Šafářová v Budapešti začala kanárem, přesto Linetteovou zdolala až v závěrečném tie-breaku

20. 2. 2017, 21:10
Aktuality 78
WTA BUDAPEŠŤ - Lucie Šafářová na úvod nového halového turnaje v Budapešti splnila roli favoritky, neměla to však vůbec snadné. I když zápas s Polkou Magdou Linetteovou začala kanárem, do osmifinále postoupila až po vydřené třísetové výhře.
Lucie Šafářová (@HUNgarianTENNIS)

Zatímco většina nejlepších tenistek světa hraje tento týden v Dubaji, Lucie Šafářová dala přednost účasti na menším halovém turnaji v Budapešti. Třicetiletá Češka v metropoli Maďarska plní roli nasazené dvojky a v prvním kole pozici favoritky s velkými obtížemi splnila.

Šafářová se dnes poprvé utkala s o pět let mladší Magdou Linetteovou z Polska a za stavu 6-0 a 3-1 to vypadalo na rychlý vstup do turnaje. V šesté hře druhé sady si však česká tenistka vybrala první slabší chvilku na servisu, znejistila a soupeřka se vrátila do hry. Polka získala šest z osmi gamů a vynutila si třetí set.

V něm Šafářová nevyužila tři šance na brejk a za kritického stavu 3-4 musela sama odvracet tři brejkboly. Byla úspěšná a nakonec uspěla i v rozhodujícím tie-breaku. Svěřenkyně Františka Čermáka zvítězila po bezmála dvou a půl hodinách boje a navzdory devíti dvojchybám 6-0 5-7 7-6.

I na pátém turnaji v sezoně tak 47. hráčka světa Šafářová zvládla svůj úvodní zápas. O postup do čtvrtfinále se utká se Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu, s níž oba vzájemné duely vyhrála 2-0 na sety. 

Deblová světová dvojka Šafářová je v Budapešti přihlášena i do čtyřhry, ve které jsou s domácí Timeou Babosovou nejvýše nasazenou dvojicí. Hrát budou na teprve třetím společném turnaji, ovšem hned svou premiéru v Sydney 2014 přetavily v titul. Právě Maďarka Babosová je nasazenou jedničkou i ve dvouhře.

Z českých singlistek se v Budapešti představí také Denisa Allertová a Barbora Štefková, která prošla kvalifikací.

• WTA INTERNATIONAL BUDAPEŠŤ •
Maďarsko, tv. povrch / hala, 250.000 dolarů
pondělní výsledky (20. 02. 2017)
• Dvouhra - 1. kolo •
Šafářová (2-ČR) - Linetteová (Pol.) 6-0 5-7 7-6(4)
Parmentierová (6-Fr.) - Kozlovová (Ukr.) 7-6(3) 7-6(2)
Becková (8-Něm.) - Čepelová (SR) 6-2 6-2
Vekičová (Chorv.) - Alexandrovová (Rus.) 6-3 7-5
Su-Wei Hsieh (Tchaj-wan) - Sorribesová (Šp.) 2-6 6-3 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

78
Přidat komentář
smazaný uživatel
hodně titulů vedlo přes těžkou zkoušku v 1.kole (Kerber AO 2016,aj.)
Reagovat
Frick
Vy tyto termíny neznáte? Nejsou obece používané? Přiznám se, znám to Svačiny (mooooožná Kozohorský), ale předpokládám, že on sám by si to nevymyslel.
Reagovat
tedi
dole ti dve minuty nikdo neodpovedel?
Reagovat
EllNino
https://www.dailymotion.com/video/x5ckcjo_dubai-2017-bertens-v-mchale_sport
Reagovat
misa
Kiki se letos dost trápí.
Reagovat
EllNino
Jj a je to škoda, tenis umí hrát výborný :/ ... ale od toho loňského prohraného finále s Golubic se nějak zasekla a krom Lucemburku a Hobartu samé prohry v 1. kole :/
Reagovat
Frick
Jestli bude takto vysílán každý zápas, tak nemám problém. Ano, nebyl komentář, nebyly opakovačky, byla jen jedna kamera, nicméně - na Tipsportu měl ten obraz dobrou kvalitu co do ostrosti (lepší než třeba přebírané TV přenody z Dubaje) a kamera byla vysoko. Vlastně jediný, co fakt bylo trochu nepříjemný, bylo to, že člověk neviděl jestřábí oka.
Reagovat
EllNino
je zajímavý, že to je letos první turnaj takhle vysílaný bez komentáře a s tímhle "challengerovým" ukazatelem skore, jinak to myslím bylo zatím všude od WTA přímo
Reagovat
misa
Slušný obraz, sice si Lucku nemůžu prohlédnout zblízka, ale jeden turnaj přežiju :)
Reagovat
lars
ty ji nebudes fandit z hlediste ?
Reagovat
tommr
dneska podala velice špatnej výkon a k utrápený výhře se prohaluzila. Nechápu jak někdo může tvrdit, že zápas byl kvalitní a soupeřka hrála super tenis? Zápas nabíd hlavně kvanta hrubejch chyb z obou stran. Až do stavu 6:0 3:1 je dělal hlavně Linette, pak pomyslnou štafetu převzala Lucka a kazila co se dalo i nedalo. Zejména její return byl tragickej, ale to už trvá delší dobu. V TB měla tentokrát Lucka pěknou kliku, protože závěr Linette neunesla a třema chybama v řadě jí zápas odevzdala ...
Před začátkem turnaje jsem viděl Lucku jako jasnou favoritku na double, ale po dnešku bych na ní nevsadil ani zlámanou grešli ...
Reagovat
Frick
V tom druhym a třetim setu Magda nehrála zle.

Asi hračka jako Denisa. Když chytne slinu, hraje božsky, ale nedokáže ty výkony stabilizovat.
Reagovat
EllNino
Gratulace Lucce k titulu
Reagovat
makro99
ano, ta závěrečná prognóza je velmi nadějná
Reagovat
freeteepek
Po prvním setu kurzy na Linettovou dosahovaly astronomické výše a já blbec si nevsadil! Mohl jsem mít pak pokoj. Takhle to byly obrovské nervy až do konce, jelikož Magda se ve druhém setu neskutečně zlepšila, prakticky přestala chybovat a hrála jako top hráčka. Neuvěřitelně kvalitně podávala s úspěšností přes 70%! Úroveň hry odpovídala spíš finále než prvnímu kolu. Lucka dělala co mohla, ale po tom prvním setu si musela připadat jako v Jiříkově vidění. Kdyby takhle Linettová hrála pořád, tak by jistě nebyla až 96. na světě, ale nejspíš někdo okolo dvacítky. Uff:-)
Reagovat
VlS
A ještě je to pohledná holka. Jo, Magda když chytne slinu, ale ona to dělá jen na bvýznamný dny Aborighinců a vybraný Keltský svátky.
Reagovat
d@ve
Jen jestli ji prostě a jednoduše nenaštval ten nadělenej kanár. ;)
Reagovat
janek_da
jaj je kanar, automaticky sazim proti
Reagovat
freeteepek
Vezmu si z toho ponaučení.
Reagovat
Frick
Nepřijde vám, že se tyto holky okolo 100. místa vzedmou vždy, když hrajou s Luckou? Si na ní nějak zasednou.

No ale skutečně - zatím letos měla na tůře 0/4. To by bylo opravdu k nasr... kdyby se chytla na Lucce.
Reagovat
Torn
No a co taková Shelby Rogersová..ta chytla slinu na Káje a Petře :D.
Reagovat
EllNino
co s ní furt máš ... Shelby rozhodně nemá jen tenhle úspěch
Reagovat
Frick
Ten zápas za stavu 0:6 1:3 se zdál naprosto bezdnějný a asi jí to fakt vyčistilo hlavu. Momentum, které dost možná změnilo hladkou výhru na neskutečné drama, bylo zřejmě ve chvíli, kdy to Lucka za stavu *3:2 a A:40 (z *0:40) poslala do sítě. No ale i tak jsem si říkal - No tak Lucko, stane se, zapomenout, hned jí ten servis zase čmajzneš. Místo toho to nabralo kurz Ozaki :-(
Reagovat
Torn
Ale jako bývalá hráčka TOP10 (a snad budoucí) by tohle měla zvládat, není to nováček. Jak bylo řečeno, tohle bych bral ve finále, ale první kolo je snad možná pro Lucku i povinnost no :(.
Reagovat
Frick
Jistě, bohužel si Magda řekla, že "Teď budu hrát jako kdybych byla 15., ať je ta Šafina zoufalá"
Reagovat
EllNino
Kámo, Lucka se do top 10 nedostane ani omylem, tak se prober ...
Reagovat
Frick
V tenise už jsme viděl tolik příběhů, že bych s "ani omylem" velice šetřil.
Reagovat
tommr
no před sezónou Lucka top-10 vyhlásila jako svůj letošní cíl. Jsem ale stále víc přesvědčenej, že se už nikdy nedostane ani do top-20. Úspěchy už bude nejspíš slavit jen v deblu ... :(
Reagovat
lars
to taky nekteri psali pred 4 lety :)
Reagovat
d@ve
Tak to je fakt. ;)
Reagovat
freeteepek
Top 10 možná už Lucka neudělá, ale do dvacítky by být mohla. Je zajímavé, že si zvolila tuhle cestu přes menší turnaje zatímco třeba žebříčkové hůře postavená Kristýna se chce protlačit přes ty největší, jako je teď Dubaj...Na druhou stranu je pravda, že Kristýna má zbraně jako málokdo. Servis možná ještě lepší než Kája...
Reagovat
Frick
Tak Lucka už ve 30 nemá moc čas na pokus/omyl.

Týna ano.
Reagovat
EllNino
Týna moc zbraní nemá, krom servisu ... neumí do míče pořádě prásknout jako segra, pořád pinká, slajzuje, sice má docela šikovnou ruku na síti, ale ten pohyb, to je pořád o třídu horší než špatně se pohybující Kája :)
Reagovat
Frick
Stejně to ale musí bejt pro toho tátu úžasný - on, obyčejnej výrobce nekolkovanejch cigaret z malýho města vychoval ze svých dvojčat jednu excelentní a jednu (zatím) velmi dobrou tenistku.
Reagovat
FulnekUltras
;)
Reagovat
VlS
A toho výrobce jsi vzal kde? Jako řidič se nějak namotal do distribuce ty výrobče.
Reagovat
FulnekUltras
to budou asi ti řidiči za 50 litrů a více... ;)
Reagovat
lars
porad nepinka, obcas trochu ranari
Reagovat
Torn
Tak Karolína se taky musela vypracovat, Týna spíš by potřebovala trochu lepší lidi kolem sebe, aby vypilovala pohyb atd. Pohyb si myslím, že je jedna z věcí, která lze naučit. A k té Šafi výše. Já vim, že naděje jsou dost nízko, ale tak doufat můžu. :D
Reagovat
EllNino
No ... pokud máš místo nohou štafle, tak se moc lepšit nedá, jak říkal Kotyza, jo jako dá se třeba dovést na úroveň segry, ale nikdy to nebude ono :) Ona by hlavně měla trochu ukázat bojovnost, Kája se to naučila, Týna je zatim furt taková laxní ...
Reagovat
VlS
Vůli se moc nenaučíš. Tu buď máš, nebo ne. Slyšel jsem rozhovor s jejich první trenérkou, která se o ně starala jako o děcka. Ta říkala, že Tynda byla o dost větší talent, Kája si to dost musela odpracovat. A tak jak u Lendla se možná ukazuje, že nejdůležitější talent je talent dřít, makat na sobě. Bez tohohle jsou všechny další talenty málo.
Reagovat
tommr
před 4 lety byla Lucka podstatně mladší a neměla za sebou takovou dlouhou nemoc, která jí strašně srazila jak fyzicky tak psychicky. Ted už se na úplnej vrchol bude dostávat mnohem obtížněji a já si prostě myslím, že už to nezvládne ... :(
Reagovat
lars
A ona letos prohlasila, ze je na tom fyzicky podstatne hur nez v 2015 ?
Reagovat
d@ve
I tak jí málokdo věřil, že bude v TOP10.
Reagovat
misa
Mezi hráčkami, které už oslavily třicítku, Lucka v desítce je :) Asi fakt není sranda v tomhle věku uspět...
Reagovat
EllNino
jj ... jen nevím, připadá mi to nemožné momentálně :) dvacítku vidím reálněji, ale realitou asi bude ta třicítka ...snad :)
Reagovat
misa
I první třicítka by byla hezká. A v live race se Lucie posunula na solidní 37. místo. Lucka od začátku roku bojuje, dvouhru nevzdává, takže jsem celkem spokojený. Ale herní pokles oproti letem 2014-15 je znát. Rob ji dovedl skvěle připravit po taktické i mentální stránce.
Reagovat
lars
Vinci(33) taky loni byla v top10
Reagovat
FulnekUltras
přesně tak - nejvíc je to pořád o hlavě a chuti
Reagovat
Fandina
Nejdůležitější je mít natrénováno a umět. Hlava a chuť je nezbytná, ale nestačí.
Reagovat
horska.kraslice
Jojo, takhle vypadají ty "lehce nahrané" body na těch "méně kvalitně" obsazených turnajích :)
Reagovat
Frick
Ještě před 72 hodinama by ho nikdo moc nechápal

Poslední slova ženy, která pomočila Korán:
"Kdybych věděla co z toho bude, tak se na to vyseru."
Reagovat
misa
Bylo vidět, že Lucka chce body. Tenis je hodně ošidný, stačil jeden špatný gem druhého setu a soupeřka se hned chytla. Zítra debl.
Reagovat
r176
Ano z té kamery pod stropem to bylo jasně vidět :-))))))Díky výhře už nakukuje do absolutní špičky!! :-)))))))
Reagovat
misa
Další ultravtipný magor :)
Reagovat
PetaM
Nespouštěl se do záběru pořád pavouk?
Reagovat
Frick
Vypadalo to tak.
Reagovat
r176
Není nad to sledovat úžasnou hru hráčky která ohlásila návrat do Top 10 :-)))))))))))
Reagovat
misa
Kolik podobných zápasů odehrála třeba Šarapova.
Reagovat
r176
Ta se nepočítá!!Ta hraje blbě i když zobe :-)))))))))
Reagovat
Torn
Nene, Máša zobe bez ohledu na výkon...chudák :(. Vám ukáže v dubnu...:D
Reagovat
Frick
Tenhle turnaj skutečně vnímám tak, že tu Lucka má fakt ohromnou šanci na titul. Nevím, nevím, zda by měla motivaci objíždět další INTy v dohledné době (kromě natřískané Prahy).
Reagovat
janek_da
pokud Lucka neodvraci 3-4 MP, tak je to pohodový zápas
Reagovat
VlS
No, tak 9 teda facf nepotřebuju často
Reagovat
d@ve
Tahle podívaná u diváků vyvolala emoce a silné napětí. Nudný začátek časem přešel v hrůzostrašný horor.. Ale naštěstí se šťastným koncem.. :D
Reagovat
Frick
tři malé mečboly. Sice se tak nazývá spíš asi stav znamenající zisk 5 gemů s doublebreakem, nicméně vzhledem ke kvalitám servisu Polky v závěru mače ten termín "malý mečbol" sedí.

Nevim, co k tomu říct. Jestli ten pták + brzký zisk brejku ukolébal a Polka si uvědomila, že už ABSOLUTNĚ není co ztratit... asi jo.

Ta skladba porážek by byla skutečně zajímavá. Jedna důstojně prohraná bitva s královnou, dvě "standartní" porážka a pak dvě blamáže v podobě prohry s jasnou outsiderkou přes vedení set + brejk...

Hodně to viselo ve vzduchu. Hodně moc.
Reagovat
Torn
To ukáže asi až konec turnaje. Jako nasazená by se měla dle očekávání dostat alespoň do finále. Jako Taipei zbytečně promarnila, tady ta příležitost je dle mého ještě větší. Pokud nerve tady víc bodů a nedostane se dál, tak se obávám, že návrat mezi špičku se konat nebude.
Reagovat
Frick
Jistě no. Dnešní výhra byla nutná, nikoliv však dostačující :o)
Reagovat
blixa
Neví co říct a mele a mele :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
Standardní kecy, navíc klasicky se standartou...
Reagovat
tommr
co to zase meleš za nesmysly? Lucka sice hrála mizerně, ale Linette se ani jednou během zápasu k žádnýmu mečbolu ani nepřiblížila ...
Reagovat
Frick
3x byla Magda míček od toho, aby šla podávat na výhru.

Myslíš, že by jí Lucka zrazu brejkla? Asi ne, co?
Reagovat
tommr
nevím proč cítíš neustálou potřebu vymýšlet si takový nesmyslný krkolomný konstrukce? Fakt je, že ve třetím setu měly jak Lucka tak Linette brejkboly, který nevyužily a zápas se proto rozhod až v TB ve kterým se Linette k mečbolu ani nepřiblížila. Tak nekecej nesmysly ... :(
Reagovat
Frick
Jaký nesmysly? Byla Polka velice blízko k tomu, aby šla podávat na zápas - v čase, kdy byla Lucka na returnu neškodná? ANO nebo NE?
Reagovat
VlS
No, asi ne, když ani jeden MB neměla.
Reagovat
Frick
Já psal "M*A*L*Ý mečboly" - to jste nikdy neslyšely tento termín, kterej značí to, že při jejich proměněnení dojde zápas do stavu, kdy je výhra nesmírně blízko?

A v případě Magdinýho podávání do zápasu by skutečně blízko byla, o to se snad nebudeme přít...
Reagovat
blixa
Kája by měla předat Lucce svou dříve největší zbraň - haluz ! Sama už by jí nemusela až tak potřebovat ;-) Dneska Lucka prokázala k převzetí zjevný talent :D
Reagovat
kada.tom
Děs běs zápas. Ale zaplať bůh za výhru ..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist