Serena počtvrté v kariéře nadělila dva 'kanáry'

27. 7. 2011, 11:22
Aktuality 6
WTA STANFORD - Serena Williamsová se po téměř dvou letech představila na turnaji ve Spojených státech a s domácím publikem se přivítala drtivým vítězstvím. Australanku Anastasii Rodionovovou smetla dvakrát 6-0 a na začátku přípravy na US Open si tak zvedla sebevědomí. Ve Stanfordu už dohrály nasazené Görgesová a Srbka Ivanovičová.
Serena Williamsová

Loni vyhrála Australian Open a Wimbledon. Jenže krátce po triumfu na trávě v All England Clubu si Serena Williamsová v jedné z mnichovských restaurací pořazala chodilo o rozbitou sklenici a s nohou musela opakovaně na operaci. Svůj návrat na kurty neustále oddalovala, až se letos na jaře ocitla v nečekaném, ale nejdůležitějším souboji kariéry. Musela porazit plicní embólii, se kterou si však za pomoci lékařů poradila a v červnu se po 11 měsích vrátila na kurty.

Nejprve vypadla na trávě v Eastbourne ve 2. kole se Zvonarevovou a ve Wimbledonu pak jako obhájkyně titulu nestačila na 4. kole na Bartoliovou.

Poslední měsíc se připravovala na americké betony, na nichž se představila naposledy v roce 2009, kdy v semifinále US Open podlehla Clijstersové. Tehdy zápas skončil pro Serenu velmi nešťastně, neboť po zahlášení chyby nohou čárové rozhodčí vyhrožovala zabitím, za čož při mečbolu soupeřky dostala trestný fiftýn a duel skončil.

Serena WilliamsováAmeričanka, jež v září oslaví 30. narozeniny, některý z přípravných turnajů na US Open vyhrála naposledy před 10 lety (v Montrealu). Nyní je hladová po úspěších a i když tento týden ve Stanfordu startuje jako nenasazená, patří mezi favoritky. To ostatně potvrdila v úvodním zápase proti mezi tenistkami neoblíbené Australance Anastasii Rodionovové.

Serena duel ovládla. Po prvním servisu neztratila jediný ze 17 fiftýnů, po druhém soupeřka uhrála jen pět výměn. Připsala si 6 es a neudělala žádnou dvojchybu. A tak za pouhých 47 minut zvítězila 6-0 6-0.

Tímto výsledkem v minulosti vyhrála ještě třikrát: nad Larissou Savčenkovou (1. kolo Los Angeles 1998), Barbarou Schettovou (3. kolo French Open 2003) a Zuzanou Ondráškovou (1. kolo Stuttgart 2007).

"Cítím se velmi dobře. Nemyslím, že by byl zápas nějak snadný - jen jsem se plně soustředila a snažila se hrát co nejlépe," komentovala Serena.

"Vždy jsem si říkala, že když budu hrát svůj nejlepší tenis, nikdo mě nemůže porazit. Doufám, že se na tuto úroveň zase dostanu zpět. Kdybych tomu nevěřila, nehrála bych," řekla třináctinásobná grandslamová vítězka, které v aktuálním žebříčku patří až 169. místo. "Být světovou jedničkou je skvělé, ale teď chci hrát především dobrý tenis a sbírat úspěchy na velkých turnajích. Musím se naučit být trpělivá," dodala Američanka, která má v plánu před US Open odehrát ještě turnaje v Torontu a Cincinnati.  

Maria KirilenkováOvšem zatím pokračuje ještě i ve Stanfordu, kde ji v boji o první letošní čtvrtfinále čeká Maria Kirilenková. Ruska po setech 6-2 6-3 vyřadila šestou nasazenou Němku Julii Görgesovou a ukončila šňůru 13 porážek proti soupeřkám z Top 20. Naposledy porazila před rokem právě na tomto turnaji Peerovou.

"Julia dnes udělala spoustu chyb," hodnotila ¨Kirilenková své vítězství. "Tento turnaj miluju, jsem tu pátý rok po sobě a vždy se tu dočkám přijemného pohoštění, dobrého stadionu a spousty fanoušků," dodala čtyřiadvacetiletá Ruska.

Serena má s Kirilenkovou lichotivou bilanci 4-0, letos ji už porazila ve Wimbledonu. "Serena se vrací zpět a chce znovu vyhrávat. Musím se proti ní soustředit na každou výměnu. Hrála jsem s ní už ve Wimbledonu - bude to pro mě moc těžký zápas. Doufám, že budu schopná předvést svou nejlepší hru," plánuje 25. tenistka světa Kirilenková.

Ana IvanovičováJeště před Görgesovou vypadla i sedmá nasazená Ana Ivanovičová, jež podlehla 3-6 5-7 Japonce Ayumi Moritaové. Bývalá světová jednička ve druhé sadě vedla 5-3, v závěru zápasu ale prohrála 12 fiftýnů v řadě.

"Nehrála jsem na úrovni, jakou bych čekala. Ale něco pozitivního si ze zápasu určitě odnesu. Před týdnem jsem začala pracovat s novým trenérem a novým týmem a taková změna vyžaduje nějaký čas," řekla Ivanovičová. "Je to zklamání, že jsem prohrála a nemůžu v turnaji pokračovat dál, ale po pár týdnech přípravy si určitě budu věřit mnohem víc," dodala třiadvacetiletá Srbka.

- WTA PREMIER STANFORD (USA / Kalifornie, tv. povrch, 721.000 dolarů) -
úterní výsledky (26. 07. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Kirilenková (Rus.) - Görgesová (6-Něm.) 6-2 6-3
Moritaová (Jap.) - Ivanovičová (7-Srb.) 6-3 7-5
S. Williamsová (USA) - Rodionovová (Austr.) 6-0 6-0
Lisická (Něm.) - Halepová (Rum.) 6-1 6-2
Hantuchová (SR) - Fudžiwaraová (Jap.) 6-0 6-2
U. Radwaňská (Pol.) - Savčuková (Ukr.) 6-4 6-2
Erakovicová (N. Zél.) - Arvidssonová (Švéd.) 6-2 6-1

Čtyřhra - 1. kolo:
Görgesová/Záhlavová-Strýcová (3-Něm./ČR) - U. Radwaňská/Savčuková (Pol./Ukr.) 6-0 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak Serena porazí 2 x 6:0 hráčku z druhé stovky žebříčku a Vy ji všichni hned vidíte jako šampionku US Open. Já bych si ještě počkal..... Tenistek co moho US Open vyhrát je tam více. A pokud je přeci jen dokáže porazit, tak pak je tam ještě jedna, kterou věřím, že už neporazí....určitě víte, kterou myslím. :)
Reagovat
smazaný uživatel
kvítko tam letos nic neuhraje:/
Reagovat
neznalek
Serena od Wimbledonu tvrdě zamakala na kondici. Takhle ,,štíhlou,, si Jí dlouho nepamatuju. Pro mě je to jedna z největších favoritek na celkovou výhru na US Open.
Reagovat
Mistr
Přesně tak.
Reagovat
smazaný uživatel
moje rec..
neni tam moc hracek, co by ji mohlo ohrozit..
ve skrytu duse doufam, ze se chytne petra na betonech, ale ze nejak dramaticky promluvi do boje o titul ve flushing meadows, tomu neverim..
Reagovat
smazaný uživatel
Moc se těším na měření sil ve čtvrtfinále Sereny a Marie, pokud porazí Danku.. :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist