Serena vykročila za vyrovnáním rekordu suverénně. Mariaové povolila dva gamy

15. 1. 2019, 04:27
Aktuality 25
AUSTRALIAN OPEN - Serena Williamsová vykročila za vyrovnáním rekordu Margaret Courtové suverénně. Majitelka 23 grandslamových trofejí v prvním kole Australian Open, kde startuje poprvé od předloňského triumfu, zničila Tatjanu Mariaovou a po 49 minutách prolétla do druhého kola. V něm ji čeká Eugenie Bouchardová.
Profily hráčů
Serena Williamsová

Serena Williamsová letošní sezonu zahájila v Hopmanově poháru a ve dvouhře vyhrála všechny tři zápasy. Na Australian Open, kde startuje poprvé od triumfu v roce 2017, kdy již byla v jiném stavu, nyní útočí na vyrovnání rekordu Margaret Courtové v počtu grandslamových trofejí.

Sedminásobná vítězka úvodního grandslamu sezony dnes předvedla v Melbourne Parku suverénní představení, když v souboji tenisových maminek za pouhých 49 minut zničila 6-0 6-2 Tatjanu Mariaovou.

V úvodním dějství povolila Williamsová mizerně servírující Mariaové (13% trefených prvních podání) jen pět fiftýnů a za 19 minut šla do vedení. Mariaová se na "výsledkovou tabuli" dostala až za stavu 0-6 0-3, ale proti výborně hrající majitelce 23 grandslamových vavřínů byla i nadále bez šance.

"Pokud se nepletu, tak v posledním zápase jsem na kurtu nebyla sama," narážela Williamsová na své těhotenství během ročníku 2017. "Bylo zvláštní tentokrát nastoupit sama. Jsem ráda, že jsem zpátky v Melbourne," uvedla Williamsová, která nastřílela 22 winnerů a jen 11 nevynucených chyb a nečelila jedinému brejkbolu.

Mariové jí bylo líto, protože jsou kamarádky. "Ve Wimbledonu mi hlídala dceru, mám z toho video. Je to škoda, my maminky chceme hrát co nejlépe. Kéž bychom se na turnaji potkaly později a ne hned v prvním kole," řekla Williamsová, jež v Melbourne Parku vyhrála 21 z posledních 22 zápasů.

Sedmatřicetiletá Williamsová mohla rekord Courtové vyrovnat už loni. Po březnovém návratu z mateřské pauzy se totiž probojovala do finále ve Wimbledonu i na US Open, poslední krok však nezvládla.

V září v New Yorku navíc neunesla tíhu situace, nadávala rozhodčímu, kterého dokonce označila za zloděje. Po zápase se rozhořela diskuse o koučování z tribuny, které je zakázané. Její trenér Patrick Mouratoglou před Australian Open pro Reuters uvedl, že i v Melbourne budou trenéři hráčům nenápadně radit.

"Bez komentáře," nechtěla se Williamsová k této záležitosti vracet na tiskové konferenci.

Novináře se smíchem ujistila že tentokrát není těhotná a ráda by přidala osmý titul z Australian Open a čtyřiadvacátým grandslamovým triumfem se vyrovnala Margaret Courtové. "Mám dojem, že se o ten rekord snažím už věky," řekla Williamsová.

"Ráda skáču rovnýma nohama do hluboké vody a plavu. Uvidíme, jak se to tady vyvrbí. Dnes to byl dobrý zápas," řekla sedmatřicetiletá Williamsová po utkání, které trvalo jen 49 minut. "Je hezké být zpět. Prožila jsem tady překrásné chvíle."

Zápas s Mariaovou odehrála v jednodílném pastelově zeleném modelu bez rukávů s krátkými nohavicemi připomínající taneční oblečení leotard. "To je Serena-tard," komentovala další ze svých speciálních tenisových úborů. Vysvětlila, že se snaží ukázat sílu matek. "Které se zkoušejí dostat do kondice. Tak prosté to je."

Loni na Roland Garros vyvolala Williamsová svým oblečením velkou diskusi. Přiléhavým "kočičím" úborem se tehdy stylizovala do role superhrdinky.

Další soupeřkou bývalé světové jedničky bude Kanaďanka Eugenie Bouchardová. Bývalá světová pětka deklasovala 6-2 6-1 Shuai Peng. Oba předchozí souboje vyhrála Američanka.

"To bude skvělý zápas. Lidé už ji odepisovali, ale ona bojuje a nevzdává se, což je skvělé," ocenila Američanka.

Madison Keysová první letošní zápas zvládla. Třiadvacetiletá Američanka nedala šanci domácí divoké kartě Destanee Aiavaové a zvítězila hladce 6-2 6-2. V dalším kole čeká loňskou čtvrtfinalistku talentovaná Ruska Anastasia Potapovová.

Elina Svitolinová v prvním kole Australian Open deklasovala 6-1 6-2 kvalifikantku Viktoriji Golubicovou. Další soupeřkou loňské čtvrtfinalistky bude Kužmová, nebo Kozlovová.

Anastasija Sevastovová suverénně zvládla první kolo. Světová dvanáctka nedala šanci Moně Barthelové a zvítězila 6-3 6-1. Její další soupeřkou bude rozjetá kvalifikantka Bianca Andreescuová.

Timea Bacsinszká smetla 6-3 6-0 trápící se světovou desítku Darju Kasatkinovou, která prohrála i předchozí dva letošní zápasy, a připsala si první grandslamové vítězství po návratu ze zranění. Kasatkinová navíc vedla 3-0 se dvěma brejky v zádech, poté už neuhrála jediný game. O vyrovnání svého melbournského maxima si Švýcarka zahraje s Natalií Vichljancevovou.

Viktoria Azarenková se na Australian Open představila po třech letech a poprvé od své premiéry v roce 2006 končí v prvním kole. Dvojnásobná šampionka v něm nestačila 7-6(5) 4-6 2-6 na Lauru Siegemundovou.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 62,500.000 australských dolarů
úterní výsledky (15. 1. 2019)
• Dvouhra ženy - 1. kolo •
Kar. Plíšková (7-ČR) - Muchová (ČR) 6-3 6-2
Kr. Plíšková (ČR) - Blinkovová (Rus.) 7-6(2) 2-6 6-2
Halepová (1-Rum.) - Kanepiová (Est.) 6-7(2) 6-4 6-2
Ósakaová (4-Jap.) - Linetteová (Pol.) 6-4 6-2
Svitolinová (6-Ukr.) - Golubicová (Švýc.) 6-1 6-2
Bacsinszká (Švýc.) - Kasatkinová (10-Rus.) 6-3 6-0
Mertensová (12-Belg.) - Schmiedlová (SR) 6-2 7-5
Sevastovová (13-Lot.) - Barthelová (Něm.) 6-3 6-1
S. Williamsová (16-USA) - Mariaová (Něm.) 6-0 6-2
Keysová (17-USA) - Aiavaová (Austr.) 6-2 6-2
Muguruzaová (18-Šp.) - Saisai Zheng (Čína) 6-2 6-3
Qiang Wang (21-Čína) - Ferrová (Fr.) 6-4 6-3
Suárezová (23-Šp.) - Burelová (Fr.) 7-5 6-2
V. Williamsová (USA) - Buzarnescuová (25-Rum.) 6-7(3) 7-6(3) 6-2
Shuai Zhang (Čína) - Cibulková (26-SR) 6-2 4-6 6-2
Giorgiová (27-It.) - Jakupovičová (Slovin.) 6-3 6-0
Su-Wei Hsieh (28-Tchaj-wan) - Vögeleová (Švýc.) 6-2 6-1
Potapovová (Rus.) - Parmentierová (Fr.) 6-4 7-6(5)
Kruničová (Srb.) - Dijasová (Kaz.) 3-6 7-5 6-1
Kontaová (Brit.) - Tomljanovičová (Austr.) 7-6(4) 2-6 7-6(7)
Bouchardová (Kan.) - Shuai Peng (Čína) 6-2 6-1
Brengleová (USA) - Doiová (Jap.) 6-4 6-0
Zidanšeková (Slovin.) - Gavrilovová (Austr.) 7-5 6-3
Vichljancevová (Rus.) - Lepchenková (USA) 6-7(2) 6-2 6-4
Andreescuová (Kan.) - Osuigweová (USA) 7-6(1) 6-7(0) 6-3
Siegemundová (Něm.) - Azarenková (Běl.) 6-7(5) 6-4 6-2
Cornetová (Fr.) - Arruabarrenaová (Šp.) 6-2 6-2
Kužmová (SR) - Kozlovová (Ukr.) 4-6 6-4 6-2
Jastremská (Ukr.) - Stosurová (Austr.) 7-5 6-2
Swiateková (Pol.) - Bogdanová (Rum.) 6-3 3-6 6-4
Gasparjanová (Rus.) - Ču Lin (Čína) 4-6 6-2 6-2
Keninová (USA) - Kuděrmetovová (Rus.) 6-3 3-6 7-5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

25
Přidat komentář
slacker
tuhle kravu na AO divaci jeste nevypiskali?
Reagovat
FulnekUltras
až bude dostávat od některé soupeřky klepec, ještě to přijde
Reagovat
Krisboy
Čertužel nám ta zrůda ještě nehodlá dát pokoj :(
Reagovat
Frick
By bylo pěkné někde vést přehled soubojů matek :o)
Reagovat
EllNino
bohužel Mandy, Bepa, Rodina nebo Vika už jsou ze hry :)
Reagovat
gigin
Mattek taky.
Reagovat
Frick
A Šroubky ještě hrajou?
Reagovat
PetaM
Mattek je matka? :O :D
Reagovat
Fandina
Do skupiny matek Mattek foneticky zapadne :D.
Reagovat
gigin
Tak. Děkuji Fandinko :)
Reagovat
Fandina
Zhruba jsem zkoukla oblečení Nike a Adidasu, co se týká letošního AO holek a celkem se mi oboje líbilo. Překvapivě byl Adidas víc konzervativní, ale ta zelená čárkovaná a přecházenící kombinace s bílou, která tomu vevodí se mi moc líbí, i střich je solidní. Nike je zase hodně zajímavá, dřív se mi zdálo, že spíš Nike je konzervativnější. Asi nejvíc se mi líbí šaty Márie a Caro. Ale i to, co měla na sobě Petra je zajímavé, to samé Simona a Sloane. Stejná deninová sukynka a k tomu různěbarevná trika. Je to zajímavé.
Reagovat
Fandina
střih
Reagovat
ivecka
No, neřekla bych, že Nike byt konzervativnější. Poslední dobou jejich výtvory byly podle mě strašné. Nemůžu zapomenout na ty zelené příšery, které měli chlapi i ženy. Všichni v jednom nařízeném oblečení, fuj. V Adidasu mají aspoň možnost vybrat si z většího množství, nejsou všichni naprosto totožní. Tedy kromě Sereny, ta se vymyká všem mým představám, co je koukatelné.
Reagovat
ivecka
Myslím Sereny a Nike.
Reagovat
PetaM
Tak Nike má ale taky více kolekcí, jen to holky asi nenosí.

Teď z hlavy mě třeba napadá Petra, která měla na TM loni 2x jiné oblečení. Nejdříve tu fialovou noční košili a na zápas s Kájou už měla to, v čem teď vyhrála Sydney, červené triko a sukni.

A i teď mají Nike jiné oblečení. Serena, Mášena, Sloane, Simona ... A pak kolekce, kterou má Petra a pak je ještě jedna, viděl jsem v tom například Tomljanovic myslím a ta měla černo-bílou kombinaci ...
Reagovat
Fandina
Podle mě je to naopak, víc variant mívá Nike než Adidas.
Reagovat
annah
JO. Ty čárkovaný trička s přechodem do bílé jsou vynikající. Taky se mi moc líbí!
Zato mě trochu zklamalo Fedexovo oblečení. Ta barva, jak mám modrou ze všech barev nejradši, působí tak nějak moc usedle, nevýrazně či co. Zvláštní odstín. Pěkné je ovšem světlejší lemování trika, kapes a nohavic - to outfit oživuje.
Reagovat
enka
Sereně nepomůže žádný obleček,vždycky to bude strašidlo.
Reagovat
annah
Strašidelný zjev se ale dá přece jen trochu utlumit oblečením, nebo tu hrůzu outfitem alespoň ještě nezdůraznit. Serena dělá pravý opak. Co tahle ženská na sebe dokáže navlíknout, to je fakt síla. Vkus ji minul velkým obloukem.
Reagovat
George_Renel
No ale já myslím, že na zviditelnění své největší přednosti, tedy zadnice , zvolila skvostně. :-D
Reagovat
annah
To zase teda jo. Proti gustu.... :-)))
Reagovat
Fandina
Na Serenu s Maria teď koukám ze záznamu. Výhra jasná, ale to její oblečení se mi tedy nelíbi.
Reagovat
kada.tom
Serena, Elina, Venus super :-)
Vika mě teda ale překvapila nemile, jako ... co už :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Elina v pohodě, ale Cibule ve 3. kole je velký strašák.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak už ne.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist