Sinner má první trofej z turnaje Masters. V Torontu ve finále porazil De Minaura

13. 8. 2023, 23:39
Aktuality 5
ATP TORONTO - Jannik Sinner (21) na třetí pokus uspěl ve finále turnaje Masters 1000. Italský tenista slaví zisk první velké trofeje tři dny před oslavou 22. narozenin v kanadském Torontu po finálové výhře 6:4, 6:1 nad Alexem de Minaurem (24), s nímž vyhrál i pátý vzájemný zápas. Ve světovém žebříčku se poprvé posune na 6. místo.
Profily hráčů
Jannik Sinner (© Profimedia)

Jannik Sinner si po nepříliš úspěšném antukovém jaru zahrál ve Wimbledonu první grandslamové semifinále a nyní po návratu na tvrdý povrch pokračuje ve skvělých výkonech z úvodu sezony.

Na kanadském Rogers Cupu hned čtyřikrát překonal své maximum z loňského Montrealu. V Torontu sice nečelil žádnému favoritovi, zároveň ale od úvodu nenarazil na outsidera. Poradil si s Italem Matteem Berrettinim, bez boje postoupil přes Brita Andyho Murrayho, recept našel na Francouze Gaëla Monfilse i přemožitele světové jedničky Carlose Alcaraze Američana Tommyho Paula a ve finále potvrdil skvělou úspěšnost v soubojích s Alexem de Minaurem.

O tři roky staršího Australana porazil poprvé před čtyřmi lety ve finále Turnaje mistrů pro hráče do 21 let v Miláně a nyní ho přehrál i popáté. V Torontu i přes dva nepotvrzené brejky v úvodní sadě zvítězil nad téměř neškodným sokem hladce 6:4, 6:1. De Minaur během 88 minut zahrál pouze 3 winnery a udělal 15 nevynucených chyb.

"Tenhle úspěch pro mě moc znamená. Je to skvělý výsledek, za kterým je spousta práce celého týmu. Mám ze všeho dobrý pocit a chuť pracovat dál. Poradil jsem si tu s těžkými podmínkami a bral soupeře tak, jak přicházeli. Upřímně, cítil jsem tlak, ale šel jsem do zápasu s tím, že budu hrát svůj tenis," řekl bezprostředně o životním úspěchu Sinner, jenž spáchal 25 zbytečných chyb, které vyvážil 15 vítěznými údery.

Rodák ze San Candida vylepšil svou finálovou bilanci na 8:3. Finále turnaje Masters 1000 hrál potřetí v kariéře a po nezdarech v Miami 2021 a 2023 dosáhl tři dny před 22. narozeninami na svou nejcennější trofej, kterou překonal triumf na 'pětistovce' ve Washingtonu 2021. Letos zvítězil podruhé, když navázal na vítězství z haly v Montpellier.

Sinner vůbec jako první Ital v open éře vyhrál minimálně 40 zápasů tři sezony po sobě a dvakrát během jedné sezony si zahrál finále na turnaji Masters (od roku 1990). Nyní se stal teprve druhým italským šampionem po Fabiu Fogninim (Monte Carlo 2019). Ve světovém žebříčku se posune na 6. místo a o dvě příčky překoná své maximum.

De Minaur si i na druhém turnaji před US Open zahrál finále, ale stejně jako před týdnem v mexickém Los Cabos na titul nedosáhl. V Torontu poprvé v kariéře porazil dva hráče TOP 10 na jednom turnaji (Taylora Fritze a Daniila Medveděva) a na 11. pokus překonal osmifinále turnaje Masters 1000. Celkově 14. finále ale v osmý a dosud nejcennější titul neproměnil.

"Byl to pro mě průlomový týden. Prožil jsem hezké dny, hrál jsem skvělý tenis a ochutnal první finále na Masters," řekl s porážkou smířený De Minaur, který v žebříčku vyskočí na 12. místo a o tři příčky překoná dosavadní maximum.

• ATP MASTERS 1000 TORONTO •
Kanada, tv. povrch, 7,622.925 dolarů
nedělní výsledky (13. 08. 2023)
• Dvouhra - finále •
Sinner (7-It.) - De Minaur (Austr.) 6:4, 6:1
• Čtyřhra - finále •
Arévalo/Rojer (Salv./Niz.) - Ram/Salisbury (3-USA/Brit.) 6:3, 6:1

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
Fandina
Malé OT
https://isport.blesk.cz/clanek/blesk-sport/435033/fotbalovy-mistr-sveta-a-byvala-tenistka-o-vychove-deti-pouzivame-ctyri-jazyky.html
Reagovat
Fandina
Gratulace sympošovi. smile
Reagovat
Marduch
Zvláštní finále.. hlavně v prvním setu o tom, jestli se Janek vypořádá s nepříliš intenzivními ale často nečitelnými údery Alexe, díky čemuž jen těžko nacházel rytmus.. hlavně Alexův BH s krátkým švihem hraný ze zápěstí rychle po odskoku Jankovi vůbec nevoněl. První větší titul už Janek citelně potřebaovalsmile
Reagovat
Krisboy
Jj, Jannik potřeboval titul a Alcaraz s Djokim potřebují konkurenci...Snad ho to nakopne a v top5 se usadí nastálo...
Reagovat
Tennisfan77
Ten má poslední týdny krásný luck na los smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist