Serena před US Open ovládla i druhý turnaj

14. 8. 2011, 20:49
Aktuality 25
WTA TORONTO - Serena Williamsová má dva týdny před US Open skvělou formu. Po turnaji ve Stanfordu triumfovala i v silné konkurenci v Torontu, kde v dnešním finále porazila Australanku Samanthu Stosurovou a vyhrála už 11. zápas v řadě.
Profily hráčů
Serena Williamsová

Serena Williamsová loni vyhrála Wimbledon, pak ale nebojovala se soupeřkami, nýbrž se zdravím. S pořezaným chodidlem o střepy byla opakovaně na operaci, návrat na kurty zkomplikovala i vážná plicní embólie. Byla dlouhých 11 měsíců bez tenisu, tak úspěšný comeback si ale zřejmě ani sama nepředstavovala. Odehrála 4 turnaje a získala už 2 tituly.

Nejprve na trávě v Eastbourne ve 2. kole podlehla po boji Zvonarevové, v osmifinále Wimbledonu padla s Bartoliovou. Od té doby už ale neprohrála. Před 14 dny zvítězila na betonu ve Stanfrodu a dnes slaví titul i v druhém přípravném turnaji před US Open v Torontu, kde se sešla kompletní ženská špička. 

Williamsová v Kanadě ztratila set jen s Jie Zheng a Lucií Šafářovou. V semifinále si poradila se světovou čtyřkou Victorií Azarenkovou a ve finále porazila hladce 6-4 6-2 jedenáctou hráčku světa Samanthu Stosurovou.

Devětadvacetiletá Američanka v zápase s o dva roky mladší Australankou parádně servírovala a za stavu 5-2 a 30-0 ve druhé sadě podávala vítězství. Do té doby na servisu ztratila jen 8 fiftýnů, dvojchybou a dvěma nevynucenými chybami ale soupeřce nabídla první brejkbol. Zároveň však také poslední a po 77 minutách měla trofej pro šampionku turnaje WTA Premier 5 a šek na 360.000 dolarů v kapse.

Stosurové tak snadno oplatila porážku z posledního vzájemného střetnutí na loňském French Open, v celkové bilanci nyní vede 4-2.

"Jsem tak nadšená. Nečekala jsem, že se mi takhle bude dařit," radovala se Serena v rozhovoru na kurtu. "Jsem šťastná, že vůbec můžu hrát, natož vítězit. Je to bezva vědět, že jsem stále schopná vyhrávat."

Pro Serenu, jež si připsala už 39. titul (po sestře Venus - 43, a Clijstersové - 41, je to třetí nejvyšší číslo z aktivních hráček), to byl 11. vítězný zápas v řadě a díky zisku 900 bodů se v žebříčku posune z 80. příčky na jednatřicátou. Po pouhých čtyřech odehraných turnajích. 

Stosurová ve svém 11. finále už podeváté prohrála, i tak se zítra vrátí do Top 10. "Je to pro mě velká vzpruha potom, jak jsem se cítila po vyřazení ze Stanfordu. Hrála jsem tu opravdu dobře, skvěle jsem se pohybovala a měl jsem z toho všeho dobrý pocit. Můžu teď letět do Cincinnati a zkusit tam dělat vše stejně. Bylo by skvělé, kdybych ve výkonech pokračovala," řekla Stosurová.

- WTA PREMIER 5 TORONTO (Kanada, tv. povrch, 2.050.000 dolarů) -
nedělní výsledky (14. 08. 2011)

Dvouhra - finále:
S. Williamsová (USA) - Stosurová (10-Austr.) 6-4 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
smazaný uživatel
Mimochodem, to by mě zajímalo, zda vůbec někdo před začátkem sezony tipoval, že by Roberta Vinci mohla být v srpnu 19. na žebř. WTA. :-)) Zraje jako víno, evidentně.
Reagovat
frufru77
Klobouk dolů před Šafářovou, která jí alespoň trápila 2 a půl hodiny.... Proroctví o možné výhře meluzíny Viki či Stosur vzala rychle za své, obě uhrály jen 6 her, žádná sláva.... Serena je favoritkou US Open číslo jedna, teď už bez obezliček, ale také bez debat.
Reagovat
smazaný uživatel
No nevím, jestli je úplně fér, že hraje s ženskýma :)
Začíná mě štvát, nemám ji rád, ale kvality má nesporné a musela velmi tvrdě dřít, aby se tak rychle vrátila v top formě.
Tak kdo by jí tak mohl porazit??
Obávám se, že Kim se tak rychle do dobré formy nedostane, jestli ještě vůbec. Venus je podle mě narozdíl od Sereny už naprosto out. Julia Georges, tak tomu fakt nevěřím za žádných okolností.
Ano, zbývá jediné jméno... je to na Petře. A v semifinále Wimbledonu 2010, kdy byla Serena také vtop formě byla Petra horší v jediné činnosti a to na servise, jinak herně hrála se Serenou naprosto vyrovnanou partii. A od té doby Petra úroveň své hry i servisu ještě pořádně zvedla. Ale je jasné, že by musela předvést opravdu ten svůj nejvyšší level.
Spíš si myslím, že se Serena časem nabaží a přijde i na ní slabší chvíle a některou to štěstí zrovna v ten okamžik padne.
Reagovat
misoSK
No to ja sa naopak obavam ze hracka typu Petra Kvitova nedokaze porazit Serenu, kedze Petra hra rada prave natlakovy tenis co proti Serene neplati, to iste plati o Sharapke ktoru Serena takisto posledne ubila vo vymenach od baseline, mne tu ostava jedine meno Wozniacka, jej tenis sice velmi nemusim, ale prave ten moze na Serenu platit
Reagovat
smazaný uživatel
A viděl jsi druhý set Goerges vs. Serena v Torontu? Tam když už došlo na výměnu, tak s ní Julia hrála více než vyrovnanou partie.

Jsou to podle mě naopak hráčky typu Wozniacké či Radwanské, kt. proti dobře hrající, servírující a plně motivované Sereně nemají nárok. To, že si radwanska není schopna příliš dobře poradit s razancí servisu a zákl. úderů soupeřky, bylo dobře patrné i v těch částech zápasu se Stosur, v nichž Sam hrála dobře (tj. první set a poslední 2/3 třetího setu).
Reagovat
misoSK
Ano videl som cely zapas Sereny s Juliou, ale nemozem sa ubranit dojmu ze to bola serena kto v druhom sete trochu polavil co Julia dokazala vyuzit a mala na dosah treti set..A co sa tyka Radwanskej, tak proti Samanthe nezahrala urcite svoje maximum, ale som presvedceny ze ona je schopna lepsieho vykonu, ale stale su to len nase odhady, uvidime aka bude realita, kto naozaj Serenu zastavi, mozno niekto u koho by sme s tym vobec neratali
Reagovat
smazaný uživatel
Polevila v porovnání s čím? S prvním setem? Vždyť tam Sereně stačilo udržet míč delší dobu ve výměně a Julia se vyházela otálně sama. Jak už jsem tady psal, sami komentátoři Europortu s pobavením konstatovali, že to je zřejmě vůbec poprvé v její kariéře, kdy se Sereně podařilo vyhrát set 6-1 a zaznamenat přitom pouhé tři winnery. :-)

Jinak když se člověk kouká na to, jak ten Serenin servis silná a spolehlivá zbraň proti ostatním soupeřkám (nebo jejich drtivé většině), napadá ho otázka:

Je to již bezmále 12 let, co Serena vyhrál svůj první grandslamový titul. Jak je proboha možné, že se na okruhu za tu celkem dlouhou dobu neobjevila žádná jiná hráčka, jejíž servis by byl alespoň rámcově srovnatelně silnou zbraní. Jako pomineme-li Venus, tak se jí v tomto ohledu asi nejvíc přiblížila Sam Stosur (?), tedy alespoň když má slušnou formu.

Resp. abych tuto otázku položil jinak: jak to, že v porovnání s muži má tak málo žen servis jako zbraň? Jako fajn, od tenistek nelze očekávat, že by měly servis stejně prudký atd. jako muži, ale to ještě přece neznamená, že by nemohly mít servis natolik kvalitní, aby se o něj mohly celkem spolehlivě opřít v zápasu s otatsními ženami. :-) A je asi nesmysl, že by to bylo tím, že ženy v porovnání s muži mají holt "menší přirozený talent, co se týče podání".
Reagovat
misoSK
Ono uz dnes mame na okruhu mnoho hracok ktore si vedia pomoct servisom, Stosurova,Lisicka, Goergesova, Safarova, sestry Williamsove, Petrova, Ivanovicova, atd...ale Williamsove maju obrovske predispozicie, ked to porovnas so zenami ako Kvitova, ci Hantuchova(obe taktiez kvalitny servis) tak Williamsove su silovo niekde uplne inde, skratka Williamsova ma priam nezenske crty, proste tieto cernosky budu vzdy na tom silovo lepsie ako biele zeny...
Reagovat
smazaný uživatel
Proč si ženy tolik nepomáhají servisem?

Myslím, že to je pořád hodně o fyzických dispozicích. Servis je o technice, ale taky o švihu, o síle. Podívej se na hráče, kteří mají 175 cm a 65 kg, takový hráč se o svoje podání taky nemůže opřít.
Další věc - servis je pohyb velmi náročný na koordinaci. Při úbytku psychických sil odchází většinou jako první, problém s nadhozem, načasování atd.. Ženy jsou přecijen krapet náchylnější k řekněme "psychickým zkratům". Těžko uvidíš chlapa z první stovky udělat 27 dvojchyb za zápas :-).
Reagovat
freeteepek
Serena má pro tenis silové dispozice a má i dost velký seběvědomí na to, aby byl servis její velkou zbraní. Ona prostě od začátku přehrávala soupeřky silou, vyhrála milion grandslamů a proto je dnes servis její tak silnou zbraní! Je to o síle a o psychice. Třeba zrovna Petra Kvitová má servis výbornej, umí ho variovat podle potřeby a může se na něj spolehnout. I když se jí nedaří, jako ve 2.kole v Torontu, dává esa z 2. podání za stavu 3:4 30:40!!! Dokáže tohle někdo jinej? Petra se potřebuje dostat s formou tam, kde byla ve Wimbledonu a vůbec po většinu první poloviny roku. Pak může Serenu v pohodě přehrát. Vždyť nejvíc v Torontu Serenu potrápila Šáfářová, právě proto, že je levoruká tenistka jako Petra. Petra je přitom lepší hráčka než Šafářová. Jenomže momentálně nerozehraná a není jistý, že to do US Open stihne. Ve 3.kole v Cincinetty pravděpodobně opět narazí na rozehranou, sebevědomou Petkovicovou. Podle všeho to bude mít Petra po tom debaklu v Torontu s ní opět hodně těžký. No a jestli Petra opět prohraje, Serena nejspíš vyhraje nadcházející US Open...
Reagovat
smazaný uživatel
Mám zato, že pinkálistky Serenu prostě porazit nemohou. Úspěch Bartoli ve Wimbledonu byl dílem nerozehraností Sereny. Mimochodem hrát s Bartoli musí být o nervy. Zřejmě dokázala tím svým aerobikem vyvést z koncentrace i nejlépe soustředěnou hráčku na světě. :)
Na Serenu mohou platit jen dvě věci, dostat returnem míč do vyrovnané výměny (to je to nejtěžší) a snažit se zahrát míče, které nevrátí s dvojnásobnou razancí, protože se prostě na ně optimálně nedostane. A v pravý čas ji dorazit na síti.
Jak jednoduše se to píše.... Já věřím, že Petra na to má, aby to dokázala. Pořád vidím to SF Wimbledon 2010.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky nejsem fanouškem Wiliemsek ale toho je od Sereny slušný mazec a můj typ kdo první skolí Serenu buď Petra, Azarenková když ji vyjde den či Bartoliová ostatní při její formě jsou asi bez šance ji na hardu porazit.
Reagovat
smazaný uživatel
Hmm, Serena v suchý sukni :-). Když povolíte soupeřce jen 11 míčků na returnu a jedinej brejkbol odvrátíte esem..tak okruhu WTA asi nemůžete prohrát.
V některejch zápasech to vypadalo, že Serena letí v "ef dvaadvacítce" a soupeřky se ji snaží dostihnout na dvouplošníku z první světové..
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že pomalu nazrává čas na tipovačku, kdo jako první Serenu porazí + kdy a kde. :-) Jako moc hráček, které by jí (když takhle dobře a spolehlivě podává atd.) mohlo na hardu ohrozit, v první třicítce a těsně za ní nevidím:

Petra Kvitová ve výtečné formě, možná Kim Clijsters, kdyby se po té sérii neustálých zranění opět vyšvihla k výbornému výkonu ... hmmm, kdo dál? Julia Goerges, kdyby fantasticky servírovala a padalo by jí to tam (byla absolutně "on fire")? Venus?
Reagovat
BooOoo
z nejmenovaných by to mohly být Lisická, Petkovičová, Radwaňská a Bartoliová .. ale to by musely mít trochu i štěstí a Serena trošku smůly :D
Reagovat
smazaný uživatel
Na nadcházejícím USO může Serenu porazit jen Serena :-), když si vybere špatný den.
Reagovat
BooOoo
tak jako každý může porazit každého .. to jako že doposud neprohrála neznamená, že USO vyhraje a nebo v Cincinnati neprohraje
Reagovat
misoSK
to Petkovicova ani Lisicka prilis sanci nemaju, kedze su to typologicky podobne typy ako Serena, cize su zvyknute hrat razantny tenis od baseline, ukoncovat vymeny winnermi atd. Na Serenu moze skor platit bezchybna hra Bartoliovej, Radwanskej ci Wozniackej
Reagovat
misoSK
*typologicky podobne hracky
Reagovat
smazaný uživatel
Taky si myslim, že snažit se přetlačit Serenu ve výměnách (pokud má formu) je cesta k prohře. To už jsme viděli mockrát, Serena ty míčky vrací s dvojnásobnou razancí.
Reagovat
smazaný uživatel
Matěji,pozítří ji porazí Lucka Hradecká,která ji chytla v 1.kole v Cincinnati.Hřeším na to,že Serena bude unavená.Ale je vážně dobrá,vrátit se takhle raketově-klobouk dolů.Sledoval jsem ji celý týden,nefandil ji ani v jednom zápase,ale musim objektivně uznat,že vyhrála naprosto zaslouženě.
Reagovat
smazaný uživatel
V zápase s Luckou tedy Serena ty opravdu tvrdé míče Lucky rozhodně "s dvojnásobnou rychlostí" nevracela. :-) Mnohdy je dokonce nevracela vůbec (čistý winner). :-)

A pokud si tedy vzpomene na SF AO 2010, tak tam jí Na Li v tvrdých výměnách od základní čáry konkurovala velmi zdatně.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak myslím, že výkon Sereny jsi proti Lucce nazval sám "C plus" :-). Já si pořád myslím, že pokud se Serena dostane na USO do velmi dobré formy (řekněme "A minus") :-)), pak ji nějaká "ranařka" na americkém betonu jen těžko přetlačí.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, ale já tím spíš chtěl říct, že v běžných výměnách od základní čáry (kt. začínají z "neutrálně") Serena zase až tak nedominuje; dominuje především díky servisu a dále díky tomu, že jakkékoliv slabé / slabší druhé podání dokáže returnovat tak, že se soupeřka "nečapne" anebo je od samého počátku v zoufalé obraně. :-)
Reagovat
vendulkabendulka
Nesnasim ji, ale pred tim co opet predvadi nelze nez smeknout.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist