San Jose ozářila kometa z Kanady Raonic! Ve finále porazil i Verdaska

14. 2. 2011, 07:57
Aktuality 3
ATP SAN JOSE - Objevem letošní je zatím jednoznačně dvacetiletý Kanaďan Milos Raonic. Rodák z Černé Hory si na halovém turnaji v San Jose připsal premiérový titul, když během pěti zápasů nastřílel 72 es a ve finále zdolal i obhájce loňského prvenství Fernanda Verdaska. Španělovi zlomily vaz čtyři neproměněné setboly.
Profily hráčů
Milos Raonic

Milos Raonic potvrdil pověst velkého tenisového talentu ziskem titulu v San Jose. Nenasazený hráč porazil v nedělním finále 7-6 7-6 španělského favorita Fernanda Verdaska a stal se prvním kanadským vítězem turnaje ATP od roku 1995, kdy se to v Soulu ještě v barvách rodné země povedlo pozdějšímu britskému daviscupovému reprezentantovi Gregu Rusedskému.

Dvacetiletý Raonic zasypal turnajovou jedničku a obhájce loňského titulu Verdaska 13 esy a získal 49 z 56 bodů po svém prvním podání. "Tohle první vítězství na Tour přišlo rychleji, než jsem čekal. Nejsem schopný se tomu přestat smát," uvedl rodák z černohorské Podgorice, jenž přišel do Kanady s rodiči ve třech letech.

Utkání rozhodly zkrácené hry, neboť oba tenisté skvěle podávali a Verdasco jediný brejkbol neproměnil. Sedmadvacetiletý Španěl měl v prvním tie-breaku velkou šanci na zisk sady, ale od stavu 6-2 nebyl schopen proměnit ani jeden ze čtyř setbolů a set ztratil 6-8. 

Zápas ukončila mírná kontroverze. Když ve druhém tie-breaku při třetím mečbolu poslal Raonic na Verdaska další ze svých dělových podání, než se Španěl dotkl míče, zaječel jeden z fanoušků hlasité "yes". Verdaskův return pak skončil v síti a favorit neuspěl u rozhodčího ani se žádostí o opakování výměny. "Když neznáte pravidla tenisu, měli byste radši jít na fotbal," vzkázal divákům naštvaný Verdasco, který v San Jose prohrál poprvé z deseti zápasů.

Nicméně finále ze San Jose je pro Španěla, jenž marně usiloval o šestý titul, vzpruhou do další práce. Sezonu ideálně nezačal, nejprve v Brisbane vypadl už v prvním kole s Beckerem, na exhibici v Kooyongu pak prohrál bitvu s Monfilsem a na Australian Open ho vyřadil v osmifinále Berdych. Navíc po návratu z Melbourne přiznal, že hraje se zlomenou kůstkou v kotníku a především zatejpování nohy ho v Austrálii dost limitovalo.

Raonic, jenž už letos zaujal postupem do osmifinále Australian Open a sezonu začínal na 156. místě, se díky životnímu úspěchu posune na 59. místo žebříčku. S tím se však rozhodně nechce spokojit. "Na této úrovni jsem schopný vydržet hrát. Bude těžké okamžitě skočit do první desítky, ale jsem na správné cestě," dodal téměř dvoumetrový Kanaďan.

V hokejové areně San Jose Sharks neztratil na cestě za premiérovým titulem ani set, situaci mu usnadnilo také odstoupení zraněného Gaela Monfilse, na kterého měl narazit v semifinále. Přestože Raonic turnaj vyhrál, bez prohry nezůstal. V sobotu totiž odehrál exhibiční zápas proti Karlovičovi, jemuž podlehl dvakrát 6-7. Během pěti zápasů pouze jednou neudržel své podání (proti Blakeovi) a nastřílel celkem 72 es.

Verdasco bude mít možnost odvety už v úterý v Memphisu, kde na Raonica narazí už v prvním kole.

- ATP 250 SAN JOSE (USA / Kalifornie, tv.povrch / hala, 531.000 dolarů) -
nedělní výsledky (13. 02. 2010)

Dvouhra - finále:
Raonic (Kan.) - Verdasco (1-Šp.) 7-6(6) 7-6(5)

Čtyřhra - finále:
Lipsky/Ram (USA) - Falla/Malisse (Kol./Belg.) 6-4 4-6 10-8

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Má tam být oba tenisté skvěle podávali. S měkkym po L
Reagovat
LubosZabloudil
Opraveno
Reagovat
smazaný uživatel
jeste chybka v logice jazyka: Přestože Raonic turnaj vyhrál, poražený nezůstal. V sobotu totiž odehrál exhibiční zápas proti Karlovičovi, jemuž podlehl ...... Cili nezustal neporazeny, dvojity zapor. Jinak Raonic skvely vykon a osvezujici cerstvy vetrik v muzskem tenisu, uvidime.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist