Siniaková v Indian Wells porazila Clijstersovou. Bouzková po čtyřhodinovém maratónu i Vondroušová dohrály

8. 10. 2021, 06:58
Aktuality 35
WTA INDIAN WELLS - Z tria českých tenistek ve čtvrtek zvládla vstup do prestižního turnaje v Indian Wells jen Kateřina Siniaková, která si připsala cenný skalp Kim Clijstersové a může se chystat na další souboj s bývalou světovou jedničkou a grandslamovou šampionkou Němkou Kerberovou. Naopak po třísetových porážkách dohrály Markéta Vondroušová a Marie Bouzková, jež po jedné z nejdelších bitev na okruhu WTA podlehla Italce Martině Trevisanové.
K. Siniaková a K. Clijstersová (© AFP)

Kateřina Siniaková při svém šestém startu v Indian Wells dostala šanci zahrát si proti belgické legendě Kim Clijstersové, jež se loni po sedmi a půl letech obnovila kariéru. I když je belgická veteránka bez formy a zápasového zatížení, připsala si její cenný skalp.

Pětadvacetiletá Češka dokázala hrát proti osmatřicetileté Clijstersové, dvojnásobné vítězce turnaje, lépe v rozhodujících momentech a využila šest z devíti brejkbolů. Po 97 minutách zvítězila 6-1 2-6 6-2.

"Byl to mimořádný zápas. Když jsem byla malá, tak jsem Kim obdivovala a sledovala její hru, protože na kurtu předváděla úžasné věci. Bylo neuvěřitelné, že jsem s ní mohla být na kurtu," uvedla Siniaková.

Svůj úvodní zápas 53. hráčka světa zvládla už na devátém z deseti posledních turnajů. Neuspěla pouze před dvěma týdny v Ostravě, kde nevyužila mečbol proti krajance Tereze Martincové.

Příští soupeřkou olympijské vítězky ve čtyřhře Siniakové bude další grandslamová šampionka a bývalá světová jednička Angelique Kerberová. Ve vzájemné bilanci s o osm let starší Němkou prohrává 1-5, naposledy jí podlehla v červnu ve finále travnatého turnaje v Bad Homburgu.



Markéta Vondroušová minulý týden v Chicagu kvůli zažívacím potížím nenastoupila k boji o finále a nyní v Indian Wells skončila už v 1. kole. Česká tenistka prohrála se Švýcarkou Viktorijí Golubicovou, se kterou se v listopadu může střetnout i v Praze v Poháru Billie Jean Kingové, po setech 1-6 6-4 3-6  neobhájí tak předloňské čtvrtfinále.

Už počtrnácté v sezoně skončila hned po svém úvodním vystoupení Marie Bouzková. Na prestižním turnaji v Indian Wells 23letá Češka podlehla po 3 hodinách a 52 minutách vyčerpávajícího boje 4-6 7-6 4-6 italské kvalifikantce Martině Trevisanové, jež vyhrála dvanáct z posledních třinácti zápasů.

Souboj Bouzkové s Trevisanovou byl sedmým nejdelším v open éře na okruhu WTA. 


Soupeřky pro druhé kolo už znají i české nasazené hráčky. Turnajovou jedničku Karolínu Plíškovou čeká Polka Magdalena Frechová, trojka Barbora Krejčíková se utká se Zarinou Dijasovou z Kazachstánu a sedmička Petra Kvitová s Nizozemkou Arantxou Rusovou.

Ve druhém kole je celkem pět českých tenistek, už ve středu postoupila Tereza Martincová přes domácí Ashlyn Kruegerovou a chystá se na souboj s Elinou Svitolinovou.

• WTA 1000 INDIAN WELLS •
USA / Kalifornie, tv. povrch, 8.150.470 dolarů
čtvrteční výsledky (07. 10. 2021)
• Dvouhra - 1. kolo •
Siniaková (ČR) - Clijstersová (Belg.) 6-1 2-6 6-2
Golubicová (Švýc.) - Vondroušová (ČR) 6-1 4-6 6-3
Trevisanová (It.) - Bouzková (ČR) 6-4 6-7(8) 6-4
Konjuhová (Chorv.) - Schmiedlová (SR) 6-2 6-2
Jastremská (Ukr.) - Jacquemotová (Fr.) 6-2 6-4
Garciaová (Fr.) - Flipkensová (Belg.) 5-7 6-4 6-0
Sevastovová (Lot.) - Hercogová (Slovin.) 3-6 6-2 6-0
Sharmaová (Austr.) - Vekičová (Chorv.) 6-4 2-6 6-3
Frechová (Pol.) - Saisai Zheng (Čína) 6-1 6-4
Dijasová (Kaz.) - Hibinová (Jap.) 6-3 6-3
Anisimovová (USA) - Scottová (USA) 6-1 6-1
Davisová (USA) - Parrizasová (Šp.) 6-2 7-5
Šarífová (Egypt) - Koviničová (Č. Hora) 6-1 6-3
Riskeová (USA) - Liang En-šuo (Tchaj-wan) 6-2 6-2
Tomljanovicová (Austr.) - Arconadaová (USA) 6-0 6-2
• Čtyřhra - 1. kolo •
Melicharová/Schuursová (5-USA/Niz.) - Peschkeová/Rusová (ČR/Niz.) 6-4 6-3
Fernandezová/Gauffová (Kan./USA) - Voráčová/Beguová (ČR/Rum.) 6-1 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

35
Přidat komentář
misa
Přesně před rokem touhle dobou:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/13707784665-sofia-keninova-petra-kvitova/220471291353025/

Krásné časy. Přál bych si, aby ještě někdy hrála Petra semifinále grandslamu. Sofii přeju úspěšný návrat na okruh v příštím roce.
Reagovat
Blondie
smile
Reagovat
Krisboy
Měly spolu snad nějaký osobní spor? smile
Reagovat
misa
mě překvapila výdrží, v průběhu druhého setu vypadala už hodně unavená, ale dokázala zmobilizovat síly a zápas výrazně prodloužit. Nakonec ale došla až na samou hranici vyčerpání a během jedné z výměn upadla na kurt, na kterém pak delší dobu musela ležet. Snad nemá nějaký problém.

Potom ji chválím za vyhraný tiebreak, i když vedla 4-0 a 6-3 a málem ho ještě prohrála (odvracela mečboly). Nicméně k němu vůbec nemuselo dojít, protože Bouzková dvakrát ten set nedopodávala.

Zápas asi rozhodlo pět nevyužitých brejkbolů v šesté hře třetího setu, kdy mohla jít Maruška do vedení 4-2 a podávat. Sice se jí povedlo ještě srovnat, ale všechny ty nevyužité šance a ztracené náskoky stály hodně sil.
Reagovat
tommr
chápu, že to jako velkej fanoušek Marie asi vidíš trochu jinak, ale Marie by se měla nad sebou hodně zamyslet. Pokud končí už po prvním zápase na turnaji se stěží průměrnou hráčkou poražená a navíc ještě zcela vyčerpaná tak je asi něco špatně ... smile
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
misa
Na startu sezony 2021 jsem doufal, že by mohla mít rok, jaký má teď Martincová. Vyrovnané výkony, sem tam porazit nějakou dobrou hráčku, vylepšit si žebříčkové maximum a zkusit vyhrát turnaj. Až do března to opravdu vypadalo nadějně, ale už v Miami byla Marie zvláštní, na neoblíbené antuce si potom zlomila prst a všechno šlo do háje...

Když hráčka prohraje na posledních 13 turnajích 10x v prvním kole, je ve velké krizi, ze které jí pomůžou asi jen výrazné změny. Nový trenér? Potřebovala by posunout hru směrem k větší aktivitě, zkusit v některých situacích hrát na winnery (třeba při brejkbolech). Určitě má na víc než prohrávat s hráčkami jako Sanders, Peterson, Doi nebo Trevisan po hodně rozpačitých výkonech.

Příští únor a březen obhajuje body za finále dvěstěpadesátky z Melbourne 2021, finále Monterrey 2020 a semifinále letošní Guadalajary. Pokud nepřijde nějaký zázrak typu čf. Australian Open, bude její singlový žebříček asi hodně špatný. Zároveň se jí hodně daří ve čtyřhře, takže zkombinovat program singl/debl může být pro Marii těžké.

Nezbývá nic jiného než makat dál a zkusit napodobit cestu Terezy Martincové s pomalým postupem žebříčkem vzhůru přes úspěšné kvalifikace a vyhraných zápasech na turnajích WTA125 nebo nějakých velkých akcích z okruhu ITF. Marušce je pořád jen 23 let, za čas se může zase vrátit do padesátky. Snad zůstane zdravá, motivovaná a bude ochotná ke změnám.
Reagovat
Mony
Trenéra asi měnit nebude, když to je i její přítel. Mýlím, že odvedl skvělou praci. Mně už prekvapilo, že Marie ty galeje vydržela skoro 4 hodiny, před 3 lety by nedala ani pulku. Třeba si pamatuji, že otec Bouzek při zápase kvaldy na USopen proti Burzanescu, po vyhraném 1.setu předpověděl, ze při případném 3.setu odpadne... A stalo se tak..Ted v kondici udělala velký pokrok. A to, jak to nastavením a kondicne zvládla včera Italka, za mesmilesmile
Reagovat
misa
Trenér ji po letech společné práce dovedl k hernímu stylu, kdy pro samé běhání kolabuje na konci zápasu a není schopná porazit skoro nikoho z první dvoustovky. Skvělá prácesmile
Reagovat
Mony
Hlavně jí dal uderovou jistotu. Pokud ji má i souperka, pak to jsou galeje. Pravda, musí se teď učit být víc nepredvidatelna
Reagovat
tommr
výhra Katky je teprve druhá výhra Češky smile nad Clijstersovou v historii. Tou první byla památná výhra Petry Kvitový ve finále v Paříži 2011 ...
Reagovat
Krisboy
To je sice hezký, ale co si budeme namlouvat. V roce 2011 byla už za zenitem, Petra na vrcholu, takže tu výhru bych nepřeceňoval. A Katčina výhra? Ta nemá hodnotu už vůbec žádnou, Kim je tragická. A to říkám jako její velký fanoušek, aby nedošlo k omylu. smile
Reagovat
EllNino
V roce 2011 byla Kim čerstvě po titul z AO ...
Reagovat
tommr
v roce 2011 byla Clijstersová ještě pořád extrémně nebezpečná takže ta výhra nad ní patří k vrcholům Petřiny kariéry ...
Ted už je samozřejmě Clijstersová jen stínem bývalý hvězdy, ale pořád ještě to má v ruce a Katka se musela hodně snažit aby jí porazila. Když na chvíli povolila tak to Clijstersová rychle potrestala - viz druhej set ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Mony
Ne porazila ji Petra ještě v Madridu?
Reagovat
tommr
to určitě ne. Petra s ní hrála jen jedenkrát v tý Paříži. Clijstersová už tenkrát končila a Petra naopak teprve začínala kariéru ...
Reagovat
Fandina
Petra s ní vyhrála v Paříži 2011 a předtím s ní dvakrát prohrála viz přehled.

https://www.tenisportal.cz/vzajemne/clijsters/kvitova/
Reagovat
Blondie
H2H mají 1:2....?
Reagovat
tommr
omlouvám se za špatnou informaci. Je vidět že už začínám mít selektivní pamět a pamatuju si jen to příjemný ... smile
Reagovat
paddy
smile
V nejdelším utkání v historii se také hrála nejdelší výměna v historii.
Taková zvěrstva by měla být trestána min. pokutou.

Vicky Nelson and Jean Hepner, who were ranked No. 93 and No. 172 in the world, engaged in a 29-minute, 643-shot rally that remains the longest point played in a professional tennis match.

Není náhoda, že vracečky/přehazovačky mají obvykle slabý ranking
Reagovat
misa
Wozniacki #1
Reagovat
aligo
Kerber #1
Radwanska #2
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmilesmile nes-ku-teč-né!
Obě Američanky a zápas trval v r.1984 6h31min.
thx Wiki
Reagovat
Pavol
Mala určite nemenovaná hráčka. A tie postúpili a zasiahli aj myslenie a odvahu. Súperky si povedali veď ona sa vlastne bojí.
Reagovat
Fransoas
Neznáte přesnou situaci.Tímto nechápu komentář,který může být i nepřesný.
Reagovat
Pavol
V poslednom čase sa tu často riešia zažívacie problémy potom menštruačné problémy a pritom sa ten turnaj hral v USA kde majú elektrinu a vedia si prevariť vodu a jedlo nepripravujú z druhotných surovín.
Reagovat
Mantra
co Sojka? smile
Reagovat
sojka1
a co jako? Zdobi me optimismus! :-)) Zbytek me netrapi, nesazim... ;-)
Reagovat
Mantra
ani já už dlouho nesázím, lásko, jen bych uvítal třeba jako: -ok, měl jsi pravdu- víš, jak, tenhle tvůj koment byl vlastně dost potvrzující o tom, že jsi trošililinku namyšlená sojka smile
Reagovat
Fransoas
Nevím kdo jste,ale dostatečně nechápu,proč by někdo měl namyšlený.
Reagovat
Mony
Nějaký troll
Reagovat
Mantra
vůbec nevíte na co jsem reagoval, a vůbec nevíte jak jsem tu dlouho. Dlouho, ale vás jsem nezaregisroval smile
Reagovat
Mantra
vtipné, kdo je sojka víte?
Reagovat
Fransoas
Pokud budete na pozitivní vlně - jako že tomu tak je - nemůže Vás nic podobného rozházet.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist