Shuai Peng ve videohovoru: Nikdy jsem nenapsala, že mě někdo sexuálně napadl

20. 12. 2021, 09:41
Aktuality 18
Čínská tenistka Shuai Peng popřela sexuální napadení významným komunistickým funkcionářem. Kauza bývalé světové jedničky ve čtyřhře ze začátku listopadu přitom vyvolala obavy sportovců či politiků o její bezpečnost a přiměla Ženskou tenisovou asociaci (WTA) k pozastavení turnajů plánovaných do Číny a Hongkongu. Její nynější vyjádření ale vyvolalo u WTA další pochyby.
Profily hráčů
Shuai Peng

Singapurské noviny Lianhe Zaobao přinesly videohovor, v němž se pětatřicetiletá Shuai Peng poprvé na kameru vyjádřila. Příspěvek z 2. listopadu na sociálních sítích o tom, že se stala obětí sexuálního napadení někdejším čínským vicepremiérem Čang Kao-limem, označila za nedorozumění.

"V první řadě musím zdůraznit něco, co je velmi důležité: Nikdy jsem neřekla nebo nenapsala, že mě někdo sexuálně napadl," řekla během propagační akce k zimním olympijským hrám v Pekingu Shuai Peng, aniž by uvedla jméno člověka, jehož obětí se měla stát.

Asociace WTA v reakci vyjádřila opět znepokojení. "Toto vystoupení nerozptýlí obavy WTA o její blaho a možnost komunikovat bez cenzury nebo nátlaku," uvedla asociace, jež od začátku případu volá po spravedlivém a transparentním vyšetření obvinění.

Shuai Peng na začátku listopadu obvinila Čang Kao-lima, že ji před několika lety přinutil k sexu. Někdejší člen mocného politbyra komunistické strany se toho údajně dopustil v roce 2018. Sedm let předtím s ním tenistka měla vztah, později ale skončil.

Příspěvek čínské sportovní hvězdy, který se objevil na tamní sociální síti Weibo, obdobě Twitteru, byl asi půl hodiny po zveřejnění odstraněn. Snímky obrazovky byly ale dál sdíleny v soukromých skupinách. Tenistka poté zmizela z veřejného života a až po tlaku zahraničních médií a organizací se objevila ve videích stranických médií.

Čína v polovině listopadu zveřejnila dopis údajně pocházející od Shuai Peng, v němž popírá svá obvinění. S hráčkou se dvakrát spojil prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. Ujistila ho, že je v pořádku a v bezpečí. Případ nezůstal bez odezvy ani u organizací bojujících o ochranu lidských práv.

Čínská strana považuje celou kauzu za zpolitizovanou a za snahu vynutit bojkot únorových her v Pekingu začínajících 4. února.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
ttopi
1:30 - "Proč by mě někdo měl sledovat?" Tohle nemohla myslet vážně, protože moc dobře ví, co tenkrát napsala a pak bylo smazáno a tedy proč by jí měl někdo sledovat. Tahle její rádoby divící se reakce mi jasně říká, že i tento rozhovor byl připravený.
Reagovat
brixner
Anebo jen tak machroval? Todlencto je nebezpečný, já jednou vlez na jednu sousedku, páč si vo to furt řikala, ba co dím-vona přímo žadonila a jelikož prosby moc nesnášim, sprcha, Kouros, sprint, rozkop dvéří a hopla na ní! Vona byla tehdá žhavá jako struska, todlencto já mam rád a vona to ví, takže se na voko jako bránila, věda, že jí pak zrasuju, což měla ráda zase vona. Jenže sme si vyměňovali názory a bílkoviny tak zuřivě, že bych málem propás příchod toho jejího živitele z noční. Zachránil to její malej, čtyřletej fakan, kterej si vobezřetně natáh budíka a šel mě ze svojí mamy sundat, ale za dvě žvára, zmetek jeden vychcanej! Ještě, že to tehdá taklenc zachránil, jináč bych byl k jeho mámě přicuclej snad doteď...Bóže, co já bych dal za to, kdyby byl muj...
smile

smile

smile
Reagovat
PetaM
Není to Peng, ale pokus slušný. :D :D
Reagovat
Krisboy
Jestli se jí někdy náááááááhodou povede z Číny vycestovat, už by se tam neměla nikdy vracet. Ale kdo ví, jak to je...do hlav jim nevidíme.
Reagovat
Titan
Číňané si dost potrpí na rodinu, a vláda to dobře ví. To by museli zdrhnout všichni...
Reagovat
sojka1
tak ale to neni nic specificky cinskeho, jen totalitniho - operovat s tim, ze se clovek boji... a samozrejme ne o sebe... ;-)
Reagovat
Titan
Já myslím, že jsou národy, kde si hodně potrpí na rodinu (Čína, Japonsko, atp.) U nás, když utekla Navrátilová a jiní sportovci, tak se komunisti moc nemstili, maximálně zakazovali přístup k něčemu, ale to bylo i pro ty, co odmítali prodat (věnovat majetek)...
Reagovat
sojka1
jiste, ta rodinna vazba je jina, jde o jinou kulturu, mne slo o princip... a uprimne, ono pouhe zakazani pristupu k necemu me odbouralo... takova malickost - nemit pristup ke vzdelani, ke kvalifikovane praci, v lepsim pripade ke zvysovani prijmu profesnim postupem, neustale staveni barier v zivotni urovni vubec, v bydleni, cestovani... vcetne intelektualniho ponizeni.... slusna pomsta, podle me...
Reagovat
Titan
Jenže my si to zakazování obnovujeme očkováním, to je naprosto jasná paralela s komunismem...
Reagovat
sojka1
moment a to s Peng souvisi jak? Jo taaaakhle.... ona se nechtela nechat ockovat! ;-)
Reagovat
annah
Šmarjá, to je ale blábol. Tys ty komanče asi nezažil.
Reagovat
blixa
Možná že zažil a spokojeně si s nima chrochtal ...
Reagovat
Krisboy
Hnus všech hnusů.
Reagovat
Newcombe
chce být na živu. Čína se s nikým ne***e. Je jasné, že byla znásilněná tím "funkcionářem". Tohle je "elegantní" zúůsob řešení, udělat ze sebe blbku.
Reagovat
Newcombe
to vyznělo blbě. Chtěl jsem říct, Oni jí donutili udělat ze sebe blbku. Funkcionář je očištěn, vina je na její straně. Je mi jí líto
Reagovat
GaelM
Nepůsobí úplně OK - a jestli je přesný ten překlad, tak ani úplně srozumitelně. smile
Reagovat
SwissMaestro
Ta je hotová...
Reagovat
Antoninek
Snad je stale s nama
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist