Schiavoneová poslala domů i Wozniackou, poprvé je v grandslamovém semifinále

1. 6. 2010, 17:52
Aktuality 7
Francesca Schiavoneová dnes v Paříži přepisovala historii - svou osobní i tu tenisovou své země. Devětadvacetiletá hráčka ve čtvrtfinále Roland Garros porazila Caroline Wozniackou 6-2 6-3 a poprvé v kariéře postoupila do grandslamového semifinále. Zároveň je první Italkou v otevřené éře, které se to podařilo. O finále si zahraje s Ruskou Dementěvovou, která dnes vyřadila svou krajanku Petrovovou.
Šťastná Francesca Schiavoneová (© FFT)

Sedmnáctá nasazená Francesca Schiavoneová se po vyřazení dvou nasazených soupeřek nezalekla ani turnajové trojky Caroline Wozniacké, proti které ve čtvrtfinále znovu vyrukovala s aktivní hrou. Dlouhými míči udržovala mladou Dánku za základní čarou a výměny často zakončovala vítěznými údery nebo šikovnými údery, kterými svou soupeřku vyháněla z kurtu.

Schiavoneová, která v obou předchozích vzájemných zápasech Wozniackou porazila, sebrala své soupeřce v úvodním setu hned třikrát podání a po 38 minutách sadu získala v poměru 6-2.

Ani ve druhém setu ale nepolevila a Wozniacké okamžitě opět sebrala servis. Dánka se nechtěla vzdát, podání si vzala zpátky a po ztrátě dalšího servisu znovu snížila na 2-3, od té doby už ale úřadovala Schiavoneová, která po výhře 6-2 6-3 poprvé v kariéře postoupila do semifinále na grandslamovém turnaji.

"Teď momentálně tu jsem, ale zároveň nejsem," radovala se těsně po skončení zápasu Schiavoneová. "Jsem tak moc šťastná. Hrála jsem soustředěně a udržela úroveň své hry. Všechny ty roky, kdy jsem dřela, se teď projevují. Možná o trochu později než u jiných, ale lepší pozdě než vůbec. A turnaj ještě neskončil," dodala tenistka, která po proměněném mečbolu zamávala fanouškům, podala ruku soupeřce a pak si lehla na dvorec a políbila antuku. "Chtěla jsem poděkovat. Skoro jsem měla chuť se do antuky zakousnout," prohlásila později, zatímco poražená čtvrtfinalistka mohla jen přiznat, že jí Italka jednoduše přehrávala.

"Strašně špatně se proti ní hraje, protože dává míči tolik rotace. Hraje jinak než ostatní hráčky, není to úplně ženský tenis a to je nepříjemné," řekla zklamaná devatenáctiletá Wozniacká.

Aktuální italská dvojka, které bude za tři týdny třicet let, je první zástupkyní své země, které se podařil postup do semifinále French Open od roku 1954, kdy se totéž povedlo Silvii Lazzaranové. Zároveň je první Italkou, které se v tzv. otevřené éře (tedy od roku 1968) podařilo postoupit mezi nejlepší čtyři na kterémkoliv z grandslamových turnajů.

"Abych řekla pravdu, tak nedokážu pochopit, co to znamená z historického hlediska, ale já si postup užívám," komentovala svůj úspěch Schiavoneová.

Naplní se grandslamový sen Dementěvové?
Své osobní grandslamové maximum si může Schiavoneová v Paříži ještě vylepšit. Mezi ní a finále nyní stojí pátá nasazená Jelena Dementěvová, která v dnešním druhém čtvrtfinále otožila nepříznivý vývoj svého zápasu s krajankou Naďou Petrovovou a zvítězila 2-6 6-2 6-0.

Petrovová nastoupila do utkání posilněná cenným vítězstvím nad světovou dvojkou Venus Williamsovou. Dnešní souboj dvou Rusek začala sebevědomě a získala první tři gamy. Dementěvová ještě dokázala snížit na 2-3, ale to od ní bylo v úvodní sadě vše. Petrovová dominovala výměnám, v nichž nastřílela 17 vítězných úderů, zatímco její soupeřka si na konto připsala patnáct nevynucených chyb.

Od té chvíle se ale zápas odehrával v režii turnajové pětky. Zatímco v prvním setu musela Dementěvová odvracet deset brejkbolů, po zbytek zápasu dala Petrovové už jen jednu šanci k prolomení podání, kterou devatenáctá nasazená hráčka navíc nevyužila. Dementěvová, která si stejně jako její protihráčka nechala v prvním setu ošetřit stehno, začala hrát přesněji a po hodině a půl srovnala na 1-1 na sety. Ve třetí sadě pak Petrovová, kterou v pohybu viditelně limitovala její ovázaná levá noha, jen sledovala rostoucí náskok Dementěvové, která zvítězila 2-6 6-2 6-0.

"Jsem nesmírně šťastná. A doufám, že si v den volna dostatečně odpočinu a dokážu se připravit na semifinále," řekla Dementěvová, finalistka French Open z roku 2004. Osmadvacetiletá hráčka je v grandslamovém semifinále už podeváté, na žádný titul z turnajů velké čtyřky ale ještě nedosáhla.

Výsledky - French Open - ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Schiavoneová (17-It.) - Wozniacká (3-Dán.) 6:2, 6:3, Dementěvová (5-Rus.) - Petrovová (19-Rus.) 2:6, 6:2, 6:0.
 
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Llagosteraová/Martinezová (2-Šp.) - Niculescuová/Peerová (Rum./Izr.) 6:2, 6:4.
 
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Švedovová/Knowle (Kaz./Rak.) - Blacková/Paes (2-Zim./Ind.) 6:3, 6:7(2:7), 10:7, Kingová/Kas (USA/Něm.) - Garbinová/Matkowski (It./Pol.) 6:4, 3:6, 10:7.
 
Juniorky:
Čtyřhra - 1. kolo:

Abbasová/Džabaurová (Tun.) - Karolína Plíšková/Kristýna Plíšková (1-ČR) 7:6 (10:8), 3:6, 10:5.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Postup jsem přál Naděždě (i když se mi nelíbí), za předchozí suverénní výkon by si SF i Top 10 zasloužila. Opravdu smůla. Ze tří Rusek v desítce zůstane jen jedna, zato tam pár týdnů budou dvě Italky.
Reagovat
skott
Lenu neopousti stesti ani nadale a zaziva statsne dny;-) Pred dvema tydny bych si nevsadil ani petnik, ze by v tuto dobu jeste pokracovala v turnaji, tim vic kdyz jsem videl jakou hrou se prezentuje v predchozich utkanich.I dnes vsechno od zacatku nasvedcovalo tomu, ze Nadia potvrdi roli favoritky.Na svem servisu nepripoustela zadne problemy, pauza zavinena destem a nasledne medical time-outy, take navic prospela spise ji, kdyz po ni ziskala nervozni hru, ve ktere obe dve hodne kazily.Takze prvni set vyhrala pomerne hladce.Bohuzel potom se ukazalo, ze vcerejsi skrec v deblu mela vaznejsi duvod.Nadia se zacla vyrazne hur pohybovat a Lena se tim snaz dostala do rytmu, ktery potrebuje a mohla zacit sazet forehand winnery.Posledni set pak jiz byla formalita.Nadia se vratila ze satny s jeste vic obvazanym stehnem, hned pri prvnim podani ji navic byl zahlasen ¨footfault¨ a i diky nemu ztratila servis cistou hrou, coz byl definitivni konec, jak pozdeji v pozapasovem interview sama rekla.
Popravde jsem doufal, ze by to mohlo byt prave Nadi French Open, jiz pred par lety byla nejvetsi favortikou a formu narozdil od Leny mela vybornou, o to vic mi ji bylo lito, kdyz jsem videl jak ma slzy na krajicku ve tretim setu...byla to jedinecna sance a je pryc:(
Nevim, jsetli ma Lena na to cely turnaj vyhrat, ale pokud by se tak nejakym zazrakem stalo (a ja bych ji to urcite pral), bude to vic za jeji uzasnou dlouholetou karieru nez aktualni vykony.
9 semifinale, z toho jen 2 finale a zadny triumf...ve srovnani s hrackami jako Amelie, Sveta, Nasta Myskina nebo Mary Pierce by si alespon jeden titul Lena 100% zaslouzila uz diky tomu!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Kolegáčku, do finále musí jít Schiavone! Karolínu přehrála nádherně. Elenka má už titul z OH 08, to by jí zatím mělo stačit.
Reagovat
steve79
Tak Fedex je venku. Je to pro mě velké překvapení,ale musím uznat že celý zápas byl Soderling o něco lepší. Jeho Forhand je neuvěřitelný. Mám takový dojem, že když Nadal vyhraje celý turnaj tak se stane světovou jedničkou. Je to škoda Federerovi chybělo pár týdnů, ale může si za to sám. Porádně trénuje jen pár týdnů před Granslamem a spoléhá jen na Granslamy. Sám to přiznal po porážce s Berydychem na Masters
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkně to hrála ta Schiavone -- špičkovej antukovej tenis.Jsem zvědav, jak si povede s Dementěvovou, ta také v závěrečných dvou setech podala výborný výkon.

Jinak koukám, že sestrám Plíškovým se French Open opravdu náramně vydařilo.
Reagovat
smazaný uživatel
Snad to tam vyhraje celé, ty její kraťasy, loby a další fintičky z tenisu už skoro vymizely - ona to navíc nehraje jen pro parádu ( i když moc dobře ví, že si tím nakloní diváky), ale je to i nesmírně účelné, snad to dotáhne! GL, Francesco!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist