Šafářová zahodila mečboly a prohrála třetí finále v řadě. Dokicová má titul po 9 letech

6. 3. 2011, 16:23
Aktuality 11
WTA KUALA LUMPUR - Lucie Šafářová se po dvouletém půstu z turnajového triumfu neraduje ani v Kuala Lumpuru. Proti Jeleně Dokicové měla dva mečboly, nakonec však po třísetové bitvě padla a prohrála v třetím finále v řadě. Australanka si připsala celkově šestý titul, na který čekala dlouhých devět let.
Profily hráčů
Jelena Dokicová a Lucie Šafářová

Lucie Šafářová v této sezoně předvádí slušné výkony, do jisté míry se za ně dokázala odměnit až tento týden v Kuala Lumpuru. Přes Dijasovou, bývalou světovou jedničku Safinovou, nasazenou dvojku Bartoliovou a čtyřku Grothovou se dostala až do svého devátého finále, ve kterém však dobře rozehranou partii s Jelenou Dokicovou ztratila a titul po dvou a půl letech nezískala.

Šafářová se hned od úvodu zápasu starala o diktování tempa hry. Brzký brejk ji dodal klid na raketu a navíc se mohla opírat o kvalitní servis. Pouze v šestém gamu čelila dvěma brejkbolům, ty ovšem suverénně odvrátila a když navíc soupeřku rychlou agresivnou hrou donucovala k chybám, za pouhých 25 minut získala první set poměrem 6-2.

Druhá sada byla již mnohem vyrovnanější, přesto česká tenistka za stavu 5-3 podávala na vítězství. Tehdy ale poprvé ztratila svůj servis a když v tie-breku po pokažených forhendech nevyužila dva mečboly, bylo po dramatickém dějství, které trvalo třikrát déle než to předchozí, vyrovnáno. 

Brněnská rodačka po ztraceném setu neznervózněla a rychle se ujala vedení 2-0. Jenže brejk nepotvrdila: v dlouhém gamu sice odvrátila pět brejkbolů, pošesté ale kapitulovala a zápas se znovu dramatizoval. Šafářová pak zmizela v šatnách, aby si nechala ošetřit bolesti zad vystřelující do nohy. Turnajová fyzioteraeputka se nenudila, vzápětí ještě promasírovala bolavé rameno Dokicové.

Dusným počasím vyčerpané hráčky trochu vypadly z tempa a po desetiminutové pauze si navzájem vyměnily podání. Zanedlouho už však Australanka podávala na vítězství a proměněním třetího mečbolu zápas, navzdory jedenácti dvojchybám, ukončila. 

"Musím Jeleně pogratulovat, protože hrála velmi dobře a zasloužila si vyhrát," řekla Šafářová při vyhlášení. "Svoji první účast v Malajsii jsem si užila, jen těsně nevyhrála, ale byla to velká zkušenost. Doufám, že se sem za rok vrátím," uvedla.

"Lucie tady hrála výborně, porazila několik skvělých hráček a já ani nevím, jak jsem ten zápas otočila," řekla bývalá světová čtyřka Dokičová. 

Čtyřiadvacetiletá Češka tak znovu nepřidala pátý titul k triumfům z Forest Hills (2005 a 2008), Estorilu (2005) a Gold Coast (2006). Marně o něj bojovala i loni v Paříži a v roce 2009 v Québecu.

O tři roky starší Dokicová, rodačka z bývalé Jugoslávie, byla ve finále potřinácté, ovšem poprvé po dlouhých sedmi letech. Poslední ze své sbírky nyní již šesti titulů získala v roce 2002 na trávě v Birminghamu.

- WTA INTERNATIONAL KUALA LUMPUR (Malajsie, tv. povrch, 220.000 dolarů) -
nedělní výsledky (06. 03. 2011)

Dvouhra - finále:
Dokičová (Austr.) - Šafářová (5-ČR) - 2-6 7-6(9) 6-4

Čtyřhra - finále:
Safinová/Voskobojevová (Rus./Kaz.) - Lertcheewakarnová/Mooreová (Thaj./Austr.) 7-5 2-6 10-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
šafářová je první nenasazená na Indian wells to naštve :(
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, mezi nasazenými je docela dost hráček, kt. Lucka má slušnou šanci porazit -- třeba Radwanskou, Shahar Peer apod.
Reagovat
smazaný uživatel
Lucka zahrala nekolik moc peknych zapasu, Hodne dramatickych ,s uspesnym koncem pro ni. Ve finale neporusila tradici zajimavych zapasu tohoto turnaje. Bohuzel to po velke bitve nevyslo, ale priznam se, ze mi to az tak nevadilo, protoze Jelena patri mezi me oblibene hracky a preji ji, aby se brzy vratila mezi zenskou tenisovou elitu a vypada to , ze by se to mohlo povest.
Reagovat
smazaný uživatel
škoda, chýbalo tak máličko. Hádam jej podobná forma vydrží. Mimochodom, ako sa tak dívam na tie jej tituly, nejde mi do hlavy prečo bol ten Forest Hills (tuším už je zrušený) turnaj WTA. 75 tisícová dotácia, dokonca o jedno kolo menej ako na iných turnajoch. Hmm kto vie čo bolo na tom turnaji zaujímavé, že dostal štatút normálneho turnaja WTA a nie len ITF-kový štatút.
Reagovat
dabelsobul
Myslím, že se dlouho držel díky tradici... Hrál se tam v době dávné US Open, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Obrovská škoda, takový kousíček od vítězství, to opravdu zamrzí. Jelikož jsem prostřednictvím streamů viděl všechny zápasy Lucky na tomto turnaji a ve všech hrála moc sympaticky, tak jsem věřil, že to dnes dotáhne do vítězného konce. Tak snad Honza Hájek vyhraje, jinak by to byla z pohledu českého tenisu hodně černá neděle:(
Reagovat
smazaný uživatel
Asi tak.. Ve druhém setu už to měla dotáhnout. Teď musíme věřit Honzovi. Snad nás zachrání. Pápírově jsme byli jasní...
Reagovat
smazaný uživatel
NJN, pominu-li prohrané podání, když servírovala na vítězství v zápase (ale prohrála ho po boji, i když ten poslední breakball, co Jelena nakonec proměnila, jí Lucka darovala tuším dvojchybou), Lucka měla velmi dobře rozehraný tiebreak, ale opět dvojchyba + pak ještě dvakrát return druhého podání od Jeleny jednou do autu, po druhé do pásky (v druhém případě takhle Lucka zazdila matchball za stavu 6:5 v tiebreaku).

No, nic, gratulace Jeleně, zdá se, že by se tuto sezonu skutečně mohla vrátit do širší špičky + doufám, že se zklamání z prohry neodrazí na dalších výkonech Lucky.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, a eště je škoda, že se jí ani jednou v tom třetím setu nepodařilo potvrdit break, páč šance tam určitě byly. Kdyby odskočila o dva gamy, asi by bývala vyhrála, protože Jelena ve třetím setu neservírovala úplně nejlépe. NJN, such is life.
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo, je až neskutečné, co všechno zahodila. Myslím, že jí to bude dlouho mrzet. Ale i tak, dostala se do finále. To je velký úspěch. A jsem rád, že hned ze začátku sezóny jsme měly 2 hráčky ve finále turnaje WTA (z toho Kvitová 2x). To je opravdu skvělé!
Reagovat
majkl005
ta Lucka by fakt zasloužila.....skoro vyhranej zápas nakonec prohraje....neskutečný
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist