Sijsling si v domácím Rotterdamu vyšlápl na Tsongu

11. 2. 2013, 23:29
Aktuality 5
ATP ROTTERDAM - Halový turnaj v Rotterdamu přišel hned ve svém úvodu o nasazenou trojku Jo-Wilfrieda Tsongu. Na favorizovaného Francouze si na domácí půdě vyšlápl Igor Sijsling, který si tak připsal první výhru nad hráčem elitní světové desítky.
Igor Sijsling

Igor Sijsling prožívá zajímavý vstup do sezony. Na Australian Open na sebe upozornil společně s krajanem Robinem Haasem, když senzačně postoupili až do finále čtyřhry. A dnes v Rotterdamu si připsal první skalp hráče Top 10.

Pětadvacetiletý Nizozemec si v úvodním kole domácího halového turnaje ATP 500 vyšlápl na světovou osmičku a předloňského finalistu Jo-Wilfrieda Tsongu. Francouzský favorit si takřka celé utkání i díky 14 esům držel svůj servis, jenže sám proměnil jediný z osmi brejkbolů a v poslední hře navíc poprvé ztratil podání. Sijsling tak díky jedinému brejku a velmi dobré hře zvítězil 7-6 4-6 6-4 a připsal si nejcennější vítězství kariéry.

"Bezesporu moje největší výhra. V domácím prostředí, proti hráči Top 10 a před tímto publikem," radoval se Sijsling, jenž startuje na divokou kartu.

"Nemůžu říct, že bych hrál špatně, ale zápasy na tomto povrchu bývají vždy obtížné. Je to pro mě zklamání, že jsem z turnaje vypadl takhle brzy," řekl Tsonga.

O čtvrtfinále, kterým by vyrovnal své maximum na okruhu, si Sijsling zahraje se slovenským tenistou Martinem Kližanem. Ten si dnes rovněž ve třech setech a také se soupeřem z Francie poradil s Paulem-Henrim Mathieuem.

První vzájemný souboj v Rotterdamu svedly mladé pušky Grigor Dimitrov a Bernard Tomic. Z očekávaného duelu odešel jako vítěz jednadvacetiletý Bulhar, který o dva roky mladšího Australana porazil 6-3 3-6 6-3.

"Myslím, že to byl docela férový zápas od nás obou. Na začátku zápasu jsme hodně bojovali. On (Tomic) se v prvním setu snažil najít rytmus, ale pak se do zápasu dostal. Na konci třetího setu jsem předvedl několik dobrých returnů a pak už jsem to dopodával," komentoval Dimitrov, který na turnajích ATP ukončil sérii čtyř porážek. Ty se táhly od Sydney, kde si v úvodu sezony zahrál poprvé ve finále.

Největšími favority letošního ročníku jsou Švýcar Roger Federer, který v Rotterdamu triumfoval v roce 2005 a loni, a loňský poražený finalista Juan Martín Del Potro z Argentiny.

- ATP 500 ROTTERDAM -
(Nizozemsko, tv. povrch / hala, 1.575.875 eur)
pondělní výsledky (11. 02. 2013)

Dvouhra - 1. kolo:
Sijsling (Niz.) - Tsonga (3-Fr.) 7-6(3) 4-6 6-4
Simon (5-Fr.) - Brands (Něm.) 7-6(3) 6-4
Hanescu (Rum.) - Janowicz (7-Pol.) 7-6(4) 6-3
Davyděnko (Rus.) - Mayer (8-Něm.) 6-3 6-2
Kližan (SR) - Mathieu (Fr.) 6-4 3-6 7-5
Viola (It.) - Granollers (Šp.) 5-7 6-3 6-1
Dimitrov (Bulh.) - Tomic (Austr.) 6-3 3-6 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
A dneska v podvečer v Rotterdamu Delpo - Gael :-)
Reagovat
J.M.
Jak jsem psal už minule, s tou Grigorovou sérií porážek to není tak docela pravda. Před týdnem v Davis Cupu vyhrál obě dvouhry (byť nad velkými outsidery z chvostu žebříčku), a to se, pokud vím, taky počítá.

Nicméně stále pokračuje v typické linii - namlsat fanouška jedním povedeným turnajem s atraktivní, aktivní hrou, a pak se po zbytek roku vrátit ke své mdlé, nicneříkající pinkané. Ono to není tak, že by do toho neuměl z forhendu nebo bekhendu pořádně praštit, že by neuměl být výbušnější, nápaditější, že by neuměl soupeře zatlačit, rychle běhat, výborně bránit, že by neuměl nějak rozbít stereotyp výměn. Všechno to umí, když chce. I v tomto zápase to párkrát ukázal. Ale on většinou nechce. V takovýchto zápasech vypadá, že na to prostě kašle, je shnilý. Prostě upadne do polospánku a jen tak monotónně, nijak, hraje. Jako kdyby Federer přišel o zuby. Nebo o mozek. Nebo přes Vánoce snědl moc cukroví.

Zabijácký instinkt. To je to, co Grigor nemá. Pekelně se koncentrovat a vlítnout na to, až zběsile, maniakálně. A tlačit soupeře. Pracovat nohama. Ale to se dá přivodit masivním, koncentrovaným, velice fyzicky založeným tréninkem. Na kterém je založena Rogerova hra. A to je i z těch střípků, co se na veřejnost dostane, Grigorův problém. Všechno bere lehkovážně, jen jako zábavu. I ten trénink. I ty prohry. I ta zranění. Cokoli.

Sijsling je o 36 míst za ním, a předváděl tenis, jako kdyby byl o 30 míst před ním. To byla radost sledovat, i když mu to Tsonga usnadnil nezvyklým množstvím chyb z forhendu.
Reagovat
J.M.
I když teď vidím to "na turnajích ATP", takže v tom případě moje výtka neplatí. :-)
Reagovat
tito
- taky tak na mne působí. Jako kdyby to, čeho dosáhl, překonalo všechny původní cíle a nemá potřebu jít výše. Ale na druhou stranu není co vyčítat, je to jeho volba. A on se opravdu tenisem baví. Hraje si. Tak nějak bezstarostně. A asi i nerad ubližuje :-)
Sijslinga nechápu. Tedy to, že není výše. Statistiky z haly více než slušné, ale je fakt, že hodně z challengerů. Navíc měl pokles počtu zápasů v 2011. Nicméně včera to budilo dojem, jako kdyby si vyměnili postavení na žebříčku. Byl to Igor, kdo určoval hru. A nebylo to na vlně euforie, to mne zaujalo. Naopak. Bez emocí. Od začátku až do konce a Jo pod neustálým tlakem jen házel zoufalé pohledy a bezmocně gestikuloval. Zajímavé.
Reagovat
J.M.
Přesně, ta chladnokrevnost mě taky zaujala. Jak od Igora, tak od domácího publika, holandského komentátora... Jako takový běžný den, žádný důvod k vzrušení.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist