Samprase můžu ještě překonat, věří Federer

6. 12. 2011, 12:52
Aktuality 39
Skvělá jízda v závěru roku posunula Rogera Federera k myšlenkám na návrat na tenisový trůn. Švýcar sice na třetím místě ztrácí na jedničku Novaka Djokoviče ze Srbska propastných 5.460 bodů, ale v roce 2012 nemusí být bez šance.
Profily hráčů
Roger Federer

Pokud by se třicetiletý Federer dokázal vrátit na první místo světa, měl by šanci překonat Američana Peta Samprase v tabulce nejdéle panujících světových jedniček. Sampras byl první 286 týdnů a Federer na něj ztrácí jeden jediný týden.

"Přesně tak," smál se Federer v rozhovoru pro deník New York Times otázce, že má v počtu týdnů strávených v čele žebříčku ATP nedodělanou práci. Myšlence na první místo se nebrání. "Je to dlouhá cesta, kterou musím urazit. Ale kdo ví? Jeden den se tam možná dostanu, ale nesmím ignorovat, že Novak (Djokovič) měl skvělý rok."

Světovou jedničkou byl Federer naposledy začátkem června 2010. Tehdy ho po antukovém Roland Garros vystřídal Španěl Rafael Nadal. Federer letos dokonce na pár týdnů klesl až na čtvrté místo, ale skvělým závěrem sezony se vrátil na třetí.

Právě finiš roku 2011 dává Federerovi naději, že by mohl na pozici jedničky myslet. Šestnáctinásobný grandslamový vítěz vyhrál 17 zápasů v řadě a získal tři tituly, včetně rekordního šestého na Turnaji mistrů v Londýně. "Takováhle šňůra člověka výrazně povzbudí a dostane zpět do hry, což mě vzrušuje," říká Federer.

Švýcarovi, který prodloužil smlouvu s trenérem Paulem Annaconem, nahrává, že letos nevyhrál žádný grandslamový vavřín. Pokud to v roce 2012 dokáže a Djokovič nenaváže na letošní úchvatný rok, má Švýcar reálnou šanci být jedničkou.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

39
Přidat komentář
Stan_Borowitz
nestačím koukat. Takový provokativní titulek a žádná nesmyslná hádka v diskusi? Že by se blýskalo na lepší časy?

Jinak k článku - nereálné to není, ale bude to v každém případě velmi, velmi těžké. Je tu jeden skvělý tenista, který bude chtít potvrdit, že se na první místo nedostal náhodou, další skvělý tenista, který se na první místo bude chtít rovněž vrátit, a to je jen špička ledovce...
Reagovat
smazaný uživatel
Rogere, je čas myslet na důchod a konec kariéry, ne na post světové jedničky. Bohužel, ta první varianta v tvém případě se zdá být mnohem reálnější než možnost č.2. Jinak, pokud jde o důchod, dopuručuji ti penzijní připojištění u České pojišťovny.
Reagovat
smazaný uživatel
ten vtip z toho přímo čiší..
Reagovat
a.magerova
Jakože my do důchodu až v 70 a Roger už teď ve 30 ?! No tak to teda ne e... jen ať pěkně "maká" jako my :-))
Reagovat
smazaný uživatel
neboj, on jeste makne!
Reagovat
smazaný uživatel
Rogere, je čas myslet na důchod a konec kariérz, ne na post světové jedničky. Bohužel, první varianta v tvém případě reálnější. Jinak, pokud jde o důchod, dopuručuji penyijní připojištění u České pojišťovny.
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě může bojovat o post jedničky - stejně jako i ostatní, ale řekl bych, že se mu to i povede, protože i když je konkurence vysoká, Nadal už není co býval, Djokovič se nabažil, Murray není schopen dohrávat turnaje do konce a ostatní můžou se blýsknout ale ne zářit.

Pozorujete někdo u RF nějaký jeho úder, který by pro jeho "neperfektní" provedení nešlo dát do tenisové učebnice?

Ad videa - stejně jako sestřih nejlepších úderů, by bylo zajímavé udělat sestřih kiksů a minel - pro zábavu...
Reagovat
steve79
No uvidíme. Každopádně Roge na to má, aby se stal světovou jedničkou. Jeho problém je ale v koncentraci. Letos prohrál několik zápasů kde vedl a měl zápas ve svých rukách a potom se přestal koncetrovat a zápas prohrál. Proti hráčům jako Djokovič,Nadal, Murray stačí chvilička a zápase se hned otočí.
Reagovat
smazaný uživatel
Môže ho prekonať, prečo nie..Djoker si na seba chudák ušil búdu, podľa mňa príde o post jednotky najneskôr po FO, max. po Wimbledone..Prakticky do augusta sa mu budú body len odratávať..Rafa sa dostal všade tiež do finále, takže tých bodov veľa nepridá..Z tohto hľadiska nie je prvé miesto pre Federera nereálne..

Možno by nestálo za hriech pouvažovať nad zmenami v rebríčku..Pre laikov je neprehľadný a v určitých momentoch znevýhodňuje lepších hráčov..Nie som proti odrátavaniu bodov, to sa mi celkom páči...Už menej sa mi pozdáva to, ak hráč obháji GS a získa 0bodov, lebo tam triumfoval aj pred rokom..Rovnako mi príde zvrátené siahať hráčovi na body z turnajov, na ktorých neštartuje pre zranenie...To sú dosť výrazné medzery..
Reagovat
sks1892
Prostě se počítají body za turnaje za poslední rok. Že jsi vyhrál nějakej Grand slam před 5 lety je jedno... to samý, když si vyhrál třeba French Open letos a příští rok ho vyhraješ zas, tak bys jako chtěl mít body za obě vítezství? blbost, rok staré body se smažou a máš nové - prostě žebříček ukazuje výkonnost v posledních 365 dních a ne, kdo jak hrál, když byl ještě ucho...
Reagovat
spaniel
Roger si na sebe tu boude šil tak 5 let za sebou a pokaždé se udržel. Tehdy si nevolal po změně systému... Holt to bude muset Djokovič zvládnout, jeden perfektní rok legendu nedělá.
Reagovat
smazaný uživatel
Omg, zase máš Rogerovský stihoman?..Konštatujem názor na rebríček, bez ohľadu na súčasnú svetovú jednotku, čo s tým má Federer?..+ Ten samozrejme jednotku udržal, v tom čase to nebolo tak problematické.
Reagovat
smazaný uživatel
+ ja dokonce i vim, proc to nebylo tak problematicke. "V tom case" totiz nikdo na svete ani jednickou byt nechtel!
Reagovat
a.magerova
Jj máš pravdu... taky si vzpomínám - tehdy to byl takový "černý Petr" a Rogerovi zůstal v ruce po jakémsi bezvýznamném turnaji (AO 2004) a pět let se HO nemohl zbavit :-((
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, taky si vzpomínám. Kolem roku 2006 dokonce ATP uvažovala, že post jedničky zruší a žebříček bude začínat až dvojkou. Celé toto pro tenis smutné období, snad nejlépe charakterizuje odpověď Rogera Federera, na dotaz legendy mezi sportovními novináři Matse Wilandera, v roce 2007 po vypadnutí v druhém kole Indian Wells s bezejmenným tenistou jmenujícím se Guillermo Canas.

Mats :"Rogere, ještě pár takových výsledků a můžete slavit druhé místo. Stojí za tím nová zápasová strategie?"

Roger :"Ano, trochu jsme ubrali v tréninku a vrátil jsem se zpět ke své staré raketě z dětství, že se ale výsledky dostaví až tak rychle, toho jsem se nenadál.

Rafa:".... škrab, ....škrab."

pzn.: Je to pryč a tenis se opět vrátil tam, kde ho všichni máme rádi.
Reagovat
tito
musím trochu poopravit-
Rafa: "Tony, co kdybychom začali trénovat i na jiném povrchu než na antuce- na trávě a betonu je krom Rogera tak slabá konkurence, že bychom mohli urvat nějaký grandslam i tam."
Reagovat
Pe3k
Naopak nejslabší konkurence je posledních 10 let na antuce.
Reagovat
tito
No vždyť to říkám. Pak se na antuce nudí a takhle to dopadá. :-))))
Reagovat
Teo
O tom přece nikdo nepochybuje!
Reagovat
W.G.M.
No proc ne :-), prala bych mu to moc... Bez sance urcite neni, pochybuji, ze Novak bude pristi rok v letosni fazone. I kdyz ja bych to take hrozne prala Rafovi, aby se vratil na trun, Roger ma preci jen vic vavrinu... Nemuzu se dockat pristi sezony.
Reagovat
tito
Tak zcela pochopitelně také přeji návrat na trůn Rafovi více než Rogerovi, který opravdu nasbíral více než dost. Ale taky bych uvítal grandslamový titul pro Juana a Andyho.
Mé přání úspěchů hráčům v příštím roce má následující pořadí:
Nadal, Del Potro, Murray, Djokovic, Federer.
Reagovat
gigin
já to nebudu komplikovat - Djoko,Djoko,Djoko a zase Djoko !! :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Celkom si to trafil Tito...U mňa Nadal....Del Potro..Djokovič, Murray...Lacko :)....+.......Federer :)
Reagovat
a.magerova
AO Roger
FO Roger
Wimb Roger
OH Roger
USO Roger
TM Roger
No1 Roger
Reagovat
steve79
Né tak tohle je nereálné. myslím si,jestli Federer vyhraje dva Grandslamy tak bude rád. Přece jenom Nadal, Djokovič s těmi se musí taky počítat. Přiští rok bude, ale zajímavý to se shodneme všichni.
Reagovat
gigin
Máš recht !!! A hyn sa hukáže :-))
Reagovat
tito
Díky takovým sympatickým fandům beru Noleho a Rogera na milost ale odsud posud, doufám, že se nic ukazovat nebude. :-)))
Reagovat
gigin
Ty máš taky recht !! Rafa nám to zkomplikuje raz dva a bude klid :-))
Reagovat
tito
Doufejme. :-))
Reagovat
a.magerova
Ponecháme si každý svou pravdu či přání a za rok si to tu vyříkáme :-))
Reagovat
gigin
Do roka a do dne :-)) beru tě za slovo ... Tito jdeš do toho taky?
Reagovat
tito
Jasně.:-). Ale stejně si myslím, že si to zase budou rozdávat naši mezi sebou. No nevím nevím, co by se muselo stát, aby se Roger dostal na první místo. Pokud bych v to doufal, tak spíše v první polovině roku a to spíš ještě před FO. A navíc by musel mít nejen Novak ale i Rafa pokles formy proti předchozímu roku a Roger většinu získávat, počínaje již na AO. Zkoušel jsi to počítat?
Reagovat
gigin
Ne, nezkoušel. A ani nebudu. Víš co, my si tady můžeme psát ty naše srandy, ale jaká bude realita, si opravdu netroufám předpovídat. Natož teda počítat. Počítat musím s tvým koněm a Rogerem. A mám takový pocit, že i s Andym, Tsongou ... Jsem do Noldy blázen, ale.... musím být aspoň trošku soudný.. a jak psala a.magerova - uvidíme za rok :-)) Každopádně by mne zajímalo, co ti v těch počtech vyšlo... :-)
Reagovat
tito
No já spíš jen tak popřemýšlel, co by bylo, kdyby například Nole padl do SF v AO, Miami, IW a Roger to vyhrál...Ale je tam taková spousta neznámých - Rafa je nakoplý Davis Cupem, DelPo hraje skvěle, Novak se může opět nabudit, Roger nemusí uhrát Dauhá....Máš pravdu, kalkulovat se nedá, v tom je tenis skvělý a napínavý. Já si každopádně přidal do svého fandovství Ryana Harrisona, tak jsem zvědav, jak se povede i jemu. :-)
Reagovat
gigin
Tak jak pravíš, pravíš fajn. Mladý synek ten Harrison :-) Proč zrovna on? Jestli se teda můžu zeptat.
Reagovat
tito
Opravdu chce vítězit :-). Hraje celodvorcový tenis, nemá zatím žádný impozantní úder ale taky žádnou slabinu. Rád útočí na síti. Zastavil rozjetého Raonice v IW. Na French Open jej porazil Soderling po 4 setech, ve Wimbledonu David Ferrer v 5 setech. S Fishem v Tokyu uhrál jeden set. S Federerem v IW prohrál první set až v tiebreaku. Chápu, že se to někomu nemusí zdát jako " velké" výsledky ale je mu 19 a za poslední rok postoupil o 100 míst v žebříčku na aktuální 79 místo. O jeho píli tady psal informovaně Skott. Mám takový pocit, že konečně by mohli mít časem Američani dalšího nadějného hráče do první desítky. Ale hlavně platí první věta....
Reagovat
gigin
Děkuji za vysvětlení. Rozumím ti.
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.youtube.com/watch?v=40ZQKhfvjFA

Není potřeba nic dodávat, kdo je Král!!
Reagovat
Pe3k
http://www.youtube.com/watch?v=Loxm1vFYs7M&feature=g-u

Taky nové a luxusní video. Btw to co jsi zde postnul ty, jsem zde už tento týden dával :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist