Sao Paulo: Králem challengerové sezony je Argentinec Pella

2. 12. 2012, 10:44
Aktuality 0
Králem letošní challengerové sezony se stal Guido Pella. Dvaadvacetiletý Argentinec ve finále 2. ročníku turnaje v Sao Paulu udolal po třísetovém boji Rumuna Adriana Ungura a během jednoho roku se posune ze čtvrté světové stovky poprvé do Top 100.
Profily hráčů
Guido Pella

Do letošní sezony vstupoval Guido Pella jako hráč až čtvrté světové stovky a bez jediného titulu z challengerů. Během roku 2012 však triumfoval na antukách v ekvádorském Salinasu a brazilském Campinasu, třetí titul přidal z betonu v ekvádorské Mantě a zajistil si účast na závěrečném turnaji pro nejúspěšnější tenisty challengerů v Sao Paulu.

DvaadvacetiletýArgentinec hned na úvod čelil nejtěžšímu možnému soupeři, s domácí nasazenou jedničkou Thimazem Belluccim, který po zápase z turnaje kvůli zranění ramene odstoupil, si však ve třech setech poradil a nastartoval se k životnímu týdnu. Po semifinálovém skalpu bývalého hráče Top 30 Victora Haneska postoupil do finále, ve kterém letos ještě neprohrál.

O čtvrtý titul, nicméně ten nejcennější, se v sobotu na rychlém povrchu v nové aréně v Sao Paulu utkal s dalším Rumunem Adrianem Ungurem. S o pět let starším soupeřem se utkal už ve středu a po velkém boji s ním padl po setech 6-4 6-7 6-7. I ve finále měl zápas podobný průběh: Pella vyhrál první set, druhý prohrál 6-7 a třetí šel opět do tie-breaku, podruhé během čtyř dnů ale těsnou porážku s Ungurem nepřipustil a zvítězil 6-3 6-7 7-6.

V první sadě Pella odvrátil všech pět brejkbolů a získal ji poměrem 6-3. Také ve druhém setu si dokázal udržet všechny své servisy a navíc měl za stavu 5-5 dva brejkboly. Ty ale nevyužil, sám sice o dva gamy později smazal dva setboly, nakonec ale ve zkrácené hře padl. V rozhodujícím dějství se Argentinec ujal vedení 2-0, dlouho se z něj ovšem neradoval a tento týden už počtvrté musel proti Ungurovi do tie-breaku. Všechny předchozí prohrál, tentokrát ale po devíti výměnách bez minibrejku za stavu 5-4 udeřil a následně proměnil hned první mečbol.

Guido Pella"Pro mě to byl opravdu zvláštní zápas, protože pokud bych prohrál, byl bych mimo Top 100 a musel bych čekat až do roku 2013, abych se tam pokusil dostat," uvedl Pella. "Mým cílem v tomto roce bylo dostat se co neblíže této skupině (elitní stovce). Byl jsem schopný se tam dostat už teď a příští rok tak pro mě bude úplně jiný. Věřím, že se ve stovce udržím dlouho," přeje si argentinský mladík.

"Výhra nad Belluccim mi dodala hodně sebevědomí. Byl to jeden nejtěžších zápasů, které jsem kdy hrál," vrátil se Pella ke svém úvodnímu zápasu na turnaji. "Dnes jsem byl na začátku trochu nervózní, protože prohra s Ungurem v tie-breaku třetího setu mě trochu srazila. Teď jsem šťastný, že jsem vyhrál titul v nejtěžším zápase kariéry."

Pella za titul získal šek na 84.900 dolarů, což je více než dvojnásobek toho, co si dosud tenisem ve dvouhře vydělal. Do žebříčku ATP si připíše 110 bodů a ze 124. místa se poprvé posune do Top 100.

Ungur hrál letos už sedmé finále, na rozdíl od veleúspěšně finálové bilance Pelly však dokázal triumfovat pouze na domácí antuce v Sibiu.

Klání ATP Challenger Tour Finals se letos konalo podruhé a zváno je na něj sedm tenistů, kteří během posledních 12 měsíců posbírali nejvíce bodů z challengerů, plus jeden tenista na divokou kartu. Loni triumfoval Němcem Cedrik-Marcel Stebe.

- ATP CHALLENGER TOUR FINALS 2012 -
(Brazílie - Sao Paulo, tv. povrch / hala, 220.000 dolarů)
sobotní výsledky (01. 12. 2012)

Finále:
Pella (6-Arg.) - Ungur (7-Rum.) 6-3 6-7(4) 7-6(4)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist