je že se tam chtěla nasrat, to místo vzala nějaké mladé holce. To by měla mít v hlavě, trénovat na "legendy" může kdekoliv a sparing si lehce najde. Ještě pochopím ten debl s neteří, ale ten singl, notabene jako solo match bez pokračování, je podle mě její chyba jako taková.
Reagovat
George_Renel
Proč by si po kariéře měla držet managera a spol?
Reagovat
Kandinsky1
Jestli ho kdy vůbec měla.
Reagovat
lukassb
Ano, za prvé proč by měla mít po kariéře manažera a druhá věc je, že hrála turnaj 25k ITF a ne hlavní soutěž na grandslamu, takže nechápu proboha co se tu furt řeší..
Reagovat
lvicek
Dost možná naopak jim místo zbylo a tak jí to nabídli a žádné "mladé naděje čekající zoufale na Wc" už nebyly po ruce. Vzpomeňme si na skvělé WC do Ostravy, kde už taky nevěděli, koho na ten kurt poslat. Takže bych nesoudila bez znalosti podrobností.
Reagovat
misa
Na tom turnaji pravděpodobně nikdy nehrála hráčka s lepší kariérou, proto jí WC dali rádi.
Reagovat
Hook2424
Absolutní neschopnost francouzské ITF, kteří jí to schválili! Měli by jí to nějak kompenzovat!
14 dní ZDARMA na francouzké Riviéře by to spravilo!
Reagovat
makro99
já bych byl pro 3 týdny..
Reagovat
Dobry-den
Tak to je neuvěřitelný bizár.
Lucka Šafářová vyloučena z turnaje.
Dívka se svatozáří nad hlavou je v podstatě diskvalifikována. smile

Nechápu, že si tohle neohlídala. smile

Ale zase teda kariéru zakončila vítězstvím, to se nepodaří každému. smile
Reagovat
mendrit
V letošním roce 100% úspěšnostsmile
Reagovat
Kandinsky1
A proč teda nehrály tu čtyhru ???
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Klasická francouzská blamagesmilesmilesmile

Kdyby existoval šampionát ve zmatkování, tak by se prali s Indama a nějakýma Afričanama o titul.
Reagovat
com
Kolik let, ze byla na okruhu? Ze nevi takovy zasadni veci.. Pochybuju, ze je to nejaka novinka smilesmile
Reagovat
GaelM
Podle textu ta pravidla vyžaduje ITF, ne WTA. A i pro zkušenou hráčku je návrat po X letech určitá premiéra...
Reagovat
com
tak ITF turnaje hrala snad taky, kdyz zacinala smilesmile
Reagovat
Ianny
Aspoň že Lucka ten jedinej zápas vyhrálasmile
Reagovat
makro99
jo, to jo; a ještě můžem fantazírovat, kam až to mohla dotáhnout, kdyby nezasáhla itf...
ale jinak je to strašná škoda, už jen ten příští zápas s Monou mrzí...:/
Reagovat
Krisboy
Po návratu z mateřské ještě neprohrála. smile
Reagovat
misa
Při splnění pravidel by to mohla zkusit někde jinde, když zůstala na turnaji neporažená :)

Problém asi byl v tom, že Lucie není zapojená v systému dopingových kontrol, což znamená mj. hlásit každý den místo pobytu a to už dlouho dopředu před návratem. Tohle je pro profesionální sportovce dost otravná záležitost.
Reagovat
makro99
No, taky mě to napadlo, že teda asi o ten návrat formálně zažádá...:) minimálně kvůli té neteři..
Reagovat
lukassb
a nemusí takhle striktně hlásit pouze ti, co jsou v první 100 na světě?

Těžko říct, co za tím je, ale škoda, vzhledem k tomu, že se opravdu jednalo jenom o rozehrání na turnaji takovéhle kategoriesmile
Reagovat
Paseka
Tak to je docela srandovní..... přijít s tím až když se odehrají zápasy. Mají v tom nějak bordel !
Reagovat
turista
No je to bizár takováhle pakárna. Jde přece o malý turnaj kde jsou opravdu malé peníze. Francouzi jsou komisní byrokrati, ale mají ve věcech brajgl.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Nenela
To jako fakt? Ach jo ....
Reagovat
lvicek
Nojo, papirovani... A organizatori o tom zjevne nevedeli tez. Taky si tedy mohli vzpomenout az po turnaji.
Reagovat
makro99
no, to teda mohli... byla to sice v globále drobná, ale v detailu moc hezká reklama, která přitahovala k tenisu i k menším turnajům další pozornost...
Reagovat
makro99
by mě zajímalo, jak to má opapírovaný Jarda Pospíšil a další, kteří jezdí se svěřencema a občas, když se uvolní místo, tak si pinknou singlovej nebo deblovej zápas...
Reagovat
Frick
Taky smutný osud - nikdy neprolomil TOP 100, byť mu k tomu chyběly tři místa....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist