Simon v Indii ožil. Porazil tři favority a po třech letech získal 13. titul

7. 1. 2018, 09:44
Aktuality 32
ATP PUNÉ - Gilles Simon se zdá být v úvodu nové sezony v dobré formě. Třiatřicetiletý Francouz si v indickém Puné zahrál poprvé ve finále čtyřhry a ve dvouhře přemožitel všech tří nejvýše nasazených hráčů včetně loňského šampiona ukončil tříleté čekání na titul. V singlovém finále porazil Jihoafričana Kevina Andersona.
Profily hráčů
Gilles Simon

Gilles Simon v posledních dvou sezonách stagnoval a především v loňském roce nezaznamenal jediný úspěch. Objevil se celkem na 25 turnajích, ale jen na čtyřech z nich postoupil maximálně přes dva soupeře po sobě. Jen jednou porazil papírového favorita (v Šanghaji Davida Goffina) a sezonu zakončil na 89. místě světového žebříčku, nejhůř od roku 2005. 

Vypadnout poprvé v kariéře z Top 100, do níž pronikl v lednu 2006, a vyklidit pozice mladším kolegům, ale v brzké době neplánuje. Do sezony 2018 totiž třiatřicetiletý Francouz vstoupil nečekaným triumfem v indickém Puné, kam se letos turnaj ATP přesunul z Čennaí. 

První návštěva Indie mu zřejmě vlila čerstvou krev do žil. Simon v zemi hinduistů poprvé po 35 měsících vyhrál pět zápasů po sobě a zároveň si připsal cenné skalpy tří nejvýše nasazených hráčů.

Dvakrát porazil své oblíbené soupeře, když dokázal vyřadit obájce titulu a světovou dvacítku Roberta Bautistu (h2h 5-1) i dvojnásobného šampiona a světovou šestku Marina Čiliče (h2h 6-1), a ve finále i čtrnáctého hráče světa Kevina Andersona, s nímž si naopak poradil až na čtvrtý pokus.

Překvapivého finalistu loňského US Open a čerstvého vítěze exhibice v Abú Dhabí Simon porazil 7-6 6-2. V prvním setu sice neudržel vedení 5-3, v tie-breaku však otočil vývoj z 1-3 na 7-4 a odpor papírového favorita zlomil. Ve druhé sadě francouzský tenista ztratil po svém servisu jen tři míčky, využil dva z šesti brejkbolů a mohl začít slavit.



Simon v Puné ukončil téměř dva a půl roku dlouhé čekání na své 19. finále na okruhu ATP, v němž si připsal 13. titul. Na ten čekal dokonce od února 2015, kdy zvítězil na domácí půdě v Marseille.

Radost z dokonalého týdne mu jen trochu zkazil následný neúspěšný útok na double. Simon si vůbec poprvé v kariéře zahrál finále ve čtyřhře, ve které vyhrává v průměru zhruba jen jeden ze pěti zápasů (bilance 34 výher a 134 porážek), a se svým krajanem a bývalým nejlepším deblistou světa Pierrem-Huguesem Herbertem v boji o titul podlehli 6-7 6-7 druhé nasazené nizozemské dvojici Robin Haase a Matwe Middelkoop.

Nyní Simona čeká turnaj v Sydney, kde svůj poslední start v roce 2011 proměnil v titul. V úterý v utkání prvního kola vyzve amerického mladíka Jareda Donaldsona.

• ATP 250 PUNÉ •
Indie, tv. povrch, 561.345 dolarů
sobotní výsledky (06. 01. 2017)
• Dvouhra - finále •
Simon (Fr.) - Anderson (2-JAR) 7-6(4) 6-2
• Čtyřhra - finále •
Haase/Middelkoop (2-Niz.) - Herbert/Simon (Fr.) 7-6(5) 7-6(5)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

32
Přidat komentář
turista
Je dobrý, že Simon získal další titul. Když mu to jde dokáže dusit od základní čáry kohokoliv, včetně Nadala a Djokera. Simon je top class baseliner.
Reagovat
Padme
Občas si říkám, že Macronovi to vyhrál obličej :) a co se týče pana Hilšera, tak má podporu především žen. Neříkám že není sympatický, ale nepřijde mi, že by měl nějaké přednosti, které by mu umožňovaly vykonávat funkci prezidenta lépe...
Reagovat
a.magerova
Furt pěknej chlap... deset let už mu fandím.... :-))
Reagovat
Padme
Taky mě to potěšilo... :D že ty budeš volit Hilšera? ;) Nebo ten není dost pěknej?;)
Reagovat
a.magerova
U kandidáta na prezidenta volím jiné přednosti... hlavně ale zdravý výraz, žádných 40 podivných miliónů na účtě atd... ;-)
Reagovat
Kozoroh
A co jeho postoje k euru, migraci atd.?
Reagovat
blixa
Postoj prezidenta k migraci či euru je zcela nezajímavý, ani jedno nemůže ovlivnit. Postoje k migraci jsou vůbec komické, neboť k nám nikdo nechce ani za brambůrky :D My si to tu nejspíš pěkně oplotíme a spokojeně vymřeme.
Reagovat
Kozoroh
Nepodceňuj váhu prezidentova slova. Zeman se vymezil proti nelegální muslimské migraci a zkomplikoval tím Sobotkovi situaci, neboť ten je chtěl přijímat. Ve věcech migrace má sice rozhodující pravomoc vláda, té se ale vždy jedná lépe ve shodě s prezidentem než v rozporu s ním. Odmítavý postoj k migraci je pozitivem Zemana a jedním z hlavních důvodů, proč ho lidi budou příští týden volit (a to píšu jako jeho nevolič, který ale není uzavřen v jediné sociální bublině).
Reagovat
Fandina
Souhlasím s tím, že je úplně jedno, jestli chce nebo nechce někdo přijímat migranty. Tady jde o to, jestli má někdo zájem do ČR jít. Je to stejné, jako se nikdo nehrne do Ruska. K nám je to to samé.
Reagovat
blixa
Zemanovo jednání bylo jako vždy populisticky hloupé. Sobotka nechtěl žádný příliv uprchlíků ale jen dodržení kót ke kterým jsme se zavázali, což bylo pár desítek lidí, z nichž by stejně většina do pár měsíců zdrhla do Německa. Ale v očís svých id_iotských voličů je samozřejmě Zeman hrdina.
Reagovat
blixa
pardon, "kvót".
Reagovat
Kozoroh
Jak zavázali? Byli jsme v této otázce prachsprostě přehlasováni (protože Brusel obešel pravidlo jednomyslného přijetí (veto) tím, že se o kvótách hlasovalo na radě ministrů vnitra).
A tady Sobotka vykládá něco úplně jiného, než píšeš ty -http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1539206-sobotka-v-bruselu-slibi-ze-cr-prijme-uprchliky-nevi-ale-kolik
Reagovat
blixa
Tak Maďaři jich přijali pár a nestojí díky tomu před Evropským soudem. Do Zemana netřeba kopat, ten do sebe kope sám. Do jeho deb_ilních voličů si naopak kopnu rád.
Reagovat
Kozoroh
Počkat - Maďaři jsou s námi a Poláky obžalovaní! Asi sis je spletl se Slováky. A když už jsme u Maďarů - ještě že oni plot postavili, čímž došlo k zátarasu balkánské trasy.

Do Zemana kope většina jeho protikandidátů, ale nenabízejí alternativu. A na to dojedou.
Reagovat
blixa
Proti Zemanovi je alternativou i mírně cvičený orangutan. Pro ostatní kandidáty je alternativou už jen jejich prostá existence.
Reagovat
Kozoroh
Tak to vnímáš ty a tvoje soc. bublina. Je evidentní, že 1. kolo Zeman jasně vyhraje (+/- 35 %) a v 2. kole získá hlasy těch, co nechtějí na Hradě vítače migrantů a bruselského podržtašku (pokud do 2. kola opravdu pronikne Drahoš, v případě Topolánkova postupu bude rozhodování voličů jiné).
Reagovat
smazaný uživatel
Tak je zřejmé, že Zeman pravděpodobně znovu vyhraje, kdy rozhodne populační politika. Osobně se asi přikloním k Topolánkovi, který se mi osobně jeví, jako nové oživení funkce. Navíc tradice premiér-prezident, která je u nás zakotvena zaručuje dostatek zkušeností pro funkci. Dopředu píši, že v hnoji, který je možno nahrnout před každého z nich se přehrabovat nebudu.
Reagovat
Padme
Topolánek asi sebere Zemanovi pár procent hlasů, na druhu stranu je pro velkou část lidí nevolitelný, takže se obávám, že by ho v druhém kole stejně v dostatečném množství lidé nepodpořili... Třeba se mýlím. Ale nakonec jsem si vybrala jiného kandidáta, který má dostatečné zkušenosti a přitom není pro lidi "nepřijatelný".
Reagovat
smazaný uživatel
Z mého pohledu se pro kandidaturu rozhodl dost pozdě, kdy mohl tu "nepřijatelnost" během té doby lépe obhájit. Ostatní kandidáti mě nezaujali, ale bylo málo času, tak si ještě počkám na diskuze během příštího týdne.
Reagovat
Padme
Topolánek řekl, že by byl nejradši, kdyby se do druhého kola dostal on a Pavel Fischer, pak by věděl, že ať vyhraje kdokoliv, bude to dobře... Takže pokud ještě váháš, tak si poslechni debaty a koukni na životopis Pavla Fischera ;)
Reagovat
smazaný uživatel
jj, díky :)
Reagovat
PetaM
Pan blixa, nejvyšší divotvůrce ve Starostolci!
Reagovat
Kozoroh
A mimochodem - kopáním do Zemana a jeho voličů zvyšuješ (ty a tobě podobní) pravděpodobnost jeho zvolení.
Reagovat
janek_da
+1
Reagovat
janek_da
Přesně, nerozumím proč se navážet do lidí, co žijí s námi, mnoho je našich přátel. Ze Zemana nejsem šťastný, ale místo jedovatých slin by se mělo zkusit pochopit, proč jej volili.
Reagovat
Padme
Máš pravdu, protože jsou to často naši rodiče a prarodiče a mají jiný pohled na svět. Jsou zklamaní z toho, jak to tu vypadá 28 let po revoluci a jejich zdroje informací jsou někdy bohužel limitované.
Reagovat
George_Renel
Necítím, že bych byl ve svých skoro 64 letech informačně limitován... .-)
Reagovat
Padme
Neříkám že každý je limitován. Ale i moje matka, která je programátorka netušila, co to jsou zajišťovací příkazy... Jsou informace, které musíte chtít hledat, jenže když ani nevíte, že existují...
Reagovat
Fandina
A jsi si jistá, že každý mladý člověk ví, co je zajišťovací příkaz? Pokud to člověk nepotřebuje, tak ho to nezajímá a není podstatné, jakého je věku.
Reagovat
Padme
Jasně, že neví. Když tě takový věci nezajímají a nevyhledáváš si je, tak to prostě nevíš. Taky záleží, která média běžně sleduješ a jak často. Ale pokud se lidi vyššího věku záměrně vyhýbají počítačům, tak mají informace omezené a je to jejich volba. Neznamená to, ale že to tak má každý.
Reagovat
Fandina
To jsou řeči, to mě fascinuje. Jako by člověk nemohl říct, co se mu na kom líbí nebo ne.
Reagovat
Kozoroh
Vítače Hilšera za nic.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist