Ščukin udolal jedničku Južného, v 31 letech je poprvé v semifinále

30. 7. 2010, 23:57
Aktuality 0
ATP GSTAAD - Kazach Jurij Ščukin si v 31 letech zahraje poprvé v semifinále turnaje ATP. Kazašský tenista ve Gstaadu zdolal ve třech setech nejvýše nasazeného Michaila Južného a čeká ho zápas se šampionem z roku 2006 Richardem Gasquetem.
Juri Ščukin

Jurij Ščukin během dvanácti let na okruhu hrál jen jednou ve čtvrtfinále podniku ATP a v žebříčku se nikdy nedostal do první světové stovky. Až tento týden na svém nejoblíbenějším povrchu - antuce - zažívá nejpovedenější turnaj. Po zvládnuté kvalifikaci si poradil se senzačním vítězem z Hamburku Golubjovem i Portugalcem Gilem.

Dnes 147. tenista žebříčku narazil na nasazenou jedničku Michaila Južného, čtrnáctého muže světa, který ve Gstaadu nikdy přes čtvrtfinále nepostoupil. A nedokázal to ani letos. Jednatřicetiletým Kazach vyhrál 6-4 2-6 7-5 a připsal si nejcennější vítězství v kariéře.

O další šok se pokusí v sobotu proti sedmému nasazenému Richardu Gasquetovi, který v městečku ve švýcarských Alpách před čtyřmi lety triumfoval. Dnes si ve dvou sadách poradil se Španělem Albertem Montaňesem, na kterého vyzrál i na čtvrtý pokus.

"Počasí a povětrnostní podmínky se tu oproti včerejšku dost změnily. Dnešní zápas rozhodl tie-break- Byl to hezký duel a jsem rád, že jsem v semifinále," komentoval Gasquet, který po Wimbledonu hraje na prvním turnaji. Poslední měsíc laboroval se zraněním zad.

Před semifinálovým utkáním řekl: "Viděl jsem jeho (Ščukinův) zápas s Južným a hrál dobře. Zítra nemá co ztratit."

Už na 3-0 upravil bilanci vzájemných zápasů Nicolas Almagro, který v utkání plném chyb porazil Francouze Jeremyho Chardyho. "V prvním setu jsem hrál dobře, pak jsem měl nějaké problémy s s místními podmínkami. V semifinále můžu, a hlavně potřebuju hrát lépe," uvědomuje si druhý nasazený Španěl. "Odehrál jsem už dva těžké zápasy, v dalším budu muset na soupeře více zatlačit," plánuje čtyřiadvacetiletý hráč.

O finále se utká s krajanem Danielem Gimenem-Traverem, jenž si hladce poradi ls Rusem Igorem Andrejevem. Čtyřiadvacetiletý Španěl po Wimbledonu postoupil do semifinále i na druhém turnaji, přitom předtím tak daleko nikdy nebyl. Dařilo se mu i na challengerech, jednou byl rovněž v semifinále, v San Benedettu prohrál dokonce až ve finále.

V boji o první finálový zápas na okruhu ATP se může opřít o letošní vítězství v Buenos Aires, kde Almagra zdolal ve třech setech. "Bude to velký boj. Oba chceme do finále, místo je ale jen jedno," řekl favorizovaný Almagro.

- ATP 250 GSTAAD (Švýcarsko, antuka, 450.000 eur) -
páteční výsledky (30. 07. 2010)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Ščukin (Kaz.) - Južnyj (1-Rus.) 6-4 2-6 7-5
Almagro (2-Šp.) - Chardy (Fr.) 6-2 7-6(5)
Gasquet (7-Fr.) - Montaňés (4-Šp.) 7-6(5) 6-4
Gimeno-Traver (Šp.) - Andrejev (Rus.) 6-2 6-4

Semifinálové dvojice: Ščukin - Gasquet, Almagro - Gimeno-Traver.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist