Šarapovová titul neobhájí. V Tokiu ji vyřadila Dateová-Krummová

27. 9. 2010, 10:29
Aktuality 4
Nejlepším možným způsobem oslavila Japonka Kimiko Dateová-Krummová své zítřejší 40. narozeniny. Domácí veteránka postoupila v deštivém Tokiu poté, co v prvním kole porazila 7-5 3-6 a 6-3 obhájkyni titulu a bývalou světovou jedničku Marii Šarapovovou.
Maria Šarapovová

V jednom z nejzajímavějších duelů prvního kola na sebe v japonské metropoli narazily dvě hráčky, které už v Tokiu v minulosti slavily triumf. Turnajová dvanáctka Maria Šarapovová se z titulu radovala loni a také v roce 2005. Její japonská soupeřka Kimiko Dateová-Krummová pak před těžko uvěřitelnými 15 lety, tedy v době, kdy se na kurtu proháněly Steffi Grafová, Gabriela Sabatiniová nebo Jana Novotná.

Věkový rozdíl sedmnácti let ale na kurtu příliš znát nebyl. Dateová-Krummová, která na domácím turnaji startuje díky divoké kartě, vyhrála úvodní set 7-5, když hned třikrát sebrala Šarapovové podání. Potom sice začala úřadovat aktuální šampionka, která vyhrála druhou sadu, sebrala Japonce servis ve třetím setu a ujala se vedení 3-2 a 40:0, ovšem závěr zápasu znovu patřil Dateové-Krummové.

Ta i díky dvěma dvojchybám své soupeřky v důležitých momentech vyhrála 17 z následujících 21 výměn a nepříznivý vývoj dokázala obrátit. Šarapovové dvakrát prorazila servis a za stavu 5-3 už další drama nepřipustila.

"Věděla jsem, že budu muset předvést to nejlepší, když budu hrát proti bývalé světové jedničce a obhájkyni titulu," řekla po utkání Dateová-Krummová.

Japonka, která zítra oslaví 40. narozeniny, se k tenisu vrátila po dlouhých 12 letech v roce 2008. Jak poražená Šarapovová přiznala, kondice její soupeřky ji ohromila.

"Je to neuvěřitelné," přiznala ruská tenistka. "Jenom to ukazuje, v jak dobré formě zůstala, když nehrála. Je v neuvěřitelné kondici," dodala Šarapovová, která s japonskou veteránkou hrála poprvé v kariéře.

Pro Kimiko Dateovou-Krummovou je dnešní vítězství už pátým v tomto roce nad soupeřkou z elitní světové dvacítky. Zatímco v letech 2008 a 2009 žádnou soupeřku z Top 20 neporazila, letos si připsala skalpy Virginie Razzanové a Nadi Petrovové v Aucklandu a Sydney, Dinary Safinové na Roland Garros a minulý týden porazila v Soulu 15. hráčku světa Anastasii Pavljučenkovovou.

Druhou bývalou světovou jedničkou, která v Tokiu nepřešla přes 1. kolo, je ruská tenistka Dinara Safinová. Krajanka Šarapovové se v tomto roce trápí; nejen, že čeká na první letošní titul, ale na žádném z turnajů navíc nedošla ani mezi nejlepší čtyři. O to, že se to nezmění ani v Japonsku, se postarala německá hráčka Julia Görgesová, která za dvě hodiny a pět minut sebrala Safinové celkem osmkrát podání a zvítězila 6-1 5-7 a 6-2.

Lépe si vedla další z někdejších nejlepších hráček světa Ana Ivanovičová. Srbka narazila na vítězku právě skončeného turnaje v Soulu Alisu Klajbanovovou, která v Tokiu propadla. Za pouhých 63 minut si nevypracovala ani jeden brejkbol a po porážce 3-6 2-6 se s turnajem rozloučila.

Výsledky - Tokio (tvrdý povrch, dotace 2 miliony dolarů):

Dvouhra - 1. kolo:
Kuzněcovová (10-Rus.) - Szávayová (Maď.) 3:4 skreč, Šarapovová (12-Rus.) - Dateová-Krummová (Jap.) 7:5, 3:6, 6:3, Vinciová (It.) - Petrovová (15-Rus.) 7:5, 6:4, Görgesová (Něm.) - Safinová (Rus.) 6:1, 5:7, 6:2, Ivanovičová (Srb.) - Klajbanovová (Rus.) 6:3, 6:2, Švedovová (Kaz.) - Naraová (Jap.) 4:6, 6:2, 6:1.

Dvouhra - 2. kolo:
Jankovičová (3-Srb.) - A. Bondarenková (Ukr.) 6:4, 6:1, A. Radwaňská (6-Pol.) - Govorcovová (Rus.) 6:2, 6:3.

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nevím co se stalo.. snad se z toho dostane.. kde je ta stará Maria, trvá jí ten comeback nějak dlouho.. :-( Už by mohla začít zase vyhrávat..
Reagovat
smazaný uživatel
Dlouho mě takhle nic nenas....
Reagovat
misoSK
Dateova opat potvrdila ze dokaze prekvapit, a ze na azijskej pode je velmi silna...v Tokiu ma urcite obrovsku motivaciu, otazne vsak je ci sa dokaze do zajtra dostatocne zregenerovat a odohrat dalsi skvely zapas
Reagovat
smazaný uživatel
toto ani netřeba komentáře jak to sharapova mohla prohrát no comment a jestli byla nemocná tak tam neměla vůbec hrát
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist