Senzace v Dubaji: Federer neproměnil tři mečboly proti Donskému!

1. 3. 2017, 19:51
Aktuality 63
ATP DUBAJ - Roger Federer dnes senzačně utrpěl první porážku v sezoně. V Dubaji sedminásobného šampiona vyřadil ve druhém kole až 116. hráč světa Rus Jevgenij Donskoj, který ve druhém setu přežil tři mečboly a v rozhodující sadě předvedl dva obraty: z 2-5 na gamy a z 1-5 v tie-breaku, když svůj životní skalp dokonal ziskem šesti míčků v řadě.
Roger Federer

Roger Federer v lednu odehrál první turnaj po půlroční pauze a hned na Australian Open ukončil pět let dlouhé čekání na 18. grandslamový titul. Další akci, na které se objevil po čtyřech týdnech, ale opustí zklamaný. 

V Dubaji, kde každý rok tráví několik tréninkových týdnů a sedm z předchozích dvanácti startů na místním turnaji ATP 500 proměnil v titul, skončil senzačně už ve druhém kole na raketě 116. hráče světa Jevgenije Donského.

Statistiky zápasu
Federer - Donskoj
12 esa 6
2 dvojchyby 3
73 %
1. podání 'in' 48 %
74 %
úsp. 1. podání 76 %
52 %
úsp. 2. podání 59 %
38 winnery 28
31 nevyn. chyby 17
11/19 hra na síti 6/11
4/5 brejkboly 4/6
čas: 2:00

Pětatřicetiletý Švýcar podlehl o devět let mladšímu Rusovi v prvním vzájemném zápase po rovných dvou hodinách 6-3 6-7 6-7 a ve svém devátém letošním utkání tak utrpěl první porážku.

Přitom v tie-breaku druhé sady měl tři mečboly, ve třetím setu si vypracoval náskok 5-2 a zanedlouho v rozhodujícím tie-breaku vedl 5-1, ale nic z toho proměnit ve vítězství nedokázal.

"Měl jsem šance a měl jsem to nějak ukončit. Ani nevím, jak mi zápas utekl. Mám tu teď popsat něco, co si sám vysvětlit neumím," litoval desátý hráč světa, jenž může v pondělí z elitní desítky vypadnout. "Ale on hrál opravdu dobře, to se musí uznat."

Federer do zápasu vstoupil parádně. Vedl 5-1 a byť přišel o jeden servis, sadu získal po pouhých 24 minutách. V druhém setu bylo utkání za stavu 3-4 a 40-0 z pohledu Švýcara přerušeno, neboť přestal svítit jeden ze čtyř stožárů s osvětlením. Oba tenisté se však dohodli, že budou pokračovat.

Federer pak za stavu 4-5 odvrátil setbol a v tie-breaku poprvé mířil za postupem. Jenže postupně zahodil tři mečboly a Donskoj si vynutil třetí dějství. V něm Federer vedl 5-2 a blízko postupu byl podruhé. Ovšem neobvykle ztratil koncentraci a po čtyřech prohraných gamech v řadě šel ruský soupeř podávat na senzaci.

Tu dokázal zkušený Švýcar hodně rychle zlikvidovat a po zisku 9 z 10 následných výměn vedl v závěrečném tie-breaku 5-1. Rus se zdál být smířený s těsnou porážkou proti superfavoritovi, ale Federer ani třetí velkou šanci utkání ukončit nevyužil. Posledních šest výměn patřilo Donskému, Federer souboj ukončil 31. nevynucenou chybou.



S žebříčkově hůře postaveným soupeřem než Donským Federer prohrál naposledy v roce 2002, kdy coby dvacetiletý mladík ve Wimbledonu nestačil necelý rok po skalpu Peta Samprase na tehdy 154. tenistu světa Chorvata Maria Ančiče.

Od té doby Federer padl s hráčem mimo Top 100 teprve popáté. Před Donským si na něj vyšlápli 110. v ATP Radek Štěpánek (Gstaad 2002), 101. Richard Gasquet (Monte Carlo 2005), 116. Sergej Stachovskij (Wimbledon 2013), 114. Federico Delbonis (Hamburk 2013) a dnes již zmíněný Rus. Na tvrdém povrchu Švýcar prohrál s hráčem mimo elitní stovku dokonce poprvé po téměř sedmnácti letech.

Jevgenij DonskojNaopak šestadvacetiletý Donskoj, jenž byl v žebříčku nejvýše na 65. místě, si připsal svůj premiérový skalp hráče Top 10 a teprve druhou výhru nad soupeřem z Top 20. S nimi má nyní bilanci 2-12.

"Dnes jsem překvapil každého. Myslím, že ten, kdo porazí Rogera, překvapí i sám sebe," řekl nečekanou výhrou zaskočený Donskoj. "Je to jako splněný sen."

Ve svém třetím a dosud největším čtvrtfinále na okruhu ATP si Donský zahraje o druhé semifinále, do kterého se dostal zatím jen na domácím halovém turnaji v Moskvě 2015. O vyrovnání svého maxima se utká s Francouzem Lucasem Pouillem.

Murray ztratil jen dva gamy
Naopak nezaváhal nejvýše nasazený Andy Murray, který má po brzkém zaváhání Švýcarů Federera a obhájce titulu Stana Wawrinky vymetenou cestu za prvním dubajským i letošním titulem. 

Murray dnes sice potřeboval na zisk prvního setu proti Španělovi Guillermu Garcíovi-Lópezovi dvojnásobek času (48 minut) než Federer proti Donskému, ale na rozdíl od Švýcara zvítězil a navíc drtivě 6-2 6-0. 

"Hraju teď líp, než na začátku roku. To je jisté. Hraju agresivně, cítím se být jistější, diktuju výměny a tlačím se dopředu," pochvaloval si Murray svůj výkon. "V posledních dvou zápasech jsem dobře trefoval forhendy, dařilo se mi na servisu. Těžší zápasy teprve přijdou, ale mohu být spokojený."

Ve čtvrtfinále se devětadvacetiletý Brit utká s Němcem Philippem Kohlschreiberem (h2h 5-1). "Bude to těžké, protože vždy spolu hrajeme vyrovnané zápasy. Myslím, že jemu zdejší podmínky sedí. Pravidelně se sem vrací a v posledních letech tu udělal dobré výsledky. Takže musím hrát dobře, pokud chci uspět," řekl finalista z roku 2012 Murray.

Moc přesné informace ale Murray nemá. Kohlschreiber je v Dubaji teprve počtvrté za posledních osm let a jen v roce 2014 došel do semifinále. Dnes si německý tenista poradil s ruským mladíkem Daniilem Medvěděvem.

• ATP 500 DUBAJ •
SAE, tv. povrch, 2,617.160 dolarů
středeční výsledky (01. 03. 2017)
• Dvouhra - 2. kolo •
Haase (Niz.) - Berdych (5-ČR) 3-6 6-3 6-4
Murray (1-Brit.) - García-López (Šp.) 6-2 6-0
Donskoj (Rus.) - Federer (3-Švýc.) 3-6 7-6(7) 7-6(5)
Monfils (4-Fr.) - Evans (Brit.) 6-4 3-6 6-1
Verdasco (Šp.) - Bautista (6-Šp.) 6-4 3-6 7-5
Pouille (7-Fr.) - Copil (Rum.) 6-1 6-4
Kohlschreiber (Něm.) - Medveděv (Rus.) 6-4 6-4
Džumhur (Bos.) - Granollers (Šp.) 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

63
Přidat komentář
Bob
Celej svět je šťastnej, že tenle matla vypadl. Všichni:)
Reagovat
Fandina
Všichni ne. Já bych mu přála výhru.
Reagovat
Fandina
Ale zase nejsem nešťastná, že prohrál. Takový člověk se ještě nenarodil, který všechno vyhrává. :-))
Reagovat
kada.tom
přesně tak :-)
Reagovat
Kozoroh
Roger touhle prohrou zadarmo přenechal dubajský titul Andymu, což komplikuje plány a očekávání návratu tenisového cara ze Srbska na trůn :-(
Reagovat
turista
Ty tie breaky s outsidery jsou záludné. Novak na AO prohrál také 2 tiebreaky s outsiderem a byl konec. RF jistě plánoval 90.titul v Dubaji. Tak teď to zbyde na Sira Andyho nebo na Verdasca.
Reagovat
Krisboy
Verdascovi bych to moc přál. Ale pozor na Kohliho :)
Reagovat
steve79
Vcera nemel stesti ve druhem setu. Kdyby vyhral tie break ve druhem setu, tak by bylo hotovo. Ted se soustredit na Indian wells a na Miami. V Indian Wells se mu darilo, tak uvidime.
Reagovat
Roger_Federer
Ze nikdo necekate, ze Fedex ted bude celou sezonu vyhravat jeden zapas/turnaj zadruhym..?
Kokaslal to, to jo..ale ten nejdulezitejsi zapas uz vyhral ;)
Reagovat
Krisboy
No forehand a Frantz už s tím byli smíření...tak aspoň našli nový smysl života.
Reagovat
a.magerova
A já ho ztratila.... fakt jsem si myslela, co myslela, věřila, že letos Roger prostě neprohraje... co teď ?!!!
Reagovat
Fandina
:-))
Tak mu jeden zápas odpusť.
Reagovat
smazaný uživatel
:-)))
Reagovat
blixa
No to co vždycky magerova, sex & drugs & rock'n'roll !!! ;-) :D
Reagovat
a.magerova
Jako jooo... ale chtěla jsem si TO letos zpestřit... jakože wow, JEŠTĚ.... :-P
Reagovat
Alexandria
Zdravim p.Magerova i ja som si zelala,aby vyhral R.Federer vs A.Murray vo finale ako suveren.Pekny den Vam prajem
Reagovat
Krisboy
Ještě, že jsem se cestou z práce stavil na "jedno" a tohle nemusel vidět, když to tady tak čtu :D
Reagovat
Lunej..
Moc pekne, hlavne si udrzet podani.
Reagovat
Tuttovka
Djokovič to pěkně rebreaknul.
Reagovat
Lunej..
Ze jsem nedrzela...ruce. Sakra.
Reagovat
janek_da
vyhraj jse 100e. Forehand okomentoval porážku GOATa
Reagovat
smazaný uživatel
A o tom niekto aj pochyboval?...

Aj ja chcem také stávky, priatelia.
Reagovat
smazaný uživatel
A vlastne. FH vždy okomentuje aj porážku Nadala a Djokovica. Takže až taký ciťák to zas nebol. Ohľadom Murrayho prehier naopak pociťujem zníženú aktivitu, polepším sa..
Reagovat
brixner
Posral dva tajbrejky, pár hodin odpočinku navíc mu asi jen prospěje! Počkejte tu kládu, co dostane na RG, ač mu jí nepřeji, asi příjde...
A pak bude následovat co, milánkové? No? No co? Jen to klidně napište!
Nápověda: Je to takový zelený, týpkové se tam mrskaj se sekačkama, bez pampelišek, žerou si tam jahody jako nemoudří...A pro Rogera se už flanelovou košilí leští ananásek...
Kdopa uhádne, co, uličníci?
:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Výpadky míval i Andy Roddic. Spíš na antuce
Reagovat
VlS
domluvili, že na Šejky dlabou?
Reagovat
a.magerova
Po prvním setu jsem musela odjet a teď koukám jak puk....
Reagovat
brixner
Magerko, Tvůj kuk jako puk by asi byl k nezaplacení! Bych se válel smíchy, ale raději bych z Tvého dosahu zdrhl, nejspíš bych dostal pálkou přes tlamu, v horším případě přes hrb a ten mě teď bolí jako ďas...:-(( Neznáš nějaký recept báby kořenářky? Hlavně nepiš nic vo injekcích, mám jich v prdeli už tolik, že sedim ve stoje a furt je to houno platný...
Reagovat
kada.tom
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/p480x480/16998196_1213408292111164_3319374014241537737_n.jpg?oh=b7f65e99d216125081da0506e7c05967&oe=5926D380
Reagovat
EllNino
chceš připomenout, kdo letos prohrál na AO tak brzy a kdo ten turnaj vyhrál ? :D
Reagovat
kada.tom
není třeba, ale nežijme minulostí, žijme současností :-))
Reagovat
EllNino
tak jeden výpadek na 500 se nerovná krachu na GS a selhání v podobě Nr. 1
Reagovat
smazaný uživatel
ja jsem si jich tam vsimla, puvabny.. Vida, stacil 18. GS a uzivam si vsech okamziku zivota, na TP jsem dokonce blahosklonna a shovivava k tem, kteri na to nemaji. (Vysledky!) :-)))
Reagovat
Kytka
Tak tam šejkům padají nasazení hráči jak přezrálé hrušky jeden za druhým. V prvním kole padl Wawrinka (2), dnes ve druhém Federer (4), Berdych (5) a Bautista Agut (6). Neotvíral si tam někdo z nich restauraci?
Reagovat
Mayo
Roger pekne predal heh
Reagovat
Denis92
Donskoy lost to Gombos 6-1 6-1 last week BG, tennis is a great sport
Reagovat
smazaný uživatel
A to si predstav, ze by dnes stál proti Rogerovi Noro Gomboš. Rogerova dostojnost by definitívne utrpela..
Reagovat
Denis92
To by bolo na okamzite ukoncenie kariery! Ale v tomto je tenis a celkovo sport krasny, ze nikdy ten vysledok nie je isty a obcas sa deju aj taketo haluze.
Reagovat
smazaný uživatel
Holt, to je tak, keď sa proti Rogerovi postaví odpočinutý, svieži súper...
Reagovat
Denis92
No neviem.. Donskoj hral 3kolovu kvalifikaciu a navyse svoj zapas 1.kola hral len vcera a Fedex uz v pondelok, takze mal o den volna naviac. Zrejme to nebolo v tom ani na AO :)
Reagovat
EllNino
zase meleš kraviny :D ..
Reagovat
smazaný uživatel
..skvělý výkon na AO a teď taková blamáž...to by se nemělo stávat, škoda..snad příště, možná :-)
Reagovat
Marduch
Mirce a dětem se tentokrát v Dubaji moc nelíbilo.
Reagovat
Denis92
Nesli s Rogerom do Dubaja. Pojdu az na turnaje do USA.
Reagovat
dunphy
S tebou musí být fakt děsná sranda na párty. :D
Reagovat
Denis92
No..to by si sa cudoval :D

Je mi jasne, ze Marduch to myslel ako for :)
Reagovat
Marduch
Sazel jsem na to, že se tady dnes žádný věciznalý Hujer nevyskytne. Chyba lávky..
Reagovat
steve79
Od peti rano zacina del potro-Djokovic. Zajimavy match zive na Digisport 2.
Reagovat
Mark976
Federer letos utrpěl první porážku? Co se Zverevem na Hopman Cup?
O od roku 2002 poprvé s žebříčkově níž postaveným hráčem? opět Zverev a 2017.....
Redaktore, nějak jsi spěchal s tou senzací a v článku o pár větách 2 chyby:o(
Reagovat
Denis92
Hopman Cup je exhibicia a do ofic.statistik sa nerata, kedze sa tam nehra o body. Takze ano, prva porazka sezony. Zverev? Ved ten je v rebricku okolo 20teho miesta..
Reagovat
Mark976
tu větu s žebříčkově hůře postaveným beru zpět, ale je špatně formulovaná:o))) může být myšleno hůře, než je on(Fedex):o) a těch bylo spousty od roku 2002
Reagovat
smazaný uživatel
jakze to bylo, DONSKOJ? Mam si ho teda zapamatovat... nemam... :-))) Hral dobre, gratulace.
Reagovat
ipko
asi potom AO to malo prísť, aj tak spokojnosť :)
Reagovat
kada.tom
Nádherný hat-trick kolapsů :-D
Jeden ve 2. setu a dva krásné kolapsy ve 3. setu :-D

Opravdu jsem nevěřil vlastním očím, co tam Federer ve 3. setu dělal. Přiznávám, že za stavu 5-2 jsem nepochyboval o tom, že Švýcar vyhraje, ale co tam pak začal dělat ... LOL :-D
Evgeny se ještě pokakal za stavu 6-5 a až do stavu 5-1 v TB to byla hrůza, ale pak to všechno krásně sedlo a senzace mohla propuknout :-))))

Federer mně dneska opravdu pěkně potěšil, navíc Andy dnes neztrácel síly, takže doufám, že využije zkázy favoritů (Wawrinka, Berdych, Federer) a turnaji v Dubaji vyhraje. Potřeboval by to jako sůl :-)
Reagovat
Serpens
Zdá se mi to, nebo vždycky zaslepeně fandíš jen světovým jedničkám, ať už je to Murray, Nadal, Federer, Djok, Williamsová, Gulbis, zkrátka kdokoliv?
Reagovat
smazaný uživatel
ne kdokoliv, jen ty jednicky.. ;-)
Reagovat
kada.tom
Federerovi jsem v životě nefandil, Kerber jsem v životě nefandil, Sharapovové jsem nikdy nefandil, Gulbis nebyl světová jedničky a spíš jsem mu přál, než že bych mu fandil :-D

rozhodně nefandím světovým jedničkám, spíš je to náhoda, že se tam mí oblíbenci dostali, tedy pokud nepočítám Rafu, Serenu nebo Venus, kteří to už měli za sebou, když jsem začal sledovat tenis :-)
Reagovat
kada.tom
fandím i hodně hráčům a hráčkám, kteří jsou docela dole v žebříčku a o to víc mi jejich výhry dělají radost :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ahojte, tento příspěvek je určený pro všechny zájemce tenisového turnaje Roland Garros 2017. Mám možnost sehnat velmi levně vstupenky na kterékoliv hrací kolo. Jako bonus nabízím informace o levném ubytování v Paříži, dopravě po Paříži a letenkách. Kdo má zájem zkontaktujte mě do 20.3. 2017
Reagovat
Denis92
Za tie dlhe roky co sledujem Rogera si nepamatam, kedy si takto domrvil vyhrany zapas. Pamatam si, ze raz viedol s Tsongom 5-1 v 3.sete a prehral, ale to je nic oproti tomu co predviedol dnes. Ten zapas mal v pohode vyhrat za hodinku, namiesto toho ho 3x prehral.. akoze WTF ale 3MB v TB 2.setu, vedenie 5-2 v 3sete, kde nasledne prehral 4gemy v rade a potom vedenie 5-1 v TB, kde prehral 6vymen v rade? LOL..

Na druhu stranu, vsetka cest Donskoyovi, hral skvele, najma z FH zahral neskutocne winnery. Toto urcite nebol vykon 116.hraca sveta a ak v tom bude pokracovat, tak sa dostane do TOP50.
Reagovat
Nola
wau, je to iba 500-vka, tato prehra by ma absolutne nepohla, ak by som mala na konte 18-tku.... prehrat s hracom mimo TOP100 na GS to je naopak ine kafe...
Reagovat
Denis92
Suhlasim :) V podstate nieco podobne, som napisal vo vedlajsom clanku. Jasne, ze na tuto prehru si o 2dni nikto nespomenie, ale je to skoda a takto rozohraty zapas nesmie prehrat na ziadnom turnaji. Tesil som sa na jeho zapas s Andym..
Reagovat
turista
Hmm...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist