Shuai Zhang v Lyonu po obratu zastavila Jastremskou a má třetí titul

6. 3. 2022, 16:56
Aktuality 5
WTA LYON - Shuai Zhang ve finále v lyonské hale zdolala 3-6 6-3 6-4 Dajanu Jastremskou, přestože s 21letou Ukrajinkou ve všech setech prohrávala o brejk. Třiatřicetiletá Číňanka tak ve svém pátém finále získala svůj třetí titul z turnajů WTA. Oba předchozí triumfy slavila na domácí akci v Guangzhou, kde nenašla přemožitelku v letech 2013 a 2017.
Profily hráčů
Shuai Zhang (© AFP)

Shuai Zhang odjížděla z 21 z předchozích 35 turnajů bez jediného vítězství, ovšem v Lyonu ještě nikdy v kariéře neprohrála. Před 13 lety se ve francouzské metropoli zúčastnila akce ITF s dotací deseti tisíc dolarů a přemožitelku nenašla ani na právě skončeném podniku WTA 250.

Nasazená osmička po cestě do závěrečného kola neztratila jediný set a v nedělním finále po obratu zdolala 3-6 6-3 6-4 Dajanu Jastremskou, přestože s Ukrajinkou ve všech setech prohrávala o brejk, a v tom rozhodujícím dokonce dvakrát (0-2 a 2-4).

"Chtěla bych pogratulovat Dajaně. Vím, že jsou to pro tebe velmi těžké časy. Ale jsi bojovnice, v posledních třech letech si hodně vyrostla. Hraješ neskutečný tenis, určitě vyhraješ spoustu turnajů," řekla rodačka z Tianjinu.

"Prize money pošlu domů na Ukrajinu. Chci svým krajanům vzkázat, že jsou ohromně silní. Nebojovala jsem tady jen za sebe, ale za celou Ukrajinu. Chci poděkovat každému, kdo se za mou zemi postavil," uvedla Jastremská.

Třiatřicetiletá Číňanka má za sebou páté finále, první na evropských betonech. Úvodní dvě absolvovala v čínském Guangzhou, kde před devíti lety porazila Vaniu Kingovou a o čtyři roky později Aleksandru Kruničovou. Mimo domácí půdu uspěla až dnes, předloni v Hobartu i loni v Nottinghamu se musela spokojit s trofejí pro poraženou finalistku. Rodačku z Tianjinu čeká skok o 23 příček na 41. místo, tedy 18 pozic za její maximum.

Jednadvacetiletá Jastremská, která mohla pro válkou zmítanou Ukrajinu vybojovat titul a zajistit si návrat do elitní stovky žebříčku, si zhoršila finálovou bilanci na 3-2 a na triumf čeká už od května 2019. Bývalá světová jednadvacítka bude v pondělí figurovat o tři příčky za nejvyšším patrem žebříčku.

Rodačka z Oděsy před pár dny utekla s 15letou sestrou Ivannou z rodné země. V Lyonu se představila díky divoké kartě a v úvodním kole odvrátila dva mečboly Any Bogdanové, po emotivním vítězství vyřadila také nasazené Jasmine Paoliniovou a Soranu Cirsteaovou a kvalifikantku Cristinu Bucsaovou a do finále se dostala poprvé od ledna 2020.

• WTA 250 LYON •
Francie, tv. povrch / hala, 239.477 dolarů
nedělní výsledky (6. 3. 2022)
• Dvouhra - finále •
Shuai Zhang (8-Čína) - Jastremská (Ukr.) 3-6 6-3 6-4
• Čtyřhra - finále •
Siegemundová/Zvonarevová (Něm./Rus.) - Barnettová/Nichollsová (Brit.) 7-5 6-1
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
com
Yastremska je moc namachrovana, tak aspon nebude mit nosanek jeste vic nahoru smile
Reagovat
Krisboy
Jedna z nejnesympatičtějších vůbec smilesmile
Reagovat
vladka
Zhang mně udělala radostsmile
Reagovat
Nike
Yastremska ma iq houpacího koně. Vidí, ze ji to tam přestalo padat a mlati to ještě o to víc, jak kdyby hrála za barákem. Z 4:2 ve třetím setu proti Zhang prohrát, to chce řádný mentální výpadek.
Reagovat
vladka
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist